BLOG

Κάτι που ίσως δε γνώριζες για το χάμστερ σου

28/11/2022
0 Liked

Πολλοί νέοι χαμστερογονείς δεν ξέρουν ότι μια ανησυχητική κατάσταση που μπορεί να βιώσει το μικρό τους πλασματάκι είναι ο λήθαργος ή ακόμα και η χειμερία νάρκη.

Σε αυτές τις καταστάσεις ο μικρός σου φίλο μπορεί να μην κουνιέται, να έχει χαμηλή θερμοκρασία, να μην τρώει και να πίνει και να μην ικανοποιεί τις σωματικές του ανάγκες  (ούρηση και αφόδευση). Οι καρδιακοί του παλμοί μπορεί να είναι δυσδιάκριτοι και η ανάσα του κοφτή και χωρίς ρυθμό.

Ο λήθαργος διαφέρει από τη χειμερία νάρκη, όμως υπάρχουν κοινές συμπεριφορές και στις δύο περιπτώσεις, όπως οι χαμηλοί καρδιακοί και αναπνευστικοί ρυθμοί, η χαμηλή θερμοκρασία σώματος και η μειωμένη δραστηριότητα του χάμστερ.

Ο λήθαργος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο και βοηθάει τα λιλιπούτεια πλασματάκια να συντηρούν την ενέργεια τους κάτω από δύσκολες συνθήκες, όπως η έλλειψη φαγητού ή οι χαμηλές θερμοκρασίες. Μία ληθαργική κατάσταση μπορεί να διαρκέσει κάποιες ώρες ως και ημέρες, ενώ τερματίζεται με τη βελτίωση των συνθηκών που την προκάλεσαν. Όμως, αν διαρκέσει πολύ μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο από αφυδάτωση ή υποθερμία.

 

Πότε και γιατί τα χάμστερ πέφτουν σε νάρκη.

Ο λήθαργος και η χειμερία νάρκη θεωρούνται ως προσαρμογές στις συνθήκες της ερήμου, όπου τα περισσότερα χάμστερ εξελίχθηκαν ως είδος. Για το αν θα το βιώσει αυτό και ο δικός σου μικρός σύντροφος, εξαρτάται εν μέρει και από το υποείδος του (θεωρείται ότι υπάρχουν γύρω στις 18 ράτσες χάμστερ).

Για παράδειγμα, το Ευρωπαϊκό χάμστερ είναι γνωστό ότι «κοιμούνται» για σημαντικά χρονικά διαστήματα του χειμώνα σε κατάσταση αληθινής χειμερίας νάρκης.

Ανήκουν σε αυτές τις φυλές χάμστερ που συγκεντρώνουν σωματικό λίπος κατά τη διάρκεια των θερμών μηνών του χρόνου και ναρκώνονται τον χειμώνα.

Τα Dwarf hamster, από την άλλη, δεν πέφτουν σε νάρκη κάτω από κανονικές συνθήκες παρά μόνο όταν το απαιτεί το περιβάλλον που ζουν.

Τα θηλυκά χάμστερ ναρκώνονται για λιγότερο χρονικό διάστημα συγκριτικά με τα αρσενικά.

Οι μικρόσωμοι φίλοι μας αισθάνονται άνετα, όταν ζουν κάτω από θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 18,5-24 C°. Αν η θερμοκρασία πέσει κάτω από αυτό το όριο για κάποιες ημέρες, μπορεί να εμφανιστεί ο λήθαργος σε πολλές φυλές χάμστερ, ενώ άλλες χρειάζονται διαβίωση από 1-2 μήνες συνεχόμενων χαμηλών θερμοκρασιών, για να πέσουν σε νάρκη.

Άλλες συνθήκες που δυνητικά μπορούν να προκαλέσουν λήθαργο στο χάμστεράκι σου είναι να ζει στο σκοτάδι πάνω από 12 ώρες ημερησίως, όταν έχει μειωμένη πρόσβαση σε φαγητό και νερό , καθώς και έλλειψη αρκετής ποσότητας υποστρώματος για να σκάβει και να κρύβεται στο κλουβί του.

