BLOG

Ο απόλυτοs οδηγός για το μεγαλοπρεπές Κάνε Κόρσο

16/05/2022
0 Liked

Αν ψάχνεις για 1 μεγαλόσωμο και επιβλητικό σκύλο που θα είναι ταυτόχρονα πιστός και προστατευτικός, τότε 1 Κάνε Κόρσο είναι η απάντηση στην αναζήτησή σου.

Συγκεντρώνει όλα τα καλά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας σκύλος.

Είναι ήσυχος, ευαίσθητος και αποπνέει πάντα τον αέρα της σοβαρότητας και της ασφάλειας.

Αγαπάει την οικογένεια του, είναι έξυπνος και εκπαιδεύεται εύκολα, ενώ εκφράζει την αυτοπεποίθησή του δείχνοντας τη διαρκή του ετοιμότητα απέναντι σε κάθε πρόκληση.

Έχει ισχυρή θέληση παίρνοντας στα σοβαρά και υπεύθυνα όλες τις αποστολές που θα του αναθέσεις.

Η υπάκουη και μαγευτική του φύση ικανοποιεί όλες τις προσδοκίες σου από ένα σκύλο, οπότε το μόνο που πρέπει να κάνεις, είναι να τον φροντίζεις σωστά και υπεύθυνα.

Πρόκειται για 1 αρχαία φυλή σκύλου που για αιώνες χρησιμοποιήθηκε ως σκύλος φύλαξης και από τους Ρωμαίους ως πολεμικός σκύλος ή σκύλος της αρένας μιας και το μέγεθος του επέτρεπε τη συμμετοχή του σε αρένες και μονομαχίες μέχρι θανάτου απέναντι σε αρκούδες και λιοντάρια.

Παρακάτω θα αναφερθούμε εκτενώς σε όλα όσα αφορούν αυτήν τη μεγαλοπρεπή ράτσα σκύλου.

1) Η ιστορία του Κάνε Κόρσο.

Υπάρχει παλιά ιστορική αναφορά σε αυτήν τη φυλή ως σκύλος φύλαξης στην ηπειρωτική και Νότια Ιταλία.

Κατάγεται από τον Μολοσσό, που ήταν ένας μεγαλόσωμος σκύλος της οικογένειας των Mastiff που υπήρχαν στην Αρχαία Ελλάδα, αλλά και στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Οι στρατιώτες τα χρησιμοποιούσαν στον πόλεμο ενάντια στους εχθρούς τους, ενώ σε περιόδους ειρήνης καθοδηγούσαν και φύλαγαν τα κοπάδια της κτηνοτροφίας.

Προοδευτικά η φήμη τους εξαπλώθηκε στην Ιταλία, όπου ευγενείς και άρχοντες τα χρησιμοποιούσαν στη φύλαξη των οικογενειών, αλλά και των κτημάτων τους.

Γενικά, τα Κάνε Κόρσο δεν ήταν πολύ διαδεδομένη ράτσα σκύλου μέχρι τη δεκαετία του 1990, όταν ξαφνικά η δημοτικότητα τους ανέβηκε τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.

Σήμερα τα Cane Corso είναι 1 φυλή σκύλου που θεωρείται από τις πιο διάσημες της οικογένειας των σκύλων Mastiff παγκοσμίως.

2) Η προσωπικότητα και η ιδιοσυγκρασία του Κάνε Κόρσο.

Πρόκειται για ένα μεγαλόσωμο σκύλο με μυώδες σώμα που είναι γνωστός για τον προστατευτικό και πιστό του χαρακτήρα.

Ενώ με την οικογένεια τους είναι φιλικοί και στοργικοί, ταυτόχρονα γίνονται πολύ επιφυλακτικοί και προσεκτικοί με τους αγνώστους.

Είναι εξαίρετοι φύλακες και θα γαβγίσουν ή ακόμα θα επιτεθούν, όταν καταλάβουν ότι κινδυνεύει η οικογένειά τους.

