BLOG

Εννέα πράγματα για τον σκύλο σου που ίσως δε γνωρίζεις

21/01/2020
0 Liked

Ο άνθρωπος και ο σκύλος ζουν πλάι-πλάι για περισσότερο από 15.000 χρόνια.

Οι επιστήμονες γενικά συμφωνούν ότι όλοι οι σκύλοι, εξημερωμένοι και άγριοι, κατάγονται από έναν κοινό πρόγονο : τον γκρίζο λύκο.

Για κάποιο λόγο , στο διάβα των αιώνων, λύκοι και σκύλοι τράβηξαν διαφορετικές πορείες κατά την εξέλιξη του είδους τους.

Σήμερα, ο άνθρωπος έχει αναπαραγάγει εκατοντάδες διαφορετικές φυλές οικιακών σκύλων, μερικές από τις οποίες δεν θα επιβίωναν στην άγρια φύση.

Παρά τα διαφορετικά μεγέθη και σχήματα, όλες οι οικιακές ράτσες , από τα σκυλιά Newfoundland έως και τα Pugg , ανήκουν στο είδος που λέγεται Canis Familiaris.

Συνεπώς, θεωρούμε ότι άνθρωπος και σκύλος γνωρίζονται πολύ καλά.

Υπάρχουν, όμως κάποια πράγματα που είναι πιο σύνθετα ή δεν τα έχουμε πλήρως κατανοήσει.

Παρακάτω , θα αναφέρουμε κάποια στοιχεία για τα τετράποδα φιλαράκια μας που δεν είναι πολύ γνωστά.

 

Ο σκύλος μπορεί να κολλήσει δικές μας ασθένειες

Είναι αλήθεια, ότι μεταξύ ανθρώπων και σκύλων δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές αναφορικά με τις ασθένειες που αμφότερα εκδηλώνονται.

Περίπου 6 εκατομμύρια σκύλοι διαγιγνώσκονται με καρκίνο κάθε χρόνο, ενώ εμφανίζουν και σπάνιες ανθρώπινες διαταραχές όπως καταστροφή των εγκεφαλικών νευρώνων από κεροιδή λιποφυσίδωση, που είναι μία εκφυλιστική ασθένεια που οδηγεί στην ατροφία των μυών και την αδυναμία στο περπάτημα.

Οι σκύλοι που χρησιμοποιούνται ως πειραματικά μοντέλα θεραπείας ανθρώπινων ασθενειών , λόγω των κοινών εμφανίσεων και στα 2 είδη έμβιων όντων , ωφελούνται και αυτοί από την ανακάλυψη θεραπειών που προορίζονται για τον άνθρωπο.

 

Μπορούν να μυρίζουν κάποιες αρρώστιες

Αν κάποιος υποφέρει από καρκίνο, διαβήτη ή επιληψία , ο σκύλος του μάλλον θα το ανακαλύψει πρώτος.

Έρευνες που έγιναν απέδειξαν ότι οι σκύλοι με κατάλληλη εκπαίδευση μπορούν να οσμίζονται τον καρκίνο των πνευμόνων, του στήθους, του δέρματος, της ουροδόχου κύστεως και του προστάτη.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι σκύλοι συλλαμβάνουν εξαιρετικά ευαίσθητες μυρωδιές που εκκρίνονται από τα προβληματικά κύτταρα.

Επίσης, οι σκύλοι χρησιμοποιούνται ως ζώα υπηρεσίας για ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη και η υγεία τους επηρεάζεται από τη διακύμανση του επιπέδου σακχάρου στο αίμα.

Ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά μπορούν να εντοπίσουν οσμές από τις μεταβολές αυτές (γλυκό άρωμα στο αυξημένο σάκχαρο και όξινο στο μειωμένο) και έτσι έγκαιρα να ειδοποιούν τα αφεντικά τους πριν εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα.

Το πιο περίεργο, όμως είναι ότι υπάρχουν διάσπαρτες αναφορές για το γεγονός ότι οι σκύλοι μπορούν να προβλέψουν επερχόμενη επιληπτική κρίση 45 λεπτά πριν αυτή εκδηλωθεί.

Κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να καταλαβαίνει ο σκύλος. Πολλοί κάνουν λόγο για άγνωστες οσμές ή για κάποια διακριτική αλλαγή στην ανθρώπινη συμπεριφορά.

 

Επίπεδο νοημοσύνης

Ο σκύλος μπορεί να αποκτήσει την εξυπνάδα ενός παιδιού στην ηλικία των 2 ετών, σύμφωνα με μία έρευνα που παρουσίασε το 2009 το ίδρυμα American Psychological Association.

Τα Border Collie είναι στην ανώτερη βαθμίδα νοημοσύνης, με κάποια από αυτά να μπορούν να κατανοήσουν ως και 200 λέξεις.

Τα Poodle, German Shepherd , Golden Retreiver και Doberman εναλλάσσονται στο top 5 club. Η πιο διάσημη παγκοσμίως φυλή , τα Labrador Retreiver είναι στην 7η θέση.

Παλαιότερες φυλές όπως οι κυνηγετικές , τα Bulldog και τα Beagle, βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα νοημοσύνης , όπως αναφέρουν οι ερευνητές.

Αντίθετα με τις νεότερες φυλές που αναπαρήχθησαν με σκοπό τη συντροφικότητα και την κοινωνικότητα , οι παλιές φυλές αναπαρήχθησαν με σκοπό την καλή όσφρηση στο κυνήγι δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην αντοχή και τη δύναμη παρά στο μυαλό.

 

Ο άνθρωπος μπορεί να κολλήσει ασθένειες από τον σκύλο του

Ο σκύλος κουβαλάει πάνω του παθογόνους παράγοντες που μπορούν να βλάψουν τον άνθρωπο.

Η λύσσα , μία θανατηφόρα νευρολογική ασθένεια, είναι η πιο διάσημη κολλητική αρρώστια παρόλο που ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αντισταθμίζει την εξάπλωση της.

Σε μερικές περιπτώσεις, σκυλοτροφές που περιείχαν κρέας προσβεβλημένο με το μικρόβιο της Σαλμονέλας, μπορούσαν να μολύνουν ανθρώπους που έρχονταν σε επαφή μαζί τους , ιδίως πολύ νεαρά ή ηλικιωμένα άτομα.

Το πιο τρομακτικό, αναφέρθηκε σε μία έρευνα που έγινε το 2003 και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Veterinary Report και η οποία επισήμανε ότι ο άνθρωπος μπορούσε να κολλήσει το παράσιτο Toxocara Canis με ένα απλό χάιδεμα στη γούνα ενός μολυσμένου σκύλου.

Αυτό το παράσιτο, που εκκολάπτεται στα έντερα του σκύλου, στον άνθρωπο μπορεί να αναπτυχθεί κάπου πίσω από τα μάτια του επιφέροντας έτσι τύφλωση.

Κάποιες άλλες φορές μπορεί να κατοικήσει στο συκώτι ή τους πνεύμονες.

Αυτές οι μολύνσεις είναι σχετικά σπάνιες και με κατάλληλη κτηνιατρική φροντίδα ο σκύλος μπορεί να μην επηρεαστεί από αυτό το παράσιτο.

Ωστόσο,ένα Βρετανός ερευνητής κτηνίατρος τόνισε στο περιοδικό New Scientist Magazine το 2003 ότι η τήρηση της σωστής υγιεινής στους ιδιοκτήτες σκύλων είναι απαραίτητη.

Να πλένουμε  καλά τα χέρια μας πριν τα γεύματα και μετά από αγκαλιές, που δίνουμε στα φιλαράκια μας, ώστε να μειώνονται οι πιθανότητες μολύνσεων.

 

Οι σκύλοι όντως ζηλεύουν...

Μία έρευνα που έγινε το 2008 και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences έδειξε ότι, όταν κάποιοι σκύλοι έβλεπαν άλλους να κερδίζουν λιχουδιές για κάποιο κόλπο που έκαναν και δεν αμείβονταν και αυτοί, τότε επεδείκνυαν ταραχή , ξύνονταν, δείχνοντας την αμηχανία τους και απέφευγαν να αντικρύσουν τα σκυλιά που είχαν πάρει μεζέδες.

