BLOG

Άγχος στα ψάρια: Συμπτώματα και λύσεις ανακούφισης

13/12/2021
0 Liked

Σίγουρα, αμέτρητες φορές επέστρεψες στο σπίτι κουρασμένος μετά από μια κοπιαστική ημέρα.

Η ψυχολογική ένταση των προβλημάτων επηρέασε αρνητικά τη διάθεση σου και το μόνο που σκεφτόσουν όλη την ώρα ήταν ένα ζεστό μπάνιο, ένα χορταστικό γεύμα και λίγες στιγμές ξεκούρασης απέναντι από το εντυπωσιακό ενυδρείο που έστησες πριν λίγες ημέρες με κόπο και μεράκι.

Η αποικία των πολύχρωμων ψαριών που δημιούργησες σε περιμένει κάθε βράδυ μέσα στον εκθαμβωτικό φωτισμό της κατοικίας της, για να σε ανταμείψει χαρίζοντας σου ζωηρές χορευτικές κινήσεις μέσα στην ηρεμία του νερού.

Εσύ από την άλλη έχεις εστιάσει το βλέμμα σου στο θέαμα και μέσα σε στιγμές χαλάρωσης και φαντασίας επιθυμείς να ήσουν μέρος αυτού του φαινομενικά τέλειου κόσμου.

Άλλωστε, τα ψάρια δεν έχουν σκοτούρες και δεν κάνουν τίποτα άλλο καθημερινά από το να κολυμπάνε αμέριμνα και να απολαμβάνουν τη φροντίδα σου.

Όμως, όσο και αν φαίνεται παράξενο, η αλήθεια είναι ότι και αυτά μπορούν να αγχωθούν για διάφορους λόγους, όπως εσύ.

Είτε πρόκειται για ακαταστασία της κατοικίας τους είτε έχουν τεταμένες σχέσεις με μέλη της οικογένειας τους ή άλλους ομόφυλους τους ή για οποιοδήποτε λόγο, πρέπει να βρεις τον τρόπο τα ανακουφίσεις .

Αλλιώς, ίσως το στρες δημιουργήσει πιο σοβαρές επιπλοκές στην υγεία τους, οπότε είναι σημαντικό να προσπαθείς να απαλύνεις τη δυσφορία τους αναζητώντας τις αιτίες εμφάνισής της.

Συμπτώματα άγχους στα Ψάρια

Αναπνέουν με δυσκολία στην επιφάνεια του νερού

Αν κάποιο ψάρι βαριανασαίνει στην επιφάνεια του νερού του ενυδρείου σου, ίσως είναι σημάδι στρες που μπορεί να οφείλεται στην φτωχή ποιότητα του, όπως συμβαίνει, όταν το οξυγόνο δεν επαρκεί.

Η όρεξη του

Αν ένα ψάρι νιώθει στρες, παρατηρείται να μην είναι πρόθυμο να φάει.

Ασθένεια

Το Ich είναι μία νόσος που εμφανίζει λευκά στίγματα πάνω στο σώμα του ψαριού, ενώ υπάρχουν και άλλες ασθένειες ως αποτέλεσμα του άγχους.

Αν παρατηρήσεις αυτές ή άλλες νόσους καθώς και πληγές πάνω στο ψάρι, πρέπει άμεσα να συμβουλευθείς τον κτηνίατρο σου για ενδεχόμενη θεραπεία.

Παράξενη κολύμβηση

Όταν ένα ψάρι αγχώνεται, κολυμπάει περίεργα.

Αν έχει μανιώδη ρυθμό κίνησης χωρίς κατεύθυνση, προσκρούει στον πυθμένα του ενυδρείου, τρίβει το σώμα του στα χαλίκια ή τα βράχια ή κρατά κολλημένα τα πτερύγια του πάνω στο σώμα, τότε μάλλον είναι πολύ στρεσαρισμένο.

Συμβουλέψου τον κτηνίατρο σου για πιθανές θεραπείες και προσπάθησε να εντοπίσεις τα αίτια που προκάλεσαν αυτό το αίσθημα στο ψάρι σου, ώστε να τα εξαλείψεις.

Αιτίες άγχους

Οι παράγοντες που στρεσάρουν τα φιλαράκια μας είναι πολλοί.

