BLOG

Γιατί η γάτα σου στριφογυρνάει με την πλάτη στο έδαφος, όταν σε βλέπει;

22/12/2022
0 Liked

Ένα από τα πιο όμορφα θεάματα στον κόσμο για τους γατόφιλους είναι, όταν βλέπουν τη γάτα τους να τους κοιτάει στα μάτια, καθώς κυλιέται με την πλάτη στο πάτωμα.

Δεν είναι σκανταλιάρικο αυτό το θεατρικό της νούμερο;

Ίσως κάποιοι νέοι γατογονείς εκπλαγούν από αυτήν τη συμπεριφορά, διότι δε φαντάστηκαν ποτέ αυτήν την παιχνιδιάρικη πλευρά του θεωρητικά αδιάφορου συντρόφου τους.

Γιατί λοιπόν η γάτα σου μόλις σε βλέπει πέφτει στο έδαφος στροβιλίζοντας το κορμί της;

Τα τριχωτά μας φιλαράκια έχουν μοναδικά χαρακτηριστικά, όμως στον παγκόσμιο πληθυσμό τους υπάρχουν ανάμεσα τους αρκετές κοινές συμπεριφορές. Από την άλλη, αυτές οι συμπεριφορές, αν και κοινές, μπορούν να προκαλούνται για διαφορετικούς λόγους, όπως οι παρακάτω 8:

• Σε χαιρετάνε!

Διαφορετικές γάτες χαιρετούν με διαφορετικούς τρόπους τους γατογονείς τους, όταν επιστρέψουν στο σπίτι ή όταν ξυπνούν το πρωί.

Κάποιοι από αυτούς μπορούν να αισθανθούν το απαλό άγγιγμα και τρίψιμο του σώματος του συντρόφου τους πάνω στα πόδια τους, άλλες γάτες απλά θα νιαουρίσουν για να σε καλωσορίσουν, ενώ άλλες θα κυλιστούν με την πλάτη στο έδαφος, όταν ανοίξεις τα μάτια σου το πρωί ή επιστρέψεις στο σπίτι σου.

Όλοι ενθουσιαζόμαστε, όταν γυρνώντας στο σπίτι ο πρώτος που θα μας υποδεχθεί είναι η γάτα μας που τρέχει καταπάνω μας από χαρά και παιχνιδιάρικη διάθεση.

Ωστόσο, αν καταλάβεις ότι το φιλαράκι σου είναι κολλημένο επάνω σου και σε ακολουθεί ακόμα και στην τουαλέτα, τότε ίσως υποφέρει από άγχος του αποχωρισμού.

Οι πιο ανεξάρτητες γάτες που νιώθουν σίγουρες κοντά στον γατογονέα του, θα δείξουν την αγάπη τους στριφογυρνώντας με την πλάτη στο έδαφος, όμως δε θα σε ακολουθούν παντού, όπως μια ανασφαλής γάτα ίσως έκανε.

 

• Θέλει να τη χαϊδεύεις!

Κάποιες γάτες θα στριφογυρίζουν στο έδαφος, όταν επιθυμούν χάδια και τρίψιμο στην κοιλιά τους. Βέβαια αυτό το τελευταίο δεν αρέσει σε όλες, όπως μας λέει η ειδική στη συμπεριφορά ζώων Pam Johnson-Bennett:

«Ενώ οι γάτες είναι προικισμένοι κυνηγοί, μπορούν να γίνουν και θηράματα, όταν κάποιος έχει τη δυνατότητα να αγγίξει το πιο ευαίσθητο σημείο του σώματος τους και αυτό μπορεί ανακλαστικά να προκαλέσει αντίδραση αντιπαλότητας ή φυγής».

Κάποιες άλλες γάτες, ίσως για δευτερόλεπτα σου επιτρέψουν τα χάδια στην κοιλιά τους, όμως αμέσως μετά μπορεί να χιμήξουν επάνω σου με νύχια και με δόντια, λόγω της υπερδιέγερσης που ένιωσαν.

Αν θέλεις να βεβαιωθείς ότι το φιλαράκι σου πέφτει στο πάτωμα και στροβιλίζεται όταν σε βλέπει για να τον χαϊδέψεις, πρέπει συνολικά να προσέξεις τη γλώσσα του σώματος του.

Αν νιώθει άβολα θα τεντώσει τα αυτιά του προς τα πίσω και θα σε κοιτάζει με γουρλωμένα μάτια. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να οπισθοχωρήσεις και να του δώσεις χώρο.

Επίσης μπορεί να επιθυμεί τα χάδια σου σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως κάτω από το πηγούνι ή πάνω στην πλάτη του.

 

• Θέλει να τραβήξει την προσοχή σου!

Άλλος ένας λόγος που κυλιούνται κάποιες γάτες  στο έδαφος είναι επειδή ζητούν την προσοχή μας.