Επίσης, σταμάτησαν να κάνουν αυτό το κόλπο πολύ γρήγορα.

Βέβαια, η ζήλεια των σκύλων δεν είναι τόσο επιτηδευμένη όσο των ανθρώπων.

Για παράδειγμα, δεν τους ένοιαζε αν έπαιρναν ως έπαθλο ψωμί, ενώ τα άλλα σκυλιά λουκάνικο ή δεν ενδιαφέρονταν αν τα άλλα σκυλιά έπαιρναν λιχουδιά χωρίς να κάνουν κάποιο κόλπο, ενώ αντίθετα αυτά την έπαιρναν, αφού έκαναν το κόλπο.

 

...,αλλά και δεν αισθάνονται ενοχές

Πόσες φορές άραγε , είδες τον κολλητό σου να ρίχνει κάτω τον σκουπιδοτενεκέ για να τσιμπήσει κάτι, και όταν τον μάλωσες αυστηρά εκείνος σου έκανε αυτή την αθώα με μισοκατεβασμένα βλέφαρα ματιά!

Οι ερευνητές λένε ότι αυτή η ανταπόκριση δεν σημαίνει αποδοχή ενοχής, αλλά απλά την απάντηση στην επίπληξη σου.

Όταν οι σκυλο-γονείς νόμιζαν ότι το σκυλο-παιδί τους έτρωγε κάτι το απαγορευμένο και το μάλωναν αυστηρά , εκείνο έπαιρνε  αυτή την πόζα «ενοχής» στα μάτια τους, ασχέτως αν έτρωγε ή όχι τον απαγορευμένο μεζέ.

Στην πραγματικότητα, τα σκυλιά, που δεν είχαν φάει τη λιχουδιά αυτή και δέχονταν τη λάθος επίπληξη, έδειχναν πιο ένοχα από εκείνα που ήδη την είχαν φάει.

 

Τα υπάκουα σκυλιά ζουν περισσότερο

Σύμφωνα με μία έρευνα που έγινε τον Ιούλιο του 2010 και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Naturalist, τα πειθήνια και υπάκουα σκυλιά ζουν πιο πολύ.

Η έρευνα συνέκρινε τις προσωπικότητες, το επίπεδο ενέργειας , τον ρυθμό ανάπτυξης και το προσδόκιμο ζωής μεταξύ 56 φυλών σκύλων.

Αφού συνεκτιμήθηκαν και άλλοι παράγοντες, όπως η σωματική διάπλαση, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι φυλές σκύλων με θράσος και επιθετικότητα ζούσαν λιγότερο και πέθαιναν νεότερα. Μεγάλωναν ταχύτερα σε σχέση με τις υπάκουες ράτσες που ήταν πάντα πρόθυμες να ευχαριστούν τους ιδιοκτήτες τους, ενώ είχαν ανάγκη μεγαλύτερα ποσά ενέργειας για να ενισχύσουν την επιθετική ιδιοσυγκρασία τους.

 

Οι σκύλοι έχουν τα πιο πολλά στοιχεία διαφορετικότητας από όλα τα θηλαστικά

Από το βαριεστημένο και με σακουλιασμένο βλέμμα Basset Hound ως το λείο και λιπόσαρκο Weimaraner, οι σκύλοι δείχνουν μία μεγάλη ποικιλία διαφορών στη σωματική τους διάπλαση.

Σε μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Naturalist το 2010 αναφέρθηκε ότι οι διαφορές στο σχήμα και το μέγεθος των κρανίων πολλών φυλών είναι τόσο ξεκάθαρες σαν να ήταν μεταξύ διαφορετικών ειδών θηλαστικών ζώων.

Για παράδειγμα, το κρανίο ενός Collie είναι τόσο διαφορετικό από ενός Πεκινουά, όπως είναι της γάτας σε σχέση με το αντίστοιχο ενός θαλάσσιου ίππου.

