BLOG

10 κλινικά συμπτώματα του σκύλου σου που ποτέ δεν πρέπει να αγνοήσεις

31/08/2021
0 Liked

Όταν ο σκύλος σου αρχίσει να συμπεριφέρεται παράξενα ή να είναι εκτός εαυτού, σίγουρα πανικοβάλλεσαι. Ωστόσο, είναι λογικό να μην ξέρεις πόσο ακριβώς πρέπει να περιμένεις βλέποντας την εξέλιξη της κατάστασης του ή αν πρέπει να τον πας γρήγορα στο πιο κοντινό νοσοκομείο ζώων.

Αυτό ισχύει ειδικά στις περιπτώσεις που τα συμπτώματα αυτά είναι κοινά μεταξύ των απειλητικών ή μη καταστάσεων για τη σωματική του υγεία.

Τα παρακάτω σημάδια σίγουρα ανήκουν σε εκείνα που δεν μπορείς να αγνοήσεις.


Ίσως δεν κρύβουν κάποια ασθένεια που υποβόσκει, αλλά πρέπει να ερευνηθούν άμεσα από τον κτηνίατρο σου ή από κάποιο νοσοκομείο επειγόντων περιστατικών για ζώα. 

Αυτά είναι τα 10 κλινικά συμπτώματα του συντρόφου σου που πρέπει να ερευνήσεις:


1) Λιποθυμία ή κατάρρευση

Όταν το φιλαράκι σου καταρρεύσει, σημαίνει ότι βιώνει εντελώς ξαφνικά απώλεια των δυνάμεων του, γεγονός που δεν του επιτρέπει να ξανασηκωθεί όρθιο.
Συμπληρωματικά, αν έχει χάσει και τις αισθήσεις του, τότε αυτό θεωρείται λιποθυμία.
Και οι 2 αυτές περιπτώσεις χρήζουν άμεσης εξέτασης από τον κτηνίατρο σου.
Μπορεί να κρύβεται κάποιο δυνητικό πρόβλημα:

στο νευρικό του σύστημα (εγκέφαλος, νωτιαίος μυελός ή νεύρα).

στο μυοσκελετικό του σύστημα (κόκκαλα, αρθρώσεις, μύες).

στο κυκλοφορικό του σύστημα (καρδιά, αγγεία ή αίμα).

στο αναπνευστικό του σύστημα (στόμα, μύτη, λαιμός ή πνεύμονες).

2) Δυσκολία στην αναπνοή

Αν το φιλαράκι σου έχει αναπνευστικές δυσκολίες, σίγουρα θα έχει βαριά αναπνοή ή «κοντή ανάσα», κάτι που φαίνεται, όταν εισπνέει και εκπνέει τον αέρα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, κατευθύνεται μικρή ποσότητα οξυγόνου προς τους ιστούς του σώματός του. Συμπληρωματικά, σκύλοι με καρδιακή ανεπάρκεια δεν μπορούν διοχετεύσουν αρκετό αίμα στους μυς και τους ιστούς τους.
Η αναπνευστική δυσλειτουργία συμβαδίζει με τη δημιουργία υγρού στους πνεύμονες ή στη θωρακική κοιλότητα κάτι που οδηγεί στην «κοντή ανάσα» και τον βήχα.
Αν ο κολλητός σου εμφανίσει ξαφνικά αναπνευστικά προβλήματα, τότε πήγαινε τον άμεσα στον κτηνίατρο του.


3) Ουροποιητικά προβλήματα

Αναφερόμαστε στη δυσκολία ούρησης, στο τέντωμα του σώματος κατά τη διαδικασία ούρησης, καθώς και στην πολλαπλή προσπάθεια ούρησης με μικρή επιτυχία.

Στις περιπτώσεις που το φιλαράκι σου, κάνει κάποια από τις παρακάτω πράξεις, τότε κτυπάει το καμπανάκι επίσκεψης στον κτηνίατρο:

φωνάζει στην προσπάθεια του να ουρήσει

δείχνει να τον απασχολεί πολύ η συγκεκριμένη περιοχή του σώματος του

γλείφει επιστάμενα την συγκεκριμένη περιοχή

Υπάρχουν πολλές ενδεχόμενες αιτίες για τις ουρητικές δυσκολίες, κάποιες που είναι αρκετά επικίνδυνες ακόμα και για τον θάνατο του φίλου σου, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.


4) Ανήσυχος βηματισμός και μη παραγωγικός εμετός

Όταν ο σύντροφος σου περπατάει πέρα-δώθε συνεχώς, δείχνοντας απρόθυμος να καθίσει σε 1 μέρος, ίσως είναι σημάδι πόνου, δυσφορίας ή ταλαιπωρίας.
Μία πολύ σοβαρή κατάσταση που έχει τέτοια συμπτώματα είναι η συστροφή στομάχου.
Είναι μία απειλητική κατάσταση για τη ζωή του, που συνήθως εμφανίζεται σε μεγαλόσωμες φυλές με μεγάλη θωρακική περίμετρο.


5) Λήθαργος και υπερβολική κούραση

Ένας σκύλος που βιώνει μία ληθαργική κατάσταση είναι συνήθως νυσταλέος, τεμπέλης και αδιάφορος.
Δεν αντιδρά γρήγορα σε σήματα, ήχους ή άλλα ερεθίσματα του περιβάλλοντός του.
Η εξάντληση και ο λήθαργος είναι μη συγκεκριμένα συμπτώματα που μπορεί να κρύβουν σοβαρά δυνητικά προβλήματα υγείας που ίσως αποβούν απειλητικά ακόμα και για την ίδια του τη ζωή.
Αν το φιλαράκι σου βιώνει μία ληθαργική φάση παραπάνω από 24 ώρες, ήρθε η ώρα για 1 ραντεβού με τον κτηνίατρό σου.


