Αν είσαι τυχερός, ώστε να μοιράζεσαι το σπίτι σου, αλλά και την καρδιά σου με τα δύο γλυκύτερα κατοικίδια του πλανήτη, δηλαδή ένα σκύλο και μια γάτα, τότε είναι πολύ πιθανό να γίνονται συχνά ανταλλαγές γευμάτων ανάμεσα τους.
Είτε από δικό σου λάθος στο σερβίρισμα της τροφής, είτε κυρίως λόγω της λαιμαργίας των τριχωτών σου συντρόφων συνήθως σκύλοι και γάτες που ζούνε μαζί, παρασύρονται στο να τρώνε την τροφή ο ένας του άλλου.
Το ερώτημα που αυθόρμητα προκύπτει όμως είναι αν επιτρέπεται να τρώει ο σκύλος την τροφή της γάτας ή και το αντίθετο.
Μπορεί αυτό το μπέρδεμα να κάνει κακό στην υγεία τους;
Ας το ανακαλύψουμε παρακάτω!
Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στη διατροφή των 2 κατοικιδίων;
Οι θρεπτικές ανάγκες ανάμεσα σε έναν σκύλο και μια γάτα διαφέρουν ριζικά.
Οι σκύλοι, όπως και ο άνθρωπος, είναι παμφάγοι, δηλαδή τρώνε συνδυασμούς από κρέας, σπόρους και λαχανικά.
Οι γάτες, από την άλλη, είναι «υποχρεωτικά» σαρκοφάγα ζώα.
Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται υποχρεωτικά τη συμμετοχή του κρέατος στη διατροφή τους, για να επιβιώσουν.
Αυτός είναι ο λόγος που στη διατροφή τους περιέχεται μεγαλύτερο ποσοστό πρωτεΐνης και λιπαρών, συγκριτικά με την αντίστοιχη των σκύλων.
Φυσικά, μπορούν περιστασιακά να φάνε υδατάνθρακες, όμως αυτοί δεν είναι αναγκαίοι μέσα στη διατροφική τους αλυσίδα.
Επιπρόσθετα, οι γάτες χρειάζονται την ταυρίνη, ένα αμινοξύ που βρίσκεται μέσα στο κρέας και στα ψάρια.
Αυτό, κατά βάση σημαίνει ότι όλες οι εμπορικές τροφές σκύλων είναι ανεπαρκείς για τις γάτες, διότι έχουν χαμηλό πρωτεϊνικό ποσοστό, λιγότερα λιπαρά και καθόλου ταυρίνη που είναι απαραίτητη για την υγεία μιας γάτας.
Από την άλλη πλευρά, επειδή η γκάμα διατροφής των σκύλων είναι πολύ ευρύτερη δεν είναι ασυνήθιστο να ελκύονται τα φιλαράκια μας από τη νόστιμη, λιπαρή και γεμάτη πρωτεΐνη τροφή των γατών.
Και αυτό φυσικά οδηγεί στο επόμενο ερώτημα :
Κάνει καλό στους σκύλους να τρώνε γατοτροφή;
Τώρα που γνωρίζουμε τις διαφορετικές διατροφικές ανάγκες ανάμεσα στα δύο κατοικίδια, πρέπει να απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα.
Ενώ, κατά βάση, η γατοτροφή δεν κάνει κακό στον σκύλο, δε συστήνεται η συχνή συμμετοχή του κολλητού σου σε αυτά τα γεύματα.
Αυτό ισχύει για τον απλούστατο λόγο, ότι η γατοτροφή δεν είναι προορισμένη για τις δικές του ανάγκες.
Μία κανονική σκυλοδιατροφή είναι βασισμένη πάνω στη χορήγηση υψηλής ποιότητας ξηρής τροφής και ενίοτε σε υγιεινή, ελαφριά μαγειρευμένη τροφή που θα καλύπτει τις διατροφικές απαιτήσεις του συντρόφου σου.
Τώρα, αν κατά λάθος μπερδέψουν τα γεύματα τους ο σκύλος και η γάτα σου, δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου.
Όμως, κατά κανόνα ο σκύλος σου δεν πρέπει να τρώει γατοτροφή.
Αυτό ισχύει, διότι αυτή περιέχει υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης και λιπαρών που σε βάθος χρόνου ίσως οδηγήσουν σε παχυσαρκία ή παγκρεατίτιδα ή σε άλλες παθήσεις.
Για αυτόν τον λόγο, οι σκύλοι με προβλήματα υγείας (όπως ευαίσθητο γαστρεντερικό σύστημα, νεφρική ή ηπατική δυσλειτουργία) πρέπει να αποφεύγουν τη γατοτροφή, οπωσδήποτε.
Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που η γατοτροφή, ίσως είναι ευεργετική για κάποιους σκύλους.
Για παράδειγμα, αν ο κολλητός σου πρέπει να αυξήσει τη μυϊκή του μάζα και χρειάζεται extra πρωτεΐνες και λιπαρά, ίσως βοηθηθεί από τη χορήγηση της γατοτροφής.
Σκύλοι με χαμηλά επίπεδα όρεξης, ίσως δελεαστούν από τη νόστιμη γεύση και πλούσια σύνθεση μιας καλής ποιότητας γατοτροφής.
Όμως, πρέπει πάντα να συμβουλεύεσαι τον κτηνίατρο σου, όταν χρειάζεται να κάνεις σημαντικές αλλαγές στη διατροφή του τριχωτού σου φίλου.
Μπορούν οι γάτες να τρώνε σκυλοτροφή;
Τώρα που γνωρίζουμε την απάντηση για το ερώτημα αν οι σκύλοι επιτρέπεται να τρώνε γατοτροφή και δεν είναι το απόλυτο «όχι» ή το απόλυτο «ναι», δε θα αποτελούσε έκπληξη μια ανάλογη απάντηση στο αντίστοιχο ερώτημα για τη γάτα.
Η σκυλοτροφή περιέχει ένα μείγμα πρωτεϊνών, λιπαρών και υδατανθράκων.
Όσον αφορά την πρωτεΐνη και τα λιπαρά, αυτά αδιαμφισβήτητα ευεργετούν τη γάτα, όμως οι υδατάνθρακες περιπλέκουν κάπως τα πράγματα.
Η περιστασιακή διατροφή με λίγο ρύζι ή καλαμπόκι δε θα κάνει κακό στη γάτα σου.
Ωστόσο, αυτά τα συστατικά δεν είναι απαραίτητα στοιχεία της διατροφής της, οπότε σίγουρα αν η γάτα σου φάει σκυλοτροφή δε θα ωφεληθεί.
Οι εμπορικές τροφές που αφορούν τις γάτες περιέχουν υψηλότερο ποσοστό πρωτεΐνης και λιπαρών, συγκριτικά με τις αντίστοιχες σκυλοτροφές.
Χωρίς λοιπόν αυτά τα ποσοστά, αν το φιλαράκι σου τρώει συχνά σκυλοτροφή, ίσως αδυνατίσει ή θα πέφτει συχνά σε ληθαργικές καταστάσεις.
Επίσης, η σκυλοτροφή δεν περιέχει καθόλου ταυρίνη, δηλαδή εκείνο το αμινοξύ που ωφελεί την όραση, την πέψη, την καρδιακή λειτουργία και ενισχύει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα της γάτας.
Πώς θα σταματήσεις τον σκύλο σου να τρώει γατοτροφή και το αντίθετο;
Σε ένα νοικοκυριό που συμβιώνουν και τα δύο είδη κατοικίδιων η ώρα των γευμάτων είναι μάλλον δύσκολη, ειδικά αν τα φιλαράκια αυτά αρέσκονται να δοκιμάζουν αμφότερα τα γεύματα τους.
Παρακάτω θα αναφέρουμε κάποια tips, ώστε να σταματήσει ο σκύλος σου να τρώει γατοτροφή, αλλά και το αντίθετο:
Σιγουρέψου ότι ταμπωλ φαγητού και νερούείναι διαφορετικών μεγεθών και σχημάτων, καθώς και με ζωηρά αντίθετα χρώματα π.χ. λευκό και μαύρο.
• Τάιζε τα φιλαράκια σου σε διαφορετικά μέρη του σπιτιού.
Αυτό βέβαια θα ωφελήσει, αν έχεις αρκετό χώρο στο σπίτι σου και θα κάνει ιδιαίτερα καλό στη γάτα σου που επιθυμεί να τρώει πάντα μόνη της και χωρίς παρείσακτους τριγύρω.
• Τάιζε τους σε διαφορετικές ώρες.
Αν δε μπορείς να ξεχωρίσεις τις περιοχές ταΐσματος, ξεχώρισε τουλάχιστον τις ώρες των γευμάτων.
Αν τα φιλαράκια σου τρώνε ένα γεύμα την ημέρα, τάιζε το ένα το πρωί και το άλλο τη νύχτα. Το ίδιο ισχύει, αν τρώνε δύο φορές ημερησίως.
Η έσχατη λύση είναι να εποπτεύεις τα γεύματα τους και να παρεμβαίνεις, όταν φανεί ότι επεμβαίνει ο ένα στο πιάτο του άλλου.