BLOG

Έχει κρυστάλλινο νερό το ενυδρείο σου; Αν όχι μάθε γιατί και πώς θα αντιστρέψεις την κατάσταση

07/05/2021
0 Liked

Η ποιότητα του νερού μέσα στο οποίο ζουν τα ψάρια ενός ενυδρείου είναι ο σημαντικότερος παράγοντας ζωής για αυτά.

Στο νερό βρίσκεται το οξυγόνο που τα συντηρεί, συντελούνται μεταβολικές λειτουργίες και μεταφέρονται διαμέσω αυτού τα απόβλητα αυτού του μικρού οικοσυστήματος.

Επίσης προσφέρει τα κατάλληλα αμινοξέα, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία που είναι όλα αναγκαία για τη φυσιολογική καθημερινή δραστηριότητα και λειτουργικότητα των υδρόβιων κατοίκων μίας δεξαμενής.

Το διαυγές νερό στο ενυδρείο είναι ο διακαής πόθος όλων των κατόχων του.

Όλοι γνωρίζουν ότι τα θολά ύδατα επηρεάζουν αρνητικά την υγεία των ψαριών τους και τους  στερούν  την απόλαυση των υπέροχων αυτών πλασμάτων που με τόσο κόπο και μελέτη συγκέντρωσαν στον χώρο αυτόν.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις, για να δημιουργήσεις κρυστάλλινο νερό στο ενυδρείο σου, είναι να διαπιστώσεις την αιτία εμφάνισης αυτής της ενοχλητικής θαμπάδας.

Έτσι θα καταστρώσεις ένα πλάνο δράσης, ώστε να επιτύχεις τη διατήρηση ενός υγιούς και πανέμορφου μικρού οικοσυστήματος.

 

Αιτίες θολού νερού

Ανεπαρκής λειτουργία φιλτραρίσματος

Αν η διήθηση του νερού στη δεξαμενή σου είναι ατελής για το μέγεθος της ή τον πληθυσμό των κατοίκων της, τότε σίγουρα θα θολώνει το νερό στο ενυδρείο σου.

Η θαμπάδα αυτή μπορεί να οφείλεται στις ακαθαρσίες, το φαγητό, σε φυτά που έχουν αποσυντεθεί, στην ύπαρξη άλγης ή σε βακτήρια.

Το υπερβολικό τάισμα

Αν η ποσότητα ψαροτροφής που χορηγείς είναι μεγαλύτερη από την κανονική, τότε το περίσσευμα της κάπου πηγαίνει. Μπορεί να κρύβεται κάτω από το υπόστρωμα του ενυδρείου (χαλίκια, βότσαλα κ.ά. ), πίσω από το ντεκόρ ή ανάμεσα στα φυτά. Η διάσπαση της τροφής θα δημιουργήσει θολούρα στο νερό και αυτή με τη σειρά της θα θρέψει τα κακά βακτήρια που θα συμβάλλουν στη διατήρηση της.

Το «στρώσιμο» του ενυδρείου

Όταν ξεκινάς τη δημιουργία ενός νέου ενυδρείου χρειάζεται χρόνος, ώστε τα καλά βακτήρια να αναπτυχθούν μέσα σε αυτό. Αυτά απορροφούν τις τοξίνες που συνωστίζονται στο νερό και λειτουργούν σαν ένα βιολογικό φίλτρο. Κατά τη διαδικασία λοιπόν αυτή ,για κάποιες ημέρες θα υπάρχει θολούρα στο νερό, μέχρι τα μηχανήματα (φίλτρα, αεραντλίες κ.ά.) που έχεις εγκαταστήσει αρχίσουν να αποδίδουν τα προσδοκώμενα.

