BLOG

Αλήθεια, μπορούν να κολυμπήσουν όλοι οι σκύλοι;

29/04/2024
0 Liked

Αλήθεια, μπορούν να κολυμπήσουν όλοι οι σκύλοι;

Επειδή είναι μύθος, ότι όλοι οι σκύλοι μπορούν να κολυμπήσουν, δεν πρέπει ποτέ να ρίχνεις τον σκύλο σου μέσα στην πισίνα ή σε άλλη επιφάνεια νερού, χωρίς πρώτα να ξέρεις τις επιδόσεις του σε αυτόν τον τομέα.

Είναι αλήθεια, ότι δεν είναι όλοι οι σκύλοι κολυμβητές.

Ανάλογα τη φυλή, τη σωματοδομή και τις εμπειρίες τους στο νερό, εξαρτάται η ικανότητα τους στο κολύμπι ή ακόμα και αν το απολαμβάνουν.

Ενώ άλλοι σκύλοι μπαίνουν ενστικτωδώς στο νερό, κάποιοι άλλοι διστάζουν ή παλεύουν να επιπλεύσουν ή ακόμα χειρότερα φοβούνται πολύ.

Είναι λοιπόν σημαντικό να μην υπολογίζεις μόνο το μέγεθος ή τη ράτσα του κολλητού σου, όταν πηγαίνετε για κολύμπι, αλλά περισσότερο τις προτιμήσεις του.

Συγκεκριμένες φυλές σκύλων είναι δεινοί κολυμβητές, όχι όμως όλες.

Οι σκύλοι με κοντά πόδια και μακρόστενο κορμί, όπως τα Dachshunds ή οι βραχυκέφαλες φυλές, όπως τα Bulldog και τα Pug , εκλαμβάνουν συνήθως την κολύμβηση σαν μία πρόκληση.

Ίσως είναι δύσκολο για αυτούς να βαστούν τη μύτη τους έξω από το νερό, αλλά ταυτόχρονα να διατηρούν και την πλευστότητα τους.

Το περιοδικό "Whole Dog Journal", αναφέρει σχετικά: "Οι σκύλοι με βαρύ σκελετό, μεγάλο στέρνο και κοντό τρίχωμα, όπως τα Doberman, τα Rottweiler και τα Bulldog, γενικά δεν επιπλέουν καλά και για αυτόν τον λόγο κωπηλατούν μόνο με τα μπροστινά πόδια και δεν προχωρούν μπροστά μέσα στο νερό.

Έτσι βουλιάζουν και αυξάνεται υπέρμετρα ο πανικός τους.

Οι μικρόσωμές φυλές, μπορεί επίσης να χρειάζονται βοήθεια μέσα στο νερό, διότι άνετα μπορούν να παγώσουν, αλλά και να φοβηθούν, ταυτόχρονα."

Το ίδιο περιοδικό, λέει παρακάτω: “Τα περισσότερα Chihuahuas δε συμπαθούν το νερό, διότι η έλλειψη γούνας τα κάνει να κρυώνουν και δε μπορούν να κολυμπήσουν, ενώ από την άλλη τα πέλματα τους είναι πολύ μικρά."

Επιπλέον το μικροσκοπικό τους σώμα δεν τα βοηθάει να αποφεύγουν τους κυματισμούς και τα ρεύματα του νερού.

Μεσαίες προς μεγαλόσωμες φυλές με αδιάβροχο τρίχωμα και νηκτική μεμβράνη ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών τους, είναι καλοί κολυμβητές.

Κάποιες φυλές σκύλων που αγαπούν το νερό, είναι τα Newfoundland, τα Poodles, τα Portuguese και τα Labrador retrievers .

Οι σκύλοι με πυκνό και μακρύ τρίχωμα και ελαφριά σωματοδομή, όπως τα Golden retrievers , επιπλέουν άνετα μέσα στο νερό και για αυτό είναι πιο ζεστά.

Τα Newfoundlands, μάλιστα έχουν γιγαντιαία πέλματα με νηκτική μεμβράνη ανάμεσα στα δάχτυλα τους που τα βοηθούν να κωπηλατούν μέσα στο νερό επιτήδεια.

Για αυτόν τον λόγο άλλωστε αποτελούν την πλέον ιδανική ράτσα σκύλων διάσωσης μέσα στο νερό."