6) Αίμα στα κόπρανα ή στα ούρα ή στον εμετό του σκύλου σου

Τα μαύρα πισσώδη κόπρανα του κολλητού σου παραπέμπουν σε αίμα που έχει αφομοιωθεί με αυτά. Αντίθετα, το φρέσκο αίμα στις ακαθαρσίες του, δείχνει αιμορραγία στην περιοχή του λεπτού ή του παχέως εντέρου.
Και οι 2 περιπτώσεις χρήζουν άμεσης ιατρικής παρακολούθησης.
Η αιματουρία μπορεί να είναι εμφανής και να ανιχνεύεται μόνο στις μικροβιολογικές εξετάσεις. Υπάρχουν πολλές διαταραχές που μπορεί να την προκαλέσουν, όπως μία έμφραξη στην ουροδόχο κύστη, μία βακτηριακή μόλυνση ή ακόμα και καρκίνος.
Το αίμα στον εμετό μπορεί να είναι κόκκινο (φρέσκο) ή να μοιάζει με κόκκους καφέ (χωνευμένο αίμα).
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που προκαλούν την εμφάνιση του αίματος στον εμετό, κάποιοι πιο ήσσονος σημασίας και άλλοι πιο σοβαροί ακόμα και απειλητικοί για τη ζωή του.


7) Απώλεια όρεξης και βάρους

Συχνά, η ανορεξία είναι το αρχικό σημάδι κάποιας επικείμενης ασθένειας.
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που δεν πεινάει ο σύντροφος σου ή που αρνείται να φάει.
Η αφαγία αυτή μπορεί να ξεκινήσει την αρνητική της επίδραση στην υγεία του σκύλου σου μέσα σε 24 ώρες.
Για κουτάβια μικρότερα των 6 μηνών το ζήτημα της ανορεξίας είναι πολύ σοβαρό.
Η απώλεια βάρους είναι το αποτέλεσμα μίας αρνητικής θερμιδικής ισορροπίας και μπορεί να είναι η συνέπεια της ανορεξίας ή εκείνης της κατάστασης που το σώμα του συντρόφου σου εξαλείφει τα θρεπτικά συστατικά της διατροφής ταχύτερα από τον ρυθμό αναπλήρωσης τους.
Αν η απώλεια βάρους υπερβαίνει το 10% του σωματικού βάρους του σκύλου σου, τότε θα πρέπει ο κτηνίατρος σου να ανησυχήσει πολύ.


8) Βήχας

Αν ο σκύλος σου έχει έναν βραχύ βήχα  τότε μάλλον δεν έχει κάποιο πρόβλημα.
Ωστόσο, ο βήχας για παρατεταμένο χρονικό διάστημα ή ο έντονος βήχας, ενδεχομένως υποβόσκουν επικίνδυνες καταστάσεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα εδώ θα μπορούσαν να είναι: κάποιο εμπόδιο στην τραχεία οδό, η μολυσματική τραχειοβροχίτιδα (Kennel cough), η βρογχίτιδα, η πνευμονία, η καρδιακή ανεπάρκεια ή όγκος στον πνεύμονα.
Όλες οι αιτίες βήχα στους σκύλους απαιτούν περαιτέρω έρευνα και ίσως θεραπεία.


9) Ο πυρετός

Αν η θερμοκρασία του φίλου σου καλπάζει, σημαίνει ότι το σώμα του παλεύει ενάντια σε μία μόλυνση ή φλεγμονή. Η κανονική θερμοκρασία του πρέπει να κυμαίνεται ανάμεσα στους 38-39,5 C°. Αν θεωρείς ότι είναι ζεστός και η θερμοκρασία του υπερβαίνει τις κανονικές τιμές, κλείσε άμεσα ραντεβού με τον κτηνίατρο σου.


10) Κόκκινα μάτια

Αν το λευκό μέρος του ματιού του σκύλου σου κοκκινίσει, αυτό είναι σημάδι μόλυνσης ή φλεγμονής που σχετίζεται με αρκετές ασθένειες των βλεφαρίδων, της εσωτερικής μεμβράνης, του κερατοειδούς χιτώνα κ.α.


Επίσης, η ερυθρότητα των ματιών μπορεί να δείχνει κάποια διαταραχή του οφθαλμικού βολβού ή ακόμα και γλαύκωμα.
Συγκεκριμένες διαταραχές στα μάτια μπορεί να οδηγήσουν σε τύφλωση, για αυτό και οποιαδήποτε αλλαγή στην εμφάνιση τους πρέπει να εξετάζεται.

 

Επίλογος

Κάποια πιθανά συμπτώματα ασθενειών μπορούν να αντιμετωπιστούν αναμένοντας τη φυσική ίαση, όπως για παράδειγμα μία προσωρινή γαστρεντερική διαταραχή που προκλήθηκε από μία λαίμαργη κατάποση φαγητού.
Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι τόσο ξαφνικά, σοβαρά και εκφοβιστικά που γρήγορα θα καταλάβεις ότι πρέπει ταχύτατα να επικοινωνήσεις με τον κτηνίατρο σου ή ένα κτηνιατρικό νοσοκομείο επειγόντων περιστατικών.
Τα 10 συμπτώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω είναι τόσο χαρακτηριστικά, ώστε, αν ο κολλητός σου εμφανίσει κάποιο από αυτά, ίσως μπορέσεις με αυτήν τη λίστα να ξεχωρίσεις αυτά που δυνητικά είναι σοβαρά ή απειλητικά για τη ζωή του!

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0