BLOG

8 κατάλληλα είδη ψαριών για αρχάριους στα ενυδρεία

19/12/2022
0 Liked

Η εγκατάσταση ενός ενυδρείου εκτός από συναρπαστική είναι και μια διαδικασία που κρύβει κάποιον φόβο και ανασφάλεια. Μπορείς να συνδυάσεις υπέροχες διακοσμήσεις με ποικιλίες φυτών και υποστρωμάτων, όμως όταν έρθει η ώρα της ένταξης των ψαριών που θα επιλέξεις, ξεκινά η ανησυχία σου για να τα διατηρείς υγιή και με ασφάλεια.

Ο προβληματισμός σου ανάμεσα σε τόσα είδη ψαριών γίνεται εντονότερος, όταν θέλεις να ικανοποιήσεις όχι μόνο τις εξατομικευμένες τους ανάγκες, αλλά και τη διατήρηση της ειρήνης ανάμεσά τους.

Συνεπώς, η επιτυχία σου στο ξεκίνημα αυτής της περιπέτειας εξαρτάται από την επίτευξη της ομαλής συμβίωσης των μελών της κοινότητας, αλλά και τη σωστή φροντίδα που θα τους παρέχεις.

 

Τι πρέπει να προσέξεις στην εγκατάσταση του ενυδρείου σου;

Πρώτα από όλα πρέπει να μάθεις να διατηρείς το επίπεδο της αμμωνίας, του νιτρίτη και του νιτρικού άλατος στα σωστά τους επίπεδα. Αφού ρυθμίσεις αυτόν τον κύκλο και όλοι οι παράγοντες σταθεροποιηθούν, τότε θα αρχίσεις τη σταδιακή τοποθέτηση των ψαριών σου.

Η λέξη κλειδί εδώ είναι το «αργά», διότι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν όλοι οι χομπίστες αρχικά είναι η προσθήκη πολλών ψαριών μονομιάς. Αυτό όμως θα οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση της αμμωνίας και στην απώλεια αν όχι όλων, τότε των περισσοτέρων ψαριών που μόλις τοποθέτησες ανυπόμονα στο ενυδρείο σου.

Το επόμενο πιο συχνό λάθος είναι η επιλογή του λάθους είδους ψαριών.

Κάποια είδη είναι πιο επιθετικά από άλλα ή φθάνουν σε μεγαλύτερα μεγέθη, όταν ενηλικιωθούν ή ευδοκιμούν σε διαφορετικό περιβάλλον. Τα ψάρια, που ζουν σε κοπάδια είναι συνήθως η καλύτερη πρώτη επιλογή για κάποιον αρχάριο και πρέπει να ενταχθούν αργά στο νέο τους περιβάλλουν, για να μη διαταράξουν τους παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα του νερού.

Άλλο ένα σωστό κριτήριο επιλογής είναι τα ψάρια που φημίζονται για την ανθεκτικότητα τους στις διαφοροποιήσεις του υγρού περιβάλλοντος που ζουν. Μόλις το ενυδρείο σου ωριμάσει και εσύ γίνεις πιο σίγουρος ως προς τη συντήρηση του, μπορείς να τοποθετήσεις και πιο ευαίσθητα είδη ψαριών στις διακυμάνσεις των συνθηκών του περιβάλλοντός τους.

 

8 κατάλληλα είδη τροπικών ψαριών για αρχάριους

• White Cloud Mountain minnow

Πρόκειται για ένα σκληροτράχηλο είδος ψαριών που μπορεί να αντισταθεί στις ευμετάβλητες συνθήκες του υγρού περιβάλλοντος που ζει. Είναι ειρηνικά και αρέσκονται στη ζωή σε κοπάδια των 6 ατόμων τουλάχιστον. Το μέγεθος τους στην ενηλικίωση φθάνει ως τα 4 cm.

 

 

Οδηγίες συντήρησης

Είναι ένα από τα λίγα είδη ψαριών του γλυκού νερού που μπορούν να ζήσουν σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες, όπως αυτές από 8-21 °C, κάνοντας τα ιδανική επιλογή για το ενυδρείο σου, ειδικά αν δεν επιθυμείς την εγκατάσταση ενός θερμοστάτη στο ενυδρείο σου. Το προτεινόμενο όριο PH πρέπει να κινείται ανάμεσα στο 6.0 - 8.0, ενώ η χωρητικότητα του ενυδρείου σου πρέπει να είναι γύρω στα 20 lt. Τα White Cloud Mountain minnow ζουν σε κανονικές συνθήκες 3-5 έτη.