Είναι υπάκουοι και ευφυείς σκύλοι που εκπαιδεύονται εύκολα μαθαίνοντας αστραπιαία αυτά που καλούνται να κάνουν.

Λατρεύουν να ευχαριστούν τα αφεντικά τους και αποτελούν τους ιδανικούς συμμετέχοντες σε διαγωνισμούς υπακοής και ευκινησίας.

3) Προβλήματα υγείας της φυλής.

Γενικά είναι 1 υγιής ράτσα σκύλου, υπάρχουν όμως κάποια δυνητικά προβλήματα υγείας που πρέπει να γνωρίζεις.

Κάποια από αυτά είναι η δυσπλασία του ισχίου ή του ώμου, καθώς και το πρήξιμο στο στομάχι τους.

Επιπρόσθετα, μπορεί να αντιμετωπίσουν δερματικά προβλήματα, όπως αλλεργίες και εξανθήματα. Αυτά μπορεί να οφείλονται σε έλλειψη των σωστών θρεπτικών συστατικών στη διατροφή τους ή σε έλλειψη περιποίησης του τριχώματος τους από τον ιδιοκτήτη τους.

Έχουν την τάση για οφθαλμικά προβλήματα, όπως καταρράκτης, πρόπτωση του 3ου βλεφάρου και γλαύκωμα. Αν αγνοηθούν αυτά τα προβλήματα, ίσως προκληθεί τύφλωση.

Συνολικά, θα λέγαμε ότι είναι από εκείνες τις ράτσες σκύλου με τα λιγότερα προβλήματα υγείας και η σωστή συνεργασία με τον κτηνίατρο σου με ετήσια προληπτικά check up θα βοηθήσει στην επέκταση του προσδόκιμου της ζωής τους, αλλά και στη βελτιστοποίηση της ποιότητας της ζωής τους.

4) Η βασική τους περιποίηση.

Ως ένας κλασικός κοντότριχος μεγαλόσωμος σκύλος είναι σχετικά εύκολη η φροντίδα του.

Μαδάει η τρίχα του σε μεσαίο επίπεδο και δεν προτείνεται σε ανθρώπους που υποφέρουν από αλλεργίες.

Πρέπει να τον βουρτσίζεις τακτικά, ώστε να περιορίσεις αισθητά την τριχόπτωση του.

Τα νύχια του πρέπει να τριμάρονται 1 φορά τον μήνα και τα αυτιά του να καθαρίζονται σε εβδομαδιαία βάση για να αποφύγεις τις ωτικές φλεγμονές.

Να τον κάνεις μπάνιο συχνά - 1 φορά το μήνα - χρησιμοποιώντας 1 ήπιο σαμπουάν για σκύλους.

5) Η εκπαίδευση του Κάνε Κόρσο.

Είναι ένας έξυπνος και εύκολος εκπαιδευτικά σκύλος.

Θα τον δεις πάντα να ευχαριστεί τον ιδιοκτήτη του αφομοιώνοντας αυτά που του διδάσκει.

Οι βασικές εντολές υπακοής , «κάτσε», «σήκω»,  «έλα» , «κάτω» , πρέπει να γίνουν κτήμα του από τη νεαρή ηλικία, ενώ θα ήταν σωστό να του μάθεις να φέρνει πίσω αντικείμενα που του πετάς ή να βρίσκει αυτά που κρύβεις στην αντίστοιχη φάση της ζωής του.

Είναι δραστήριος και ενεργητικός, για αυτό πρέπει να του προσφέρεις συχνές ευκαιρίες εξάσκησης, όπως το τρέξιμο και το παιχνίδι που καλό θα ήταν να γίνονται σε ωριαία βάση καθημερινά.

Το κολύμπι είναι επίσης, άλλος ένας εξαιρετικός τρόπος εξάσκησης για εσένα και το φιλαράκι σου, ώστε να ξοδεύετε την συσσωρευμένη σας ενέργεια, αλλά και να διασκεδάζετε ταυτόχρονα.

