BLOG

Μαστίτιδα στις γάτες : Τι είναι και πώς θεραπεύεται;

15/11/2021
0 Liked

μαστίτιδα στις γάτες

Η μαστίτιδα αναφέρεται ως μία βακτηριακή μόλυνση των αγωγών γάλακτος των θηλυκών ζώων.

Οι γατομητέρες αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους κατά την περίοδο της κύησης και του θηλασμού των μικρών τους.

Τότε, οι αδένες του στήθους ενεργοποιούνται για την παραγωγή γάλακτος.

Ο συνδυασμός του άγχους της εγκυμοσύνης, του θηλασμού και των κοφτερών δοντιών των νεογέννητων γατών δημιουργεί 1 δυνητικά εκρηκτικό περιβάλλον εμφάνισης βακτηρίων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις το ανοσοποιητικό τους σύστημα καταπολεμά τα βακτήρια, αλλά ,αν η ποιότητα διατροφής της μάνας είναι φτωχή ή στρεσσάρεται συχνά ή αντιμετωπίζει άλλα προβλήματα ,τότε η άμυνά της καθίσταται ευάλωτη με αποτέλεσμα να προσβάλλεται από τα βακτήρια και να εμφανίζεται η φλεγμονή αυτή που ονομάζεται μαστίτιδα.

Συνοδεύεται συνήθως από ερυθρότητα του δέρματος , πόνο και πρήξιμο στο μολυσμένο στήθος της .

Σημάδια της μαστίτιδα στις γάτες

Συνήθως η κατάσταση αυτή διαπιστώνεται, όταν ερευνήσεις τους μαστούς της για να δεις κάποιο πρήξιμο, ερεθισμό ή αυξημένη θερμοκρασία συγκριτικά με το υπόλοιπο σώμα της χνουδωτής σου συντρόφου.

Ίσως παρατηρήσεις κάποιες εκκρίσεις από τις θηλές της και όταν αγγίζεις αυτήν την περιοχή, θα νιώθει πόνο.

Μία αρχική ένδειξη του φαινομένου είναι ότι τα γατάκια που θηλάζουν δεν κερδίζουν το βάρος που θα έπρεπε. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το γάλα δυσκολεύεται να περάσει μέσα από τον ερεθισμένο αγωγό του στήθους με συνέπεια τον υποσιτισμό των  νεογέννητων.

Σε σοβαρές περιπτώσεις μαστίτιδας το χρώμα του μαστού γίνεται μωβ, θα έχει επάνω του πληγές ή εξελκώματα και ίσως να εξέρχεται αίμα ή πύον.

Η γάτα θα εμφανίσει πυρετό, θα βιώσει μία κατάσταση λήθαργου,  θα είναι ανόρεκτη και προοδευτικά θα κάνει εμετούς, όταν αυτή η μόλυνση περάσει μέσα στο κυκλοφορικό της σύστημα.

Ο κτηνίατρος θα διαγνώσει τη μαστίτιδα παρατηρώντας τα συμπτώματα, αλλά θα προβεί και στις κάτωθι εργαστηριακές εξετάσει :

• Πλήρη αιματολογικό έλεγχο.

Θα προσμετρηθούν τα επίπεδα τιμών των ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα της μητέρας ,καθώς και ο αριθμός των αιμοπεταλίων της.

Τυχόν αλλαγές στον αριθμό συγκέντρωσης των λευκών αιμοσφαιρίων δείχνουν την ύπαρξη φλεγμονής και το μέγεθος αυτής της αλλαγής θα βοηθήσει τον κτηνίατρο σου να ξεκαθαρίσει τη σοβαρότητα της.

• Κυτταρολογική εξέταση του γάλακτος.

Σε αυτό το τεστ μια μικρή ποσότητα γάλακτος που λήφθηκε από τον ερεθισμένο μαστό εξετάζεται κάτω από το μικροσκόπιο.

Αν υπάρξουν βακτήρια ή πύον ,τότε επιβεβαιώνεται η μαστίτιδα.

• Καλλιέργεια βακτηρίων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά ,αν η μαστίτιδα οφείλεται σε μόλυνση και δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με τη συνήθη θεραπεία αντιβίωσης, τότε γίνεται βακτηριακή καλλιέργεια.

Θα συλλεχθεί γάλα από τον μολυσμένο μαστό με αποστειρωμένο τρόπο και θα σταλεί στο εργαστήριο για την εξακρίβωση της ταυτότητας των βακτηρίων.

Όταν απομονωθούν αυτά θα αποφασισθεί η εξειδικευμένη χορήγηση θεραπείας.

