BLOG

20 πράγματα που ίσως αγνοείς για τους σκύλους (Μέρος 1ο)

02/07/2020
0 Liked

Οι σκύλοι είναι εκπληκτικά πλάσματα που επικοινωνούν μαζί μας με τον δικό τους μοναδικό τρόπο.

Όλοι οι σκυλο-γονείς απολαμβάνουν την άνευ όρων αγάπη που απλόχερα τους δίνουν τα «παιδιά τους», το καθένα με το ιδιαίτερο χιούμορ και τις γραφικές «χαζομάρες» που διανθίζουν τη δύσκολη καθημερινότητα μας.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια μυστικά που, όταν μας αποκαλύπτονται, δεν μπορούμε παρά να θαυμάζουμε και να αγαπάμε περισσότερο τα χνουδωτά μας φιλαράκια.

Παρακάτω θα αναφέρουμε 20 από αυτά.

 

1) Οι σκύλοι διαθέτουν τη μοναδική ικανότητα να διαβάζουν το πρόσωπο και τη γλώσσα του σώματός μας

Η ροή των συναισθημάτων μας δεν κρύβεται από αυτόν και γρήγορα αποκωδικοποιεί μέσα του το νόημα των ματιών που ανταλλάσσουμε, καθώς και τον τόνο της φωνής μας.

Αν είσαι νευριασμένος ή μελαγχολικός, κάθεται παράμερα, για να μη σε πιέσει να ασχοληθείς μαζί του.

Αν είσαι άρρωστος ή τραυματίας, θα προσπαθήσει να βρει τρόπους, για να σε ανακουφίσει.

Μάλιστα, είναι τόσο έξυπνος που όχι μόνο κατανοεί τη διάθεση σου, αλλά προσαρμόζει και τη συμπεριφορά του ανάλογα με το κέφι σου.

Όταν θέλεις να παίξεις μαζί του, πρώτος τρέχει να φέρει το μπαλάκι , ενώ ,όταν κάτσεις στον καναπέ, έχει ήδη πάρει θέση ανάσκελα για να χαϊδέψεις τη μαλακή του κοιλίτσα.

2) Κάποιοι σκύλοι μπορούν να ανιχνεύσουν σχετικά νωρίς τον καρκίνο

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα τετράποδα φιλαράκια μας έχουν την ανεξήγητη ικανότητα να αναγνωρίζουν συγκεκριμένες οσμές στο ανθρώπινο σώμα, όπως αυτές που αναδύονται από οργανικές ενώσεις που παράγει ο καρκίνος και άλλες ασθένειες.

Οι έρευνες αυτές απέδειξαν ότι οι σύντροφοι μας ανιχνεύουν τις αρρώστιες αυτές στο ξεκίνημα τους.

Σκύλος και άνθρωπος ζουν πολύ κοντά εδώ και πολλούς αιώνες. Το εκπληκτικό αυτό πλάσμα έχει ανάγκη τη φροντίδα του κολλητού του για αυτό και αφοσιώνεται αποκλειστικά σε αυτόν.

Τα ένστικτα του σε συνδυασμό με τις εκπληκτικές οσφρητικές του δυνατότητες σκανάρουν τον οργανισμό μας εντοπίζοντας δυνητικές νοσογόνες καταστάσεις.

Γνωρίζει πως, αν κάτι πάει στραβά με εμάς, αυτό θα έχει επιπτώσεις επάνω του.

Και αν ακόμα κόψεις το χέρι σου, θα έρθει κοντά σου να το γλύψει, για να το θεραπεύσει.

Η όσφρηση του συγκρίνεται με την αντίστοιχη δικής μας της όρασης.

Όπως, όταν μπούμε σε ένα δωμάτιο και βλέπουμε λεπτομερώς τι υπάρχει εκεί, έτσι και το φιλαράκι μας εντοπίζει πράγματα με τη μύτη του που εμείς δεν μπορούμε να συλλάβουμε.

