BLOG

Πώς θα επιβραδύνεις τον ρυθμό φαγητού του λαίμαργου σκύλου σου;

05/12/2022
0 Liked

Κάθε φορά που ακουμπάς στο έδαφος το πιάτο με το φαγητό του σκύλου σου, η γλώσσα του ήδη περνάει πάνω από το χέρι σου προσπαθώντας να καταβροχθίσει το περιεχόμενο, σαν να ήταν νηστικός για πολλές ημέρες.

Αυτό που σκέφτεσαι εκείνη την ώρα είναι αν πράγματι χρειάζεται να επισκεφτείς τον κτηνίατρο σου ή αν όλη αυτή η σκηνή αποτελεί μέρος μίας μαγικής διαδικασίας.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζεις, είναι ότι ναι μεν είναι κάπως ανησυχητική αυτή η συμπεριφορά, αλλά είναι τόσο κοινή ανάμεσα στους σκύλους, ώστε θα μπορούσες να διορθώσεις το πρόβλημα όχι μόνο απλά, αλλά και διασκεδαστικά.

 

Γιατί κάποιοι σκύλοι τρώνε γρήγορα;

Κάποιες από τις πιθανότερες αιτίες είναι οι παρακάτω:

• Φτωχή ποιοτικά διατροφή.

Κάποιοι σκύλοι που δεν ικανοποιούνται διατροφικά, αισθάνονται σαν να λιμοκτονούν, άσχετα αν τρώνε αρκετή ποσότητα φαγητού. Οι σκυλογονείς που προσφέρουν μόνο ξηρά τροφή ή που ταΐζουν ακανόνιστες ώρες το φιλαράκι τους ή φτιάχνουν το δικό τους φαγητό, ίσως πρέπει να μάθουν περισσότερα πράγματα σχετικά με τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ένας σκύλος στη διατροφή του.

• Ανταγωνισμός.

Αν έχεις στο νοικοκυριό σου παραπάνω από έναν σκύλους ή ο κολλητός σου έζησε ανάμεσα σε πολλούς ομοφύλους του, οι οποίοι ίσως του έκλεβαν την τροφή ή σαν κουτάβι μοχθούσε για να φάει ανταγωνιζόμενος τα αδέλφια του, τότε «εκπαιδεύτηκε» να τρώει γρήγορα για να προλάβει να χορτάσει.

• Μη τακτικό πρόγραμμα φαγητού στο παρελθόν.

Αν ο τριχωτός σου σύντροφος αντιμετώπιζε ασυνέπεια στο σερβίρισμα των γευμάτων του, νιώθοντας την έλλειψη τους κάποιες φορές, θεωρεί ενστικτωδώς ότι πρέπει να  καταβροχθίσει την τροφή του όσο πιο γρήγορα μπορεί.

• Διασκέδαση.

Όταν κάποιος σε κέρασε 10 πατατάκια και εσύ τα έφαγες με βουλιμία γρήγορα, τότε ξέρεις πως μοιάζει αυτή η λαίμαργη παρόρμηση να απολαύσεις αυτό που σου προσφέρεται γρήγορα.

Είτε ο κολλητός τρώει, όταν όλη σου η οικογένεια είναι στο σπίτι, είτε όταν λείπουν όλοι, για αυτόν το κάθε γεύμα είναι το σημείο αναφοράς του. Όμως, η επιβράδυνση του ρυθμού βρώσης του σκύλου σου δε γίνεται μόνο για να επιμηκύνεις την απόλαυση του, αλλά το πιο σημαντικό είναι η βελτίωση της υγείας του.

Ο φρενήρης ρυθμός σίτισης του κολλητού σου, στερεί από αυτόν αξιόλογο μέρος από τα θρεπτικά συστατικά της δίαιτας του, καθώς θα προκαλέσει την εισχώρηση ανεπιθύμητης ποσότητας αέρα, καθόσον τρώει και θα κάνει εμετό ή ακόμα χειρότερα μπορεί να πνιγεί.

 

 Γιατί πρέπει να σε ανησυχεί ο γρήγορος ρυθμός που τρώει ο σκύλος σου;

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ονομάζεται συστροφή στομάχου και προκαλεί πρήξιμο στην κοιλιά του συντρόφου σου (gastric dilatation volvulus or bloat).

Οι αιτίες δεν είναι ξεκάθαρες, όμως είναι αποδεδειγμένο ότι οι σκύλοι που τρώνε γρήγορα το φαγητό τους, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν bloat. Επίσης, πιο πιθανό είναι να το πάθουν σκύλοι που τρώνε μια φορά ημερησίως, ειδικά αν έχουν άγχος, διότι υπάρχουν και άλλοι ομόφυλοί τους τριγύρω ή αν είναι καθαρόαιμες μεγαλόσωμες φυλές.

Ο AKC (American Kennel Club) περιγράφει αυτό το φούσκωμα ως μια επείγουσα ιατρική και χειρουργική κατάσταση.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

®    Πρήξιμο της κοιλιακής περιοχής

®    Παραγωγή μεγάλης ποσότητας σάλιου

®    Ευαισθησία

®    Ανεπιτυχείς προσπάθειες για εμετό.

