BLOG

8 σημάδια που δείχνουν ότι η γάτα σου σε θεωρεί “γονέα” της

23/09/2024
0 Liked

8 σημάδια που δείχνουν ότι η γάτα σου σε θεωρεί “γονέα” της

Αν το κινητό σου είναι γεμάτο από τις φωτογραφίες της γάτας σου, τότε δεν έχεις απλά 1 τετράποδο φιλαράκι στο σπίτι σου, αλλά μάλλον είσαι 1 "γατογονέας" που το λατρεύει.

Όμως, νιώθει ανάλογα και ο χνουδωτός σου σύντροφος;

Η απάντηση είναι σίγουρα θετική.

Οι γάτες μπορεί να δείχνουν αδιάφορες και χαλαρές, όμως γνωρίζουν καλά πως να κρύβουν τα βαθύτερα συναισθήματα τους.

Η έρευνα λέει, όπως και οι σκύλοι, έτσι και οι γάτες μπορούν να σχηματίσουν δυνατούς ψυχικούς δεσμούς με τους ανθρώπους.

Στην πραγματικότητα, όταν μας έχουν δίπλα τους αισθάνονται ασφάλεια και ελευθερία για να εξερευνούν το περιβάλλον τους.

Παρακάτω θα αναφέρουμε 8 σημάδια που δείχνουν ότι ο κολλητός σου, σε θεωρεί "γατογονέα του":

✔ Κάνει "μπισκότα" επάνω σου

Έχει τύχει η γάτα σου να κάθεται πάνω στο στήθος σου και να "ζυμώνει" με τα πατουσάκια της;

Αυτό το υπέροχο θέαμα πηγάζει από τη βρεφική ηλικία, όταν η μητέρα θηλάζει τα μικρά της και αυτά πιέζουν την κοιλιά της για να ενεργοποιηθούν οι γαλακτοφόροι αδένες και να κατεβάσουν γάλα.

Με αυτήν τη διαδικασία απελευθερώνεται, επίσης και η οξυτοκίνη, 1 ορμόνη που ενισχύει την ένωση τους με τη μητέρα τους.

Αν το ενήλικο φιλαράκι σου κάνει το ίδιο, τότε είναι μεγάλη φιλοφρόνηση για εσένα, διότι πέτυχες να δεθείς ψυχικά μαζί του, όπως αυτό ήταν με τη μητέρα του.

Αν ταυτόχρονα με το "ζύμωμα" γουργουρίζει, τότε απολαμβάνει την ασφάλεια και τη σιγουριά που του μεταδίδεις.

✔ Σε κυνηγάει να το ταίσεις

Φυσικά και έρχεται κοντά σου για φαγητό, διότι ξέρει ότι μόνο το δικό σου χέρι ανοίγει την αγαπημένη του κονσέρβα

Στον γατόκοσμο, ο πάροχος της τροφής κατέχει ιδιαίτερη θέση στην ιεραρχία των γατών.

Όταν η γάτα σου νιαουρίζει για το γεύμα της ή σε ξυπνάει για το πρωινό της, δείχνει ότι σε εμπιστεύεται και ότι εξαρτάται από εσένα, όπως το παιδί από τον γονέα του.

Όμως, μέσα από αυτήν τη ρουτίνα έρχεται ο ισχυρός ψυχικός δεσμός ανάμεσα σας.

Το φιλαράκι σου θεωρεί ότι είσαι ο αξιόπιστος φροντιστής του που θα του εξασφαλίζει πάντα την ικανοποίηση όλων των αναγκών του.

Δε σου μοιάζει ότι αυτός είναι 1 "γονεικός" ρόλος;

✔ Κοιμάται δίπλα σου

Όταν η γάτα σου τεντώνεται και τελικά κουρνιάζει στα πόδια σου, σημαίνει ότι σε εμπιστεύεται απόλυτα.

Αν, δε, είναι και προσκολλημένη επάνω σου, τότε το θάρρος της θα την οδηγήσει να κρύβεται και κάτω από τα σκεπάσματα σου.

Οι γάτες νιώθουν εκτεθειμένες και ευάλωτες, όταν λαγοκοιμούνται, οπότε ψάχνουν για μέρη ήσυχα και ασφαλή, ώστε να ξεκουραστούν.

Όταν, λοιπόν κοιμούνται δίπλα σου εξαρτώνται από εσένα για να απωθήσουν τους κινδύνους που ενστικτωδώς αισθάνονται.

Όμως, κάποιες φορές αντιστρέφονται οι ρόλοι και η γάτα σου σε θεωρεί ως 1 μεγάλη γάτα με άγνοια κινδύνου που χρειάζεται προστασία.

Οι ενήλικες γάτες, ιδιαίτερα, απολαμβάνουν τον ρόλο της νυχτερινής σου προστασίας.

✔ Ανοιγοκλείνουν τα βλέφαρα τους

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το αργό ανοιγοκλείσιμο των γατοβλεφάρων, σημαίνει στη γατογλώσσα το "Σ´ αγαπώ" και ότι αυτό ισούται με την ανταλλαγή φιλιών ανάμεσα στους ανθρώπους.

