BLOG

10 πράγματα που ίσως αγνοούσες για τα Χάσκυ Σιβηρίας (Siberian Husky)

21/03/2022
0 Liked

Αλήθεια, γνώριζες τον μεγάλο βαθμό λατρείας που οι fan των σκύλων δείχνουν για τα Χάσκυ Σιβηρίας ;

Είτε έχεις ένα από αυτά στο νοικοκυριό σου είτε κάθεσαι με τις ώρες στο You Tube χαζεύοντας τις υπέροχες ιστορίες τους, σίγουρα νιώθεις την ανάγκη να μάθεις παραπάνω πράγματα για αυτήν τη γοητευτική ράτσα σκύλων που σε εξιτάρει.

Παρακάτω θα αναφέρουμε 10 σχετικά άγνωστες πληροφορίες που αφορούν τα Χάσκυ, για να κατανοήσουμε καλύτερα τη θέση τους μέσα στο ιστορικό γίγνεσθαι του κόσμου των σκύλων που αποτελούν επί αιώνες τους αχώριστους συντρόφους μας.

1)      Βρίσκονται πολύ κοντά στο να θεωρούνται λύκοι

Είναι πολύ ψηλά στη λίστα των σκύλων που μοιάζουν με τους άγριους λύκους.

Η εμφάνιση του Χάσκυ προσομοιάζει αρκετά με αυτήν των λύκων. Αυτό τουλάχιστον μαρτυρούν τα στητά και όρθια αυτιά τους, η διαπεραστική τους ματιά και το προτεταμένο τους ρύγχος.

Ωστόσο, πρέπει να τονίσουμε ότι δεν κατάγονται από τον λύκο.

Σύμφωνα με μια έρευνα που διενεργήθηκε το 2014, μάλλον και τα δύο αυτά είδη ζώων προέρχονται από κάποιον κοινό πρόγονο που έζησε πριν από περίπου 9000 ως 34000 χρόνια.

Παρόλο που έχουν παρόμοια εμφάνιση τα Σιβηριανά Χάσκυ και οι λύκοι, εντούτοις τα πρώτα είναι μικρότερα σε μέγεθος. Πιο συγκεκριμένα, έχουν διάσταση ακρωμίου περίπου 56-60cm, ενώ ο άγριος λύκος φθάνει τα 80-85cm σε διάσταση του ακρωμίου του.

2)      Μπορούν να έχουν μάτια διαφορετικού χρώματος

Υπάρχει μια καλοήθης κληρονομική γονιδιακή κατάσταση που ονομάζεται  “ετεροχρωμία” και αφορά αυτήν τη φυλή σκύλων.

Σύμφωνα με αυτήν την περίπτωση μπορεί ένας σκύλος Χάσκυ να έχει 2 μάτια διαφορετικού χρώματος και μάλιστα το ένα να είναι μπλε χρώματος.

Το χαρακτηριστικό αυτό αποτελεί ένα ξεχωριστό και ταυτόχρονα πανέμορφο τόνο στη ματιά αυτών των υπέροχων τετράποδων συντρόφων μας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ετεροχρωμία μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλα ζώα, όπως στις γάτες ή τα άλογα, αλλά περιστασιακά και στους ανθρώπους.

3)      Έχουν μεγάλη προσαρμοστικότητα, όπου και αν βρεθούν

Όπως είναι γνωστό, τα Χάσκυ προσαρμόζονται αμέσως και χωρίς προβλήματα σε κρύα η παγωμένα περιβάλλοντα.

Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό καθώς η πυκνή τους γούνα μαρτυρεί την αντοχή που έχουν στο κλίμα της περιοχής που το όνομα τους προδίδει (Σιβηρία).

Με έκπληξη διαπιστώνουμε όμως, ότι προσαρμόζονται  άνετα και σε πιο εύκρατα κλίματα, σε αντίθεση με άλλους σκύλους του Βορρά, όπως τα Αλάσκα Μάλαμουτ.

Τα τελευταία υποφέρουν αβάσταχτα σε ζεστά κλίματα.

Επίσης, το τρίχωμα των Χάσκυ μαδάει 2 φορές τον χρόνο, την πρώτη μεταξύ άνοιξης και καλοκαιριού και τη δεύτερη μεταξύ φθινοπώρου και χειμώνα.

Ωστόσο, τριχόπτωση μπορεί να προκύψει και ανάμεσα σε αυτές τις δύο περιόδους, μάλλον όμως σε μικρή έκταση.

