BLOG

Γιατί θέλει η γάτα σου να τρίβεται στα πόδια σου;

05/02/2024
0 Liked

Μία σκηνή που ζουν συχνά όλοι οι γατογονείς είναι, όταν ο χνουδωτός τους σύντροφος τρίβεται γύρω από τα πόδια τους, καθώς περιμένει ανυπόμονα και με ενθουσιασμό το άνοιγμα της αγαπημένης του κονσέρβας φαγητού.

Η κίνηση αυτή μπορεί να κρύβει την ευγνωμοσύνη και την ευχαρίστηση του, όμως υπάρχουν και άλλα πίσω από αυτήν που δε φαίνονται άμεσα.

Παρακάτω θα αναφέρουμε τους κυριότερους λόγους που ωθούν τις γάτες μας να τρίβονται γύρω από τα πόδια μας:

Το σημάδεμα των μυρωδιών

Το σώμα της γάτας είναι καλυμμένο από αδένες.

Υπάρχουν σχεδόν παντού, στα μάγουλα, πάνω από τα μάτια τους, κατά μήκος των πλευρών τους, στην οπίσθια περιοχή, καθώς και στη βάση της ουράς τους.

Έχουν αδένες, ακόμα και ανάμεσα στα μαξιλαράκια των πατουσών τους.

Ου μυρωδιές που εκκρίνονται από αυτούς, είναι σημαντικός παράγοντας επικοινωνίας μέσα στον γατόκοσμο.

Ο σημαντικότερος λόγος που απλώνουν οι γάτες τις οσμές τους, είναι η οριοθέτηση της περιοχής τους.

Μέσα σε αυτήν περιλαμβάνεσαι και εσύ.

Όταν ο κολλητός σου τρίβεται επάνω στα πόδια σου ουσιαστικά σημαίνει “ότι του ανήκεις”.

Οι γάτες δεν τρίβοντας μόνο επάνω μας, αλλά και γύρω από τα έπιπλα, σε άλλα κατοικίδια, στο έδαφος και σε οποιοδήποτε αντικείμενο ή περιβάλλον που διεκδικούν.

Αυτή η συμπεριφορά τις βοηθάει να νιώθουν ασφάλεια και άνεση στον χώρο που κινούνται, διότι γνωρίζουν ότι έχουν καθιερώσει την παρουσία τους.

Ανταλλαγή οσμών

Οι μυρωδιές που εκλύει το φιλαράκι σου δεν είναι μονόδρομος πληροφοριών για αυτό.

Καθώς τρίβεται επάνω στα πόδια σου συλλέγει και τις δικές σου οσμές.

Αυτή η ανταλλαγή δημιουργεί μία αίσθηση οικειότητας και σιγουριάς που το κάνει να νιώθει ήρεμο και ασφαλές, όταν βρίσκεται κοντά σου.

Ουσιαστικά η γάτα σου φτιάχνει μία σύζευξη κοινωνικών “μυρωδιών” μέσα στο περιβάλλον που ζει.

Είναι κάτι παρεμφερές με την κοινωνική συμπεριφορά στις αποικίες των άγριων αιλουροειδών, όπου το ένα τρίβεται πάνω στο άλλο για να δημιουργηθεί και να συντηρηθεί μία ιεραρχία μέσα στην ομάδα, καθώς και να οριοθετήσουν τα σύνορα της περιοχής τους.

Αυτή η ανάμειξη των μυρωδιών δημιουργεί τη λεγόμενη “κοινωνική οσμή” που κυριαρχεί μέσα στα σύνορα του χώρου που δρουν, αλλά καθορίζει και την κοινωνική δομή της αποικίας.

Επίσης, το στροβίλισμα του σώματος της γάτας σου στο έδαφος χρησιμεύει στη συλλογή οσμών, αλλά και στην εξάπλωση των δικών της.

Ψυχική ένωση

Το τρίψιμο στα πόδια σου είναι επίσης, σημάδι στοργής που συνήθως συνοδεύεται και με χουρχουρητό.

Όταν το φιλαράκι σου τρίβεται στα πόδια σου, αυτό σημαίνει ότι αισθάνεται άνεση και ασφάλεια, όταν τριγυρνάει κοντά σου.

Μάλιστα, είναι ένας τρόπος ενδυνάμωσης του δεσμού ανάμεσα σας.

Με το φυσικό του άγγιγμα, μοιράζεται μαζί σου τις οσμές του και αυτόματα σε κάνει μέλος της ευρύτερης οικογένειας του ή της κοινωνικής του ομάδας.

Έτσι, όταν η γάτα σου τρίβεται γύρω από τα πόδια σου ή κουτουλάει ευγενικά το κεφαλάκι της επάνω σου, πρέπει και εσύ να ανταποδώσεις με ένα ζεστό χάιδεμα ή μία λαχταριστή λιχουδιά.

Θέλει την προσοχή σου

Η γάτα σου μπορεί να χρησιμοποιήσει τη φυσική επαφή, είτε με το άγγιγμα του κεφαλιού της επάνω σου, είτε με το σκούντημα της πατουσίτσας της, είτε με το τρίψιμο της πάνω στα πόδια σου, απλά για να σου πει:”Ε !, είμαι και εγώ εδώ”.

Μπορεί απλά να θέλει να τη χαϊδέψεις στην κοιλίτσα της, να της βουρτσίσεις το μπλεγμένο της τρίχωμα ή απλά να σου υπενθυμίσει ότι ξέχασες να σερβίρεις το γεύμα της.

Τρίβοντας το σώμα της επάνω στα πόδια σου, εισάγει μία φόρμα επικοινωνίας για να προκαλέσει την ενασχόληση σου μαζί της και να ικανοποιήσεις την επιθυμία της.

Το τρίψιμο του σώματος του κολλητού σου στα πόδια σου ή το στριφογύρισμα στο έδαφος, είναι οι τρόποι που οι γάτες οριοθετούν, επικοινωνούν και δένονται ψυχικά, είτε σε ατομικό, είτε σε κοινωνικό επίπεδο.

Θυμήσου ότι την επόμενη φορά που το φιλαράκι σου θα τριφθεί στα πόδια σου, είναι για να σου πει, ότι σε εμπιστεύεται, σε αγαπάει και θα είναι για πάντα αφοσιωμένο στη μεταξύ σας σχέση.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0