BLOG

Γιατί «φωνάζει» ο παπαγάλος σου;

11/02/2021
0 Liked

Ο συχνότερους λόγος που κάποιοι «φιλόζωοι» παρατούν τα πτηνά τους σε κάποια καταφύγια ή τα ελευθερώνουν στη φύση, είναι οι έντονοι φωνητισμοί ή και οι κραυγές τους.

Οι παπαγάλοι είναι πολύ ομιλητικά πουλιά και πολλές φορές οι κάτοχοι τους τους πιέζουν να σιωπούν.

Αν διαθέτεις ένα τέτοιο θαυμάσιο κατοικίδιο, πρέπει να αποδεχθείς το γεγονός ότι θα ανέχεσαι τους κατά καιρούς δυνατούς ήχους που παράγει, που μπορείς όμως, κατά κάποιο τρόπο, να ελέγχεις.

Τα πουλιά χρησιμοποιούν τη φωνή τους για να επικοινωνούν.

Στην άγρια φύση ζουν σε κοπάδια και αισθάνονται ασφάλεια ανάμεσα στους ομοφύλους τους. Το κοπάδι τους παρέχει προστασία από τους θηρευτές τους, δίνει ευκαιρίες κοινωνικοποίησης, βοηθά στην εύρεση της τροφής και παρέχει ένα ασφαλές πλαίσιο για να χτίσουν τις φωλιές τους.

Από την άλλη, όταν αποκτήσουμε ένα τέτοιο πτηνό ως κατοικίδιο, τότε αυτόματα γινόμαστε εμείς το κοπάδι του. Το φιλαράκι σου θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει μαζί σου, όπως θα έκανε με τους ομοφύλους του.

Μόνο που υπάρχει ένα πρόβλημα. Δεν μιλάμε τη γλώσσα του.

 

Για ποιους λόγους μπορεί να «φωνάζει» ο παπαγάλος σου;

Το κάλεσμα για επαφή είναι ένας από τους συχνότερους φωνητισμούς που παράγει ένας παπαγάλος. Όταν στην άγρια φύση, απομακρύνονται για κάποιο λόγο, θα φωνάξουν, ώστε να εντοπίσουν το υπόλοιπο σμήνος.

Από την άλλη, τα άλλα πουλιά του κοπαδιού θα απαντήσουν βοηθώντας το χαμένο μέλος του να επιστρέψει κοντά τους.

Στην αιχμαλωσία, όταν φεύγεις για τη δουλειά σου ή πηγαίνεις σε άλλο δωμάτιο του σπιτιού σου, ο κολλητός σου θα αισθανθεί ότι έχασε το κοπάδι του.

Τότε θα φωνάξει και, αν δεν ανταποκριθείς, το κάλεσμα του θα γίνει πιο επίμονο και προοδευτικά εντονότερο. Όσο ανεβαίνει η ένταση της φωνής, αυτή μετατρέπεται σε κραυγή μέχρι ασθμαίνοντας να πας στον χώρο του και να πεις:

«Θεέ μου, τι στο καλό έπαθες

Το φιλαράκι σου υιοθετεί τα ουρλιαχτά για να επανενωθεί με το κοπάδι του.

Για να καταλαγιάσουμε το άγχος αποχωρισμού που νιώθει, μπορούμε να αναπτύξουμε το δικό μας κάλεσμα επικοινωνίας με τον σύντροφο μας.

Ένα απλό σφύριγμα ή μία φράση όπως «έρχομαι αμέσως» ή «εδώ είμαι», μπορεί να δουλέψουν, αν τα εφαρμόσεις με συνέπεια, ώστε ο φίλος σου να καταλάβει ότι αυτοί οι ήχοι ανταποκρίνονται στην επιστροφή σου κοντά του.

Μία άλλη λύση είναι να τον παίρνεις μαζί σου, όταν πηγαίνεις σε διάφορα μέρη του σπιτιού σου, αρκεί να έχεις κάποια στηρίγματα ή ράφια για να κάθεται δίπλα σου.

Τα πουλιά επίσης, μπορεί να φωνάζουν και για άλλους λόγους.

Άνοια, ασθένειες, έλλειψη άσκησης ή απλά μία έκφραση ευχαρίστησης προκαλούν την εκδήλωση φωνητισμών από τους παπαγάλους.

Αν μένουν μόνοι τους συχνά και για πολλή ώρα, μπορεί να ξεκινήσουν τις κραυγές διότι δεν θα έχουν κάτι άλλο να κάνουν ή γιατί αυτή η συμπεριφορά θα φέρει κοντά τους τον σύντροφο τους για να επικοινωνήσουν.

Όλα τα πτηνά χρειάζονται ένα περιβάλλον διέγερσης του ενδιαφέροντος τους, ειδικά, όταν μένουν αρκετό χρόνο μόνα τους.

Μία ποικιλία παιχνιδιών και τροφών θα τα απασχολεί κατά τη διάρκεια των μοναχικών τους στιγμών.

Οι παπαγάλοι πρέπει να μένουν έξω από το κλουβί τους 3-4 ώρες ημερησίως.

