BLOG

Ποιον τύπο βόλτας λατρεύουν οι σκύλοι;

26/09/2022
0 Liked

Οι περισσότεροι σκυλογονείς δεν κατανοούν ότι πηγαίνοντας το χνουδωτό τους σύντροφο μια βόλτα, οι προσδοκίες του διαφέρουν πολύ από αυτά που νομίζουν οι ίδιοι.

Ενώ εμείς θεωρούμε ότι κύριος σκοπός της εξόδου με το φιλαράκι μας είναι η ανάγκη του για ούρηση, αφόδευση και λίγη άσκηση, ο κολλητός μας ψάχνει εναγωνίως και για μια άλλη σπουδαία εμπειρία:

Την ευκαιρία για ικανοποίηση της λαχτάρας που νιώθει να εξερευνήσει με τη μύτη του τον κόσμο που τον περιβάλλει.

Πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι ο σκύλος σου δεν ξεκινάει να μυρίζει τα πάντα, όταν βγαίνει για περίπατο, για να γίνει ενοχλητικός, αλλά αυτό αποτελεί προσδιοριστικό παράγοντα της οντολογίας του.

Ο άνθρωπος δίνει την προσοχή του σε ό,τι ακούει ή βλέπει, ενώ ο σκύλος συνήθως στις μυρωδιές που τον ελκύουν, αλλά και τον βοηθούν να αποκωδικοποιήσει το περιβάλλον του.

Αν μπορούσες να φανταστείς πώς θα αισθανόσουν αν περπατούσες με μισόκλειστα μάτια, τότε ίσως κατανοήσεις πώς νιώθει το φιλαράκι σου, όταν περιορίζεις τις ευκαιρίες του για εξερεύνηση.

Είναι αφύσικος, εκφοβιστικός και απίστευτα βαρετός αυτός ο περιορισμός για τον σύντροφό σου.

Οι σκύλοι αφιερώνουν πολλή ώρα στη συλλογή αυτών των οσμών, όταν φυσικά μπορούν, για να μάθουν καλύτερα τον χώρο που κινούνται, αλλά και για να διεγείρουν την πνευματική τους λειτουργία.

Δυστυχώς, το φορτωμένο μας καθημερινό πρόγραμμα συνήθως περιορίζει τις ευκαιρίες των μικρών μας φίλων για να εξασκήσουν τις απαράμιλλες οσφρητικές τους ικανότητες.

Ωστόσο, όταν συνειδητοποιήσουμε τη σπουδαιότητα αυτής της σκυλοεμπειρίας, μπορούμε να προσαρμόσουμε το δικό μας πρόγραμμα, ώστε να προσφέρουμε λίγο περισσότερο χρόνο στις «μύτες» των φίλων μας να ηγηθούν στη βόλτα.

 

Η σκυλομύτη είναι ένα επιστημονικό θαύμα

Η ανθρώπινη μύτη περιέχει περίπου 6 εκατομμύρια οσφρητικούς υποδοχείς, οι οποίοι μας επιτρέπουν την αναγνώριση χιλιάδων διαφορετικών οσμών. Τι έχεις να πεις, όταν μάθεις ότι μέσα σε μια σκυλομύτη υπάρχουν μέχρι 300 εκατομμύρια αντίστοιχοι υποδοχείς;

Εμείς, μπορούμε να εντοπίσουμε συγκεκριμένες μυρωδιές σε μέρη ανά δισεκατομμύριο, ενώ ο σκύλος σε μέρη ανά τρισεκατομμύριο.

Επιπλέον, ο τριχωτός σου σύντροφος διαθέτει ένα μέρος στον εγκέφαλο του που λειτουργεί αποκλειστικά για την ανάλυση των οσμών και είναι περίπου 40 φορές ευρύτερο από το αντίστοιχο δικό σου.

Έτσι εξηγείται γιατί η όσφρηση των σκύλων είναι από 10.000 ως 100.000 φορές οξύτερη  συγκριτικά με τη δική μας, καθιστώντας τη μύτη ίσως το σπουδαιότερο σωματικό όργανό τους.