Ήξερες ότι υπάρχουν εκπαιδευμένα σκυλιά που μυρίζουν τον καρκίνο;

Είναι όντως αλήθεια.

Η ασθένεια αυτή εκπέμπει συγκεκριμένες οσμές. Υπάρχουν εξειδικευμένες ιατρικές ειδικότητες που μπορούν να διαγνώσουν την πάθηση, ακόμα και από την αναπνοή μας.

Ο σκύλος μπορεί να το διαγνώσει πριν από αυτό το στάδιο.

3) Ο σκύλος είναι ευαίσθητος στα χέρια που μυρίζουν καπνό

Το παθητικό κάπνισμα είναι επιβλαβές όχι μόνο στους άλλους ανθρώπους, αλλά έχει διαπιστωθεί ότι βλάπτει και τους σκύλους, δημιουργώντας τους αναπνευστικά προβλήματα, αλλεργίες, καρκίνο στους πνεύμονες και τη ρινική κοιλότητα.

Υπάρχουν έρευνες που επιβεβαιώνουν αυτά τα ευρήματα.

Σκύλοι που ζουν δίπλα σε καπνιστές κινδυνεύουν περισσότερο να πάθουν καρκίνο συγκριτικά με εκείνους που ζουν κοντά σε μη καπνιστές.

Ενδιαφέρον έχει ακόμα η διαπίστωση, ότι σκύλοι με μακριές μύτες είναι πιο πολύ εκτεθειμένοι στις παραπάνω ασθένειες σε σχέση με αυτούς που έχουν κοντές μύτες.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτοί οι σκύλοι διαθέτουν μεγαλύτερο μήκος ρύγχους αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης κακοήθειας στην περιοχή αυτή.

Φυσικά, αυτό δεν σου δίνει το δικαίωμα να καπνίζεις άνετα κοντά σε βραχύρυγχους σκύλους.

Ο σκύλος σου ζει στο ίδιο περιβάλλον με εσένα, οπότε, αν εσύ δεν ενδιαφέρεσαι να προστατεύσεις τον εαυτό σου από το κάπνισμα, σκέψου το φιλαράκι σου που χωρίς να το επιλέξει, εκτίθεται στις αρνητικές συνέπειες του παθητικού καπνίσματος.

4) Οι σκύλοι έχουν ρινικά αποτυπώματα

Όπως εμείς έχουμε δακτυλικά αποτυπώματα, που είναι μοναδικό χαρακτηριστικό ταυτοποίησης μας, έτσι και οι σκύλοι αναγνωρίζονται από τις μύτες τους.

Πέρα από αυτό, η μύτη του κολλητού σου μπορεί να μας πει αν είναι υγιής ή όχι και σε κάποιες περιπτώσεις από τι πάσχει.

Το ίδιο ισχύει και για τις γάτες.

Αν παρατηρήσεις προσεκτικά αυτό το όργανο του σώματος του, θα διαπιστώσεις ότι υπάρχουν μικροσκοπικά εξογκώματα και μικρά σχήματα σάρκας παντού, καθώς και διάφορες πτυχώσεις δέρματος.

Αυτά τα στοιχεία φαίνονται άριστα με τη χρήση ενός μεγεθυντικού φακού.

Όπως εμείς έχουμε μοναδικά δακτυλικά αποτυπώματα, έτσι και οι σκύλοι έχουν μοναδικά ρινικά αποτυπώματα.

Βέβαια όλοι αναρωτιούνται γιατί δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ως πρακτική αναγνωρίσεως των μονάκριβων φίλων μας.

Αντί για αυτό χρησιμοποιούνται εκτεταμένα τα microchip που εμφυτεύονται μέσα τους, ως μοναδική μέθοδος ταυτοποίησης. Θα ήταν πολύ απλούστερη η χρήση των ρινικών αποτυπωμάτων και ίσως πιο αποτελεσματική διότι η μύτη είναι εκεί για να μείνει, ενώ το microchip μπορεί να χαθεί από τον σκύλο που, όταν ενοχλείται ,προσπαθεί να το απομακρύνει.

