BLOG

Μήπως η γάτα σου ζητά τη βοήθεια σου;

04/02/2021
0 Liked

Το πιο αδιαμφισβήτητα γνωστό πράγμα σε όλους τους ζωόφιλους είναι η αυτονομία και αυτάρκεια της γάτας συγκριτικά με τους σκύλους.

Όταν ο σκύλος σου ζητά κάτι από εσένα, χρησιμοποιεί όλα τα ευφάνταστα κόλπα που είχε καθιερώσει η τηλεπερσόνα σκυλίτσα Lassie, που, όταν προβαλλόταν η ομώνυμη σειρά, καθόμασταν αποχαυνωμένοι μπροστά στους δέκτες μας, για να θαυμάσουμε την ευφυία αυτού του χαρισματικού τετράποδου.

Τι συμβαίνει, όμως, με τις γάτες;

Αν οι σκύλοι θεωρούνται χειριστικά κατοικίδια, οι γάτες μάς τυλίγουν σε μία κόλλα χαρτί, όταν ξεκινήσουν να γουργουρίζουν από ευχαρίστηση στην αγκαλιά μας ή τρίβουν με ευγενικό τρόπο το κεφαλάκι τους στα πόδια μας, κάνοντας μας άβουλα όργανα των επιθυμιών τους.

Για παράδειγμα, όταν ζητούν βοήθεια θα δούμε παρακάτω κάποιους ύπουλους τρόπους που χρησιμοποιούν για να την αποσπάσουν.

 

Οι γάτες δεν έχουν μόνο ένα τρόπο για να ζητούν βοήθεια

Ένα πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι όλες οι γάτες ανεξάρτητα από το μέγεθος ή τη φυλή τους, δεν μπορούν να μας δείξουν με ένα εύκολο τρόπο την ανάγκη τους για βοήθεια.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ξεκάθαρος.

Δεν είναι στη φύση τους να ζητούν βοήθεια και για αυτό δεν υπάρχει η εκδήλωση αυτής της ανάγκης στη γλωσσολογική τους εργαλειοθήκη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν το γουργουρητό ως μία έκφραση ευτυχίας, αλλά στην πραγματικότητα αυτός ο ιδιότυπος ήχος που παράγουν επιδέχεται πολλές ερμηνείες.

Όταν το φιλαράκι σου γουργουρίζει, ουσιαστικά σου λέει:

«Μην πας πουθενά. Κάτσε μαζί μου, σε παρακαλώ».

Βέβαια, σίγουρα εκφράζει ως ένα βαθμό την ευτυχία που αισθάνεται, αλλά μπορεί επίσης να σου ζητάει να μείνεις κοντά του, γιατί είναι τραυματισμένο ή άρρωστο.

 

Το αμφίσημο νιαούρισμα

Σύμφωνα με τον οργανισμό ASPCA, το νιαούρισμα είναι ένας φωνητισμός που τον χρησιμοποιεί ο σύντροφος μας για πολλούς λόγους.

Το πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι οι ενήλικες γάτες το εφαρμόζουν μόνο για να επικοινωνούν μαζί μας.

Ενώ μία γάτα μπορεί να νιαουρίσει απλά για να σου πει «Γεια σου», μπορεί όμως να μας ζητάει και πολλά άλλα πράγματα και εξαρτάται από τον βαθμό εξοικείωσης σου μαζί της για να καταλάβεις τι θέλει και πόσο σημαντικό είναι αυτό.

Τελικά, φαίνεται ότι η επίκληση της βοήθειας σου είναι μία πονηρή ή και δόλια διαδικασία.

 

Τι είναι αυτοί οι περίεργοι ήχοι που βγάζουν ενίοτε οι γάτες μας;

Το γεγονός ότι τα φιλαράκια μας έχουν εφεύρει και χρησιμοποιούν συγκεχυμένους ήχους νιαουρισμάτων και γουργουρητών είναι πράγματι περίεργο, αν αναλογισθούμε ότι διαθέτουν μία μεγάλη γκάμα φωνητισμών που θα μπορούσαν να εκδηλώσουν, όταν πραγματικά χρειάζονται βοήθεια ή όταν θέλουν να μας κάνουν κοινωνούς των επιθυμιών τους.