 

Τι πρέπει να κάνεις αν το χάμστερ σου πέσει σε λήθαργο

Αν δεις το φιλαράκι σου σε ληθαργική κατάσταση και φοβάσαι ότι πέθανε, κάνε τα παρακάτω:

• Βάλε ένα καθρεφτάκι ή κουτάλι μπροστά από τη μυτούλα του και αν παρατηρήσεις να θολώνουν, έστω και λίγο, τότε ακόμα αναπνέει.

• Χάιδεψε το και πρόσεξε αν τιναχτούν απότομα τα μουστάκια του.

• Έλεγξε να δεις αν η θερμοκρασία στα μάγουλα του είναι έστω και ελάχιστα μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του υπόλοιπου σώματος του.

Αν δε δεις κανένα από τα παρακάτω σημάδια ζωής και το φιλαράκι σου έχει ζήσει σε χαμηλότερη θερμοκρασία των 18,5 °C για περισσότερες από 24 ώρες, δυστυχώς το πιο πιθανό είναι ότι πέθανε.

Αν, ευτυχώς, επιβεβαίωσες ότι ζει και βρίσκεται σε λήθαργο λιγότερο από μια ημέρα, σταδιακά αύξησε τόσο τη θερμοκρασία, όσο και το φως στο περιβάλλον του, ώστε να ανακάμψει.

Αν βιώνει ληθαργική κατάσταση παραπάνω από 1 ημέρα ή δεν αντιδράει σχετικά γρήγορα, κανόνισε να ζήσει 12 ώρες σε μέρος με αρκετό φως και επαρκή ποσότητα φαγητού και νερού.

Επίσης, μπορείς να του κάνεις απαλά μασάζ για να βελτιωθεί η κυκλοφορία του αίματος.

Ένας αποτελεσματικός τρόπος, για να ζεστάνεις προοδευτικά τον μικροσκοπικό σου σύντροφο, είναι να τον τοποθετήσεις ήρεμα στην παλάμη του χεριού σου, ώστε η δική σου  θερμοκρασία να αυξήσει τη δική του.

Μία άλλη τεχνική είναι να τον τυλίξεις ελαφριά με 1 ζεστό ρούχο (μια πετσέτα χεριών που θα την έχεις ζεστάνει με το σεσουάρ).

Αυτό που σίγουρα πρέπει να αποφύγεις είναι η απευθείας χρήση θερμαντικών αντικειμένων , όπως το καλοριφέρ ή το πιστολάκι μαλλιών , διότι η απότομη αύξηση της θερμοκρασίας του φίλου σου είναι επικίνδυνη.

Αν ο λήθαργος διαρκέσει πάνω από μια ημέρα, τότε ψάξε για πιθανή αφυδάτωση ή υποσίτιση.

Μία σταδιακή παροχή φαγητού και νερού είναι σημαντική σε συνδυασμό με 1 κτηνιατρική εξέταση, ώστε να αποκλειστούν δυνητικά προβλήματα υγείας.

 

Συμβουλές πρόληψης του ληθάργου

Για να προλάβεις την εμφάνιση αυτού του φαινομένου, κάνε το παρακάτω:

• Επιβεβαίωσε ότι το περιβάλλον που ζεις έχει θερμοκρασία μεταξύ 18,5-24 °C και διασφάλισε τη σταθερότητα αυτών των τιμών, βάζοντας το κλουβί του φίλου σου σε μέρη του σπιτιού που δε βρίσκονται κοντά σε ανοικτά παράθυρα ή σε απευθείας έκθεση στις φωτεινές ακτίνες του ήλιου.

•Σιγούρεψε ότι έχει μείνει τουλάχιστον 12 ώρες την ημέρα σε άπλετο φως.

•Δώσε στο φιλαράκι σου σωστή διατροφή ποιοτικά όσο και ποσοτικά, νερό και πρόσβαση σε υπόστρωμα για να τρυπώνει.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0