Ενώ το επίμονο κοίταγμα μπορεί να θεωρηθεί απειλή, αντίθετα αυτή η εσκεμμένη κίνηση των βλεφάρων αποκαλύπτει την αίσθηση της ασφάλειας και της σιγουριάς που το φιλαράκι σου νιώθει κοντά σου.

Αν θέλεις να ανταποδώσεις και εσύ αυτήν τη στοργική κίνηση των ματιών του κολλητού σου, ανοιγόκλεισε επίσης αργά και τα δικά σου μάτια προς τη γάτα σου.

Τρίβει το κεφαλάκι της επάνω σου

Αν η γάτα σου ξύπνησε και ήλθε προς το μέρος σου, χτυπώντας ευγενικά το κεφάλι της στα πόδια σου, τότε να μην ανησυχήσεις, διότι σίγουρα δεν επιδιώκει να αρχίσει καυγά μαζί σου.

Το κουτούλημα αυτό έχει περάσει από τη γατομητέρα στα μωρά της, καθώς και αυτή τρίβεται επάνω τους.

Οι γάτες έχουν αδένες γύρω από όλο το πρόσωπο τους, που εκλύουν ορμόνες και με το τρίψιμο τους επάνω σου αδειάζουν τις φερομόνες τους.

Στη γατολογική αυτό σημαίνει ότι τους "ανήκεις".

✔ Η γάτα σου σε γλείφει

Οι γάτες έχουν ισχυρό ένστικτο για τον καθαρισμό και την περιποίηση τους και το χρησιμοποιούν για την ενδυνάμωση των κοινωνικών δεσμών με τις άλλες γάτες.

Αυτή η συμπεριφορά έγινε κτήμα τους, μέσω της μητέρας τους, όταν αυτή έγλειφε τα μικρά της γατάκια ή από άλλες γάτες που περιποιούνταν η μία την άλλη.

Επίσης, όπως οι γατομητέρες γλείφουν τα μωρά τους για να μεταδώσουν τη μυρωδιά της ομάδας επάνω τους, έτσι και το δικό σου φιλαράκι μπορεί να σε γλείφει για να σε "μαρκάρει" σαν μέλος του δικού του γκρουπ.

Άλλος λόγος που μπορεί να σε γλείφει είναι η επανάληψη της ανεπανάληπτης εμπειρίας του θηλασμού, ειδικά αν η γάτα σου απογαλακτίστηκε αρκετά νωρίς.

✔ Σου νιαουρίζει έντονα

Είναι ενδιαφέρον, ότι οι ενήλικες γάτες δε νιαουρίζουν μεταξύ τους και εκδηλώνουν αυτούς τους φωνητισμούς για να επικοινωνούν μαζί μας.

Μπορεί να ουρλιάζει η μία προς την άλλη, όμως οι ήχοι αυτοί είναι τελείως διαφορετικοί από το νιαούρισμα.

Τα μικρά γατάκια νιαουρίζουν για να εκφράσουν στη μητέρα τους ότι πεινούν ή κρυώνουν, όμως δε το συνεχίζουν, όταν είναι μόνα τους.

Συνεπώς, όταν γίνεις ο φροντιστής της γάτας που υιοθέτησες, τότε αυτή θα νιαουρίζει προς εσένα.

Έχουν, δε, συγκεκριμένους ήχους νιαουρισμάτων, ανάλογα με τον σκοπό τους.

Κάποιοι γρήγοροι και κοφτοί ήχοι ακούγονται σαν χαιρετισμοί, ενώ οι μακρόσυρτοι και θορυβώδεις, μάλλον εκφράζουν ότι το φιλαράκι σου πεινάει.

✔ Σε αφήνει να αγγίζεις τα ευάλωτα μέρη του σώματος της

Οι γάτες προστατεύουν ιδιαίτερα, κάποια σημεία του σώματος τους, όπως είναι η κοιλιά και τα πατουσάκια τους.

Αν ο κολλητός σου αφήνει να χαϊδεύεις την κοιλίτσα του ή να παίζεις με τα πατουσάκια του, χωρίς να σε γραντζουνίσει, τότε πέτυχες μεγάλο επίτευγμα.

Αυτό το επίπεδο εμπιστοσύνης είναι ασυνήθιστο και επιτρέπεται σχεδόν μόνο στη μητέρα και τα αδέλφια του.

Έτσι, να είσαι προσεκτικός και ευγενικός και να μη ξεπερνάς τα όρια, ενώ αμέσως να σταματάς την προσπάθεια για χάδια, μόλις λάβεις το σήμα της δυσφορίας του.

Επίλογος

Όλοι ξέρουμε, πως οι γάτες μας έχουν στο τσεπάκι τους, όσον αφορά το τάισμα τους, καθώς και την καθαριότητα της αμμολεκάνης τους.

Όμως, ειναι αξιολάτρευτο να γνωρίζεις ότι είσαι κάτι παραπάνω από 1 μηχανή παροχής πόρων ή 1 συσκευή καθαρισμού των ακαθαρσιών του χνουδωτού σου φίλου.

Ενώ φαίνεται ότι ασκεί έλεγχο επάνω σου, τα 8 σημάδια που αναφέραμε παραπάνω αποδεικνύουν ότι ο ρόλος σου σημαίνει κάτι το διαφορετικό και υπέρτερο για τον πολύτιμο σου σύντροφο.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0