Ωστόσο, η ιστοσελίδα πληροφόρησης Insider, μας ενημερώνει ότι ,παρόλο που οι ανησυχητικοί αυτοί φωνητισμοί έχουν συγκεκριμένες ερμηνείες, απέχουν πολύ από το κάλεσμα σε βοήθεια.

Αν είσαι γατο-γονέας, ίσως γνωρίζεις το «trill», έναν περίεργο ήχο που μοιάζει με τιτίβισμα πουλιού.

Μπορεί να ακούγεται σαν κάποιο πρόβλημα δυσλειτουργίας που αντιμετωπίζει ο κολλητός σου , αλλά στην πραγματικότητα το «trill» είναι ο γατο-τρόπος που χαιρετίζει τους ομόφυλούς του ή και τους ανθρώπους.

Η ακριβέστερη ερμηνεία αυτού του ήχου θα ήταν:

«Ε! Κοίταξε με, εδώ είμαι».

Μία άλλη πολύ γνωστή φωνητική έκφραση, που σίγουρα γνωρίζεις, είναι αυτός ο γρήγορος, παρατεταμένος και κλαψιάρικος ήχος που συνδέεται με το παράξενο οπτικό θέαμα του ταχύτατα δονούμενου κάτω μέρους του σαγονιού του.

Είναι γνωστός ως «chatter» και φαίνεται ότι τον απευθύνει μόνο στα πουλιά.

Κατά κάποιο τρόπο εκφράζει ενθουσιασμό ή για άλλους απογοήτευση.

Άλλοι το εξηγούν ως μία θεαματική προσπάθεια της γάτας να μιμηθεί το τραγούδι των πτηνών, ώστε αιχμαλωτίζοντας τις αισθήσεις τους να φθάσει σε απόσταση εφόδου κατά πάνω τους.

 

Υπάρχει, όμως, ένας ξεκάθαρος ήχος που εκπέμπει σινιάλο κινδύνου

Ενώ δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος για να διαπιστώσουμε αν η γάτα μας κλαίει ή διαμαρτύρεται, διότι αντικαταστήσαμε την κονσέρβα της με ξηρά τροφή, το Insider μας πληροφορεί ότι υφίσταται αδιαμφισβήτητα ένας γατο-ήχος που σημαίνει κλήση για βοήθεια.

Εννοούμε αυτό το μακρόσυρτο, γοερό κλαψούρισμα, ουρλιαχτό ή θρήνο, πες το όπως θέλεις, που, όταν το ακούς, αντιλαμβάνεσαι ότι βρίσκεται σε κίνδυνο.

Φυσικά δε σημαίνει ότι και σε αυτό το σήμα δεν υπάρχει η αοριστία της πηγής του προβλήματος.

Το γατο-site Catster εξηγεί ότι πρόκειται για ένα κάλεσμα αναπαραγωγής που χρησιμοποιούν οι ευρισκόμενες σε οίστρο θηλυκές γάτες και οι αστείρωτες αρσενικές γάτες που κινούνται κοντά τους.

Σε κάποια άλλη φάση, αυτό το μοιρολόι σημαίνει αντιπαράθεση ανάμεσα σε γάτες που θέτουν εδαφικές διεκδικήσεις ή μπορεί το φιλαράκι σου να είναι τραυματισμένο, αποπροσανατολισμένο, φοβισμένο, πεινασμένο, διψασμένο, άρρωστο ή αναζητά επειγόντως μία επιβεβαίωση της αγάπης σου.

Κάποτε με την εξοικείωση και την ενσυναίσθηση που θα καλλιεργηθεί ανάμεσα σας, θα καταλάβεις ότι η πηγή των φωνητισμών αυτών είναι η ίδια που προκαλεί κάποια από τα νιαουρίσματα ή τα γουργουρίσματα.

Επομένως, αυτός ο παρατεταμένος θρήνος δεν σημαίνει απαραίτητα «βοήθησε με», αλλά ένα πρωταρχικό και γεμάτο πολλές ερμηνείες «Αααχ».

Μην ανησυχείς όμως, διότι μιλάμε πάντα για γάτες…

Και μέχρι εδώ που φθάσαμε, πολλά μας άφησαν να καταλάβουμε.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0