BLOG

7 λάθη που συνήθως κάνουμε όταν φέρνουμε ένα σκύλο στο γατονοικοκυριό μας

08/12/2020
0 Liked

Ποια είναι η συνηθέστερη ρήση που ακούμε, όταν μαλώνουν 2 άνθρωποι;

«Τσακώνονται σαν τον σκύλο με τη γάτα».

Έχει καθιερωθεί, ακόμα και στα cartoons της τηλεόρασης, αυτά τα 2 ζώα να θεωρούνται προαιώνιοι εχθροί.

Ωστόσο, αν έρθουν αρχικά σε επαφή σωστά, μπορούν να συμβιώσουν ειρηνικά και να γίνουν μάλιστα  καλά φιλαράκια.

Παρακάτω θα αναφέρουμε 7 λάθη που κάνουμε συνήθως, όταν φέρνουμε στο σπίτι έναν νέο σκύλο για να συντροφεύσει την ήδη υπάρχουσα γάτα μας.

 

1) Δεν έχεις σχεδιάσει καλά τον χώρο.

Πρέπει να έχεις τοποθετήσει την αμμολεκάνη της γάτας σου σε μέρος που μόνο αυτή θα έχει πρόσβαση, χωρίς το νέο σου φιλαράκι να μπορεί να χώσει τη μούρη του σε μέρη που δεν πρέπει.

Αυτός ο χώρος μπορεί να είναι το μπάνιο σε κάποιον όροφο του σπιτιού σου, όπου δεν θα επιτρέπεται στον σκύλο να το επισκέπτεται ή να έχεις προμηθευτεί μία κλειστή τουαλέτα με πόρτα για να μπαινοβγαίνει η γάτα σου.

Επίσης, ανάλογα με τους χαρακτήρες των συντρόφων σου, ίσως χρειαστεί να τους ταΐζεις σε διαφορετικά σημεία του σπιτιού σου.

Αν η γάτα σου είναι ιδιότροπη στο φαγητό και της αρέσει να τσιμπολογάει και εσύ φέρεις στο σπίτι ένα Λαμπραντόρ, που καταβροχθίζει τα πάντα στον δρόμο του, τότε θα έχεις προβλήματα και στο ζήτημα του φαγητού.

Σε πολλούς σκύλους αρέσουν οι γατοτροφές λόγω των υψηλότερων λιπαρών που έχουν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι κατάλληλη διατροφή για αυτούς.

Πρέπει να βρεις τον τρόπο ξεχωριστού ταΐσματος των τριχωτών σου συντρόφων.

 

2) Δε δίνουμε πολλή σημασία στη φυλή του σκύλου που υιοθετούμε.

Αν αυτή είναι η πρώτη φορά που θα συστήσεις στη γάτα σου έναν σκύλο, τότε επίλεξε μία ήρεμη ράτσα με χαλαρό κυνηγετικό ένστικτο.

Ιδανικά, ο σκύλος αυτός πρέπει να είναι ήπιος , ανεκτικός και εύκολα εκπαιδεύσιμος.

Σε μικρόσωμη έκδοση ιδανικά είναι τα Poodle, ενώ, αν επιθυμείς μεγαλόσωμα ,καλή επιλογή είναι του Αγίου Βερνάρδου. Ίσως και κάποιες μίξεις των φυλών αυτών να είναι άριστες επιλογές.

Οι συγκεκριμένες φυλές είναι υποαλλεργικές, κάτι που σημαίνει ότι θα αποφύγεις το εξοντωτικό μάζεμα τρίχας από τους καναπέδες σου, αν έχεις τέτοιο σκύλο και μία γάτα μαζί.

Πρόσεχε τις φυλές των terrier, Weimaraner και greyhound διότι είναι γνωστό ότι δεν ταιριάζουν πολύ με τις γάτες.

Φυσικά όλα αυτά είναι γενικότητες και αυτό που θα παίξει τελικά τον κυριότερο ρόλο είναι ο εξατομικευμένες χαρακτήρας του σκύλου σου.

 

3) Δεν εξετάζουμε προσεκτικά την προσωπικότητα των κατοικίδιων μας.

Ακόμα πιο σημαντικό από τη ράτσα του σκύλου είναι ο χαρακτήρας των κατοικίδιων μας.

Είναι πιθανό να έχεις ένα φιλικό και ευγενικό ημίαιμο terrier ή ένα Golden retriever που δε θα αφήσει τη γάτα σου σε ησυχία.

Αν είναι δυνατόν, πρέπει να γνωρίσεις τον σκύλο που θα φέρεις σε επαφή με τη γάτα σου.

Είναι ευκολότερο να εκπαιδεύσεις ένα κουτάβι για να συγκατοικήσει με την πρώτη σου αγάπη. Αν πάλι αποκτήσεις ενήλικο σκύλο από κάποιον ιδιώτη ή από καταφύγιο, ρώτησε για το πώς συμπεριφέρεται, όταν βρεθεί με γάτες ή άλλα μικρά ζώα στον ίδιο χώρο.

Μήπως σπεύδει να τις κυνηγήσει; Είναι επιθετικός ή ήρεμος;

Από την άλλη πλευρά θα ήταν συνετό να αξιολογήσεις και την ιδιοσυγκρασία της γάτας σου.