Το Cane Corso είναι 1 μεγαλόσωμη φυλή σκύλου και, αν έχεις μικρά παιδιά, πρέπει να επιβλέπεις την κυκλοφορία του ανάμεσα τους, διότι άθελα του και λόγω του όγκου του, ίσως τα πατήσει ή τα σπρώξει με τις άγαρμπες κινήσεις του.

Χρειάζεται η επίβλεψη του σε τέτοιες περιπτώσεις.

Η κοινωνικοποίησή του είναι σημαντικό μέρος της εκπαίδευσης του.

Ξεκίνησε αυτήν τη διαδικασία από την ώρα που θα τον εντάξεις στο νοικοκυριό σου, συστήνοντας τον σταδιακά στα ανθρώπινα ή άλλα κατοικίδια μέλη της οικογενείας σου.

Είναι σημαντικό να του μάθεις να μην πηδάει πάνω σε άλλους ανθρώπους ή ζώα, για να αποφύγεις τυχόν ατυχήματα.

Η εκπαίδευση υπακοής πρέπει να αρχίζει από τους πρώτους μήνες της ζωής του, ώστε γρήγορα και σωστά να συμπεριφέρεται κατάλληλα.

6) Η διατροφή του Κάνε Κόρσο.

Σαν μεγαλόσωμος σκύλος που είναι, το Cane Corso απαιτεί αρκετή πρωτεΐνη μέσα στη διατροφή του.

Τάισε το φιλαράκι σου ξηρή τροφή υψηλής ποιότητας και περιεκτικότητας σε ζωικά συστατικά που προτείνονται για αυτές τις φυλές.

Επίσης, πάντα να εξασφαλίζεις απρόσκοπτα την πρόσβασή του σε φρέσκο νερό.

Σιγουρέψου ότι ανανεώνεις καθημερινά το φρέσκο νερό στο μπολ του και καθάριζε το τακτικά, για να αποφύγεις την εξάπλωση βακτηρίων μέσα στο πιάτο του.

Αν δεν γνωρίζεις την ποιότητα τροφής που πρέπει να του προσφέρεις, συμβουλέψου τον κτηνίατρό σου που θα σου συστήσει την κατάλληλη διατροφή όχι μόνο για τη ράτσα του, αλλά και τις ιδιαιτερότητες του.

7) Το προσδόκιμο ζωής του Κάνε Κόρσο.

Ο μέσος όρος ζωής του κυμαίνεται μεταξύ των 8-12 ετών.

Ωστόσο, κάποια άτομα της ράτσας έχουν ζήσει ως και τα 16-18 έτη.

Αυτό, όπως για όλες τις φυλές, εξαρτάται από την ποιότητα διατροφής, το επίπεδο άσκησης, αλλά και την κτηνιατρική φροντίδα , ώστε σε συνδυασμό με την αγάπη και συναισθηματική επάρκεια που θα του προσφέρεις να επιτύχεις το βέλτιστο της υγείας, αλλά και της διάρκειας της ζωής του.

 Επίλογος

Το Cane Corso είναι ένας δυναμικός και μεγαλόσωμος σκύλος με εκφοβιστικό παρουσιαστικό, ο οποίος όμως αποτελεί την εξαίρετη επιλογή μίας οικογένειας, αφού λάβει την κατάλληλη εκπαιδευτική διαδικασία.

Αν τηρηθεί αυτό και σε συνδυασμό με τη σωστή κοινωνικοποίηση του, το φιλαράκι σου θα εξελιχθεί σε ένα αξιαγάπητο κατοικίδιο για εσένα και τους αγαπημένους σου, ενώ ταυτόχρονα δεν θα στερείται την ικανότητα φύλαξης και προστασίας απέναντι σε κάθε εισβολέα ή άλλη απειλή.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0