BLOG

19 πράγματα για τα ψάρια KOI που θα σε ενθουσιάσουν

03/10/2022
0 Liked

Τα ψάρια KOI ανήκουν στην ευρύτερη οικογένεια των σκληροτράχηλων Κυπρίνων που φημίζονται για την προσαρμοστικότητά τους, γι’ αυτό και τους συναντούμε σε όλο σχεδόν τον κόσμο.

Λόγω της ιδιαίτερα όμορφης εικόνας τους προτιμώνται κυρίως για διακοσμητικό ρόλο στολίζοντας τις τεχνητές λίμνες πολλών σπιτιών παγκοσμίως.

Τα KOI και τα χρυσόψαρα είναι μακρινά ξαδέλφια, διότι κατάγονται αμφότερα από τον Κυπρίνο, όμως τα χρυσόψαρα προϋπήρχαν πολύ νωρίτερα από τα KOI.

Αν σε συναρπάζουν αυτά τα εντυπωσιακά ψάρια με τα φανταχτερά και ποικίλα χρώματα, παρακάτω θα αναφέρουμε 19 ενδιαφέροντα πράγματα που τα χαρακτηρίζουν:

• Τα KOI αναγνωρίζουν τους ανθρώπους.

Αυτό το είδος ψαριών, όπως και κάποια άλλα, μπορούν να αναγνωρίσουν τους ιδιοκτήτες τους, όταν τακτικά τα περιποιούνται τα ίδια ή το ίδιο πρόσωπο.

Ενώ δένονται με τα άτομα, κυρίως μέσω του ταΐσματος, τα KOI μπορούν επίσης να αναγνωρίσουν τα ονόματα τους, να ανεχθούν το άγγιγμα τους και να τρώνε μέσα από τα χέρια τους.

• Είναι ευγενικά.

Τα KOI είναι διάσημα για την ευγενική τους φύση, χωρίς καμία επιθετική διάθεση προς εμάς. Ένα KOI, ίσως τσιμπολογήσει το δάχτυλο σου, χωρίς όμως ποτέ να αισθανθείς δάγκωμα, αλλά μόνο μια μικρή πίεση.

• Κάποιες θρησκείες τα θεωρούν ιερά ζώα.

Αυτός το είδος Κυπρίνου δόθηκε ως δώρο από την Κίνα στην Ιαπωνία, λόγω της ομορφιάς του, ενώ μια άλλη εκδοχή της ιστορίας λέει ότι επιδρομείς τα έφεραν μαζί τους στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Αν και θεωρείται ότι κατάγονται από την Κίνα, συνδέονται με την Ιαπωνία, διότι τα KOI  προσέλαβαν ιερές διαστάσεις και αναπαρήχθησαν με σκοπό τον καλλωπισμό και όχι για να αποτελέσουν πηγή τροφής.

Στην Ιαπωνική γλώσσα η λέξη «KOI» σημαίνει Κυπρίνος. Αναφέρεται επίσης ως ο Γιαπωνέζικος Κυπρίνος.

• Η εκτροφή τους είχε σκοπό τη διακόσμηση.

Ενώ τα KOI μπορούν να φαγωθούν, το κρέας τους θεωρείται σκληρό, λιπαρό και όχι ιδιαίτερα νόστιμο. Είναι επίσης ακριβά ψάρια και αναπαρήχθησαν για το όμορφο παρουσιαστικό τους και όχι το εύγευστο κρέας τους.

Η εμφάνισή τους χρονολογείται από τον 4ο αιώνα μ.Χ.

Η αναπαραγωγή τους ξεκίνησε στην Κίνα τον 4ο αιώνα  μ.Χ. καθαρά για λόγους διατροφής.

Η ευρύτερη αναγνώρισή τους έγινε, όταν ένα από αυτά, δόθηκε ως δώρο στον Ιάπωνα αυτοκράτορα το 1914 για να ομορφύνει τη διακόσμηση του παλατιού.

• Είναι ψάρια του γλυκού, φρέσκου νερού

Συναντώνται κυρίως σε λίμνες με φρέσκο, γλυκό νερό ή σε τεχνητές λιμνούλες που στολίζουν τους κήπους των σπιτιών.