Αυτές οι αντιθέσεις κάνουν τα σκυλιά ένα σπουδαίο είδος ζώου προς έρευνα σχετικά με τη λειτουργία των γονιδίων τους, επιτρέποντας στους ερευνητές να τα συνδέουν με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως τι είναι αυτό που κάνει τα  Σαρπέι να έχει τόσο ζαρωμένη γούνα ή τα Dachshunds τόσο ιδιόμορφο κοντόχοντρο σώμα.

 

Τελικά, ο σκύλος είναι θρησκευτική φιγούρα ή μέσο κοινωνικής δικτύωσης;

Στα αρχαία χρόνια οι άνθρωποι θεωρούσαν τους σκύλους κάτι παραπάνω από χρήσιμα ζώα.

Τους έδιναν μάλιστα πνευματικό ρόλο.

Ο Κέρβερος, αυτός ο τρικέφαλος σκύλος , σύμφωνα με τον μύθο , φύλαγε τις πύλες του Άδη, ενώ οι Αιγύπτιοι ταριχευτές θεωρούσαν τον Άνουβι , τον θεό με κεφάλι τσακαλιού , ως προστάτη τους.

Στη λαογραφία των Μάγιας , οι σκύλοι είχαν την αποστολή να οδηγούν τους νεκρούς στη μετά θάνατο ζωή.

Στο Νεπάλ ,στο φεστιβάλ του Tihor που γινόταν το φθινόπωρο, αφιερωνόταν μία ημέρα τιμής στους σκύλους φτιάχνοντας γιρλάντες λουλουδιών και διάφορα φαγητά.

Στις μέρες μας, οι σκύλοι εκλαμβάνονται ως κατοικίδια παρά ως θρησκευτικές εικόνες , ωστόσο υπάρχει ακόμα μεγάλη λατρεία προς αυτούς.

Σύμφωνα με μία έρευνα που έγινε μεταξύ 2009-10 από την οργάνωση American Pet Products Association , το 39% των αμερικάνικων νοικοκυριών έχει τουλάχιστον 1 σκύλο, ενώ συνολικά 77 εκκατομύρια σκύλοι ζουν στα αμερικάνικα σπίτια.

Σε μία νεότερη έρευνα , αναφέρθηκε ότι το 80% των σκυλο-γονέων αλληλεπιδρούν πάνω από 2 ώρες ημερησίως με το σκυλο-παιδί τους.

Ακόμα, βρέθηκε ότι ο τετράποδος σύντροφος του ανθρώπου συμβάλλει στην κοινωνική του δικτύωση περισσότερο από τους συνανθρώπους φίλους του.

Το 2000 δημοσιεύτηκε μία έρευνα στο περιοδικό British Psychological Society που τόνιζε ότι περπατώντας μαζί με τον σκύλο μας τριπλασιάζονται οι πιθανότητες κοινωνικών επαφών.

Ακόμα και αν ο σκύλος μας ήταν άγριος ή φορούσαμε τα ρούχα της δουλειάς, οι παράγοντες αυτοί δεν απέτρεπαν την αύξηση των κοινωνικών επαφών μας.

 

Επίλογος

Αυτή η συμπόρευση σκύλου και ανθρώπου στο διάβα του χρόνου έχει επηρεάσει τόσο έντονα όλες τις εκφάνσεις της ζωής και της καθημερινότητας μας.

Στην εξελικτική πορεία όλων των ειδών των ζώων , τελικά ο σκύλος μπόρεσε , φυσικά και μέσω της ανθρώπινης επέμβασης στην αναπαραγωγή του , να προσαρμόσει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που σύντομα θα του έδιναν μία εξέχουσα θέση μέσα στην οικογένεια μας.

Η ψυχολογική ταύτιση των ανθρώπων με τα υπέροχα αυτά κατοικίδια οφείλεται εν μέρει και στο υπέρτατο εγωισμό του που τον έχει οδηγήσει στη δυσκολία συντήρησης διαπροσωπικών σχέσεων που δεν είναι στα μέτρα του.

Παρόλα αυτά, σε τίποτα δεν μειώνεται η αξία της αυταπάρνησης και της αγάπης που ανιδιοτελώς και αδιάκοπα μας προσφέρουν τα χνουδωτά τετράποδα φιλαράκια μας.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0