 

• Platy

Είναι από τα δημοφιλέστερα είδη ψαριών για αρχάριους χομπίστες κυρίως για 1 λόγο: Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε ζωηρούς χρωματισμούς και σχέδια, ενώ δεν έχουν ιδιαίτερες δυσκολίες στη φροντίδα τους.

Είναι μη επιθετικό είδος ψαριού και ζουν άνετα μαζί και με άλλα είδη ψαριών. Το μέγιστο μέγεθος τους στην ενηλικίωση μπορεί να φθάσει τα 6,5 cm.

 

Οδηγίες φροντίδας

Είναι ψάρια του θερμού φρέσκου νερού και απολαμβάνουν θερμοκρασίες ανάμεσα στους 21-25 °C. Θεωρούνται ανθεκτικά ψάρια και όταν είναι υγιή, χειρίζονται θαυμάσια τις τυχόν αντίξοες ποιοτικές συνθήκες του περιβάλλοντος τους.

Το προτεινόμενο PH του νερού κινείται ανάμεσα στο 7.0-8.3 και η ελάχιστη χωρητικότητα νερού του χώρου που θα ζήσουν είναι τα 40 lt  για 1 οικογένεια minimum των 5 ατόμων.

Είναι παμφάγα και η δίαιτα τους πρέπει να ισορροπεί ανάμεσα στη χορήγηση ζωικών αλλά και φυτικών πρωτεϊνών. Ο μέσος όρος της ζωής τους σε κανονικές συνθήκες είναι τα 3-4 έτη.

 

• Black Skirt Tetra.

Πρόκειται για μια εξαιρετική επιλογή για αρχάριους χομπίστες, που διαθέτουν ένα μεγαλύτερο ενυδρείο, διότι φθάνουν ως και τα 5 cm μήκος κατά την ενήλικη φάση της ζωής τους. Αναγνωρίζονται εύκολα από τις 2 κατακόρυφες μαύρες λωρίδες στο σώμα τους, ενώ τα κατώτερα πτερύγια τους μοιάζουν σαν να φορούν φούστα.

Είναι ήρεμα και ειρηνικά ψάρια, όταν ζουν σε κοπάδια των 6 ατόμων τουλάχιστον, ενώ αν είναι λιγότερα, ίσως εμφανίσουν επιθετικότητα.

 

Συμβουλές φροντίδας

Ευδοκιμούν σε θερμοκρασίες μεταξύ των 20-26 °C , με τιμές PH νερού 5.8-8.5.

Επειδή έχουν πολλή ενέργεια και μέγεθος , θα χρειαστείς 1 ενυδρείο τουλάχιστον 60 lt νερού για να ζήσουν άνετα.

Τους αρέσουν να τρώνε flakes, pellets, αλλά και μικρά σκουλήκια, γαρίδες στην άλμη κ.ά.,

Όταν ζουν σε περιβάλλον που καλύπτει τις ανάγκες τους μπορούν να ζήσουν 3-5 έτη.

 

• Cory Catfish.

Είναι ιδανικό είδος για αρχάριους , διότι η συντήρηση τους είναι εύκολη , αφού ,αν και δεν είναι καθαριστές των ενυδρείων ,μπορούν άνετα να τραφούν με υπολείμματα τροφών , όπως flakes, pellets, ακόμα και ταμπλέτες.

Ζουν αρμονικά με τους ομόφυλούς τους και είναι ειρηνικό είδος ψαριού , για αυτό καλό είναι να έχεις τουλάχιστον 2 άτομα στο ενυδρείο σου.

Στην ενηλικίωση μπορούν να φθάσουν από 2,5-6,5 cm μήκος και θα χρειαστεί το ενυδρείο σου να έχει χωρητικότητα τουλάχιστον 40 lt νερού.

 

Οδηγίες φροντίδας

Αν και πρέπει οι ποιοτικοί παράγοντες του νερού να είναι σταθεροί, τα Cory Catfish είναι πολύ ανθεκτικά σε δυσμενείς συνθήκες.

Προτιμούν θερμοκρασίες ανάμεσα στους 21-26 °C και με PH 7.0-7.8.

