BLOG

Μπορούν τα πουλιά να επικοινωνούν μέσω κινητών και tablets;

02/10/2023
0 Liked

Οι παπαγάλοι είναι εξαιρετικά έξυπνα και κοινωνικά ζώα που χρειάζονται πνευματική διέγερση και αλληλεπιδράσεις με τους ομόφυλους τους, ώστε να παραμένουν υγιείς και ευτυχισμένοι.
Μπορούν, επίσης, να απολαμβάνουν κάποιες συνομιλίες μέσω video με άλλα φιλαράκια τους, σύμφωνα με μια έρευνα που παρουσιάστηκε το 2023 από το συνέδριο  «Conference on Human Factors in Computing Systems in Hamburg» στη Γερμανία.


Μόνο στις ΗΠΑ περίπου 20 εκατομμύρια παπαγάλοι ζουν ως έγκλειστα κατοικίδια και σε πολλούς από αυτούς δε δίνονται ερεθίσματα και ευκαιρίες ικανοποίησης των διανοητικών και συναισθηματικών τους αναγκών.
Συχνά είναι τα μοναδικά πτηνά στο σπίτι και δεν έχουν ποτέ την ευκαιρία να συνάψουν σχέσεις ή να αλληλοεπιδράσουν με άλλους παπαγάλους.
Ωστόσο, στη φύση οι παπαγάλοι ζουν σε κοπάδια και σχηματίζουν τυπικά μακροπρόθεσμους δεσμούς με κάποιον άλλο ομόφυλό τους.
Στην αιχμαλωσία οι παπαγάλοι δεν κοινωνικοποιούνται αρκετά και ίσως εμφανίσουν σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς, όπως η επιθετικότητα ή ο αυτοτραυματισμός, όταν τραβούν μόνοι τους τα φτερά τους.
Ερευνητές του πανεπιστημίου Nottheastern της Βοστώνης σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το πανεπιστήμιο MIT και αυτό της Γλασκώβης, προσπάθησαν να ανακαλύψουν, αν η τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει και η έρευνα έδειξε ότι αρκετοί παπαγάλοι απόλαυσαν τις βιντεοκλήσεις με τα άλλα φτερωτά φιλαράκια τους.


Οι παπαγάλοι κάνουν βιντεοκλήσεις και δημιουργούν σχέσεις ανάμεσα τους

Η έρευνα συμπεριέλαβε 18 παπαγάλους που έμαθαν πως να χρησιμοποιούν tablets και κινητά τηλέφωνα για να κάνουν βιντεοκλήσεις, ενώ κατόπιν τους επέτρεψαν να κάνουν κλήσεις σε άλλα πτηνά για μία τρίμηνη περίοδο.
Πρώτα διδάχθηκαν να χτυπούν ένα κουδούνι, όταν ήθελαν να κάνουν μια κλήση.
Μόλις χτυπούσαν το κουδούνι, ο φροντιστής τους έφερνε το tablet που έδειχνε εικόνες από άλλα ομόφυλα ή όχι φιλαράκια, ώστε να τα καλέσουν.
Τα πουλιά τότε μπορούσαν να επιχειρήσουν ως δύο κλήσεις μέσα σε 3 ώρες.
Κάθε κλήση σταματούσε το πολύ μέσα σε χρόνο 5 λεπτών, διότι από εκεί και πέρα έδειχναν σημάδια φόβου ή επιθετικότητας.
Κάποιοι παπαγάλοι έγιναν γρήγορα φίλοι και τάχιστα έδειξαν την προτίμηση σχετικά με το ποια άλλα πτηνά ήθελαν να συνομιλούν.
Ενώ κάποιοι παπαγάλοι ενθουσιάστηκαν, άλλοι παρέμειναν χαλαροί, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις που κάποιοι άλλοι αποκοιμήθηκαν δίπλα από την οθόνη.
Σε μια περίπτωση ένας παπαγάλος Goffin (μικρός λευκός παπαγάλος) που λεγόταν Ellie και ένα African Grey που λεγόταν Cookie, συνέχισαν τις βιντεοκλήσεις για παραπάνω από ένα χρόνο μετά το τέλος της έρευνας.
Σε κάποια άλλη περίπτωση το πανεπιστήμιο Northeastern ανάφερε:
« Δύο φιλάσθενοι και ηλικιωμένοι αρσενικοί Macaws που συνεργάστηκαν στην έρευνα και δεν είχαν σχεδόν ποτέ δει κάποιον άλλο Macaw μέχρι τότε στη ζωή τους,  σχημάτισαν τόσο βαθύ δεσμό ανάμεσα τους, ώστε χόρευαν και τραγουδούσαν εκστατικοί παρέα μέσα από την οθόνη και τηλεφωνούσαν:
«Hi! Come here! Hello !!!  κάθε φορά που ο ένας ή ο άλλος έβγαινε έξω από το πλαίσιο της οθόνης και χανόταν η εικόνα του».