Στην πραγματικότητα οι γάτες έχουν εφεύρει πολλούς τρόπους για να τις υπηρετούμε.

Ένας από αυτούς ονομάζεται «solicitation purr» ( ή χουρχουρητό πρόσκλησης).

Είναι ένας χαμηλότονος βραχνός ήχος που μοιάζει με νιαούρισμα ή κλάμα και τον κάνει ανεπαίσθητα και πειστικά μια πεινασμένη γάτα. Έτσι, αν το φιλαράκι σου στριφογυρνάει με την πλάτη στο έδαφος και κάνει αυτόν τον ήχο, μάλλον προσπαθεί να την προσέξεις για να την ταΐσεις ή να της δώσεις μια νόστιμη λιχουδιά.

Είναι απίστευτα χαριτωμένες, όταν κάνουν τέτοια σκέρτσα και είναι αδύνατο για εμάς να τις αγνοούμε και να μην τις ανταμείβουμε για αυτό και θα συνεχίσουν να μας διασκεδάζουν με τον τρόπο τους.

 

• Θέλει να παίξει!

Όπως η γάτα σου στριφογυρνάει στο πάτωμα, γιατί διεκδικεί χάδια ή λιχουδιές, παρόμοια μπορεί να το κάνει για να παίξεις μαζί της.

Κάποιες γάτες μάς κατευθύνουν με το βλέμμα τους προς το παιχνίδι που θέλουν να παίξουν, ενώ άλλες θα νιαουρίσουν πηγαίνοντας προς τον χώρο που βρίσκεται το παιχνίδι τους, μόλις δουν ότι τράβηξαν την προσοχή μας.

Όμως, υπάρχουν και εκείνες που αλληλεπιδρούν διαφορετικά μαζί μας και θα στροβιλιστούν στο έδαφος για να παίξουν με τα χέρια μας. Η χρήση του χεριού ως παιχνίδι δεν είναι καλή επιλογή, διότι, αν το φιλαράκι σου συνηθίσει αυτήν την πάλη, εκτός ενδεχόμενου τραυματισμού, ίσως αλλάξει και ο τόνος εμπλοκής με τη γάτα σου, καθώς μπορεί να σε θεωρήσει αντίπαλό της.

Φυσικά, όλοι έχουμε στιγμές αδυναμίας και δεν μπορούμε να αντισταθούμε στην επιθυμία να πιέσουμε τη γάτα μας να κυλιστεί στο πάτωμα, όμως αντί για το χέρι σου χρησιμοποίησε μια κάλτσα γεμισμένη με χαρτιά ή κάποιο άλλο παιχνίδι, ώστε να μην πληγωθείς.

 

• Η γάτα σου έχει οίστρο!

Αν πρόσφατα απόκτησες μια νεαρή γάτα και παρατηρείς ότι στριφογυρνάει με την πλάτη στο έδαφος, ίσως βρίσκεται σε οίστρο. Σύμφωνα με μια έρευνα του University of Cambridge:

«Οι θηλυκές γάτες στριφογυρνούν κυρίως, όταν βρίσκονται σε οίστρο, ενώ οι ενήλικες θηλυκές στριφογυρνούν αποκλειστικά για να προσελκύουν τις αρσενικές».

Συνεπώς, από την ώρα που αυτό το στροβίλισμα είναι μια κίνηση ζευγαρώματος, η γάτα σου δεν προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή σου, αλλά τους πιθανούς μνηστήρες.

Οι θηλυκές γάτες αυτήν την περίοδο γίνονται πιο τρυφερές, βγάζουν περισσότερους φωνητισμούς και υψώνουν τα οπίσθια τους, ενώ μπορεί να στριφογυρίζουν γύρω μας.

 

• Η γάτα σου μαρκάρει την περιοχή της.

Όπως ήδη κατάλαβες, οι γάτες είναι κτητικά ζώα και έχουν την τάση να θεωρούν την περιοχή που κινούνται δική τους. Αυτό που είναι συναρπαστικό με τις γάτες είναι ότι δεν χρειάζεται πόλεμος και βία για να διεκδικήσουν αυτά που θεωρούν δικά τους, αλλά χρησιμοποιούν τα σωματικά τους πλεονεκτήματα.

Ποια είναι, όμως αυτά;

Μα φυσικά οι αδένες που εκκρίνουν τις φερομόνες και βρίσκονται σχεδόν παντού στο σώμα τους.

Έτσι, όταν θα δεις τον τριχωτό σου σύντροφο να στροβιλίζεται στο έδαφος με την πλάτη, όταν σε βλέπει, με κάθε πλευρά του σώματός του, τρίβοντας ακόμα και τα μάγουλα του κάτω στο πάτωμα, τότε μάλλον οριοθετεί την περιοχή του.

Φυσικά, μπορεί επίσης να σε χαιρετάει ή να επιζητεί την προσοχή σου, ενώ ταυτόχρονα ψεκάζει ολόγυρα τις φερομόνες του, ώστε όλοι στο σπίτι να ξέρουν ποιος είναι εκεί ο κυρίαρχος.