Η διατροφή τους πρέπει να βασίζεται σε καλής ποιότητα flakes, pellets ή ταμπλέτες βυθού.

Ο μέσος όρος της ζωής τους είναι τα 5 έτη , αλλά σε άριστες συνθήκες διαβίωσης μπορούν να φθάσουν ως και τα 20 έτη.

 

• Zebra Danio.

Είναι γνωστά για το ασημένιο και γεμάτο μπλε αστραφτερές λωρίδες δέρμα τους που αιχμαλωτίζει τη ματιά , αλλά και διεγείρει την επιθυμία σου να τα αποκτήσεις.

Είναι εξαιρετική επιλογή για αρχάριους χομπίστες , λόγω της σκληροτράχηλης φύσης τους , αλλά και της εύκολης αναπαραγωγής τους.

Αν και γενικά είναι ήρεμα ψάρια , κάποιες φορές τσιμπάνε τα μακριά πτερύγια άλλων ειδών με τα οποία τυχαίνει να συμβιώνουν , όπως τα αγγελόψαρα , τα guppies ή τα Bettas και ίσως για αυτόν τον λόγο δεν πρέπει να συγκατοικούν.

Αν θέλεις να τα εντάξεις στο νέο σου ενυδρείο ,βάλε τουλάχιστον 5 άτομα του είδους , διότι αυτή η μικρή κοινότητα και θα έχει τη σωστή ενέργεια , αλλά και θα μειώσει το άγχος και την ευαισθησία σε ασθένειες , αν ζουν αρκετά μαζί.

Το τυπικό τους μέγεθος στην ενηλικίωση φθάνει τα 5 cm.

        

 

Συμβουλές συντήρησης

Γενικά μπορούν να επιβιώσουν στις διακυμάνσεις των συνθηκών μέσα σε 1 ενυδρείο, όπως αυτήν της θερμοκρασίας , αλλά και της ποιότητας του νερού.

Προτείνεται η θερμοκρασία να κινείται ανάμεσα στους 18-24 °C, ενώ το PH μεταξύ 6.0-7.0.

Αν και είναι μικρά, έχουν πολλή ενέργεια και χρειάζονται τουλάχιστον χώρο με 40 lt νερού για να ευδοκιμήσουν.

Δεν είναι ιδιότροπα στο φαγητό και θα απολαύσουν τα flakes ή τα pellets που θα τους δώσεις.

Κάτω από ιδανικές συνθήκες μπορούν να ζήσουν γύρω στα 5 έτη.

 

• Pearl Gurami.

Είναι πολύ διαδεδομένο είδος ψαριού στους αρχάριους, λόγω της ομορφιάς, αλλά και της εύκολης συντήρησής τους. Είναι ψάρια λαβυρίνθου, δηλαδή ανεβαίνουν στην επιφάνεια του νερού για να αναπνεύσουν και μπορούν να παράγουν διάφορους φωνητισμούς. Τα αρσενικά του είδους μπορούν να αναπτύξουν επιθετικότητα.

 

Η φροντίδα τους

Ευδοκιμούν σε πιο ζεστές θερμοκρασίες δηλ. μεταξύ 25-28 °C, ενώ το PH του νερού πρέπει να κυμαίνεται ανάμεσα στο 5.5-7.5. Ένα πλήρες ανεπτυγμένο Gurami μπορεί να φθάσει τα 10-11 cm μήκος και, αν αποφασίσεις να βάλεις και άλλα, το ενυδρείο σου πρέπει να είναι τουλάχιστον 80 lt.

Είναι παμφάγα και τρώνε flakes, pellets, αλλά και φρέσκα ή κατεψυγμένα ασπόνδυλα.

Κάποιοι μάλιστα συνιστούν και τη χορήγηση μαγειρεμένων λαχανικών, όπως αρακά και σπανάκι για extra ενίσχυση του οργανισμού τους.

 

• Swordtail (ξιφοφόρος)

Παρόλα τα υπονοούμενα που αφήνει το όνομα τους πρόκειται για ειρηνικά και ευκολοσυντήρητα ψάρια. Φημίζονται για τα μοναδικά τους πτερύγια και την ποικιλία των χρωμάτων τους, ενώ τα συνηθέστερα είναι το κόκκινο και το πράσινο. Δεν ζουν σε κοπάδια, οπότε δε χρειάζεται να έχεις περισσότερα από 1 στο ενυδρείο σου.

