BLOG

Κάποια βασικά πράγματα για τα καναρίνια Μαλινουά

06/02/2023
0 Liked

Από όλα τα είδη καναρινιών, λίγα είναι σαν τα Μαλινουά.

Η δημοφιλία τους παραμένει ανέγγιχτη στο πέρασμα των χρόνων, αφού ακόμα και σήμερα βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα ζήτησης από τους θαυμαστές τους. Το μικρόσωμο, αλλά και τόσο μελωδικό αυτό ωδικό πτηνό αποτελεί ιδανική παρέα για αυτούς που σαγηνεύονται από το τραγούδι του.

Αν θέλεις και εσύ να αποκτήσεις ένα τέτοιο πανέμορφο και καλλικέλαδο πουλί , διάβασε παρακάτω μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για την ταυτότητα του.

Η καταγωγή του καναρινιού Μαλινουά

Είναι τόσο διάσημο παντού σε όλη την Ευρώπη, όπου σε κάποιες χώρες αποκαλείται «Waterslager canary». Η εμφάνιση του ξεκινάει γύρω στον 17ο αιώνα μ.Χ., όταν το άγριο καναρίνι έφθασε στο Βέλγιο και ξεκίνησε η αναπαραγωγή του με πουλιά της τοπικής πανίδας. Μάλιστα, κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι απόγονοι του καναρινιού «Bossu».

Τα Μαλινουά διακρίνονται για το κελάηδημά τους.

Σε κάποιες χώρες διοργανώνονται διαγωνισμοί τραγουδιού ανάμεσα στα καναρίνια Μαλινουά. Ο όρος «Waterslager», όπως ονομάζεται σε διάφορες Ευρωπαϊκές πόλεις, σημαίνει «ο ήχος του νερού» και μας δίνει σαφή εικόνα για το τι θυμίζει το ρυθμικό του τραγούδι. Επίσης, Μαλινουά είναι μια Βελγική πόλη με γαλλικό όνομα, όπου γίνεται εκτεταμένη αναπαραγωγή αυτής της φυλής καναρινιών.

 

Περιγραφή του καναρινιού Μαλινουά

  • Μπορεί να φθάσει σε μέγεθος τα 16cm.
  • Έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο πάνω μέρος του σώματος του, όπως το ράμφος που έχει σχήμα κώνου και διαθέτει πολύ πιο δυνατό τσίμπημα συγκριτικά με άλλα καναρίνια.
  • Τα μάτια του έχουν γυαλιστερό μαύρο χρώμα, το κεφάλι του είναι μικρό και όταν αλλάζει το φτέρωμα του ή αυτό ανασηκώνεται από ενθουσιασμό, στη ράχη του μοιάζουν να ορθώνονται βουναλάκια.
  • Τα φτερά του είναι πολύ μαλακά και οι χρωματικές τους αποχρώσεις κινούνται από το χλωμό κίτρινο έως λευκό μέχρι το έντονο κίτρινο.
  • Τραγουδάει έχοντας κλειστό το ράμφος του, όμως το ανοίγει, όταν θέλει να τονίσει έντονα κάποιες νότες.
  • Πολλές φορές το τραγούδι του θυμίζει το αντίστοιχο του αηδονιού.
  • Οι περίφημοι «ήχοι του νερού» που παράγει μοιάζουν με τον θόρυβο του νερού, όταν αυτό κυλάει γάργαρο μέσα στα ρυάκια και τα ποτάμια.
  • Όπως όλα τα καναρίνια, έτσι και τα Μαλινουά μπορούν να τραγουδήσουν από βαθιά μπάσες μέχρι και τρεμάμενες μελωδίες.
  • Το ρεπερτόριο τους περικλείει ήχους κουδουνίσματος μέχρι και φλάουτου, κάτι που δε συναντάμε εύκολα σε άλλα πτηνά.
  • Αν και δεν είναι τόσο δυνατή η ένταση του τραγουδιού τους, όπως σε άλλες φυλές καναρινιών - θεωρείται από απαλής ως μεσαίας έντασης - έχει αναγνωρισθεί ότι έχουν τη μεγαλύτερη γκάμα ήχων συγκριτικά με τις υπόλοιπες φυλές καναρινιών.
  • Τα Shows που συμμετέχουν τα Μαλινουά, σε αντίθεση με άλλες ράτσες, δεν αφορούν την εμφάνιση τους, αλλά μόνο τις ωδικές τους ικανότητες. Σε αυτούς τους διαγωνισμούς νικητής βγαίνει αυτό το πουλί που θα επιδείξει την καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην ποιότητα και την ποικιλία του τραγουδιού του.