Όμως, οι συχνότεροι αφορούν την ποιότητα του νερού στο ενυδρείο ή κάποια πιθανή διαταραχή στη ρουτίνα και τη συμπεριφορά τους, όπως:

Ακατάλληλες συνθήκες νερού

Αν η συντήρηση του υδάτινου περιβάλλοντος των ψαριών είναι ελλιπής, τότε έχουμε την πιο αγχωτική κατάσταση στη ζωή των υδρόβιων φίλων μας.

Όταν δεις το ψάρι ή κάποια μέρη του πληθυσμού να συγκεντρώνονται ασθμαίνοντας στην επιφάνεια του νερού και να ανοιγοκλείνουν το στόμα, κάνε αμέσως τεστ νερού για να εξακριβώσεις την ποιότητά του.

Υψηλά επίπεδα αμμωνίας ή νιτρικών αλάτων, χαμηλό οξυγόνο, λάθος θερμοκρασία, υψηλά ή χαμηλά επίπεδα PH μπορούν να προκαλέσουν άγχος στα ψάρια.

Αν έχεις ενυδρείο αλμυρού νερού, το μη σωστό επίπεδο αλατιού επηρεάζει επίσης αρνητικά τη συμπεριφορά των κατοίκων του.

Προβλήματα σχέσεων μεταξύ του πληθυσμού του ενυδρείου

Όπως εμείς, έτσι και τα ψάρια δεν βιώνουν πάντα τις καλύτερες σχέσεις ανάμεσα τους και συχνά εγκλωβίζονται στον αρνητικό ψυχισμό τους κατά την κοινή συμβίωση με τους ομοφύλους τους.

Πρόσεξε τη χωρητικότητα του ενυδρείου σου, ώστε να συγκεντρώσεις όχι μόνο τον σωστό αριθμό ψαριών αλλά και τη σωστή επιλογή των ειδών τους εξασφαλίζοντας την αρμονική τους συνύπαρξη.

Κρίνεται αναγκαίο να το διαμορφώσεις με τέτοιον τρόπο, ώστε να έχεις προνοήσει για την ύπαρξη ασφαλών κρυψώνων να καταφεύγουν τα κυνηγημένα ψάρια.

Επιπρόσθετα , όταν ταΐζεις τα ψάρια σου, προσπάθησε να μοιράζεις σωστά την τροφή, ώστε να μην ανταγωνίζονται για το γεύμα τους.

Άλλοι παράγοντες

Εκτός των παραπάνω παραγόντων που είναι οι πιο συνηθισμένοι, υπάρχουν και κάποιοι δευτερεύοντες, όπως :

1.      Η προσθήκη χημικών ή φαρμάκων μέσα στο ενυδρείο.

Σιγουρέψου, όταν κουράρεις ένα άρρωστο ψάρι, να το έχεις θέσει σε καραντίνα.

2.      Ακατάλληλη διατροφή.

Ανάλογα το είδος των ψαριών που έχεις συγκεντρώσει, πρέπει να χορηγείς τη σωστή τροφή όχι μόνο κατά το είδος της, αλλά και στη συχνότητα χορήγησης της χωρίς παρεκκλίσεις.

3.      Εξωγενείς παράγοντες.

Οποιαδήποτε παρενόχληση στο ενυδρείο, όπως χτυπήματα στα τοιχώματα του ή δυνατοί θόρυβοι μπορεί να γίνει αιτία άγχους για τα φιλαράκια σου.

Αν έχεις παιδιά, προσπάθησε να τα διδάξεις τον σεβασμό για τον χώρο που ζουν οι υδρόβιοι σύντροφοι τους.

Επίλογος

Αν διαπιστώσεις σύμφωνα με τα παραπάνω ότι το ψάρι σου έχει αγχωθεί, πρέπει να δράσεις με ταχύτητα.

Αν αδιαφορήσεις, τότε θα αντιμετωπίσεις δυσκολότερες επιπλοκές στην υγεία του, όπως την υδρωπικία και τη σήψη των πτερυγίων του.

Είναι εξέχουσας σημασίας να εντοπίσεις έγκαιρα την αιτία του στρες, ώστε να την περιορίσεις.

Τέσταρε το νερό και εξέτασε τη συμπεριφορά των κατοίκων του ενυδρείου σου.

Αν μετά από αυτό δε σημειωθεί βελτίωση, επικοινώνησε με τον κτηνίατρο σου για άλλες θεραπευτικές λύσεις.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0