Συγκατοικούν καλά με τα Mollies, τα Platies κ.ά.

Το ενήλικο θηλυκό swordtail μπορεί να φθάσει τα 16 cm, ενώ το αντίστοιχο αρσενικό τα 14 cm.

       

Συμβουλές συντήρησης

Είναι από τα λίγα είδη τροπικών ψαριών που επιβιώνουν σε μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας του νερού, δηλαδή από 18-28 °C. Το γεγονός αυτό θα μειώσει το άγχος των αρχάριων χομπιστών σε περίπτωση λάθους στην εγκατάσταση του ενυδρείου τους. Το επιθυμητό PH πρέπει να κινείται ανάμεσα στο 7.0-8.4.

Έχουν extra ενέργεια, οπότε χρειάζεσαι ενυδρείο τουλάχιστον 60 lt για 1 swordtail. Αν θελήσεις παραπάνω, τότε θα ήταν καλό 1 των 100 lt νερού.

Για περισσότερα του 1ος swordtail, καλό θα ήταν η αναλογία να είναι 1 αρσενικό για κάθε 3 θηλυκά, ώστε να ελέγχεται η επιθετικότητά τους.

Είναι παμφάγα και θα φάνε flakes, pellets ή κατεψυγμένο φαγητό, όπως γαρίδα σε άλμη. Στον φυσικό τους χώρο τρώνε και άλγη, καθώς και άλλες μορφές πρασινάδας.

Ο μέσος όρος της ζωής τους κυμαίνεται ανάμεσα στα 3-5 έτη.

 

• Betta (μονομάχος)

Πρόκειται για ένα από τα δημοφιλέστερα είδη ενυδρειακών ψαριών. Έχουν ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία και υπάρχει μεγάλη γκάμα χρωμάτων, σχεδίων και πτερυγίων. Είναι ανθεκτικό είδος ψαριών και μπορούν να επιβιώσουν κάτω από δυσμενείς συνθήκες.

Τα Bettas είναι ημι-επιθετικά ψάρια.

Ενώ τα αρσενικά δεν ζουν μαζί με ασφάλεια, από την άλλη 1 θηλυκή κοινότητα χρειάζεται ειδική εμπειρία στη διαχείρισή της. Μπορείς να τα εντάξεις ειρηνικά ανάμεσα στα Cory Catfish, Harlequin Rasboras, Feeder Guppies, Kuhli Loach κ.ά.

Τα φανταχτερά και έντονα χρώματα κάποιων ειδών guppies ή άλλων ψαριών πρέπει να αποφεύγονται, διότι μπορεί να εκληφθούν ως απειλή για τους αρσενικούς μονομάχους.

 

Οδηγίες φροντίδας

Αν και επιβιώνουν σε δύσκολες συνθήκες περιβάλλοντος, οι μονομάχοι ευδοκιμούν σε θερμοκρασίες ανάμεσα στους 24,5-28 °C, ενώ το PH του νερού πρέπει να βρίσκεται μεταξύ 6.5-7.0. Σε πλήρη ενηλικίωση ένας μονομάχος μπορεί να φθάσει τα 6 cm και σε άριστες συνθήκες ως και τα 8 cm. Για ένα άτομο του είδους πρέπει να διαθέτεις ενυδρείο τουλάχιστον 15 lt νερού. Ο μέσος όρος ζωής τους φθάνει από 3-5 έτη.

 

Επίλογος

Από τη στιγμή που αποφάσισες ποια είδη ψαριών θα βάλεις στο νέο σου ενυδρείο, πρέπει να τα επιλέξεις με κριτήριο την υγεία τους. Απόφυγε ψάρια που δείχνουν να βρίσκονται σε λήθαργο, υποσιτισμένα, με σχισμένα πτερύγια, λευκά στίγματα ή πληγές πάνω στο σώμα τους. Όλα αυτά υποδηλώνουν στρες και μολύνσεις και σίγουρα δε θα ήθελες να ξεκινήσεις ψάχνοντας για θεραπείες.

Όταν επιλέξεις τελικά τα πιο ανθεκτικά είδη, δε θα έχεις κανένα πρόβλημα στην εγκατάσταση μίας υγιούς και όμορφης κοινότητας ψαριών.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0