BLOG

Τα πλεονεκτήματα που έχουν τα ονυχοδρόμια για τις γάτες

28/03/2022
0 Liked

Όταν ξεκινάς να οργανώσεις την «προίκα» της γάτας σου, ίσως δεν έχεις υπολογίσει την ανάγκη του συντρόφου σου για ένα ονυχοδρόμιο.

Σύντομα, όμως θα καταλάβεις πόσο πολύτιμο είναι αυτό το αξεσουάρ στην καθημερινότητα του κολλητού σου. Εξαιτίας λοιπόν, της έμφυτης ορμής που έχει για λιμάρισμα των νυχιών του θα εκτονώνεται πάνω σε αυτόν τον ειδικό στύλο.

Επομένως, τα αγαπημένα σου έπιπλα θα μένουν ανέπαφα από την αδήριτη ανάγκη της γάτας σου να ξύνει τα νύχια της. Επίσης, και τα ωραία σου χαλιά δεν θα πέφτουν θύματα της αέναης επιθυμίας του φίλου σου για τρόχισμα των νυχιών του.

Επιπλέον, το φιλαράκι σου θα ξέρει ότι υπάρχει αυτό το αντικείμενο που θα μπορεί να εκτονώνει την επιθυμία του, χωρίς να διατρέχει τον κίνδυνο της τιμωρίας ή του μαλώματος που βίωνε στις προηγούμενες καταδρομικές επιθέσεις στα έπιπλα σου.

Παρακάτω θα αναφέρουμε κάποια από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η προμήθεια ενός στύλου ξυσίματος των νυχιών της γάτας σου:

·         Για τα γατάκια

Τα ονυχοδρόμια είναι πολύ ευεργετικά για τις νεαρές γάτες που έχουν συσσωρεύσει extra ενέργεια την οποία πρέπει να αποφορτίσουν.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα τους προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες περιποίησης και απασχόλησης. Παράλληλα, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην καλύτερη σύνδεση με το νέο περιβάλλον της ζωής τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, την ευκολότερη προσαρμογή τους, μειώνοντας πολλά από τα προβλήματα εξοικείωσης που δημιουργεί η διαβίωση σε έναν αρχικά άγνωστο χώρο.

Για αυτά λοιπόν τα ατίθασα πλασματάκια τα ονυχοδρόμια που φέρουν πάνω τους μικρά και κρεμαστά παιχνίδια, θα αποτελέσουν το δέλεαρ για ψυχαγωγία και ενασχόληση.

·         Για τα έπιπλα σου

Αν είσαι νέος γατογονέας, γρήγορα θα διαπιστώσεις ότι αν δεν αποκτήσεις γρήγορα ένα ονυχοδρόμιο, το φιλαράκι σου θα σμιλεύει όλες τις ξύλινες επιφάνειες του σπιτιού σου και όχι μόνο.

Η απόκτηση ενός στύλου ξυσίματος των νυχιών θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής της γάτας σου. Επιπροσθέτως, θα ανακατευθύνει τον προσανατολισμό λιμαρίσματος των νυχιών της μακριά από τα αγαπημένα και πολύτιμα έπιπλα σου.

Ωστόσο, για να πετύχει το σχέδιο σου, θα χρειαστεί προσπάθεια και επιμέλεια, για να τη δελεάσεις στη χρήση του ονυχοδρομίου.

Μπορείς να βάλεις λίγο catnip επάνω του ή την αγαπημένη της λιχουδιά, σίγουρα θα τραβήξεις την προσοχή της και ίσως τελικά καταφέρεις να την εκπαιδεύσεις στη χρήση αυτού του πολύτιμου αξεσουάρ.

·         Για την υγεία της γάτας σου

Το ξύσιμο των νυχιών του συντρόφου σου πάνω στον αγαπημένο σου καναπέ ή στο ακριβό σου περσικό χαλί, σίγουρα σου προκαλεί ταραχή και θυμό. Το γεγονός αυτό θεωρείται απόλυτα λογικό ιδίως αν έχεις επισημάνει στο φιλαράκι σου αμέτρητες φορές ότι δεν εγκρίνεις αυτήν τη συμπεριφορά.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι η απόκτηση ενός ονυχοδρομίου, εκτός της δικής σου ανακούφισης, θα συμβάλει εξαιρετικά και στην ψυχική υγεία του κολλητού σου. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι όχι μόνο θα διατηρεί τα νύχια στο σχήμα και το μέγεθος που πρέπει, αλλά θα γλυτώσει και από το άγχος που του προκαλούν οι έντονες επιπλήξεις σου.

Άλλωστε, μία γάτα που εξερευνά όλους τους χώρους του σπιτιού και νιώθει άνετα, όταν ικανοποιεί τις ανάγκες της αμέριμνα και χαλαρά, είναι ένας υγιής ψυχικά σύντροφος.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο κάθε γατονοικοκυριό πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον ένα ονυχοδρόμιο.

·         Κοινός τόπος συνάντησης

Αν έχεις περισσότερες από μια γάτες, τότε το ονυχοδρόμιο θα γίνει το στέκι συνάντησης τους, διότι η ανάγκη τους για λιμάρισμα των νυχιών, θα τις οδηγεί στο κατάλληλο μέρος για αυτήν τη δραστηριότητα.

Εκεί θα παίζουν και θα αλληλοεπιδρούν ευχάριστα.

Ίσως, το ονυχοδρόμιο αποτελέσει τον τέλειο σύνδεσμο ψυχικής ενότητας ανάμεσα στα φιλαράκια σου, διότι θα ανυπομονούν να μαζεύονται εκεί και να διασκεδάζουν.

Επίλογος

Κάποιες φορές ο τριχωτός σου σύντροφος ξύνει αντικείμενα μέσα στο σπίτι σου που δεν θα έπρεπε.

Για να αποφύγεις αυτήν τη βλαβερή συνήθεια πρέπει να του δώσεις εναλλακτικές λύσεις ξυσίματος των νυχιών του, διότι δεν μπορείς να απαγορεύσεις την εκδήλωση βασικών επιταγών του ενστίκτου του.

Προκειμένου να του εμφυσήσεις την ασφάλεια και τη χαλαρή διάθεση μέσα στον χώρο διαβίωσης του, πρέπει να τον οδηγήσεις σε ενδιαφέρουσες και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Για παράδειγμα η χρήση ενός στύλου ξυσίματος των νυχιών του με μερικά παιχνίδια πάνω του αποτελεί ιδανική λύση για να εκτονώνει εκεί την ενέργειά του και να ικανοποιεί τις ανάγκες του.

Επομένως, μην το καθυστερείς αγόρασε ένα ονυχοδρόμιο, για να μετατρέψεις και εσύ τον χώρο που ζει και κινείται ο πολύτιμος φίλος σου στο ιδανικότερο σπίτι που θα μπορούσε να έχει.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0