Αν έχεις Χάσκυ και διαπιστώσεις ότι χάνει πολύ τρίχωμα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ειδικά σε μη αναμενόμενη περίοδο απώλειας τρίχας, πρέπει να επισκεφθείς άμεσα τον κτηνίατρο σου για να αποκλείσεις τυχόν ιατρικά προβλήματα.

4)      Η φωνητική του ικανότητα είναι μοναδική

Πρόκειται για ομιλητική φυλή σκύλου που μπορεί να παράγει μια απίστευτη γκάμα φωνητισμών.

Το ουρλιαχτό τους είναι χαρακτηριστικό, διότι μπορεί να γίνει αντιληπτό μέχρι και 15Km μακριά.

Κάποια Χάσκυ μοιάζουν να τραγουδούν, να κλαψουρίζουν ή να μιλούν, παρόλο που σπάνια θα τα ακούσεις να γαβγίζουν.

5)      Είναι μια από τις αρχαιότερες φυλές σκύλων

Τα Χάσκυ Σιβηρίας αναπτύχθηκαν κοντά στη φυλή Chukchi στη Βόρεια Σιβηρία.

Αυτοί οι άνθρωποι ζούσαν κοντά με τους Εσκιμώους.

Αν και τα Χάσκυ χρησιμοποιήθηκαν για να εκπληρώνουν συγκεκριμένες αποστολές μεταφοράς με το τράβηγμα των ελκήθρων, εντούτοις ήταν σημαντικά μέλη της κοινότητας που ζούσαν.

Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό καθώς κοιμόντουσαν στο ίδιο κρεβάτι με τις γυναίκες και τα παιδιά για λόγους ζέστης, αλλά και προστασίας από ανθρώπινους ή ζωικούς εισβολείς του καταυλισμού τους.

Επιπροσθέτως, μία πρόσφατη έρευνα που ανέλυσε τα γενετικά χαρακτηριστικά 161 εξημερωμένων φυλών σκύλων, κατέταξε τα Χάσκυ στην 4η σειρά της πιο αρχαίας φυλής σκύλων παγκοσμίως.

6)      Ο σκύλος του χιονιού

Δεν είναι μυστικό ότι τα Σιβηριανά Χάσκυ λατρεύουν το χιόνι.

Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την προτίμηση σίγουρα παίζουν τα αρχέτυπα κληρονομικά τους χαρακτηριστικά. Τα οποία τούς υπαγορεύουν να αγαπούν, εκτός του χιονιού, το νερό καθώς και το τεράστιο ενδιαφέρον που δείχνουν στη φθινοπωρινή πτώση των φύλλων των δένδρων.

7)      Έχουν γεννηθεί για να τρέχουν

Κοντά στη φυλή των Chukchi τα Χάσκυ έσερναν τα έλκηθρα.

Μετέφεραν τρόφιμα και άλλες προμήθειες από το ένα μέρος στο άλλο και σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, δε μετέφεραν συχνά ανθρώπους τον πρώτο καιρό της ύπαρξης τους.

Επιλέχθηκαν για αυτές τις ειδικές αποστολές λόγω της αντοχής τους στις κρύες θερμοκρασίες, καθώς και της μεγάλης τους ικανότητας για επιβίωση στα μακρινά ταξίδια.

Αναλυτικότερα, περίπου 20 Χάσκυ έσερναν ένα έλκηθρο και κάθε ένα από αυτά είχε τον δικό του προσωπικό ρόλο στη διαδικασία μεταφοράς.

8)      Ταιριάζουν με όλους τους τύπους ανθρώπων

Το You Tube κατακλύζεται από ιστορίες ευτυχισμένων Χάσκυ που διαρκώς διασκεδάζουν.

Όμως, γιατί αυτή η ράτσα είναι τόσο δημοφιλής;

Είναι αδιαμφισβήτητα εξαιρετικοί συμπαίκτες των παιδιών, αποτελούν σημαντικά μέλη ομάδων πεζοπορίας και είναι τα ευαίσθητα και πανέξυπνα μέλη κάθε οικογένειας που τα περιλαμβάνει στον μικρόκοσμο της.

Με λίγα λόγια ο χαρακτήρας τους είναι μοναδικός και σίγουρα ποικίλλει ανά άτομο.

Είναι σημαντικό, αν έχεις ένα Χάσκυ για σύντροφο, να τον κρατάς πνευματικά διεγερμένο προσφέροντας του διάφορους τρόπους ψυχαγωγίας, ώστε να μην αισθάνεται ποτέ ανία.

