Έχεις νιώσει ποτέ αμηχανία, όταν βγάζεις βόλτα τον σκύλο σου και αυτός εξερευνάει τα οπίσθια κάθε διερχόμενου ομοφύλου του;
Και όμως, αν σε εμάς αυτό φαντάζει απρέπεια, για τον τετράποδο φίλο μας αποτελεί μια επίσημη χειραψία γνωριμίας.
Εμείς, για να ζυγίσουμε τους άλλους ανθρώπους, χρησιμοποιούμε διακριτικούς τρόπους, όπως τις εκφράσεις του προσώπου, τη γλώσσα του σώματος και το ένστικτο μας που ενίοτε εμπίπτει και σε λάθος εκτιμήσεις. Οι σκύλοι έχουν μια πιο γρήγορη και αποτελεσματική μέθοδο για να αλιεύσουν πληροφορίες σχετικά με το ποιόν των ομοφύλων τους, η οποία είναι η όσφρηση των οπισθίων τους.
Με αυτόν τον τρόπο αξιολογούν αλάνθαστα ο ένας τον άλλο, σε αντίθεση με εμάς που ακόμα και πολλές ώρες συζητήσεων δεν μας αρκούν για να κατανοήσουμε τους συνανθρώπους μας.
Συνεπώς, αν και κάπως περίεργη, αυτή η συμπεριφορά των τριχωτών μας συντρόφων είναι καθοριστική, για τους λόγους που θα παραθέσουμε παρακάτω, για τη συλλογή σημαντικών πληροφοριών.
Η μύτη των σκύλων είναι η είσοδος τους στον κόσμο.
Ανάλογα με τη φυλή τους, οι σκύλοι μπορούν να ανιχνεύσουν από 10.000 ως 300.000 μυρωδιές περισσότερες από εμάς. Εμείς έχουμε περίπου 5 εκατομμύρια οσφρητικούς υποδοχείς, ενώ τα φιλαράκια μας περίπου 300 εκατομμύρια.
Για παράδειγμα, οι σκύλοι μπορούν να εντοπίσουν τη μυρωδιά μιας σταγόνας αίματος μέσα σε μια περιοχή που ισούται με το μέγεθος μιας πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων.
Ή φαντάσου ότι πηγαίνεις στο σπίτι ενός φίλου σου και μόλις μπαίνεις οσμίζεσαι ότι ψήνεται κάτι νόστιμο στον φούρνο. Ενώ εσύ θα μυρίσεις το φαγητό, ο κολλητός σου θα ξεχωρίσει τη διαφορετική οσμή ανάμεσα στο τυρί, στο αλεύρι, την τομάτα, τον βασιλικό και στο είδος του κρέατος που συνθέτουν την πίτσα που μόλις μύρισες.
Η μύτη του σκύλου είναι στην ουσία δύο θάλαμοι προσαρμοσμένοι στη ρινική του κοιλότητα. Όταν εισπνέει μέσα από τα ρουθούνια του, τα ψήγματα των μυρωδιών παγιδεύονται στις βλέννες που βρίσκονται μέσα στη ρινική του κοιλότητα. Από εκεί περνούν στους οσφρητικούς υποδοχείς και μεταφέρονται στον εγκέφαλο για επεξεργασία. Εκτός από τα ρουθούνια τους, οι σκύλοι έχουν και κάποιον άλλο θάλαμο μέσα στη ρινική τους κοιλότητα για τη αποκωδικοποίηση των οσμών. Αυτό είναι το όργανο Jacobson που βρίσκεται στην οροφή του στόματος και ανιχνεύει τις φερομόνες εκείνες που αφορούν την κοινωνική συμπεριφορά των σκύλων. Μπορείς να το εντοπίσεις, όταν ο σκύλος σου μυρίζει με χαλαρά κατεβασμένο το σαγόνι του, αναπνέοντας από το στόμα.
Οι σκύλοι χρησιμοποιούν 40 φορές παραπάνω τον εγκέφαλο τους για την επεξεργασία των οσμών συγκριτικά με εμάς. Μάλιστα κάποιοι υποστηρίζουν ότι μετρούν το πέρασμα του χρόνου μέσα από τις μύτες τους.
