BLOG

Πως να βγάλω πολλούς σκύλους βόλτα ταυτόχρονα; 4+1 tips που θα σε σώσουν!

26/03/2024
0 Liked

Πως να βγάλω πολλούς σκύλους βόλτα ταυτόχρονα; 4+1 tips που θα σε σώσουν!

Όταν βγάζεις δύο ή περισσότερους σκύλους μαζί σε μία βόλτα, μπορείς να εξοικονομήσεις χρόνο, ενώ ταυτόχρονα τα φιλαράκια σου θα έχουν την ευκαιρία για μία ευχάριστη αλληλεπίδραση ανάμεσα τους.

Ωστόσο, ο έλεγχος πολλών σκύλων μαζί, ίσως καταλήξει σε μία περίπλοκη υπόθεση γρήγορα και αν δεν προσέξεις, τότε μάλλον θα εξουθενωθείς.

Οπότε, πριν ξεκινήσεις τους περιπάτους με τους τριχωτούς σου συντρόφους, υπάρχουν κάποια πράγματα που θα κάνουν αυτήν τη διαδικασία πιο ασφαλή και διασκεδαστική!

Πως να βγάλω πολλούς σκύλους μαζί βόλτα; Ξεκίνα με έναν κάθε φορά!

Βγάζε κάθε σκύλο ξεχωριστά για περίπατο, πριν ξεκινήσεις την ομαδική βόλτα.

Πρέπει να γνωρίζεις την ευαισθησία του κάθε ενός προς τον οδηγό βόλτας, διότι για παράδειγμα κάποιοι σκύλοι παίρνουν αμυντική στάση, όταν συναντήσουν άλλους ομοφύλους τους ή ανθρώπους.

Ένας σκύλος που είναι ευαίσθητος στο λουρί του, ίσως δε πρέπει να βγαίνει για βόλτα μαζί με τους υπόλοιπους.

Ιδανικά κάθε σκύλος της αγέλης πρέπει να προσαρμόζεται στη βόλτα με τον οδηγό του, κάτι που σημαίνει ότι όταν περπατάει με χαλαρό τον οδηγό θα πρέπει εύκολα να υπακούει στις εντολές σου, ασχέτως αν περισπάται η προσοχή του.

Αυτό είναι πιο σημαντικό, αν έχεις μεγαλόσωμο σκύλο που τραβάει πολύ και μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα και στα υπόλοιπα φιλαράκια σου.

Αν είναι εφικτό, θα πρέπει να εκπαιδεύεις κάθε σκύλο ξεχωριστά για την προσαρμογή του στο λουρί της βόλτας του.

Κάθε σκύλος πρέπει να κατανοήσει πως πρέπει να συμπεριφέρεται, όταν είναι προσαρμοσμένο το περιλαίμιο του επάνω στον οδηγό βόλτας, ώστε να μη χάνεις τον έλεγχο, όταν βγάζεις κάποιον ανεκπαίδευτο σκύλο βόλτα μαζί με τους υπόλοιπους.

Η κεντρική ιδέα είναι, ότι όταν βγάζεις πολλούς σκύλους μαζί για περίπατο, θα πρέπει όλοι να έχουν μάθει να συμπεριφέρονται με προσαρμοσμένο επάνω τους τον οδηγό της βόλτας τους.

Το πλεονέκτημα να δοκιμάσεις να βγάλεις κάθε σκύλο για βόλτα ξεχωριστά δεν αφορά μόνο την κατανόηση της ιδιοσυγκρασίας του, αλλά και τη χρήση του σωστού εξοπλισμού σου.

Ένα καλά ρυθμισμένο περιστήθιο σε συνδυασμό με έναν σταθερό, όχι πτυσσόμενο, οδηγό βόλτας, ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες ενός μεγαλόσωμου σκύλου ή κάποιου νεαρού ανεκπαίδευτου σκύλου που μόλις τώρα μαθαίνει πως να συμπεριφέρεται στη βόλτα.

Πρέπει να γνωρίζεις τις φυσικές σου αντοχές

Πρέπει να είσαι σίγουρος ότι μπορείς να χειριστείς ακόμα και έναν σκύλο στη βόλτα. Μετά, σκέψου αν μπορείς να ελέγξεις περισσότερους από έναν σκύλους ταυτόχρονα, ειδικά αν κάποιοι από αυτούς είναι μεγαλόσωμοι η έχουν πολλή ενέργεια.

Ακόμα και ένας μεγαλόσωμος και απείθαρχος σκύλος μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια σου, καθώς και την αντίστοιχη των υπολοίπων της αγέλης, κατά τη διάρκεια της βόλτας.

