BLOG

Υπευθυνότητα και παιδί: Δίδαξε την αρετή αυτή μέσω του σκύλου σου

03/06/2021
0 Liked

Οι σκύλοι είναι υπέροχα και εξαίρετα μέλη των οικογενειών μας.

Όταν τους δείχνουμε την αγάπη μας και τους εκπαιδεύουμε σωστά, θα μας δώσουν απεριόριστη στοργή και αφοσίωση.

Πολύ πριν η Lassie και ο Timmy γίνουν το γνωστό εμβληματικό τηλεοπτικό δίδυμο, παιδιά και σκύλοι είχαν πάντα μία συντροφική σχέση. Αυτή ξεπερνά κατά πολύ το κλισέ «το παιδί και ο σκύλος του».

Επιπρόσθετα, πέρα από τη συντροφικότητα και την αγάπη, οι σκύλοι βοηθούν τα παιδιά σε μεγάλο βαθμό.

 

Τα πρώτα μαθήματα υπευθυνότητας

Ο οικογενειακός σκύλος διδάσκει την υπευθυνότητα στο παιδί σου.

Το καθημερινό τάισμα, η άσκηση, η περιποίηση και η στοργή που χρειάζεται και αξίζει το φιλαράκι του, του διδάσκουν την αίσθηση του καθήκοντος και της επιμέλειας.

Πριν το παιδί σου συμμετάσχει στην καθημερινή ρουτίνα ασχολίας με τον σύντροφο του, πρέπει να θέσεις ρεαλιστικές και ανάλογα με την ηλικία του, προσδοκίες.

Παιδιά νεότερα των 5 ετών δεν πρέπει να επωμίζονται αποστολές καθηκόντων φροντίδας που αφορούν τον σκύλο τους.

Μπορούν όμως, να βοηθήσουν στο τάισμα και σε άλλες «δουλειές» μαθαίνοντας μέσω της παρατήρησης.

Το παιδί σου, για παράδειγμα, μπορεί να σκουπίσει το πιάτο του σκύλου, αφού το πλύνεις  ή να βοηθήσει στο βούρτσισμα του κολλητού του ακουμπώντας τα χέρια του πάνω στα δικά σου, όταν τον χτενίζεις.

Όπως του ζητάς να μαζέψει τα παιχνίδια του στο τέλος της ημέρας πριν κοιμηθεί, κάνε το ίδιο και με τα παιχνίδια του σκύλου.

 

Αύξησε τις ευθύνες

Όσο μεγαλώνει το παιδί σου, μπορεί να πάρει πιο ενεργό ρόλο στη φροντίδα και τη ζωή του σκύλου πάντα βέβαια κάτω από την επιτήρηση σου.

Καλές «αποστολές» για παιδιά άνω των 10 ετών είναι η σωστή τήρηση των γευμάτων του σκύλου κατά τη διάρκεια της ημέρας με το σωστό σερβίρισμα, όπως το να μην μένει ποτέ άδειο το μπωλ νερού του συντρόφου τους, το μάζεμα των ακαθαρσιών στον κήπο σας και η εκμάθηση χειρισμού του οδηγού βόλτας του σκύλου.

Τελικά όμως, το πιο σημαντικό είναι η αναγκαία παροχή στοργής και ποιοτικού χρόνου στο φιλαράκι τους.

Επιτήρησε το παιδί σου μέχρι να βεβαιωθείς ότι έχει την ικανότητα να φέρει μόνο του εις πέρας τις κυριότερες εργασίες φροντίδας του σκύλου του.

Πρέπει να θεωρείς το καθήκον φροντίδας του συντρόφου σου ως προνόμιο και όχι ως «αγγαρεία» και τότε το παιδί σου πρόθυμα θα αναλάβει τις ευθύνες του.

Τα μαθήματα που ένας σκύλος μπορεί να δώσει στο παιδί σου θα εντυπωθούν μέσα του για πάντα.

Θα μάθει τη σημασία σημαντικών συναισθημάτων, όπως της συμπόνοιας, του σεβασμού, της εμπιστοσύνης και αναπόφευκτα του πένθους.

