BLOG

Πως θα βοηθήσεις τον σκύλο σου να απολαύσει τον βραδινό του ύπνο;

26/02/2024
0 Liked

Οι σκύλοι τυπικά κοιμούνται από 12 ως και 14 ώρες ημερησίως, όχι όμως συνεχόμενα, αλλά με διαλείμματα.

Ενώ, είναι συχνό φαινόμενο να ξυπνούν πολλές φορές μέσα στη νύχτα - μία έρευνα έδειξε ότι έχουν 23 επεισόδια ύπνου - ξυπνήματος, με μέσο όρο κύκλο ύπνου 16 λεπτά που συνοδεύεται με 5 λεπτά ξυπνήματος - τα προβλήματα ύπνου είναι σύνηθες φαινόμενο στους ηλικιωμένους σκύλους και ίσως αποτελούν σημάδι δυνητικής ασθένειας.

Αν το ηλικιωμένο φιλαράκι σου ξυπνάει συχνά τη νύχτα, τότε πρέπει άμεσα να επισκεφτείς τον κτηνίατρο σου για να διερευνηθούν τυχόν προβλήματα υγείας.

Οτιδήποτε, από υπερευαισθησία στους θορύβους, αναπνευστικά προβλήματα, φοβίες, διαταραχή στις αισθήσεις του κ.α, μπορούν να διακόπτουν τον κύκλο του ύπνου του.

Μπορεί ακόμα να χρειάζεται συχνά να εξυπηρετεί τις σωματικές του ανάγκες.

Ίσως, είναι κάποιο σημάδι άνοιας που είναι γνωστή ως CCDS ( Canine Cognitive Dysfunction Syndrome ).

Οι σκύλοι με άνοια έχουν συνήθως διαταραγμένο ύπνο;

Οι αλλαγές στον κύκλο του ύπνου ενός σκύλου που εμπεριέχουν τη μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου την ημέρα ή τη δυσκολία του τη νύχτα, αποτελούν συνήθως τα πρώιμα σημάδια εμφάνισης άνοιας.

Σε μία έρευνα που έγινε, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι σκύλοι που είχαν μεγαλύτερους δείκτες άνοιας και μικρότερες ικανότητες στην επίλυση προβλημάτων, ξοδεύουν λιγότερο χρόνο στις φάσεις ύπνου NREM και REM.

Η καθηγήτρια Natasha Olby, υπεύθυνη της έρευνας, δήλωσε στην εφημερίδα Guardian:

“Αλλαγές στις συνθήκες ύπνου ενός ηλικιωμένου σκύλου είναι αναμενόμενες και ίσως αποτελούν τον προάγγελο εμφάνισης της γνωστικής του δυσλειτουργίας.”

Αν η άνοια είναι το πρόβλημα μπορείς να βοηθήσεις τον κολλητό σου μειώνοντας το άγχος που νιώθει τη νύχτα, διατηρώντας μία ρουτίνα γευμάτων, περιπάτων κ.α σε συνδυασμό με την καθιέρωση ενός ήρεμου περιβάλλοντος ξεκούρασης.

Επίσης η υποστήριξη με διατροφικά φάρμακα είναι ευεργετική για σκύλους που υποφέρουν από άνοια.

Κάποια από αυτά που μπορείς να τα αναμείξεις με τη διατροφή του, είναι:

  • Εκχυλίσματα από μέδουσα
  • Γλουταθειόνη
  • Ρεσβερατρόλη
  • Ginkgo Biloba
  • Φωσφαδιτυλοσερίνη
  • Omega -3 λιπαρά οξέα προερχόμενα απόKrill oil.

Η πνευματική και σωματική διέγερση βοηθούν τον βραδινό ύπνο του σκύλου

Η καθιέρωση καθημερινής σωματικής άσκησης είναι σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη ποιοτικού βραδινού ύπνου, ειδικά για το ηλικιωμένο σου φιλαράκι.

Θα μπορούσε να κολυμπάει, να πηγαίνει βόλτες και να συμμετέχει σε ασκήσεις διατήρησης της δύναμης, της ευεξίας και της ισορροπίας του.

Κατάλληλη πνευματική ενίσχυση - εκτός της σωματικής - είναι επίσης απαραίτητη για τη βέλτιστη εγκεφαλική λειτουργία του κολλητού σου.

Παιχνίδια Puzzle που περιέχουν τροφή, μπορούν να κρατούν απασχολημένο το μυαλό του καθημερινά.

Μπορείς ακόμα να τον προπονείς με ασκήσεις όσφρησης, όπου θα ψάχνει για αγαπημένα παιχνίδια ή εδέσματα ή ακόμα να τον εκπαιδεύεις στην εκμάθηση νέων δεξιοτήτων.

Κοινωνικές επαφές με άλλα ζώα ή ανθρώπους είναι σημαντικές και πρέπει να εντάσσονται στην καθημερινότητα του τριχωτού σου φίλου.

Απόφυγε, όμως την υπερδιέγερση του, ειδικά λίγο πριν την ώρα του βραδινού του ύπνου.