Επίσης, πολλά από αυτά δυσλειτουργούν.

5) Γιατί οι σκύλοι βάζουν την ουρά ανάμεσα στα πόδια τους;

Όπως λέει ο λαός για έναν ανασφαλή ή φοβισμένο άνθρωπο, «ότι έβαλε την ουρά κάτω από τα σκέλια», το ίδιο κυριολεκτικά ισχύει για έναν σκύλο που νιώθει αυτά τα συναισθήματα.

Μα καλά , θα πεις, όλοι το ξέρουμε αυτό.

Ναι, αυτό όμως που ίσως δεν γνωρίζεις είναι ο λόγος που το κάνει και δεν είναι άλλος από το να εμποδίσει την οσμή που εκκρίνουν οι πρωκτικοί του αδένες.

Αυτοί οι αδένες βγάζουν τις μυρωδιές εκείνες που ταυτοποιούν και συστήνουν κάθε σκύλο με τους ομόφυλούς του. Όταν λοιπόν διακόπτεται η εκροή αυτή, είναι σαν να διακόπτει τις κοινωνικές του σχέσεις με τα άλλα σκυλιά.

Όπως ένας άνθρωπος μπορεί να πει πολλά με τη γλώσσα του σώματός του, το ίδιο μπορεί να συμβεί σε υπερθετικό βαθμό με τα φιλαράκια μας.

Για αυτό λοιπόν, όταν θέλεις να καταλάβεις τα αισθήματα  ενός σκύλου, ο καλύτερος τρόπος είναι να κατανοήσεις τις κινήσεις και τοποθετήσεις της ουράς του.

Αν τη δεις σκληρή και άκαμπτη, τοποθετημένη ανάμεσα στα πόδια του, αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ νευρικός. Αν τύχει να πλησιάσεις έναν τέτοιο σκύλο, ειδικά ,αν δεν τον γνωρίζεις, να είσαι πολύ προσεκτικός.

Το κύριο χαρακτηριστικό είναι η ακαμψία της ουράς, διότι και αν ακόμα είναι όρθια στητή και σκληρή ,πάλι οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι το πλασματάκι αυτό βρίσκεται σε ένταση.

Αντίθετα , αν η ουρά του είναι χαλαρή και ελεύθερη και την κινεί πέρα-δώθε , τότε καταλαβαίνουμε ότι αισθάνεται ευχάριστα.

6) Τα αυτιά των σκύλων είναι ιδιαίτερα

Συγκριτικά με τον άνθρωπο , οι σκύλοι διαθέτουν διπλάσιο αριθμό μυών που κινούν τα αυτιά τους.

Διαθέτουν καλύτερη ακοή από εμάς όσον αφορά τις οκτάβες (10,5 ο σκύλος και 10 εμείς) καθώς και τη σύλληψη ήχων σε υψηλές συχνότητες.

Ακούν πράγματα που εμείς δεν μπορούμε.

Αυτά τα όργανα είναι σημαντικά επίσης για τη διατήρηση της ισορροπίας τους. Ο τύπος τους επηρεάζει τις ωτικές ικανότητες και έτσι ένας σκύλος με πεσμένα αυτιά δεν ακούει το ίδιο καλά με έναν που έχει όρθια και στητά αυτιά.

Η υπερευαισθησία στους ήχους φαίνεται από την αντίδραση τους στη λειτουργία των οικιακών συσκευών μέσα στο σπίτι μας, ειδικά στην ηλεκτρική σκούπα ή το σεσουάρ μαλλιών που, όταν τα χρησιμοποιούμε, τα φιλαράκια μας εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού.

Αν έχεις χρησιμοποιήσει σφυρίχτρα υπερήχων, θα διαπίστωσες ότι οι ανεπαίσθητοι ήχοι που βγαίνουν δεν είναι αντιληπτοί σε εμάς, ενώ τα τριχωτά φιλαράκια μας τους ακούν από μακρινή σχετικά απόσταση και ανταποκρίνονται άμεσα σε αυτούς.