 

Όλοι οι παπαγάλοι επέλεξαν να κάνουν κλήσεις
Κατά τη διάρκεια της έρευνας  τα πουλιά έκαναν 147 κλήσεις συνολικά.
Κάθε παπαγάλος που χρησιμοποίησε το σύστημα επέδειξε μεγάλη προθυμία κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του.
Όταν είχαν την ευκαιρία έκαναν κλήσεις και απολάμβαναν τη διαδικασία με ελάχιστες εξαιρέσεις.


Όλοι οι φροντιστές αυτών των πτηνών ένιωσαν ότι τα φιλαράκια τους ευεργετήθηκαν από αυτές τις «συζητήσεις», ενώ μερικοί δήλωσαν ότι αναμφίβολα άλλαξε η ζωή τους εξαιτίας αυτής της αλληλεπίδρασης με τους ομοφύλους τους.


Σύμφωνα με το Nottheastern University:
«Όχι μόνο τα πουλιά έκαναν ελεύθερα τις κλήσεις τους και καταλάβαιναν ότι στην άλλη μεριά της οθόνης βρισκόταν ένας φίλος τους, αλλά και οι φροντιστές τους στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανέφεραν τη θετική εμπειρία που προσέφεραν οι κλήσεις στους φτερωτούς τους συντρόφους.


Μάλιστα κάποιοι διέκριναν στα πτηνά τους την ανάπτυξη κάποιων δεξιοτήτων μέσω των video φίλων τους, όπως για την αναζήτησή τροφής , νέους φωνητισμούς ακόμα και στο πέταγμα.
Ένας από τους φροντιστές είπε χαρακτηριστικά ότι ο παπαγάλος του «ζωντάνεψε» κατά τη διάρκεια των κλήσεων.


Η επόπτης της έρευνας Rébecca Kleinberger, βοηθός καθηγητή στο Northeastern University, είπε ότι τα πτηνά χρησιμοποίησαν φωνητισμούς που ίσως χρησιμοποιούν οι ομόφυλοι τους στην άγρια φύση για να πουν «Hello» και παρατήρησε ότι τέτοιες κλήσεις μπορούν να βελτιώσουν αισθητά την ποιότητα ζωής στους υπό αιχμαλωσία παπαγάλους.


Η ίδια, κατέληξε:
«Δεν ισχυριζόμαστε ότι θα είναι το ίδιο ευτυχισμένοι, όπως στην άγρια φύση, όμως προσπαθούμε να κάνουμε τη ζωή τους καλύτερη».


 Οι κατοικίδιοι παπαγάλοι χρειάζονται εμπλουτισμό της καθημερινότητας τους

Τελικά, αυτή η έρευνα ανέδειξε τις περίπλοκες κοινωνικές και διανοητικές ανάγκες που έχουν οι παπαγάλοι.
Για παράδειγμα οι African Greys βοηθούσαν εθελοντικά ο ένας τον άλλον να κερδίσουν νόστιμες λιχουδιές, ακόμα και αν οι ίδιοι δεν είχαν κίνητρο κάνοντας έτσι μια χειρονομία αλτρουισμού.
Από την άλλη, οι παπαγάλοι Goffin μπορούν να χρησιμοποιήσουν δύο ή παραπάνω εργαλεία για να πετύχουν τον σκοπό τους και η πρακτική αυτή ονομάζεται «associative tool use».
Το μόνο άλλο ζώο που χρησιμοποιεί παρόμοια τακτική είναι ο χιμπαντζής.
Επομένως, μπορούμε να φανταστούμε ότι αυτά τα πτηνά με την υψηλή νοημοσύνη, πόσο πολύ πρέπει να αγχώνονται, όταν περιορίζονται σε ένα μικρό κλουβί χωρίς κανένα πνευματικό ερέθισμα.
Ενώ οι παπαγάλοι είναι συναρπαστικά πτηνά, πρέπει πάντα να προσέχουμε πως θα τους παρέχουμε εξειδικευμένη φροντίδα που θα περιλαμβάνει κοινωνική αλληλεπίδραση και διανοητική εξάσκηση που θα είναι ισότιμες με τη φροντίδα ενός παιδιού σε προσχολική ηλικία που θέλουμε να αποφύγει την εκδήλωση προβλημάτων συμπεριφοράς.


Δυστυχώς, πολλοί φροντιστές αυτών των πανέμορφων πουλιών παρατάνε σε καταφύγια ή ελευθερώνουν στη φύση τα φιλαράκια τους λόγω της προσοχής και της extra φροντίδας που χρειάζονται.
Έτσι αν ενδιαφέρεσαι και εσύ να αποκτήσεις ένα τέτοιο πανέμορφο σύντροφο, πρέπει να διερευνήσεις πολύ καλά τις απαιτήσεις και τη φροντίδα του, ώστε να αποφασίσεις αν μπορείς να δεχθείς την πρόκληση της κατοχής ενός τόσο έξυπνου και κοινωνικού πλάσματος.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0