BLOG

5 μύθοι που αφορούν τα ψάρια μονομάχους.

22/12/2020
0 Liked

Με αυτά τα καταπληκτικά έντονα χρώματα και τα φανταχτερά πτερύγια του, ο «μονομάχος» είναι ένα από τα πιο δημοφιλή είδη ψαριών που κοσμούν τα οικιακά ενυδρεία.

Δυστυχώς όμως, πολλά ανυπόστατα πράγματα για αυτούς έχουν ειπωθεί τα τελευταία χρόνια.

Ένα από αυτά είναι ότι αγοράζεις 1 μονομάχο, τον βάζεις μέσα σε ένα μπωλ νερού, τον ταΐζεις καθημερινά και αυτά είναι αρκετά.

Η αλήθεια όμως είναι πως δεν είναι τόσο ανθεκτικοί και εύκολοι στη φροντίδα τους, όπως πολλοί νομίζουν.

Ο μονομάχος ή Siamese fighting fish είναι τροπικό είδος ψαριού που κατάγεται από τη Νοτιοανατολική Ασία. Αφθονεί στην Ταϊλάνδη, όπου ζει μέσα στους ορυζώνες και σε άλλους υγρότοπους με ρηχά και στάσιμα νερά.

Κατά την περίοδο της ξηρασίας αυτά τα μέρη συρρικνώνονται και οι μονομάχοι πηδούν από τον ένα νερόλακκο στον άλλο ψάχνοντας να βρουν ένα σχετικά βαθύ μέρος για να επιβιώσουν, μέχρι να έλθουν οι βροχές.

Εξαιτίας αυτών των καταστάσεων ανέπτυξαν ένα όργανο στον λαβύρινθό τους που τους επιτρέπει να συγκεντρώνουν οξυγόνο τόσο μέσα στο νερό όσο και στον αέρα.

Το παρατσούκλι Siamese fighting fish, το απέκτησαν λόγω της χωροκτητικής τους ιδιοσυγκρασίας και της προδιάθεσής τους για τσακωμούς.

Τον 19ο αιώνα στην Ταϊλάνδη αναπαραγόντουσαν για αυτόν τον σκοπό και οι στοιχηματικοί αγώνες των μονομαχιών τους ήταν στην ημερήσια διάταξη. Αυτοί διαρκούσαν λίγα λεπτά μέχρι ο ένας από τους δύο αντιπάλους να πεθάνει ή να αποσυρθεί ηττημένος.

Στις ΗΠΑ πρωτοεμφανίστηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα.

Ενώ στην φύση το χρώμα τους είναι θαμπό πράσινο ή καφέ και τα πτερύγια τους μικρά, οι σημερινοί που προορίζονται για κατοικίδια αναπαράγονται με σκοπό να έχουν έντονους χρωματισμούς και περίτεχνα μεγάλα πτερύγια και ουρές.

Αν τύχουν της κατάλληλης φροντίδας ως κατοικίδια μπορούν να ζήσουν από 2-4 έτη.

Πριν όμως αγοράσεις έναν μονομάχο, καλό θα ήταν να γνωρίζεις κάποια ψευδή πράγματα που κακώς έχουν καθιερωθεί με την πάροδο του χρόνου.

 

1) Δε χρειάζονται πολύ χώρο για να κατοικήσουν.

Είναι ίσως και ο πιο διαδεδομένος μύθος που υπάρχει.

Μάλιστα, ισχύει το αντίθετο!

Χρειάζονται ένα ενυδρείο τουλάχιστον 19 λίτρων νερού με άριστη χωρητικότητα όπως αυτή των 38 λίτρων.

Οι καταβολές αυτού του μύθου που εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα είναι άγνωστες.

Όμως, πρέπει να ξέρεις ότι το υποψήφιο φιλαράκι σου ενδέχεται να αγχωθεί σε μικρό χώρο, ειδικά, αν συγκατοικήσει με άλλα ψάρια που θεωρούνται αντίπαλοι του, διότι δε θα υπάρχει χώρος να κρυφτεί ,όποτε το κρίνει απαραίτητο.

Ακόμα, όμως και αν αναγκαστεί να ζήσει με ψάρια που ανέχεται, η ευρυχωρία είναι αναγκαία, όταν δε θα έχει διάθεση για κοινωνικές συναναστροφές.

Το βάθος του ενυδρείου του δεν πρέπει να είναι μεγάλο, διότι οι μονομάχοι προτιμούν το κατά μήκος κολύμπι και όχι το κάθετο δηλ. κατά βάθος.

Ο Matt Leighton, ένας έμπειρος κάτοχος μονομάχων και εκδότης του VIVOFISH, λέει:

«Το σωστό βάθος του ενυδρείου πρέπει να φθάνει ως τα 30 cm. Αν είναι πιο μεγάλο, μπορεί ο μονομάχος να δυσκολευτεί να φθάσει στην επιφάνεια του νερού. Τα πτερύγια του δεν είναι τόσο δυνατά.

Είναι απογοητευτικό να τον βλέπεις να αγωνίζεται να ανέβει προς τα επάνω και αμέσως μετά να σύρεται γρήγορα προς τον πάτο του ενυδρείου εξαιτίας της ουράς του.»

