BLOG

Γιατί οι μικρόσωμοι σκύλοι δείχνουν δυσανάλογη επιθετικότητα?

03/09/2021
0 Liked

μικρόσωμοι σκύλοι

Με αυτά τα τεράστια και μυώδη σώματα , σκύλοι όπως τα Rottweiler και τα Pit bull που κάποια έχουν εκπαιδευτεί να συμπεριφέρονται με επιθετικό τρόπο , μάλλον φαίνονται  οι πιο τρομακτικοί αντιπρόσωποι του είδους τους.

Όμως , τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πιο μικρόσωμες φυλές μάλλον έχουν πιο επιθετική διάθεση συγκριτικά με τους μεγαλόσωμους ομολόγους τους.

Πού οφείλεται άραγε αυτή η αναντιστοιχία μεγέθους και συμπεριφοράς ?

Αρχικά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι εννοείται << μικρό >> για 1 σκύλο.

«Οι μικρόσωμοι σκύλοι , αυτοί που ζυγίζουν λιγότερο από 9 Κγρ , έχουν την τάση να είναι περισσότερο αντιδραστικοί» λέει ο James Serpell , διευθυντής του κέντρου αλληλεπίδρασης μεταξύ ζώων και ανθρώπινης  κοινωνίας του Κτηνιατρικού πανεπιστημίου της Pennsylvania .

Για παράδειγμα , τα Dachshunds , τα Chihuahuas και τα Jack Russell Terriers  είναι πιθανότερο να δαγκώσουν σύμφωνα με 1 έρευνα που έγινε το 2008 για το περιοδικό Applied Animal Behavior Science , στην οποία εξετάστηκαν οι ιδιοκτήτες περισσότερων από 30 διαφορετικών φυλών σκύλων.

Άλλες επιθετικές συμπεριφορές των μικρόσωμων σκύλων περιλαμβάνουν το μούγκρισμα με επίδειξη των δοντιών τους , την γκρίνια και την ορμητικότητα.

Θεωρίες

Ωστόσο , υπάρχουν διάφορες θεωρίες για τα αίτια του φαινομένου αυτού.

Α) Μικρό μέγεθος , περισσότερος φόβος.

«Η μικροσκοπική τους σωματοδομή ενισχύει τη φοβικότητα που νιώθουν διοχετεύοντας το αίσθημα αυτό στην επιθετική αυτοάμυνα» διαπιστώνει ο Serpell.

Επειδή έχουν πολλά πράγματα να φοβούνται ,για αυτό χρησιμοποιούν την επιθετική άμυνα.

Εναλλακτικά όμως , οι μικρόσωμοι σκύλοι αντανακλούν το αποτέλεσμα της συμπεριφοράς των ιδιοκτητών τους.

«Οι σκυλογονείς αυτών των σκύλων παιδιαρίζουν μαζί τους νομίζοντας ότι είναι μικρά και αβοήθητα παιδιά», συμπλήρωσε ο Serpell.

Έτσι καταντούν υπερπροστατευτικοί απέναντι στα σκυλιά τους , με αποτέλεσμα αυτά να μην κοινωνικοποιούνται επαρκώς ή να μην έχουν μάθει να αντεπεξέρχονται σε στρεσογόνες καταστάσεις.

Β ) Η επιθετικότητα ζυμώθηκε κατά την εξελικτική πορεία αυτών των φυλών.

«Αν σου επιτεθεί 1 Chihuahua , οι φανερές συνέπειες θα είναι πολύ λιγότερο σοβαρές συγκριτικά με την επίθεση εναντίον σου ενός Great Dane ή ενός Siberian Husky», λέει ο Serpell.

Με άλλα λόγια, στο διάβα του χρόνου οι άνθρωποι δεν ασχολήθηκαν στην αναπαραγωγική διαδικασία των μικρόσωμων φυλών με την εξάλειψη επιθετικών συμπεριφορών, διότι οι συνέπειες αυτών είναι αρκετά πιο ασήμαντες σε σχέση με τις αντίστοιχες των μεγαλύτερων φυλών.