Μία έρευνα που έγινε έδειξε ότι οι σκύλοι γνωρίζουν πότε οι άνθρωποι τους θα γυρίσουν στο σπίτι από τη μυρωδιά τους ή την κίνηση και μεταβολή των οσμών μέσα στο σπίτι.
Όση περισσότερη ώρα απουσιάζουν οι σκυλογονείς τους, τόσο λιγότερη υπάρχει η παρουσία της οσμής τους μέσα στο σπίτι, κάτι που σημαίνει ότι φθάνει η στιγμή της επιστροφής τους.
Αν και όλα αυτά είναι συναρπαστικά, πάλι όμως δεν εξηγείται η συμπεριφορά των σκύλων να αλληλομυρίζουν τα οπίσθια τους.
Γιατί, όμως τα οπίσθια;
Οι σκύλοι βλέπουν τον κόσμο μέσα από τη μύτη τους και μπορούν να επεξεργαστούν ακόμα και τις πιο ανεπαίσθητες αλλαγές του αέρα. Έτσι, αντίθετα από εμάς, έχουν πολύ πιο αποτελεσματικούς τρόπους συλλογής πολύτιμων πληροφοριών.
Όταν βγάζουμε βόλτα τα φιλαράκια μας αυτά πρέπει να μυρίσουν ανενόχλητα τα πάντα γύρω τους, ώστε να συνειδητοποιήσουν τι συμβαίνει στον κόσμο που κινούνται.
Εμείς μιλάμε με τους συνανθρώπους μας, προσέχουμε τη γλώσσα του σώματος και σκανάρουμε τον περίγυρο μας. Ένας σκύλος θα συλλέξει πληροφορίες με απίστευτη ταχύτητα, αλλά και την πολυπλοκότητα που αυτές περιέχουν. Όταν συναντήσει κάποιον ομόφυλο του, τα οπίσθια του είναι η είσοδος σε αποκαλυπτικές πληροφορίες που θα καθορίσουν αν αυτός είναι εχθρός ή φίλος.
Το κλειδί αυτής της γνώσης είναι τα 2 σακουλάκια γεμάτα ορμόνες που βρίσκονται λίγο πιο μέσα από τον πρωκτό. Αυτούς τους αδένες, κάποιες φορές οι pet groomers ή ο κτηνίατρος τους πιέζουν για να μη μπλοκαριστούν ή να μην προκύψει μόλυνση από την υπερφόρτωση τους. Περιέχουν ισχυρές χημικές εκκρίσεις από φερομόνες και ψήγματα οσμών που παρέχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα του ενός σκύλου προς τους άλλους.
Και δυστυχώς, ναι μυρίζουν απαίσια!!
Όμως, ο σκύλος σου με την τεράστια ικανότητα όσφρησης που διαθέτει θα αποκτήσει την πρόσβαση αυτής της data base, όταν μυρίσει τα οπίσθια του άλλου σκύλου.
Παρόλο που εμείς πιστεύουμε ότι αυτό το μέρος του σώματος, λόγω της λειτουργίας του κρύβει απαίσιες μυρωδιές, εντούτοις το φιλαράκι σου τις αγνοεί τελείως, διότι εστιάζει την προσοχή του στο κέντρο των πληροφοριών που κρύβουν τα 2 σακουλάκια.
Εκεί θα ανακαλύψει:
• Το φύλο του άλλου σκύλου
• Το στάδιο της αναπαραγωγικής του κατάστασης
• Το επίπεδο της υγείας του
• Τη διατροφή του
• Τη συναισθηματική του κατάσταση
Θα καταλάβει ο κολλητός σου αν πρόκειται για φίλο, για κάποιον που έχει συναντήσει στο παρελθόν, ενώ η μυρωδιά στο έδαφος θα γνωστοποιήσει αν ο συγκεκριμένος σκύλος κινείται κάπου κοντά.
Είναι μια βιογραφία γραμμένη πάνω στα μικροσωματίδια των οσμών και των φερομονών και είναι ένα άριστο παράδειγμα χημικής επικοινωνίας μέσα στο παγκόσμιο ζωικό βασίλειο.