 

2) Τα ενυδρεία τους δε χρειάζονται θερμοστάτες και φίλτρα.

Ως τροπικό είδος ψαριού ο μονομάχος πρέπει να ζει σε μέση θερμοκρασία νερού 24-27 °C.

Επειδή στα σπίτια μας είναι σπάνιο να έχουμε αυτήν τη θερμοκρασία χρειαζόμαστε ένα θερμοστάτη για να την πετύχουμε στο νερό του ενυδρείου.

Επίσης, απαραίτητη είναι και η προσθήκη ενός φίλτρου νερού χαμηλής ροής για να διυλίζονται τα απόβλητα των ακαθαρσιών, ούρων και υπολειμμάτων τροφής τους και να αποφεύγεται η δημιουργία τοξικότητας στο νερό.

Τα φίλτρα χαμηλής ροής και εκροής νερού δε βλάπτουν τα ευαίσθητα πτερύγια και τις ουρές των πολύχρωμων συντρόφων μας, σε αντίθεση με αυτά της ισχυρής ροής νερού.

 

3) Οι μονομάχοι θέλουν να ζουν μοναχικά.

Είναι αλήθεια ότι δεν τους πειράζει η μοναξιά, όπως και το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα με πολλά άλλα είδη ψαριών.

Αν οι αρσενικοί μονομάχοι ζουν μαζί ή συμβιώνουν με άλλα ψάρια που έχουν λαμπερά χρώματα και μεγάλα πτερύγια, η χωροκτητική τους προσωπικότητα τους ωθεί να μαλώσουν.

Ωστόσο, μπορεί να συμβιώσουν με άλλα υδρόβια πλάσματα, όπως τις γαρίδες, τα σαλιγκάρια, τους Αφρικάνικους νάνους  βάτραχους κ.ά.

Μπορούν να συγκατοικήσουν και με άλλα είδη ψαριών, που συνήθως ζουν στον πάτο του ενυδρείου, όπως διάφορα γατόψαρα ή γλύφτες γκίμπισεπς κ.ά. που έχουν μικρά πτερύγια.

Οι θηλυκοί μονομάχοι συνήθως ζουν αρμονικά μεταξύ τους, εφόσον υπάρχει άνεση χώρου δηλ. 1 ενυδρείο 40 λίτρων νερού περίπου.

Βέβαια χρειάζονται και αυτοί παρακολούθηση.

Η κτηνίατρος Jessika Kirk, αναφέρει:

«Οι θηλυκοί μονομάχοι κάποιες φορές γίνονται επιθετικοί με τους ομόφυλούς τους ή άλλα είδη ψαριών. Έτσι, αν έχεις 1 ή 2 θηλυκούς μονομάχους και θέλεις να εγκαταστήσεις άλλους ή άλλα είδη ψαριών ,να βάζεις ένα τη φορά παρατηρώντας τη συμπεριφορά τους μετά την αρχική γνωριμία με αυτό. Αν κάποιος θηλυκός μονομάχος αρχίσει να επιτίθεται στον νέο συγκάτοικο μάλλον πρέπει να του αλλάξεις κατοικία».

 

4) Οι μονομάχοι μπορεί να τρώνε φυτά.

Ενώ συνήθως πωλούνται σε μικρά δοχεία νερού με κάποιο φυτό μέσα, οι μονομάχοι είναι σαρκοφάγα ψάρια και όχι φυτοφάγα.

Στην άγρια φύση καταβροχθίζουν έντομα ή κάμπιες.

Ως κατοικίδια πρέπει να τους ταΐζεις με pellets ή flakes που απευθύνονται στο είδος τους.

Μπορείς να τους προσφέρεις λιχουδιές υψηλής πρωτεΐνης, όπως σκουλήκια ή αποξηραμένες γαρίδες. Αρκεί να προσέχεις μήπως κάνεις το φιλαράκι σου υπέρβαρο, όπως συμβαίνει και με τα άλλα κατοικίδια μας.

Να τηρείς το μέτρο στο τάισμα δηλαδή να τρώει ό,τι μπορεί να καταναλώσει σε διάστημα 3-5 λεπτών.

 

5) Οι μονομάχοι είναι τεμπέληδες.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι αυτός ο μύθος οφείλεται σε 2 παράγοντες.

Ο πρώτος είναι ότι, επειδή τους βλέπουμε κυρίως στα pet shop, φυλάσσονται σε μικρά δοχεία νερού που εμποδίζουν τη δραστηριότητά τους.

Δεύτερος παράγοντας είναι ότι οι περισσότεροι κάτοχοι μονομάχων τούς διατηρούν σε κρύο νερό, με αποτέλεσμα να πέφτουν σε ληθαργικές καταστάσεις διαβίωσης.

Ο Leighton, λέει:

«Οι μονομάχοι μπορούν να γίνουν παιχνιδιάρηδες και ενεργητικοί κάτω από τις σωστές προϋποθέσεις. Τους έχω δει να μετακινούν μικρές μπάλες βρύων γύρω-γύρω, να χορεύουν μέσα στο ενυδρείο τους, να επιδεικνύουν τις ουρές τους και άλλες δραστηριότητες.»

Μετά από όλα αυτά, ίσως ήλθε η ώρα να αποκτήσεις τον πρώτο σου μονομάχο.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0