BLOG

Πως θα ενισχύσεις την αυτοπεποίθηση του σκύλου σου;

04/03/2024
0 Liked

Όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι μπορούν να έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση που εκδηλώνεται μέσα από μία ποικιλία συμπεριφορών. 

Αν διαπίστωσες ότι το φιλαράκι σου δείχνει σημάδια δειλίας ή συστολής, ίσως ήλθε η ώρα για να εκπαιδευτεί στην αντιμετώπιση τέτοιων συναισθημάτων.

Παρακάτω θα αναλύσουμε τους λόγους που προκαλούν αυτήν την έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό του, διότι είναι σημαντικό να αντιμετωπίσεις πρακτικά το πρόβλημα, διαμέσου της εκπαίδευσης του.

Γιατί ο σκύλος σου έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση;

Το πρώτο βήμα για να ξεπεράσει ο σκύλος σου το συναίσθημα της υποεκτίμησης που έχει, είναι να βρεις τη ρίζα που την προκάλεσε.

Μπορεί να φταίει η έλλειψη κοινωνικοποίησης στη νεαρή του ηλικία, κάποιες τραυματικές εμπειρίες που ίσως βίωσε, ακόμα και η εκ φύσεως φοβική του ιδιοσυγκρασία.

Επιπρόσθετα, οι αλλαγές στο περιβάλλον που ζει, η ρουτίνα του ή το οικογενειακό σου προφίλ, αποτελούν παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση του άγχους που ήδη νιώθει.

Γιατί είναι σημαντική η ενίσχυση της εμπιστοσύνης του στον εαυτό του;

Ένας σκύλος με αυτοπεποίθηση σίγουρα έχει τα εχέγγυα να ζήσει μία πλήρη και ευτυχισμένη ζωή.

Μπορεί να προσαρμοστεί άνετα σε νέα περιβάλλοντα, να αλληλεπιδράσει ευχάριστα με άλλους σκύλους ή ανθρώπους και να αφομοιώσει επιτυχώς αυτά που θα μάθει μέσα από την εκπαίδευση του.

Συνεπώς η απόκτηση εμπιστοσύνης στον εαυτό του, είναι σημαντική για τη συνολική του ευημερία και μπορεί να αναχαιτίσει την εμφάνιση ποικίλλων προβλημάτων συμπεριφοράς, όπως η  επιθετικότητα , το εκτεταμένο γάβγισμα και οι καταστρεπτικές συνήθειες.

Ξεκίνησε τη βασική του εκπαίδευση

Η ένταξη του συντρόφου σε εκπαιδευτικές τάξεις υπακοής αποτελεί ένα φανταστικό τρόπο για να θέσεις τις βάσεις στο χτίσιμο της εμπιστοσύνης του στον εαυτό του.

Η βασική του εκπαίδευση θα δυναμώσει τον δυνατό δεσμό που ήδη υπάρχει ανάμεσα σας, θέτοντας τα πλαίσια μίας σταθερής και προβλέψιμης καθημερινής ρουτίνας που έχει ανάγκη να τη γνωρίζει.

Υπάρχουν δύο τεχνικές εκπαίδευσης που θα ενισχύσουν σημαντικά την αυτοπεποίθηση του κολλητού σου:

“Κοίτα με” και σημάδια στόχευσης

Δίδαξε στον σκύλο σου την οπτική επαφή χρησιμοποιώντας τη φράση “Κοίτα με”.

Αυτή η απλή, ωστόσο πολύ σημαντική εντολή, θα οδηγήσει στην ανακατεύθυνση της προσοχής του προς εσένα και θα ενισχύσει την αίσθηση της συγκέντρωσης και της εμπιστοσύνης.

Επιπρόσθετα, όταν του δείξεις τα σημάδια στόχευσης, αγγίζοντας κάποια αντικείμενα με τη μύτη του, θα δυναμώσεις την κατανόηση του για το περιβάλλον που ζει και θα ενισχύσεις παραπάνω την αυτοπεποίθηση και τη σιγουριά του.

Συνδύασε την εντολή “Άγγιξε” με τρομακτικές καταστάσεις

Αν ο κολλητός σου φοβάται συγκεκριμένα πράγματα ή καταστάσεις, χρησιμοποίησε την εντολή “Άγγιξε”, ώστε να του δημιουργήσεις θετικές συσχετίσεις.

Σταδιακά φέρε τον σε επαφή με την πηγή των φόβων του και όταν το φιλαράκι σου αγγίξει το αντικείμενο που τον τρομάζει, αντάμειψε τον με λιχουδιές  και επαίνους.

Έτσι θα αλληλεπιδράσει με αυτό που του δημιουργεί τα αρνητικά συναισθήματα, αποκτώντας θετική εμπειρία.

Βοήθησε τον σκύλο σου να χτίσει την αυτοπεποίθηση του

Η απευαισθητοποίηση είναι μία καλή τεχνική που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες εκπαιδευτές, ώστε σταδιακά να εκθέσουν τους σκύλους στα ερεθίσματα εκείνα που τους προκαλούν φόβο ή άγχος.

Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την εξοικείωση με αυτά τα ερεθίσματα με έναν ελεγχόμενο και θετικό τρόπο.

Κάποιες ασκήσεις χτισίματος της αυτοπεποίθησης του σκύλου σου, είναι:

Ασκήσεις με φίλους

Κανόνισε ραντεβού για παιχνίδι με άλλους σκύλους που ξέρεις ότι συμπεριφέρονται σωστά, ώστε το φιλαράκι σου να αποκομίσει θετικές εμπειρίες μέσα από την υγιή κοινωνική αλληλεπίδραση με τους ομοφύλους του σε ασφαλές περιβάλλον.

Αυτό θα ενισχύσει την αυτοπεποίθηση του, ενώ παράλληλα θα αναπτύξει κοινωνικές δεξιότητες με τα άλλα τριχωτά φιλαράκια του.

H απόσταση είναι σύμμαχος σου

Όταν θέλεις να αντιμετωπίσει ο σκύλος σου τους παράγοντες που τον φοβίζουν, αρχικά πρέπει να κρατάς κάποια απόσταση από εκείνον.

Σταδιακά ελάττωσε αυτήν την απόσταση, όταν νιώσεις ότι ο σύντροφος σου χαλαρώνει και αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια.

Αυτή η σταδιακή προσέγγιση θα προλάβει την εκδήλωση συναισθηματικής υπερφόρτισης του σκύλου σου και θα του γεννήσει μία θετική εμπειρία μάθησης.

Η εκπαίδευση ανατροπής των αρνητικών συναισθημάτων

Αφορά την αλλαγή των συναισθηματικών αντιδράσεων σε ερεθίσματα που αγχώνουν ή τρομάζουν το φιλαράκι σου.

Αν ο σκύλος σου αντιδράει αρνητικά σε κάτι, όπως οι αστραπές, οι δυνατοί θόρυβοι, τότε χρησιμοποίησε την αντίστροφη εκπαίδευση για να του δημιουργήσεις θετικούς συνειρμούς.

Για παράδειγμα, παίξε χαλαρωτική και ήρεμη μουσική ή πρόσφερε του λιχουδιές, όταν εμφανιστούν τα αρνητικά ερεθίσματα των αισθήσεων του, ώστε ο κολλητός σου να τα συσχετίσει με όμορφες εμπειρίες (λιχουδιές, απαλό μασάζ και έπαινοι).

Κάποια tips για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του σκύλου σου

Εκπαίδευσε τον με επιμονή και σταθερότητα

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης που θα καθιερώσεις σε μόνιμη βάση θα βοηθήσει τον σύντροφο σου να αποκτήσει όχι μόνο σταθερότητα, αλλά και προβλέψιμες αντιδράσεις.

Εκπαίδευση που βασίζεται στην ανταμοιβή

Χρησιμοποίησε τη θετική ενίσχυση, όπως τις λιχουδιές, τον έπαινο και το παιχνίδι για να επιβραβεύσεις συγκεκριμένες συμπεριφορές και να ενισχύεις την αυτοπεποίθηση του κολλητού σου.

Φυσική άσκηση

Η τακτική άσκηση είναι σημαντική για την πνευματική και συναισθηματική ευεξία του σκύλου σου.

Πήγαινε τον βόλτες, για κολύμπι, παίξε μαζί του << Πέτα - Φέρε >> και κάνετε ασκήσεις ευλυγισίας σε ειδικά πάρκα εξάσκησης, ώστε να τον κρατάς σε φυσική, αλλά και πνευματική φόρμα.

Δημιούργησε ασφαλή χώρο

Φτιάξε ένα ήσυχο και άνετο μέρος, όπου ο σκύλος σου θα καταφεύγει, όταν είναι “φορτωμένος”. Έτσι θα αισθανθεί σίγουρος και ασφαλής.

Υπομονή και ενθάρρυνση

Το χτίσιμο της αυτοπεποίθησης ενός σκύλου απαιτεί σταδιακή προσπάθεια.

Να έχεις υπομονή και να ενθαρρύνεις το φιλαράκι σου, κατά την εκπαιδευτική διαδικασία, ώστε να αποκομίσει θετικές εμπειρίες.

Συμπέρασμα

Μήπως το φιλαράκι σου δεν κουνάει ζωηρά την ουρά του ή όσο θα έπρεπε;

Μάλλον ήλθε η ώρα να ενισχύσεις την εμπιστοσύνη του στον εαυτό του, ώστε να αναδείξει το αστέρι που κρύβει μέσα του.

Μέσα από μία γόνιμη και σταθερή εκπαιδευτική διαδικασία, θα δεις το φιλαράκι σου να μεταμορφώνεται από διστακτικό σε γενναίο, να αποκτάει νέες δεξιότητες και να σφυρηλατεί παντοτινούς δεσμούς μαζί σου.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0