Γ ) Σχέση συμπεριφοράς και γονιδίων.

Η τελευταία θεωρία που υποστηρίχθηκε από μελέτες βρήκε μία σχέση μεταξύ επιθετικής συμπεριφοράς και του γονιδίου που καθορίζει το μέγεθος ενός σκύλου.

Η συσχέτιση μπορεί να θεωρηθεί συμπτωματική , αλλά η έρευνα έδειξε ότι οι μικρόσωμες φυλές δεν έχουν τόσο πολύ ακραία επιθετική διαγωγή συγκριτικά με τις μεγαλόσωμες ράτσες.

«Τα μικρόσωμα σκυλιά έχουν σοβαρότερο το πρόβλημα του άγχους αποχωρισμού , γαβγίζουν συνήθως περισσότερο και μπορεί να ουρήσουν συχνότερα μέσα στο σπίτι» λέει ο Serpell.

Αυτό ενισχύει την αξιοπιστία της θεωρίας ότι οι γενετικοί λόγοι παίζουν σημαντικό ρόλο στην ακραία συμπεριφορά των μικρόσωμων φυλών σκύλων.

«Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι ποιες θεωρίες ευσταθούν περισσότερο , διότι δεν έχουν μελετήσει ακόμα τη ρίζα της άγριας συμπεριφοράς των μικρόσωμων σκύλων», συμπληρώνει ο Serpell.

Επίλογος

Συνεπώς , όλες οι θεωρίες δυνητικά παίζουν κάποιον ρόλο.

Κάποιες , όμως μικροσκοπικές ράτσες εξαιρούνται του κανόνα.

Για παράδειγμα το Coton De Tulear ή αλλιώς Βασιλικό σκυλί της Μαδαγασκάρης είναι ένα μικρό λευκό και αφράτο σκυλί που μοιάζει εξαιρετικά με το Bichon Frise.

«Για κάποιο λόγο αυτή η ράτσα φαίνεται να έχει μία υποτακτική συμπεριφορά σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής , αλλά έχει επίσης συσσωρευμένα και όλα τα ιατρικά προβλήματα», λέει ο Serpell.

Είναι αδιευκρίνιστο αν αυτό ισχύει λόγω έλλειψης κάποιου σημαντικού γονιδιακού παράγοντα ή σχετίζεται με το γεγονός ότι δεν έχουν καλή υγεία και έτσι εκ φύσεως είναι ανίκανα να αντιδρούν δυναμικά .

Κάποιες επιθετικές συμπεριφορές μπορούν να εξηγηθούν κατά τη διάρκεια της συμβίωσης με ένα μικρόσωμο σκύλο , αλλά ένας επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων θα έπρεπε να είναι σε θέση να τις διορθώσει , σύμφωνα με το VCA Animal Hospitals , γνωστή αλυσίδα κτηνιατρικών κλινικών.

Το μέγεθος του σώματος μπορεί να μην είναι το μοναδικό γνώρισμα των μικρόσωμων σκύλων που σχετίζεται με την επιθετική συμπεριφορά.

Το χαμηλό ύψος επίσης , σχετίζεται με ανεπιθύμητα χαρακτηριστικά σε κάποιες φυλές , σύμφωνα με 1 έρευνα που έγινε για το περιοδικό PLoS One.

Για παράδειγμα , ράτσες σκύλων με πιο κοντά πόδια είναι πιθανότερο να αισθάνονται φοβικά απέναντι σε άγνωστα σκυλιά και να προσλαμβάνουν συμπεριφορές που κατευθύνονται από τους ιδιοκτήτες τους.

Είναι ασαφές γιατί γίνεται αυτό , αλλά έχε το στο νου σου, όταν ξεκινήσεις να ψάχνεις για τον επόμενο τριχωτό σου σύντροφο.

 

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0