7) Οι σκύλοι παθαίνουν λόξιγκα

Σε αυτό το φαινόμενο είμαστε ομοιοπαθείς με τους συντρόφους μας και αισθανόμαστε αμφότεροι άβολα με αυτήν την κατάσταση.

Συνήθως , οφείλεται στο λαίμαργο τρόπο λήψης τροφής ή νερού με τον οποίο ταυτόχρονα εισέρχονται μικρές δόσεις extra αέρα στον φάρυγγα μας.

Αισθήματα άγχους , φόβου ή ενθουσιασμού μπορούν επίσης, να οδηγήσουν σε μία κρίση λόξιγκα.

Αν θέλεις να βοηθήσεις τον σκύλο σου να ξεπεράσει τον λόξιγκα του, μπορείς να κάνεις κάποια πράγματα.

Δεν πρέπει να ανησυχείς για την υγεία του, όταν το παθαίνει , απλά όσο ενοχλεί εσένα άλλο τόσο και το φιλαράκι σου. Δεν θα δώσεις κάποιο ανθρώπινο φάρμακο ή βότανο , διότι δε θα τον βοηθήσουν.

Αν σταθερά το παθαίνει, τότε δίνε του μεγαλύτερη ποσότητα νερού. Αυτός είναι ο καλύτερος και αμεσότερος τρόπος αντιμετώπισής του.

Αν πρόκειται για χρόνια κατάσταση , ίσως μία αλλαγή στη διατροφή του με λίγα ή καθόλου σιτηρά μπορεί να τον ηρεμήσει.

Τα πολλά σιτηρά μπορούν να προκαλέσουν αυτό το φαινόμενο. Η περισσότερη εξάσκηση ,επίσης θα τον βοηθήσει.

Πήγαινε τον μία βόλτα, για να εξαφανίσεις τον λόξιγκα.

8) Οι σκύλοι στριφογυρνούν γύρω από τον άξονα τους

Σίγουρα έχεις προσέξει τον κολλητό σου πριν ξαπλώσει στο κρεβάτι του να γυρνάει γύρω γύρω από αυτό.

Θα αναρωτιέσαι γιατί να το κάνει αυτό, άραγε;

Ο λόγος κρύβεται μάλλον στην εξέλιξη της κοινωνικοποίησής του.

Όλοι οι σκύλοι πριν κοιμηθούν, έκαναν αυτήν την κίνηση για να χαμηλώσουν το ψηλό χορτάρι και να βρουν ένα αναπαυτικό σημείο ύπνου.

Με τη σταδιακή τους ένταξη στο ανθρώπινο περιβάλλον ως ζώα εργασίας και αργότερα συντροφιάς και με την εξέλιξη της τεχνολογίας δεν χρειάζονταν κρεββάτι στην φύση , αλλά η ενστικτώδης αυτή κίνηση δεν εξαλείφθηκε.

Επίσης, ίσως αναρωτιέσαι το ίδιο, όταν το φιλαράκι σου πάει για τουαλέτα.

Αυτό είναι σύνηθες φαινόμενο, χωρίς προφανή λόγο εξήγησης.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οφείλεται στον παραπάνω λόγο, δηλαδή να καταστήσουν ορατό τον χώρο "ξαλάφρωσης" τους , χαμηλώνοντας το χορτάρι ψάχνοντας το κατάλληλο σημείο.

Άλλοι λένε ότι το κάνουν για λόγους υγιεινής, ώστε να μην λερώνονται από τα ψηλά χόρτα όταν εκκενώνουν.

Και άλλοι ισχυρίζονται ότι προκειμένου να ευχαριστηθούν απερίσπαστοι την ιερή αυτή πράξη, στριφογυρίζουν για να σκανάρουν τον χώρο από δυνητικές απειλές άλλων σκύλων ή ζώων.