Αξίζει να τονιστεί ότι στη λίστα του Stanley Coren με τους πιο έξυπνους σκύλους είναι στην 77η θέση, αλλά αυτό μάλλον οφείλεται στο πείσμα και τη δυσκολία εκπαίδευσής του.

Παράλληλα, η χαρά, αλλά και η περιέργεια ρέουν μέσα από ένα Χάσκυ της Σιβηρίας, για αυτό πρέπει να κατορθώσεις την επιτυχία του σωστού βαθμού πειθαρχίας και κινήτρων για να είναι το φιλαράκι σου απασχολημένο με θετικό τρόπο.

9)      Είναι τα Χάσκυ σκυλιά του πολέμου;

Στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο η πρώτη φυλή σκύλου που θυμόμαστε είναι το Γερμανικό λυκόσκυλο.

Χρησιμοποιήθηκε ως ταχυδρόμος, σκύλος διάσωσης ακόμα και ως ανιχνευτής ναρκών.

Ωστόσο, χώρο στην εξέδρα των ηρωικών σκύλων δικαιωματικά παίρνουν και τα Χάσκυ της Σιβηρίας, διότι και αυτά εκτέλεσαν πολλές διαμετακομιστικές και επικοινωνιακές αποστολές.

10)  Balto : Ένας μεγάλος ήρωας

Ο Steven Spielberg έκανε μια ταινία το 1995 για τον ηρωικό σκύλο Balto που αργότερα έκανε και άλλες δύο συνέχειες της ιστορίας του.

Πρόκειται για ένα ημίαιμο Χάσκυ που κατέχει σπουδαία θέση στην ιστορία της φυλής.

Η ιστορία του αρχίζει το 1925, όταν πολλά παιδιά ενός απομακρυσμένου χωριού, που λεγόταν Nome και ήταν στην Αλάσκα, προσβλήθηκαν από τον ιό της διφθερίτιδας.

Οι πιθανότητες να έλθει το φάρμακο στο χωριό ήταν ανύπαρκτες, οπότε ένας αριθμός ανδρών με τα σκυλιά τους αποφάσισαν να κάνουν ένα επικίνδυνο ταξίδι για να φέρουν τη λύτρωση από την ασθένεια στα παιδιά του χωριού τους.

Όμως κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αρκετοί άνδρες και σκυλιά πέθαναν, ειδικά σκύλοι οδηγοί.

Εκεί εμφανίστηκε ο Balto αναλαμβάνοντας την αρχηγία της υπόλοιπης ομάδας και, ενώ δεν είχε προηγούμενη εμπειρία σε αυτόν τον ρόλο, έγινε ο πραγματικός και αδιαμφισβήτητος αρχηγός της αγέλης.

Η ομάδα κατά την επιστροφή στο χωριό έτυχε υποδοχή ηρώων και η ιστορία της έγινε πρωτοσέλιδο σε όλες τις τότε εφημερίδες των ΗΠΑ.

Επίλογος

Κλείνοντας αυτήν την αναφορά σε αυτήν την υπέροχη φυλή, θα αναφέρουμε άλλο ένα ιδιαίτερο της χαρακτηριστικό.

Είναι ίσως η μοναδική φυλή σκύλων που μπορεί να αλλάζει το επίπεδο μεταβολισμού του σώματος της, έτσι απλά.

Η ικανότητά τους να παίρνουν ενέργεια από περισσότερες πηγές, τους επιτρέπει να τρέχουν ακατάπαυστα έχοντας φάει μικρή ποσότητα φαγητού και χωρίς να αισθάνονται την παραμικρή κούραση.

Σε αντίθεση με τα Χάσκυ, εμείς χρησιμοποιούμε τις αποθήκες γλυκόζης και λιπαρών για να υποστηρίξουμε το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων και στο τέλος νιώθουμε εξουθενωμένοι.

Όπως ανέφερε και ο ερευνητής Dr Michael S.Davis στην εφημερίδα New York Times:

“Πριν την κούρσα το επίπεδο μεταβολισμού των Χάσκυ είναι όπως των ανθρώπων.

Μετά ξαφνικά γυρνάει ένας διακόπτης - που δε γνωρίζουμε ακόμα ποιος είναι - και αντιστρέφει αυτήν την κατάσταση.

Μέσα σε μία περίοδο 24 ωρών γυρνούν σε μεταβολική κατάσταση ξεκούρασης, αν και έχουν διανύσει 100 μίλια κατά τη διάρκειά της.”

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0