Αν αποφασίσεις να προσθέσεις στη λίμνη του σπιτιού σου αυτά τα πανέμορφα πλάσματα, θα χρειαστείς οπωσδήποτε:

1) Μία αεραντλία που θα τροφοδοτεί με οξυγόνο το νερό της λίμνης

2) Εξασφάλιση της πρόσβασης των KOI σε σκιερό μέρος

2) Το βάθος της λίμνης να είναι τουλάχιστον 2 μέτρα.

• Τα KOI είναι σύμβολα

Θεωρείται ότι τα KOI συμβολίζουν τη δύναμη, το κουράγιο, το πείσμα, την καλοτυχία, τη νίκη, τη γονιμότητα και το ψυχικό σθένος.

Η διαφορετικότητα στον συμβολισμό συνδέεται με την ποικιλοχρωμία τους.

• Είναι παμφάγα

Τους αρέσει να τρώνε κρέας ψαριού, φύκια, έντομα, γαρίδες, ρύζι, αρακά, μήλα, μπανάνες, μούρα και σφιχτά αυγά.

• Ποικιλοχρωμία

Οι δημοφιλέστεροι χρωματισμοί τους είναι:

Το κόκκινο, το μαύρο, το μπλε, το κίτρινο και το λευκό.

Είναι ευφυή ψάρια

Θεωρούνται πανέξυπνα, λόγω της αναγνώρισης των προσώπων μας, επειδή έχουν αναμνήσεις και μοναδική προσωπικότητα. Οι ιδιοκτήτες τους μπορούν να τα εκπαιδεύσουν, όχι μόνο να τρώνε από το χέρι τους, αλλά όταν ακούν τον χτύπο από ένα καμπανάκι να καταλαβαίνουν ότι θα πάρουν τη λιχουδιά τους.

• Μέγεθος

Γενικά μπορούν να φθάσουν μέχρι και το 1,5 μέτρο σε μήκος.

Το μεγαλύτερο KOI που έμεινε γνωστό στην ιστορία έφθασε τα 2 μέτρα μήκος και τα 42 Kgr σε βάρος. Αυτό το KOI- τέρας πουλήθηκε αργότερα στον λάτρη του είδους, Geoff Lawton και ως γένους θηλυκού που ήταν, έλαβε το όνομα «Big girl».

• Ηλικία

Το γηραιότερο καταγεγραμμένο ιστορικά KOI γεννήθηκε το 1751 και πέθανε το 1977, έζησε δηλαδή 226 χρόνια και ονομαζόταν Hanako. Πάντως ζουν κατά μέσο όρο γύρω στα 35 έτη.

• Είδη KOI

Υπάρχουν περίπου 100 είδη KOI.

• Σπανιότητα χρωμάτων

Τα πιο σπάνια χρώματα τους είναι το κίτρινο και το μαύρο.

• Κόστος

Το μέσο κόστος ενός KOI αγγίζει περίπου τα 50$, ενώ 1 από αυτά έχει καταγράψει την ιστορική τιμή αγοράς άνω του 1.000.000 $.

• Ευαισθησία.

Τα KOI μπορούν να πάθουν εγκαύματα από τον ήλιο και για αυτόν τον λόγο χρειάζονται πρόσβαση σε σκιερά μέρη μέσα στη λίμνη που ζουν.

Επίλογος

Τελειώνοντας αυτήν τη σύντομη αναφορά σε αυτά τα πανέμορφα ψάρια θα προσθέσουμε κάτι ακόμα:

Τα εντυπωσιακά τους χρώματα δυσκολεύουν την επιβίωση τους, διότι προσελκύουν πολλούς θηρευτές, όπως γάτες, πουλιά, αρουραίους, ακόμα και νυφίτσες.

Τα θηλυκά KOI μπορούν να γεννήσουν ως 50000 αυγά κατά τη διάρκεια μίας περιόδου αναπαραγωγής, από τα οποία,αν δε φροντιστούν επαρκώς, μόνο τα μισά θα εκκολαφθούν.

• Τα KOI ευδοκιμούν σε ομάδες, διότι είναι κοινωνικά ψάρια.

Πρόσεξε μόνο στη λίμνη σου, αν έχεις βάλει άλλα είδη ψαριών, μπορεί να δεχτούν bullying από τα KOI, γιατί είναι γνωστό ότι δε συμπαθούν πολύ τους ξένους ομοφύλους τους.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0