Πρέπει να γνωρίζεις τα φυσικά όρια κάθε μεμονωμένου σκύλου

Εκτός των δικών σου ορίων, πρέπει να ξέρεις και τα αντίστοιχα όλων των σκύλων που επιθυμείς να βγάλεις ταυτόχρονα περίπατο.

Για παράδειγμα, σίγουρα δεν περιμένεις από ένα miniature dachshund να βηματίζει στον ρυθμό ενός μεγαλόσωμου Labrador.

Ομοίως, ένας ηλικιωμένος σκύλος δε θα είναι ικανός να περπατήσει τόσο μακριά, όσο ένας πιο νέος και υγιής σκύλος.

Είναι άδικο να επιμένεις διαφορετικά, γιατί μπορεί να τραυματιστεί κάποιο από τα φιλαράκια σου.

Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να προσαρμόσεις τον ρυθμό βαδίσματος όλων των σκύλων της αγέλης με βάση εκείνον του πιο αργού.

Ξεκίνησε αργά και ήρεμα

Όταν πια, νιώσεις έτοιμος να ξεκινήσεις τη βόλτα σου παρέα με όλα τα σκυλιά της αγέλης σου, πήγαινε κοντινές βόλτες εξάσκησης. Παρέμεινε σε ασφαλή περιοχή, όπου είναι γνώριμη στα φιλαράκια σου για να συντονιστούν μεταξύ τους.

Επανέλαβε αυτήν τη διαδικασία αρκετές φορές και μέχρι οι σκύλοι να συνηθίσουν τον ομαδικό ρυθμό της διαδρομής τους.

Αυτοί οι περίπατοι εξάσκησης επίσης, θα δώσουν την ευκαιρία, όχι μόνο να εκτιμήσεις τη δυναμική των σκύλων σου ως ομάδα, αλλά και τις δικές σου ικανότητες να ελέγξεις μία κατάσταση, όταν κάποιος σκύλος για παράδειγμα, γίνει άτακτος και θέλει να κυνηγήσει μία διερχόμενη γάτα.

Ίσως καταλάβεις ότι πρέπει να μειώσεις τον αριθμό τους σε κάθε βόλτα ή να απομονώσεις τον ταραξία.

Μόλις εξακριβώσεις τη ζώνη ασφαλείας σου μπορείς σταδιακά να κάνεις μακρύτερους περιπάτους ή άλλους με μεγαλύτερες προκλήσεις.

Ο σωστός εξοπλισμός κάνει την αποστολή σου ευκολότερη

Ο σωστός εξοπλισμός χειρισμού πολλών σκύλων μαζί θα σε βοηθήσει.

Για παράδειγμα, ένας οδηγός με μία λαβή, αλλά πολλές απολήξεις προσαρμογής στα περιλαίμια των σκύλων σου θα σε βοηθήσει να τους ελέγξεις ταυτόχρονα.

Δοκίμασε το αρχικά σε δύο σκύλους για να σιγουρευτείς ότι λειτουργεί σωστά για τον καθένα, ενώ μετά μπορείς να προσθέσεις και δεύτερο ή ακόμα περισσότερους.

Μη ξεχνάς να έχεις μαζί σου πολλά σακουλάκια ακαθαρσιών, ώστε να διατηρείς καθαρό τον χώρο που μόλις επισκέφθηκε η παρέα σου.

Λιχουδιές, νερό και ένα πτυσσόμενο μπολ νερού, ίσως φανούν χρήσιμα εφόδια, αν σχεδιάζεις κάποιον μακρινό περίπατο και φυσικά αν ο καιρός τον ευνοεί.

Συμπέρασμα

Τελικά, αν θέλεις να βγεις βόλτα μαζί με τα πολυάριθμα φιλαράκια σου, ίσως αυτό αποβεί μία χαοτική προσπάθεια και πιθανά επικίνδυνη, χωρίς την κατάλληλη εξάσκηση και εκπαίδευση.

Ακόμα και αν ο κάθε σου σκύλος ξεχωριστά έχει καλή συμπεριφορά, όταν πηγαίνει μόνος του βόλτα, αν ενωθεί με τους υπόλοιπους και ειδικά σε ένα περιβάλλον με άφθονα ερεθίσματα για αταξίες, τότε ο κάθε σκύλος θα βγάλει έξω τον χειρότερο εαυτό του άλλου.

Απομόνωσε το απείθαρχο φιλαράκι σου που παρασύρει και τα υπόλοιπα και δημιούργησε μία καλά πειθαρχημένη ομάδα συντρόφων, όπου αν παραστεί ανάγκη, μετά από εκπαίδευση, θα υπακούει στις εντολές σου.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0