Έχει συνυπάρξει ποτέ με σκύλους ; Αν ναι ,πώς εξελίχθηκε αυτή η αλληλεπίδραση;

Δείχνει ήρεμη και αδιάφορη ή έχει φοβική και αμυντική στάση;

Όταν έχεις πιθανολογήσει πως θα αντιδράσει η γάτα σου, τότε θα αποφασίσεις με ποιο τρόπο θα γίνει η γνωριμία τους.

Αργά ή γρήγορα;

Ίσως θεωρήσεις ότι με τους υφιστάμενους χαρακτήρες είναι αδύνατη η συγκατοίκηση.

 

4) Συνήθως βιαζόμαστε να τους φέρουμε σε επαφή.

Ακόμα και αν όλα τα σημάδια μας προδιαθέτουν ότι η γνωριμία τους θα είναι ομαλή, πρέπει να μη βιαστείς για αυτό το γεγονός.

Να έχεις τον σκύλο δεμένο στο λουρί του, ώστε να ελέγχεις τις κινήσεις του και αν τα πράγματα εξελιχθούν άσχημα, ίσως χρειαστεί να τον ακινητοποιήσεις.

Παρατήρησε τη γλώσσα του σώματος και των 2 κατοικίδιων, για να καταλάβεις πώς αλληλοεπιδρούν.

Ιδανικά θα υπάρχει περιέργεια και από τις 2 πλευρές και λογικά θα επικρατεί ηρεμία.

Κράτησε σύντομη τη συνάντηση τους με γλυκό και ελεγχόμενο τρόπο μέχρι να εμφανιστεί μία κοινή αποδοχή.

 

5) Δεν δίνουμε σε κάθε κατοικίδιο τον χώρο του.

Τα ζώα είναι συνήθως χωροκτητικά και είναι σημαντικό να έχεις δώσει στη γάτα σου ασφαλή χώρο υποχώρησης , για να μείνει μόνη της.

Μπορείς να εκμεταλλευτείς το φυσικό της χάρισμα για σκαρφάλωμα και να χρησιμοποιήσεις το οριζόντιο χώρο του σπιτιού σου προς δική σου ωφέλεια.

Οριζόντια ράφια, ονυχοδρόμια πύργοι και άλλα ψηλά παρατηρητήρια είναι εξαιρετικές επιλογές για τη διαφυγή του χνουδωτού σου συντρόφου, όταν αναζητά λίγο χρόνο με τον εαυτό του.

Όποια επιλογή και αν κάνεις, σιγουρέψου ότι δεν θα έχει πρόσβαση ο σκύλος σου.

Δεν θα ήθελες να αισθάνεται η γάτα σου ότι διαρκώς πρέπει να κρύβεται, για αυτό πρέπει να βεβαιωθείς ότι δεν θα ψάχνει συνέχεια για ασφαλή μέρη, ώστε να τηρεί τις αποστάσεις από τον «επιστήθιο» φίλο της.

 

6) Δεν πρέπει να μένουν μόνοι τους για πολλή ώρα.

Ποτέ μην αφήσεις τα φιλαράκια σου χωρίς επιτήρηση, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό της γνωριμίας τους.

Ακόμα και αν τα πηγαίνουν καλά μπροστά σου, τα ζώα είναι πάντα απρόβλεπτα και αυτό που θα απευχόσουν είναι να δεις, επιστρέφοντας κοντά τους, έναν τρικούβερτο καβγά ή κάτι χειρότερο.

Μέχρι να βεβαιωθείς ότι συνυπάρχουν ειρηνικά, κράτησε τους χώρια όσο καιρό λείπεις. Αυτό μπορεί να γίνει, αν βάλεις τον σκύλο σου σε μία κλούβα φύλαξης ή αν βάλεις και τα 2 ζώα σε διαφορετικά μέρη του σπιτιού σου.

 

7) Συνήθως δεν έχουμε ένα δεύτερο πλάνο δράσης.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αν αποφύγουμε τα 6 παραπάνω λάθη, τα κατοικίδια μας δεν θα αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα μεταξύ τους.

Ωστόσο, κάποιες φορές με έναν επιθετικό σκύλο ή μία φοβική γάτα οι προκλήσεις της δυνητικής τους συνύπαρξης δεν ξεπερνούνται εύκολα.

Να έχεις τη δυνατότητα φύλαξής τους σε διαφορετικά μέρη του σπιτιού χωρίς οπτική η ηχητική αλληλεπίδραση ή στη χειρότερη περίπτωση να είσαι έτοιμος να επιλέξεις αναγκαστικά κάποιο από τα 2 φιλαράκια σου.

 

Επίλογος

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι, εφόσον η ένταξη του νέου μέλους της οικογενείας σου γίνει σωστά, ο σκύλος σου θα γίνει ένα ευπρόσδεκτο στέλεχος του μικρόκοσμού σου από τον ήδη υπάρχοντα κυρίαρχο του.

Να έχεις πάντα ένα 2ο πλάνο δράσης στο πίσω μέρος του μυαλού σου και αξιολόγησε σωστά την προσωπικότητα και τα χαρακτηριστικά των φυλών των 2 ή περισσοτέρων κατοικίδιων σου.

Να έχεις υπομονή και να επιτηρείς διαρκώς τα φιλαράκια σου κατά τη διάρκεια γνωριμίας τους.

Λάβε κατά νου ότι στην εποχή μας είναι δύσκολη η συμβίωση 2 ανθρώπων στο ίδιο σπίτι, οπότε γιατί εκ προοιμίου πρέπει να θεωρήσουμε ότι η συγκατοίκηση μεταξύ μίας γάτας και ενός σκύλου θα είναι εύκολη;

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0