Ωστόσο, δεν πρέπει να εκλαμβάνεις την απόκτηση ενός σκύλου ως μέσο εκπαίδευσης του παιδιού σου.

Ο ρόλος ενός σκύλου αφορά τον εμπλουτισμό του μικρόκοσμου της  οικογένειάς σου και όχι ένα εργαλείο διδασκαλίας μαθημάτων ζωής.

Συνεπώς η προσθήκη του μέσα στο νοικοκυριό σου πρέπει να συνοδεύεται από αγάπη και σεβασμό, καθώς και με την εξασφάλιση μίας ασφαλούς, άνετης και ευτυχισμένης ζωής, όπως για όλα τα λατρεμένα μέλη της οικογένειας σου.

Τα υπόλοιπα είναι απλά ένα bonus.

 

 Όταν η υπευθυνότητα φθίνει

Η συνεχής υπενθύμιση με ευγενικό τρόπο είναι ο καλύτερος τρόπος για παιδιά κάτω των 12 ετών να μπουν στη διαδικασία σκέψης του τι εστί υπευθυνότητα.

Όση απογοήτευση και αν νιώθεις, μη δημιουργείς ενοχές στο παιδί σου σχετικά με την ανεπαρκή φροντίδα του οικογενειακού σκύλου.

Τα περισσότερα παιδιά προσπαθούν να αφομοιώσουν τις διαδικασίες εκπλήρωσης των δικών τους ευθυνών, οπότε η έντονη κριτική θα τους γεμίσει αισθήματα αποτυχίας ή θυμού απέναντι στο αθώο φιλαράκι τους που άθελα του έγινε η αιτία να δεχθεί το παιδί τα παράπονα σου.

Αυτό είναι ανθυγιεινό τόσο για το παιδί όσο και για τον σκύλο και δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα.

Αν υπάρχει επαναλαμβανόμενη αμέλεια στο τάισμα ή το καθάρισμα της κλούβας του σκύλου, κάθισε κάτω με το παιδί σου και με χαλαρό και ευχάριστο τρόπο πρόσφερέ του τη βοήθεια σου στη διόρθωση του προβλήματος και τον έλεγχο της κατάστασης.

Πρέπει επίσης να λάβεις υπόψη σου και τις δραστηριότητες του παιδιού σου στο σχολείο, ίσως ξεκίνησε κάποια νέα ή προέκυψε κάτι άλλο που έρχεται σε σύγκρουση με τη φροντίδα του σκύλου, όπως είχε καθοριστεί προηγουμένως.

Κάποιες φορές χρειάζονται μικρές αναπροσαρμογές στο καθημερινό πρόγραμμα για να επανέλθει η κανονικότητα.

Να έχεις υπομονή.

Αν η απόκλιση από τη λειτουργικότητα δε διορθωθεί μέσα στην εβδομάδα και υπάρχουν «δουλειές» που πρέπει να γίνουν, μίλησε στο παιδί σου για extra απασχόληση το Σαβ/κο που ίσως το βολεύει καλύτερα, ώστε να γίνει πιο υπεύθυνο στη διεκπεραίωση των ευθυνών του.

 

Επίλογος

Να θυμάσαι ότι ο καλύτερος τρόπος διδαχής αυτής της σημαντικής αρετής που λέγεται υπευθυνότητα είναι το παράδειγμα σου.

Αν και πέρασες μία πολυάσχολη ημέρα, κλέψε λίγο χρόνο και πήγαινε βόλτα το χνουδωτό σου φιλαράκι μαζί με το παιδί σου ή βουρτσίστε παρέα τη γούνα του.

Έτσι τραβάς τη προσοχή του με θετικό τρόπο.

Με υπομονή, επιμονή και ενθάρρυνση τα παιδιά αρχίζουν να κατανοούν μέσα από τη δική μας συμπεριφορά τι σημαίνει υπεύθυνος κάτοχος σκύλου και σιγά σιγά παρακινούνται να ακολουθήσουν το παράδειγμα μας.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0