9) Το μέγεθος του στομαχιού τους είναι ανάλογο του σώματος τους

Αυτό δεν ακούγεται πρωτότυπο, αλλά, αν το καλοσκεφθείς ,είναι όντως περίεργο.

Μικρόσωμες φυλές σκύλων έχουν στομάχι ίσιο με το μέγεθος των ματιών τους.

Αυτό είναι κάπως παράξενο, δεν συμφωνείς;

Ωστόσο, το στομάχι τους είναι πολύ ελαστικό. Όταν είναι άδειο ,σχεδόν δεν φαίνεται.

Όταν όμως γεμίσει μεγαλώνει πολύ. Στην πραγματικότητα , όταν η κοιλιά του φίλου σου είναι γεμάτη, φθάνει το 10% περίπου του σωματικού του βάρους.

Άρα, το στομάχι των τετράποδων συντρόφων μας είναι πολύ ελαστικότερο από το δικό μας.

Φαντάσου ότι ζυγίζεις 55 κιλά και ο μέσος όρος του γεύματος σου είναι 4,5 κιλά.

Είναι τόσο περίεργο αυτό το φαινόμενο που εξηγείται μόνο από την ελαστικότητα του στομάχου των μικρών μας φίλων. Μέσα σε αυτό υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός αδένων που εκκρίνουν ένζυμα για να διασπάσουν τις τροφές , βοηθώντας τη χώνεψη τους.

Έτσι, όταν έρθει σε επαφή η τροφή με τους αδένες αυτούς ,ξεκινάει η πέψη και η ελαστικότητα του στομάχου την κατευθύνει παντού , στα τοιχώματα και το κέντρο , για να διασπαστεί ταχύτερα. Είναι τόσο καλή η λειτουργία της πέψης στους σκύλους και για αυτό τους βλέπεις και όταν ακόμα είναι χορτάτοι ,  να μην απαρνούνται επιπλέον γεύματα ,αν τους προσφερθούν.

Ο καλύτερος τρόπος ταΐσματος  του κολλητού σου είναι 2 μεγάλα γεύματα μέσα στην ημέρα για να γεμίσει το στομάχι του μονομιάς και ενδιάμεσα δώσε μικρά-μικρά γευματάκια. Έτσι θα τον βοηθήσεις να χωνέψει καλύτερα την τροφή του.

10) Οι σκύλοι νοσούν από καρκίνο

Είναι μία ασθένεια εφιάλτης, που εκτός από του ανθρώπους χτυπάει και τους σκύλους αλύπητα.

Θα εμφανιστεί στο 50% των σκύλων που είναι πάνω από 10 ετών περίπου, οπότε ίσως νοσήσει και ο δικός σου χνουδωτός σύντροφος.

Τακτικές κτηνιατρικές εξετάσεις και φροντίδα, ίσως επαρκούν για την αντιμετώπιση του.

Ίσως ακουστεί κοινότυπο, αλλά ο καρκίνος στις σημερινές κοινωνίες είναι αναμενόμενος και κάθε άνθρωπος ή κατοικίδιο είναι δυνητικά τα υποψήφια θύματα του.

Όπως αναφέρθηκε στον παράγοντα του παθητικού καπνίσματος , από τη στιγμή που το φιλαράκι σου ζει στον άμεσο ζωτικό σου χώρο ,επηρεάζεται χωρίς τη θέληση του από όλους τους πιθανούς παράγοντες που οδηγούν σε αυτήν τη νόσο.

Αν καπνίζεις, πήγαινε εκτός σπιτιού και μείνε μακριά του για να μην τον εκθέσεις στις αρνητικές συνέπειες του παθητικού καπνίσματος.

Επειδή δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε τις άμεσες πηγές προέλευσης αυτής της ασθένειας, δεν μπορούμε να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα για να τον αποτρέψουμε.

Είναι σημαντικό για την υγεία του φίλου μας το ετήσιο check-up.

(Συνεχίζεται)

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0