Κάποιες άλλες φυλές καναρινιών-τραγουδιστών που συμμετέχουν σε αντίστοιχα Shows είναι:

• Το Roller canary

• Το American singer canary

• Το Russian singer canary

• Το Spanish Timbrado

  • Τα Μαλινουά ξεκινούν ένα αδύναμο κελάϊδισμα περίπου την 4η εβδομάδα ζωής τους.
  • Τα αρσενικά αρχίζουν νωρίτερα, ενώ τα θηλυκά μπορεί να φθάσουν στην ηλικία των 6 μηνών για να βγάλουν μια δυνατής έντασης, αλλά και διάρκειας μελωδία.

 

Φροντίδα και διατροφή

Όλα τα καναρίνια επιθυμούν τους ανοικτούς χώρους, οπότε το κλουβί του Μαλινουά θα ήταν καλό να είναι ευρύχωρο, ειδικά αν σκοπεύεις να κάνεις και αναπαραγωγή. Διάλεξε ένα κλουβί με οριζόντια σύρματα και βάλε τουλάχιστον μια μπάρα στήριξης ψηλά, μέσα στο κλουβί για να κοιμάται, καθώς και άλλες σε χαμηλότερα επίπεδα. Επειδή του αρέσει να κάθεται στην κορυφή καλό θα ήταν να βάλεις το κλουβί του πάνω από το ύψος του κεφαλιού, ώστε να κοιτάει προς τα κάτω, όταν είναι να σου μιλήσει.

Η διατροφή του πρέπει να περιλαμβάνει το μείγμα σπόρων που τρώνε ειδικά τα καναρίνια, αλλά και σπόρους ελαιοκράμβης. Επίσης υπάρχουν και σπόροι βιταμίνης για το φτέρωμα του που πωλούνται σε όλα τα petshop. Σημαντική είναι η χορήγηση ασβεστίου με τη μορφή σουπιοκόκκαλου.

Στο Μαλινουά αρέσει το μπάνιο, οπότε μπορείς κάποιες φορές να βάζεις μια μικρή μπανιέρα στον πάτο του κλουβιού, για να το απολαμβάνει.

Η καθαριότητα του κλουβιού και το κόψιμο των νυχιών συνιστούν απαραίτητους όρους στο πρωτόκολλο της συντήρησής τους.

 

Η κοινωνική συμπεριφορά των Μαλινουά

Τα καναρίνια είναι γενικά καλοπροαίρετα και κοινωνικά πουλιά που προσαρμόζονται εύκολα στη ζωή εντός του κλουβιού. Ωστόσο, στην περίπτωση των Μαλινουά δεν ισχύει πάντοτε αυτό, διότι συχνά ξεχνούν αυτήν την πτυχή της φύσης τους φθάνοντας στο σημείο μη ανοχής της χειραγώγησης, αλλά και συνύπαρξης με άλλα είδη καναρινιών, ακόμα και μέσα στο ίδιο δωμάτιο.

Είναι ντροπαλά και δεν πρέπει ποτέ να φιλοξενούνται παρέα με budgies ή lovebirds, τα οποία είναι επιθετικά εκ φύσεως. Με κατάλληλη εκπαίδευση, μπορείς να τα βγάλεις έξω από το κλουβί και να καθίσουν στα χέρια σου, όμως πρέπει να προσέχεις να μην αποδράσουν από κάποιο ανοικτό παράθυρο ή πόρτα.

Αν δε σε ενδιαφέρει η αναπαραγωγή, τότε καλύτερα τα αρσενικά Μαλινουά να μένουν μόνα τους μέσα σε ένα κλουβί, γιατί έτσι επιτυγχάνεται καλύτερη απόδοση στο τραγούδι τους. Από την άλλη μεριά, αποφεύγεις και τις εντάσεις, διότι θεωρούνται χωροκτητικά πουλιά.

Και τα 2 φύλα μπορούν να εκπαιδευτούν στο τραγούδι, διότι είναι φίλοι της μάθησης. Όμως μη ξεπερνάς το όριο των 5-10 λεπτών εξάσκησης για να μη στρεσαριστούν και εμφανιστούν άλλα προβλήματα!

 

Επίλογος

Η αναπαραγωγή γενικά στα καναρίνια είναι μια σχετικά εύκολη διαδικασία, αν προηγουμένως έχει εξασφαλιστεί σωστή διατροφή, φωτισμός, ασφαλές περιβάλλον και συνθήκες διαβίωσης.

Τα Waterslagers καναρίνια, όμως είναι πιο ιδιαίτερη περίπτωση, διότι συχνά τα αρσενικά είναι καλύτεροι γονείς από τα θηλυκά. Γενικά, αυτό το είδος καναρινιού συγκεντρώνεται πιο δύσκολα σε αυτήν τη διαδικασία, ειδικά αν υπάρχουν και άλλα πουλιά τριγύρω. Δε θα κάθονται πάντα επάνω στα αυγά, δε θα ταΐζουν πάντα επιμελώς τα μικρά τους και μάλιστα κάποιες φορές έχουν την τάση να τα ξεπουπουλιάζουν.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0