Η Alexandra Horowitz που είναι ερευνήτρια της γνωστικής ικανότητας των σκύλων στο Barnard College, στο βιβλίο της «Inside of a dog», λέει:

«Ενώ εμείς μπορούμε να παρατηρήσουμε ίσως, ότι έχει προστεθεί στον καφέ μας μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρη, ένας σκύλος θα μπορούσε να εντοπίσει την ίδια ποσότητα ζάχαρης μέσα σε 3 εκατομμύρια λίτρα νερού ή μέσα σε 2 πισίνες νερού Ολυμπιακών διαστάσεων». Κάποιος άλλος επιστήμονας παρομοίασε την οσφρητική ικανότητα των σκύλων ως την ευχέρεια εντοπισμού ενός σάπιου μήλου μέσα σε 2 εκατομμύρια βαρέλια νερού.

Σε ένα άρθρο της στο PetMD, η επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων Victoria Schade, ανέφερε:

«Όχι μόνο οι σκύλοι διαθέτουν εκατοντάδες εκατομμύρια οσφρητικούς υποδοχείς συγκριτικά με τους 6 εκατομμύρια δικούς μας, αλλά μπορούν ακόμα να αφιερώσουν 40 φορές περισσότερη εγκεφαλική επεξεργασία στην αναγνώριση αυτών των μυρωδιών σε σχέση με εμάς».

Αυτό σημαίνει ότι αντιλαμβάνονται τις οσμές με έναν τρόπο που δύσκολα εμείς μπορούμε να κατανοήσουμε. Η αίσθηση της όσφρησης στους σκύλους μπορεί να συγκριθεί κάπως με την ανθρώπινη ικανότητα όρασης. Οι σκύλοι μυρίζουν για να αποκρυπτογραφήσουν το πλαίσιο που τους περιβάλλει, στο οποίο περιέχονται τα μοναδικά αποτυπώματα άλλων υπάρξεων που πέρασαν από εκεί πριν από αυτούς, αλλά και αφηρημένα πράγματα, όπως το πέρασμα του χρόνου ή τις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές.

 

Γιατί είναι σημαντική η οσμητική εξόρμηση των σκύλων;

Όπως προαναφέραμε, φαντάσου να πηγαίνεις μια βόλτα χωρίς την πλήρη ικανότητα ακοής ή όρασης του περιβάλλοντος χώρου. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι αντίστοιχα το ίδιο αισθάνεται ο κολλητός σου, όταν τραβάς το λουρί του στον περίπατο αναγκάζοντας τον να προσπερνάει περίλυπος όλες αυτές τις ερεθιστικές μυρωδιές.

Ο φίλος σου εξερευνά τον κόσμο με τη μύτη του, ενώ οι οσμές που συλλέγει σχηματίζουν μια ζωηρή εικόνα από εκείνα τα πράγματα που εμείς αγνοούμε.

Όταν περνάς δίπλα από ένα δένδρο, ο σκύλος σου μυρίζοντας εκεί, μαθαίνει ποια πουλιά και έντομα πέρασαν, ακόμα και προς ποια κατεύθυνση κινήθηκαν.

 

Επίσης, όλοι οι σκύλοι διαθέτουν ένα οστό στο ρινικό τους διάφραγμα που τους επιτρέπει να μυρίζουν πράγματα που δε βλέπονται, όπως οι ορμόνες που εκκρίνουν άλλα ζώα.

Αυτό το προσόν, όχι μόνο τους επιτρέπει να προσελκύουν δυνητικούς συντρόφους, να ξεχωρίζουν εχθρούς και φίλους, αλλά τους αναβαθμίζει την ικανότητα αντίληψης πληροφοριών σχετικά με τη συναισθηματική αλλά και τη φυσική κατάσταση των ανθρώπων.

Η Horowitz που έχει γράψει , επίσης το βιβλίο «Being a dog: Following the dog into a world of smell», εξηγεί σε κάποιο της video:

«Ο σκύλος σου μπορεί να συλλέξει μυρωδιές από συμβάντα του παρελθόντος ή αυτών που θα προκύψουν στο μέλλον. Το εκπληκτικό με τις σκυλομύτες είναι ότι διατρέχουν τον χρόνο. Το παρελθόν εμφανίζεται με ίχνη που αφήνουν οι περαστικοί, ακόμα και μέσω της ζεστής θερμότητας που άφησε ένα μόλις παρκαρισμένο αυτοκίνητο ή με τα ίχνη που έφερες μαζί σου από το μέρος που ήσουν ή από αυτά που έκανες. Σημεία αναφοράς στους δρόμους , όπως οι πυροσβεστικοί κρουνοί ή τα δένδρα είναι αρωματικοί πίνακες ανακοινώσεων που περιγράφουν ποιος πέρασε από εκεί, τι έτρωγε ή τι ένιωθε. Το μέλλον κρύβεται στον αέρα, όπου μέσω των μεταφερόμενων οσμών - πληροφοριών τα φιλαράκια μας καταλαβαίνουν ότι πλησιάζει κάποιος ή κάτι πολύ πριν το δούμε εμείς».