Όταν επιτρέπεις στον κολλητό σου να ασκείται πετώντας ή ανοιγοκλείνοντας δυνατά τα φτερά του, θα ξοδεύει την περισσή του ενέργεια, ώστε να εκτονώνει τον εκνευρισμό που του δημιουργούσε η συσσώρευσή της.

Αυτήν την ώρα πρέπει να αλληλοεπιδράς μαζί του, αν δεν υπάρχει κάποιο άλλο πτηνό τριγύρω για να ενωθεί μαζί του. Τα πουλιά χρειάζονται την κοινωνική επαφή, για να είναι ευτυχισμένα.

Αυτά που είναι άρρωστα μπορεί να ξεφωνίζουν παραπάνω, το πιθανότερο όμως είναι να φωνάζουν λιγότερο.

Σίγουρα, πρέπει να γνωρίζεις τις συνήθειες του συντρόφου σου, ώστε να φωνάξεις άμεσα τον κτηνίατρο, αν διαπιστώσεις κάτι το ανησυχητικό πέρα από τα συνηθισμένα.

Ένα τραυματισμένο πουλί, συνήθως ουρλιάζει από τον πόνο και κάθε αναπάντεχη και ασυνήθιστη κραυγή πρέπει να ερευνάται.

Τα πουλιά επίσης φωνάζουν πολύ, όταν φοβούνται. Επειδή αποτελούν θηράματα, άλλα ζώα ενδεχομένως τα τρομάζουν είτε μέσα είτε έξω από το σπίτι, όπως ένα γεράκι που θα δουν μέσα από το παράθυρο.

Όλα τα πτηνά παράγουν τους φωνητισμούς τους σχεδόν τις ίδιες ώρες καθημερινά.

Η ρουτίνα των περισσότερων παπαγάλων είναι να μιλάνε περισσότερο το πρωί και αργά το απόγευμα, όπως γίνεται στην άγρια φύση.

Επομένως, πρέπει να έχουν αυτήν την ελευθερία έκφρασης, ώστε να χαίρονται την ζωή τους.

Επίσης, τα πουλιά αντανακλούν το status των ήχων που ισχύει μέσα στο σπίτι.

Παιδιά που φωνάζουν, σκύλοι, τηλεόραση στη διαπασών, στερεοφωνικά συγκροτήματα και ηλεκτρικές σκούπες ενισχύουν τις συνθετικές και τραγουδιστικές ικανότητες του φτερωτού σου φίλου.

Χαμηλώνοντας την ένταση των θορύβων μέσα στο σπίτι, ο κολλητός σου θα γίνει πιο ήσυχος.

Πρόχειρες λύσεις για τη διόρθωση του προβλήματος των κραυγών δεν θα αποδώσουν σε μακροχρόνιο ορίζοντα.

Τα πουλιά ηρεμούν συνήθως, όταν βραδιάζει για αυτό και πολλοί κάτοχοι τους σκεπάζουν τα κλουβιά τους ή τα πηγαίνουν σε σκοτεινά δωμάτια ή στο γκαράζ.

Αυτή η μεθοδολογία συνήθως αποδίδει, αλλά δεν νομίζεις ότι είναι κάπως απάνθρωπο να κλειδώνεις το φιλαράκι σου, επειδή απλά λειτουργεί, όπως επιτάσσει η φύση του;

Η υγεία και η πνευματική σταθερότητα του θα επιδεινωθούν, όταν τον μεταχειριστείς με αυτόν τον τρόπο.

Επίσης, κάποιοι άλλοι, όταν ο παπαγάλος τους ουρλιάζει, ανταποκρίνονται ακούσια αναλόγως. Επειδή τα πουλιά λατρεύουν το δράμα, ο θόρυβος θα αυξηθεί νομίζοντας ότι συμμετέχουν σε έναν ιδιότυπο διαγωνισμό κραυγών.

Αν χτυπήσεις το κλουβί του ή του πετάξεις κάποιο αντικείμενο, αυτές είναι απαράδεκτες συμπεριφορές ενάντια στις κραυγές του που μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη φυσική η πνευματική βλάβη στο φιλαράκι σου.

Από την ώρα που αυτό θα χάσει την εμπιστοσύνη του απέναντι σου, η σχέση σας θα δεχθεί  πιθανότατα ανεπανόρθωτο πλήγμα.

Οι φωνητισμοί ακόμα και οι κραυγές είναι φυσιολογικά πράγματα στον κόσμο των παπαγάλων και πρέπει να το γνωρίζεις αυτό.

Αν δεν μπορείς εσύ, η οικογένεια σου ή οι γείτονες να τα ανεχθείτε, τότε μην προχωρήσεις στην απόκτηση ενός τέτοιου πτηνού.

Αν αισθάνεσαι απόγνωση από έναν παπαγάλο που φωνάζει αδιάκοπα, τότε επικοινώνησε άμεσα με έναν εκπαιδευτή συμπεριφοράς πουλιών.

Είναι σημαντικό να δουλέψεις σκληρά τη σχέση σου με το φιλαράκι σου, ώστε να σε συντροφεύει ιδανικά στο σπίτι σου για πολλά πολλά χρόνια.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0