Ο υπερπληθυσμός

Αν το ενυδρείο σου είναι γεμάτο από διαφόρων ειδών υδρόβια ζώα, τότε η θαμπάδα είναι φυσιολογική λόγω των πολλών αποβλήτων και ακαθαρσιών. Μία «υπερφορτωμένη» δεξαμενή χρειάζεται δυνατό φιλτράρισμα και συχνές αλλαγές νερού για να διατηρηθεί η διαύγειά του.

Η Άλγη

Η δημιουργία και ανάπτυξη της άλγης είναι παράγοντες που θα επηρεάσουν πολύ γρήγορα τη θολούρα του νερού στο ενυδρείο σου. Υπάρχουν πολλά χρώματα άλγης, αλλά ο συνηθέστερος τύπος της είναι αυτός που δημιουργεί την πράσινη θαμπάδα στο νερό.

Τα Σωματίδια

Τα μικροσωματίδια στα ενυδρεία συνήθως οφείλουν την ύπαρξή τους στα μεταλλικά στοιχεία, καθώς και σε άλλα συστατικά του νερού. Συνδέονται με τη σκληρότητα του νερού και με κάθε νέα προσθήκη μέσα στο ενυδρείο, όπως υποστρώματα αργίλου ή ψιλά χαλίκια ή άμμος.

 

Πώς να πετύχεις τη μόνιμη ύπαρξη καθαρού νερού στη δεξαμενή σου

Μείωσε τον φωτισμό

Ο δυνατός φωτισμός ενισχύει την ανάπτυξη της άλγης. Αν καταφέρεις τη μείωση του χωρίς να απειληθεί η βιωσιμότητα των φυτών σου, θα απαλλαχθείς από 1 στοιχείο που διατηρεί ζωντανή την άλγη.

Πρόσθεσε φυτά

Τα νέα φυτά θα μειώσουν τα νιτρικά άλατα, την αμμωνία και το διοξείδιο του άνθρακα στο νερό. Με τη βοήθεια αυτών των συστατικών η άλγη ελέγχει το περιβάλλον του ενυδρείου σου, οπότε ,αν τα παραπάνω φυτά στερήσουν τα θρεπτικά συστατικά που τη δυναμώνουν, τότε το νερό θα γίνει πιο διαυγές. Επίσης, τα φυτά απελευθερώνουν οξυγόνο και βελτιώνουν την ποιότητα του ύδατος για τα ψάρια σου.

• Ενίσχυσε την απόδοση των μηχανημάτων φιλτραρίσματος

Διασφάλισε την επάρκεια της αντλίας φίλτρου για το μέγεθος του ενυδρείου σου.

Αν το φίλτρο που έχεις είναι μικρό αναφορικά με τον ψαρο-πληθυσμό καθώς και τη χωρητικότητα της δεξαμένής σου, τότε η θολούρα στο νερό θα είναι 1 από τα προβλήματα σου. Όσο πιο μεγάλη διηθητική ισχύ διαθέτεις, τόσο το καλύτερο. Ένα φίλτρο με ισχύ διήθησης 280 λίτρων την ώρα σε ένα ενυδρείο χωρητικότητας 200 λίτρων νερού είναι προτιμότερο από κάποιο άλλο με ισχύ διήθησης 200 λίτρων ανά ώρα σε ένα ενυδρείο χωρητικότητας 280 λίτρων νερού.

Ενίσχυσε τη δημιουργία καλών βακτηρίων

Επίτρεψε στο βιολογικό φίλτρο του ενυδρείου σου να αναπτυχθεί και να διατηρηθεί υγιές, ώστε να ελαχιστοποιήσεις τις πιθανότητες εμφάνισης θολού νερού. Χρησιμοποιώντας μέσα διήθησης που ευνοούν τον αποικισμό των καλών βακτηρίων, θα αποκτήσεις το καλύτερο όπλο για την καταπολέμηση του θολού νερού. Είναι σημαντικό να ξεπλένεις τα εξαρτήματα του φίλτρου του βρώμικου ενυδρείου, όταν κάνεις αλλαγές νερού.  Αυτό το ξέπλυμα πρέπει να γίνεται προσεκτικά, ώστε να πετύχεις την εξαφάνιση των ακαθαρσιών, αλλά και τη διατήρηση των ήδη εγκατεστημένων πάνω και μέσα στο φίλτρο καλών βακτηρίων.