Ακόμα και αν πιστεύεις ότι το φιλαράκι σου πρήστηκε, επειδή βρήκες όλη τη συσκευασία της σκυλοτροφής του τελειωμένη, η ασυνήθιστα φουσκωμένη κοιλιά χρήζει άμεσης ιατρικής εξέτασης.

Άλλοι παράγοντες που αφορούν την υγεία του σκύλου είναι τα παράσιτα, ο διαβήτης και το σύνδρομο Cushing’s, οι οποίοι μπορούν να ευθύνονται όχι μόνο για την αίσθηση πείνας του σκύλου σου, αλλά και τη βουλιμική του επιθυμία για να εξαϋλώσει το περιεχόμενο του πιάτου του.

Συνεπώς είναι απαραίτητη η γνώμη του κτηνιάτρου σου, για να εκτιμηθεί το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει ο κολλητός σου. Όμως, ακόμα και αν δεν υφίσταται καμία ασθένεια, οι σκύλοι που τρώνε γρήγορα κινδυνεύουν από πνιγμό, κάτι που ίσως αποβεί θανατηφόρο. Η εμφάνιση αυτής της συμπεριφοράς θα οδηγήσει σε εμετικές προσπάθειες και γαστρική δυσλειτουργία.

 

Πώς θα επιβραδύνεις τον ρυθμό σίτισης του σκύλου σου;

Από την ώρα που θα ξεκαθαριστεί ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στην υγεία του, τα πράγματα απλοποιούνται χρησιμοποιώντας τα παρακάτω :

• Μπολ καθυστέρησης φαγητού.

Είναι ειδικά σχεδιασμένο για να θέτει εμπόδια στη γρήγορη ταχύτητα που τρώει το φιλαράκι σου. Αυτό το πιάτο θα τον αναγκάσει να προσομοιώσει τη συμπεριφορά στο επίπεδο αναζήτησης τροφής, διότι αυτή θα βρίσκεται γύρω από τα εμπόδια που την πλαισιώνουν.

• Τάιζε τον σκύλο σου παραπάνω από 2 φορές την ημέρα.

Όταν ο σύντροφος σου καταλάβει ότι το επόμενο γεύμα του δε θα αργήσει, τότε η μανία του για να φάει γρήγορα θα μειώνεται. Χρειάζεται να έχεις υπομονή, μέχρι να μάθει το νέο του πρόγραμμα, αλλά τελικά αυτή θα ανταμειφθεί. Αν θέλεις να τον ταΐσεις, ακόμα και αν βρίσκεσαι αλλού, υπάρχουν αυτόματες ταΐστρες με χρονοδιακόπτη που απελευθερώνουν την επιθυμητή ποσότητα φαγητού όποτε θέλεις.

• Άστον να φάει από το χέρι σου.

Αν έχεις χρόνο και υπομονή να του προσφέρεις μικρές δόσεις φαγητού από το χέρι σου, ίσως ελέγξεις με αυτόν τον τρόπο την ταχύτητα που θα φάει, αλλά ακόμα καλύτερα θα μετατρέψεις το γεύμα του σε μια διαδικασία στενότερου δεσμού ανάμεσα σας. Άλλωστε, ο AKC θεωρεί ότι αυτός ο τρόπος σίτισης βοηθάει ακόμα και στην εκπαίδευση του κολλητού σου.

• Μείωση του ανταγωνισμού.

Όταν οι σκύλοι φοβούνται ότι άλλα ζώα μπορούν να κλέψουν το φαγητό τους όχι μόνο σπεύδουν να το καταβροχθίσουν, αλλά γρυλίζουν δείχνοντας την πρόθεση τους να το προστατεύσουν. Τάισε το φιλαράκι κάπου πιο απόμερα και ίσως αυτό νιώσει την ασφάλεια που θα τον κάνει να χαλαρώσει και να φάει πιο αργά.

 

Επίλογος

Μπορείς να μεταμορφώσεις το γεύμα του σκύλου σου σε μια διασκεδαστική διαδικασία κρύβοντας το φαγητό του σε διάφορα μέρη του σπιτιού ή της αυλής σου. Κάνε τον να νιώσει κυνηγός για την τροφή του, ώστε η ώρα του γεύματος να μοιάζει με παιχνίδι, αλλά και εξάσκηση.

Κάθε σκύλος είναι διαφορετικός, επομένως πρέπει να προσεγγίζεται και με διαφορετικό τρόπο. Παρατήρησε τι δουλεύει καλά στο δικό σου, για να τον διατηρείς ασφαλή και ευτυχισμένο, ενώ παράλληλα θα υπάρχει και η διασκέδαση.

Σύντομα το φιλαράκι σου θα μετασχηματιστεί από έναν «καταβροχθέα» σε έναν «τσιμπολόγο» σκύλο.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0