Αιτίες της μαστίτιδας

Ο συχνότερος λόγος εμφάνισης της φλεγμονής είναι η ύπαρξη των βακτηρίων.

Αυτά εισέρχονται στο στήθος μέσα από το κανάλι της θηλής προκαλώντας τη μόλυνση και το πρήξιμο που συνοδεύουν τη μαστίτιδα.

Οι γάτες που ζουν σε βρώμικο περιβάλλον , ειδικά όταν θηλάζουν τα μικρά τους τείνουν να εμφανίζουν τη φλεγμονή.

Όταν τα βακτήρια απλωθούν μέσα σε αυτό το κανάλι ταξιδεύουν στο στήθος προκαλώντας την επίπονη μαστίτιδα.

Ένας άλλο λόγος εμφάνισης της είναι και η πιθανή ύπαρξη κάποιου τραύματος.

Αν η γάτα έχει τραυματισθεί , τότε εκτίθεται το στήθος της στα βακτήρια ή μπορεί να προσβληθεί από μαστίτιδα χωρίς την εμπλοκή των βακτηρίων.

Γάτες που χτυπήθηκαν από αυτοκίνητα ή μπλέχτηκαν σε τσακωμούς ή τραυμάτισαν τον μαστό τους από άλλη αιτία , κινδυνεύουν από τη φλεγμονή αυτή.

Συνήθως , όμως οι πρόσφατες μητέρες που θηλάζουν τα νεογέννητα τους είναι οι συνηθέστεροι ύποπτοι εμφάνισης αυτής της μόλυνσης.

Τα μικρά γατάκια, ίσως δεν είναι καθαρά, όταν θηλάζουν και σπρώχνουν ή σκαρφαλώνουν πάνω στους μαστούς της μητέρας τους με τα μικροσκοπικά τους πατουσάκια.

Μπορεί ακόμα να έχουν ουρήσει η αφοδεύσει πάνω στο μέρος που ξαπλώνει η μητέρα τους, για να τα θηλάσει.

Επιπλέον, εκτός των βακτηρίων και του τραυματισμού οι θηλάζουσες γάτες μπορεί να εμφανίσουν μαστίτιδα από την υπερσυγκέντρωση γάλακτος στα στήθη τους.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στην πρώιμη απογαλάκτιση των παιδιών τους, την απώλεια κάποιων νεογέννητων ή την προτίμηση των βρεφών να πίνουν γάλα από συγκεκριμένα στήθη και όχι από όλα.

Θεραπεία της μαστίτιδας

Αν το αίτιο της φλεγμονής είναι τα βακτήρια , τότε είναι απαραίτητη η αντιβιοτική θεραπεία.

Ειδικά φαρμακευτικά μαντηλάκια καθαρισμού, ίσως σου προταθούν από τον κτηνίατρο σου συνδυαστικά με αντιβιοτικά, προβιοτικά και αντιφλεγμονώδη σκευάσματα που θα συνταγογραφήσει για την αντιμετώπιση της φλεγμονής και των συμπτωμάτων της.

Μπορείς να διατηρήσεις καθαρή τη γάτα σου σκουπίζοντας την απαλά με 1 ζεστό και υγρό ύφασμα εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι το υπόστρωμα που θα ξαπλώνει επάνω,για να θηλάσει ,θα είναι το καθαρότερο δυνατό.

Η συμπίεση της μολυσμένης περιοχής με φύλλα από λάχανο , όσο περίεργο και αν ακούγεται, συνίσταται συχνά σε αυτήν την πάθηση.

Πρακτικά αυτό γίνεται με την τοποθέτηση του λαχανόφυλλου κάτω από τον ερεθισμένο μαστό και αφήνοντάς το εκεί για 3 ώρες περίπου.

Ένας επίδεσμος ή μια λωρίδα από ρούχο χρησιμοποιούνται συνήθως για να κρατήσουν το φύλλο κολλημένο πάνω στο στήθος της γάτας.

Κατόπιν, αυτό αφαιρείται για 3 ώρες επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία για όσο έχει προταθεί.

Επίλογος

Στις περισσότερες περιπτώσεις μαστίτιδας η πρόγνωση είναι καλή.

Τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν μετά τη χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας για 2-3 εβδομάδες.

Σε πιο σοβαρές καταστάσεις, όταν η γάτα εμφανίσει μία μεταφερόμενη μόλυνση μέσα στο κυκλοφορικό της σύστημα, η πρόγνωση είναι μάλλον αβέβαιη ακόμα και μετά τη χορήγηση επιθετικού σχήματος θεραπείας.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0