Υπάρχει στην τοπική ή παγκόσμια αγορά η λεγόμενη «eco bio stone», που είναι ηφαιστειογενείς πέτρες που τοποθετούνται στον βυθό της δεξαμενής και ευνοούν την αποικία των καλών βακτηρίων επάνω τους.

Απόφυγε την υπερπροσφορά τροφής

Είναι το ευκολότερο που μπορείς να κάνεις για να έχεις καθαρό νερό στο ενυδρείο σου.

Ο περιορισμός της σπατάλης του φαγητού θα ελαττώσει τη διάσπαση των περισσευμάτων του. Μπορείς επίσης να εντάξεις στον ψαρο-πληθυσμό σου γατόψαρα, σαλιγκάρια ή γαρίδες που συνήθως κινούνται στον πυθμένα του ενυδρείου και τρέφονται από τα υπολείμματα της τροφής, συμβάλλοντας έτσι αποτελεσματικά στον καθαρισμό της δεξαμενής σου.

Βάλε ενεργό άνθρακα

Είναι καλή ιδέα η προσθήκη ενεργού άνθρακα μέσα στο φίλτρο του ενυδρείου σου, ώστε να ενισχύσεις το καλύτερο φιλτράρισμα του νερού. Ο άνθρακας βοηθάει στην ένωση πολλών μικροσωματιδίων μέσα στο ενυδρείο σε μεγαλύτερα τεμάχια, που ευκολότερα θα απορροφηθούν από το φίλτρο, με αποτέλεσμα τη μείωση της θαμπάδας του νερού. Ανάλογα τον τύπο του φίλτρου μπορείς να πάρεις τεμάχια ενεργού άνθρακα που προσαρμόζονται σε αυτόν. Ένα άλλο θετικό στοιχείο επίσης, είναι και η μείωση της δυσοσμίας που κάποιες φορές αναδύεται μέσα σε κλειστά ενυδρεία.

Αγόρασε βελτιωτικά νερού

Πρόκειται για πρόσθετα χημικά υγρά που συμβάλλουν στη συγκόλληση των μικροσωματιδίων σε μεγαλύτερα κομμάτια. Έτσι θα παγιδευτούν μέσα στο φίλτρο ή θα πέσουν πάνω στο υπόστρωμα του βυθού διευκολύνοντας έτσι τη διαδικασία καθαρισμού τους με μία σκούπα βυθού.

 

Επίλογος

Η διαπίστωση της αιτίας που προκαλεί τη θολούρα του νερού μέσα σε ένα ενυδρείο δεν είναι εύκολη διαδικασία.

Όμως, αν παρατηρείς προσεκτικά τι συμβαίνει όταν καθαρίζεις, φροντίζεις ή συντηρείς τη δεξαμενή σου, ίσως βρεις τη ρίζα του προβλήματος.

Για να εξασφαλίσεις κρυστάλλινο νερό στο ενυδρείο σου θα υποστείς απογοητεύσεις, αλλά και μεγάλη διάρκεια χρόνου για επιτυχές αποτέλεσμα.

Η δημιουργία ενός φυσικού βιολογικού φίλτρου σε συνδυασμό με τους μηχανισμούς διήθησης που θα χρησιμοποιήσεις θα συμβάλλουν αποφασιστικά στη διαύγεια του ύδατος μέσα στη δεξαμενή σου.

Όταν επιτύχεις το ποθητό αυτό αποτέλεσμα, θα απολαύσεις εσύ και τα πτερυγωτά φιλαράκια σου τα αποτελέσματα των κόπων σου.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0