Κάποιες πληροφορίες σχετικά με τις οσμές
Μπορεί να αισθάνεσαι άβολα, όταν το φιλαράκι σου χαιρετάει κάποιον άλλον σκύλο χώνοντας τη μουσούδα του μέσα στα οπίσθια του, όμως είναι μια ενστικτώδης και απαραίτητη κίνηση επαφής ανάμεσα τους και είναι απόλυτα φυσιολογική.
Εκτός , όμως της ανίχνευσης των πληροφοριών από κάποιον νέο φίλο, ο κολλητός σου θα μυρίσει και για άλλους λόγους.
Για κάποιους σημαίνει χαλάρωση, διότι μυρίζοντας τα πάντα γύρω τους διασκεδάζουν αλλά και διεγείρονται οι αισθήσεις τους εξερευνώντας. Υπάρχουν τόσα πολλά που διακινούνται στον αέρα και πρέπει να τα μάθουν: Ποιος πέρασε από εκεί πριν λίγο, σε τι διάθεση βρισκόταν, αν ήταν άνθρωπος, άλλος σκύλος, γάτα ή τρωκτικό;
Το να επιτρέπεις στον σκύλο σου να μυρίζει τα πάντα χωρίς άγχος είναι πολύ σημαντικό για τη διαμόρφωση της συμπεριφοράς του.
Επειδή κάποιοι σκύλοι αφιερώνουν πολύ χρόνο στην αξιολόγηση των άλλων σκύλων, όταν μυρίζουν τα οπίσθια τους για να διαπιστώσουν αν είναι φίλος ή όχι, πρέπει πάντα να προσέχουμε τη γλώσσα του σώματος κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Μπορεί ο άλλος σκύλος να χρειάζεται παραπάνω χρόνο από αυτόν που ο δικός σου του επιτρέπει.
Όταν διδάξεις στον σκύλο σου τις εντολές «σήκω» και «κάτσε», θα βοηθηθεί κατά την κοινωνικοποίηση του, ακόμα και όταν η προσπάθεια του να μυρίσει κάποιον άλλον σκύλο βρει εμπόδια.
Η ετοιμότητα σου να ηρεμήσεις ή να αποσπάσεις την προσοχή του κολλητού σου από μια ανεπιτυχή οσφρητική επαφή θα τον προστατεύσει από πιθανές συγκρούσεις.
Μία έρευνα έδειξε ότι οι αρσενικοί σκύλοι αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στην όσφρηση των οπισθίων των άλλων σκύλων, ειδικά σε δημόσιους χώρους, συγκριτικά με τους θηλυκούς. Επίσης οι σκύλοι θυμούνται αυτές τις οσμές και γρήγορα θα αναγνωρίσουν τον δικό τους σκυλογονέα, άλλους ή σκύλους που έχουν γνωρίσει στο παρελθόν.
Γιατί κάποιοι σκύλοι δε θέλουν να μυρίζουν τους άλλους;
Αν ο χνουδωτός σου σύντροφος αποφεύγει την όσφρηση των οπισθίων των ομοφύλων του, σίγουρα υπάρχουν λόγοι που το κάνει. Κάποιοι σκύλοι προτιμούν τους ανθρώπους από τους ομοφύλους τους και δεν τους ενδιαφέρει να κοινωνικοποιηθούν.
Άλλοι πάλι μπορεί να έχουν εξασθενημένη την οσφρητική τους ικανότητα λόγω ηλικίας, ασθένειας ή να έχουν προηγούμενη αρνητική εμπειρία που τους προκάλεσε ψυχικό τραύμα και άγχος.
Επίλογος
Όπως κατάλαβες, οι σκύλοι έχουν νικήσει κατά κράτος τους ανθρώπους στην ταχύτητα λήψης και κατανόησης πληροφοριών που αφορούν νέες γνωριμίες. Η όσφρηση των οπισθίων είναι ο πιο γρήγορος και αξιόπιστος τρόπος για τους συντρόφους μας, ώστε να μεταβούν από το «Ποιος είσαι;» στο «Πάμε να παίξουμε;».
Έτσι την άλλη φορά που θα νιώσεις άβολα, όταν το φιλαράκι σου χώσει τη μύτη του στα οπίσθια κάποιου άλλου διερχόμενου σκύλου, πρέπει να τον φανταστείς σαν μια κοινωνική πεταλούδα που γρήγορα πετάει προς νέες φιλίες.