Παρόμοια ο κολλητός σου μπορεί να τρίβεται πάνω στα πόδια σου ή να χτυπάει ελαφριά το κεφάλι του πάνω στα χέρια σου ή στο πρόσωπο σου, λέγοντας στην ουσία ότι και εσύ αποτελείς μέλος της αγέλης του.

 

• Μπορεί απλά να τεντώνει τους μύες του.

Αν το φιλαράκι σου κυλιέται με την πλάτη στο έδαφος και δεν επιθυμεί το άγγιγμα σου, μπορεί απλά να ξεμουδιάζει το μακρύ και ευλύγιστο του κορμί και εσύ απλά έτυχε να περνάς από αυτό το σημείο μένοντας να απολαμβάνεις τη γυμναστική του.

Για κάποιες γάτες αυτός ο στροβιλισμός αποτελεί μια ρουτίνα άσκησης και μια ευκαιρία να ξύσουν την πλάτη τους στην ανάγλυφη επιφάνεια του πατώματος. Αυτό θα το κατανοήσεις καλύτερα, αν η γάτα σου λειτουργεί έτσι σε κάποια συγκεκριμένα μέρη του σπιτιού σου.

Ειδικά το καλοκαίρι το στρυφογύρισμα σε μαρμάρινες επιφάνειες αποτελεί έναν πανέξυπνο τρόπο, για να δροσίζει το σώμα της.

 

• Έχει διεγερθεί από Catnip.

Μπορεί κάποιοι γατογονείς να μην το καταλαβαίνουν αυτό, επειδή η γάτα τους δεν έχει πρόσβαση σε catnip ή απλά δεν την προσελκύει ιδιαίτερα.

Όμως, αν η γάτα σου μόλις γύρισε στο σπίτι μετά από τη βόλτα της έξω ή της έδωσες κάποιο παιχνίδι που περιείχε catnip, τότε έτσι εξηγείται γιατί στριφογυρνά σαν τρελή στο πάτωμα.

Σύμφωνα με τον οργανισμό «Human Society»:

“Οι περισσότερες γάτες αντιδρούν στο Catnip στριφογυρνώντας στο έδαφος, αναποδογυρίζουν , τρίβονται και κοιτούν αφηρημένες τον ορίζοντα. Ταυτόχρονα μπορεί να νιαουρίζουν ή να μουγκρίζουν. Κάποιες άλλες γίνονται υπερδραστήριες ή απόλυτα επιθετικές , ειδικά ,όταν τις πλησιάζεις. Συνήθως 1 στις 2 γάτες κληρονομεί αυτήν την ευαισθησία επηρεασμού από το catnip. Αλλά αν ισχύει αυτό για τη δική σου γάτα, θα φανεί στην ηλικία μεταξύ 3-6 μηνών”.

 

Είναι σημάδι υποταγής το στριφογύρισμα με την πλάτη στο έδαφος;

Αν και υπάρχει η τάση διαχωρισμού ανάμεσα στις γάτες και τους σκύλους, υπάρχουν πολλές κοινές συμπεριφορές, όπως και κάποιες διαφορετικές. Για παράδειγμα, οι σκύλοι έχουν την τάση να στροβιλίζονται στο έδαφος σαν ένδειξη υποταγής. Οι γάτες αντίθετα το κάνουν συνήθως για να τις προσέξουμε.

Ωστόσο μια έρευνα της Hilary Feldman του πανεπιστημίου του Cambridge, έδειξε ότι:

“Τα νεαρά αρσενικά γατάκια στριφογυρίζουν κοντά στα ενήλικα ως ένδειξη κατωτερότητας ή υποταγής. Η έρευνα αυτή, σύμφωνα με τη Feldman, υποδηλώνει ότι αυτή η συμπεριφορά παθητικής υποταγής μπορεί να συσχετισθεί ομοιοτρόπως με την αντίστοιχη ανάμεσα στις κατοικίδιες γάτες και τους γατογονείς τους”.

 

Επίλογος

Σίγουρα με τον καιρό θα μάθεις να ξεχωρίζεις τις διαφορετικές διαθέσεις της γάτας σου, όταν στριφογυρνάει με την πλάτη στο έδαφος και θα αντιδράς ανάλογα.

Όπως διαπίστωσες, υπάρχουν πολλοί λόγοι που συμπεριφέρεται έτσι ο κολλητός σου και μάλιστα κάποιοι μπορεί να ισχύουν ταυτόχρονα.

Το σίγουρο όμως είναι ότι συνήθως υποδηλώνει μια ευτυχισμένη γάτα και όταν το κάνει αυτό, ενώ εσύ περνάς από μπροστά της, πολύ απλά εκφράζει την εμπιστοσύνη και την αγάπη της απέναντι σου.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0