Ο κάτοχος PhD ερευνητής ζωικής συμπεριφοράς, Marc Bekoff, πιστεύει ότι οι σκύλοι που στερούνται οσφρητικών εξερευνήσεων του περιβάλλοντός τους, θα αντιμετωπίσουν κάποια απώλεια στην ικανότητα λειτουργίας των αισθητήριων οργάνων τους, εκτός βέβαια του στρες που βιώνουν, επίσης.

Ο ίδιος συμπληρώνει:

«Η αχρηστία της μύτης ως εξερευνητικού εργαλείου είναι μια απεχθής δοκιμασία.

Η σύσταση μου είναι ότι οι σκυλογονείς πρέπει να επιτρέπουν στους τετράποδους συντρόφους τους ελεύθερα να οσμίζονται και να μην  αποκόπτουν τη σύνδεση τους με τον έξω κόσμο.

Αφήστε τους να επεξεργάζονται το περιεχόμενο της εξερευνητικής τους πορείας και όταν είναι δεμένοι στο λουρί τους, αλλά και όταν περπατούν ή διασκεδάζουν τρέχοντας παρέα με άλλους ομοφύλους τους.

Τελικά, η αποτροπή των σκύλων από την εξερεύνηση εκτός της μείωσης της απόδοσης των αισθητήριων οργάνων τους, στερεί από αυτούς σημαντικές πληροφορίες για το τι συμβαίνει στον κόσμο τους».

Δίδαξε στο φιλαράκι σου ποιες βόλτες είναι για «sniffing»

Αν αναρωτιέσαι πώς θα τελειώσεις το jogging ή έναν περίπατο με τον κολλητό σου που σταματάει ανά λίγα μέτρα για να μυρίσει τον περίγυρο του, θυμήσου ότι μάλλον δεν πρέπει να του επιτρέπεις σε κάθε περίπατο να συλλέγει οσμές.

Είναι εντάξει να πάτε μια γρήγορη βόλτα για την ικανοποίηση των σωματικών του αναγκών ή έναν μεγαλύτερο περίπατο στον οποίο εσύ θα καθορίσεις τον ρυθμό, δίνοντας του πολλές εξερευνητικές ευκαιρίες.

Ο Bekoff προτείνει:

«Θα ήταν ωφέλιμο να διαχωρίσεις τις βόλτες ανάμεσα σε αερόβια άσκηση και σε εξερευνητικούς περιπάτους, διότι εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς.

Το καθημερινό αυστηρό πρόγραμμα τρεξίματος, κολύμβησης και ανεύρεσης αντικειμένων που κρύβεις, είναι απαραίτητο για  να διατηρεί ο σκύλος σου τον μυϊκό τόνο, τένοντες και τους συνδέσμους των αρθρώσεων σε υγιή επίπεδα καθόλη τη διάρκεια της ζωής του.

Η αεροβική άσκηση είναι αυτή που θα κρατάει αυξημένο καρδιακό ρυθμό για τουλάχιστον 20 λεπτά (άρα καμιά  στάση για μυρωδιές σε δένδρα και άλλα σημεία αναφοράς στο δρόμο του)».

Η Karen B.London κάτοχος PhD, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια σκύλων και ειδικός στη ζωική συμπεριφορά, προτείνει:

«Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείς διαφορετικούς τύπους λουριών ή περιστηθίων, ώστε να δείχνεις στο φιλαράκι σου ποιον τύπο βόλτας θα του προσφέρεις.

Όταν βγείτε για εξερευνητικό περίπατο, κράτα χαλαρό το λουρί της βόλτας του και άφησε το να περιπλανηθεί ελεύθερα. Επίτρεψε του να μυρίσει ό,τι θέλει, ώστε να γεμίσει τις αισθήσεις του από τις ποικίλες και ερεθιστικές οσμές του πολυστρωματικού χώρου που κινείται».

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0