Κάποια λεπτά με ενεργητικό απογευματινό παιχνίδι θα μπορούσε να ηρεμήσει το φιλαράκι σου, ώστε μετά από κάποιες ώρες να χαλαρώσει απολαμβάνοντας τον βραδινό του ύπνο.

Είναι σημαντικό να θυμάσαι, ότι αν ξυπνάει τη νύχτα δεν πρέπει να τον μαλώνεις.

Η Dr Julia Albright, καθηγήτρια συμπεριφοράς των ζώων στο πανεπιστήμιο του Tennessee, λέει :

“Η ανθρώπινη αντίδραση, όταν ξυπνάει ο σκύλος μας το βράδυ, δεν πρέπει να αυξάνει τη δυσφορία του ή να ενισχύει τυχόν ανεπιθύμητες συμπεριφορές εκ μέρους του.

Πρέπει ο σκυλογονέας να αγνοεί τέτοιες συμπεριφορές από τον σύντροφο του και να κατανοήσει ότι η αυστηρή επίπληξη θα ενισχύσει το άγχος του.”

Η διαμόρφωση του περιβάλλοντος που κοιμάται ο σκύλος σου

Συνήθως, όλοι οι άνθρωποι έχουν μία ρουτίνα πριν κοιμηθούν, για να χαλαρώνουν.

Άλλοι διαβάζουν κάποιο βιβλίο, άλλοι βλέπουν τηλεόραση, ενώ κάποιοι ασχολούνται με το κινητό τους.

Μία παρόμοια ρουτίνα, ίσως βοηθήσει και το φιλαράκι σου.

Οι σκύλοι, κυρίως οι ηλικιωμένοι, έχουν ανάγκη από ένα ζεστό και αναπαυτικό χώρο ξεκούρασης.

Διάλεξε ένα ήσυχο μέρος του σπιτιού, με χαμηλό ή καθόλου φωτισμό, χωρίς φασαρία τριγύρω.

Πολλοί σκύλοι λατρεύουν να κοιμούνται ακούγοντας μουσική ή απολαμβάνουν ένα απαλό μασάζ στο σώμα τους.

Άλλοι απλά λατρεύουν να ξαπλώνουν δίπλα στους σκυλογονείς τους.

Η Albright, αναφέρει:

“Οι βασικές οδηγίες ύπνου περιλαμβάνουν την καθιέρωση μίας σταθερότητας στη ρουτίνα του βραδινού ύπνου, καθώς και τη διαμόρφωση ενός συγκεκριμένου χώρου ξεκούρασης με χαμηλή όχληση.

Το σκοτάδι είναι συνήθως ιδανική συνθήκη, αν και κάποιοι σκύλοι προτιμούν τον χαμηλό φωτισμό. Αν κοιμούνται κοντά σε παράθυρο, καλό θα ήταν να υπάρχουν εξωτερικά κλειστά στόρια για να μην ξυπνούν απότομα στο φως της ημέρας.

Ο απαλός αρωματισμός του χώρου ή μία συσκευή έκχυσης σωματιδίων φερομόνης θα βοηθούσαν τη χαλάρωση των τριχωτών μας φίλων.”

Συμπληρώματα διατροφής που βοηθούν τον ύπνο

Αν το ηλικιωμένο φιλαράκι σου πονάει, πρόσφερέ του χαλαρωτικά πόνου.

Αυτά μπορούν από μόνα τους να του δώσουν έναν ειρηνικό ύπνο.

Αν το πρόβλημα είναι το άγχος, χαλαρωτικά βότανα και διατροφικά φάρμακα, όπως ο ιερός βασιλικός, η ροδιόλα, η θειαμίνη, η ασγκαβάρντα, το χαμομήλι κ.α., θα έχουν ευεργετικά αποτελέσματα.

Επίσης το αιθέριο έλαιο λεβάντας έχει αποδειχθεί ότι καταπραΰνει το στρες στους σκύλους.

Βάλε κάποιες σταγόνες πάνω στο περιλαίμιο του ή διασκόρπισε το σε διάφορα μέρη του σπιτιού.

Η μελατονίνη επίσης έχει αποδειχθεί, άλλος ένας ευεργετικός παράγοντας για τον ύπνο των συντρόφων μας, καθώς αποτελεί μία φυσική έκκριση ορμόνης που βοηθάει στη χαλάρωση και τη ταχύτερη ύπνωση του σκύλου.

Συμπέρασμα

Η διαταραχή ύπνου στους ηλικιωμένους σκύλους είναι μιλά πρόκληση τόσο για τους σκυλογονείς, όσο και για τους συντρόφους τους.

Ευτυχώς, με την υποστήριξη της γνωστικής λειτουργίας, την αλλαγή περιβάλλοντος, καθώς και των συμπεριφορών - που αφορούν την πνευματική, αλλά και τη φυσική δραστηριότητα καθημερινά - τα προβλήματα στον ύπνο μπορούν να ξεπεραστούν με απόλυτη επιτυχία.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0