Πως θα συστήσεις το νερό στον σκύλο σου;

Ασχέτως της ράτσας του φίλου σου, πρέπει να τον εντάξεις στο νερό σταδιακά και μέσα σε ελεγχόμενο περιβάλλον.

Δεν απολαμβάνουν την κολύμβηση όλοι οι σκύλοι και αν τον πιέσεις, ίσως του δημιουργήσεις μία τραυματική εμπειρία που αργότερα θα μετατραπεί σε άγχος και φόβο.

Αν το φιλαράκι σου είναι κουτάβι και το συστήσεις στο νερό χωρίς πίεση και φόβο, ανάμεσα στην ηλικία των 6-16 εβδομάδων, θα το βοηθήσεις να αποκτήσει θετικούς συνειρμούς με αυτό το στοιχείο της φύσεως.

Αν πάλι είναι μεγαλύτερος σε ηλικία και τώρα μαθαίνει το νερό, πήγαινε αργά, ξεκινώντας την είσοδο του μέσα σε αυτό ανά κάποια εκατοστά περισσότερο κάθε φορά.

Θα βοηθούσε προς αυτήν την κατεύθυνση το ασφαλές περιβάλλον μίας παιδικής πισίνας ή ακόμα και η μπανιέρα σου.

Μόλις νιώσει άνετα μέσα στο ρηχό νερό, μπορείς σταδιακά να τον οδηγήσεις σε βαθύτερο.

Χρησιμοποίησε επαίνους και λιχουδιές για να τον ανταμείβεις, όσο πηγαίνει πιο μέσα και μείνε κοντά του σε περίπτωση που χρειαστεί τη βοήθεια σου.

Όταν αισθανθεί άνετα και σε αυτό το στάδιο, τότε μάλλον ήλθε η ώρα να προχωρήσει στην πραγματική κολύμβηση.

Πως θα κρατήσεις ασφαλή τον σκύλο σου μέσα στο νερό;

Χρησιμοποίησε ένα γιλέκο-σωσίβιο, ειδικό για σκύλους που παρέχει την κατάλληλη πλευστότητα σε όσους μαθαίνουν να κολυμπούν ή σε εκείνους που δεν είναι καλοί κολυμβητές.

Καθώς το φιλαράκι σου αρχίζει να κολυμπάει κράτα το κάτω από τη μέση του σώματος σαν υποστηρικτική κίνηση, μέχρι να νιώσει αυτοπεποίθηση και να χρησιμοποιεί και τα 4 πόδια του στην κολύμβηση.

Μίλα του με θετικό τρόπο, ήρεμο τόνο φωνής και συνέχισε να τον επαινείς όσο κολυμπάει προσφέροντας του παιχνίδια που επιπλέουν στο νερό.

Μην τον αφήνεις να ξεμακραίνει από την ακτή της θάλασσας.

Αν έχεις πισίνα, βάλε μία ράμπα για να τη χρησιμοποιεί σαν έξοδο και δίδαξε του πως θα ανεβοκατεβαίνει από εκεί.

Πριν πέσει μέσα στην πισίνα δώσε του να πιει φρέσκο πόσιμο νερό, ώστε να μη δοκιμάσει αυτό της πισίνας που είναι ανθυγιεινό εξαιτίας του χλωρίου και των άλλων χημικών συντηρητικών που μπορεί να το βλάψουν.

Μετά την κολύμβηση ξέπλυνε τον με φρέσκο νερό για να εξαφανιστεί από το δέρμα του το χλώριο, το αλάτι ή άλλα βακτήρια που μπορούν να το ερεθίσουν και να του προκαλέσουν μολύνσεις.

Επίσης μην επιτρέπεις στον σκύλο σου να κολυμπάει σε λίμνες, νερόλακκους ή ρυάκια, όπου ενδεχομένως υπάρχει πράσινη άλγη στην επιφάνεια αυτών των στάσιμων νερών.

Με την κατάλληλη προφύλαξη, το φιλαράκι σου μπορεί να απολαύσει την κολύμβηση μαζί σου, όμως πάντα να θυμάσαι ότι κάποιοι σκύλοι ποτέ δε θα συμφιλιωθούν με το νερό και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0