BLOG

Πόσο συχνά πρέπει να βουρτσίζεις τη γάτα σου;

09/09/2024
0 Liked

Πόσο συχνά πρέπει να βουρτσίζεις τη γάτα σου;

Αν είσαι γατογονέας, τότε γνωρίζεις τις απίστευτα διασκεδαστικές στιγμές που σου χαρίζει το βούρτσισμα την γάτας σου, ενώ ταυτόχρονα αυτή γουργουρίζει με ευχαρίστηση.

Αν από την άλλη, το φιλαράκι σου δε συνεργάζεται πλήρως και αγανακτεί, τότε πρέπει να είσαι προσεκτικός, διότι οι αστραπιαίες κινήσεις τον πελμάτων του με προτεταμένα τα κοφτερά του νύχια, ίσως σε τραυματίσουν.

Παρόλο που το βούρτσισμα του κολλητού σου δεν αποτελεί μάλλον την αγαπημένη του ενασχόληση, είναι ωστόσο σημαντικό για να διατηρούνται το τρίχωμα και το δέρμα του υγιή.

Οι περισσότερες μακρύτριχες γάτες πρέπει να χτενίζονται καθημερινά, όμως οι κοντότριχες, μόνο λίγες φορές εβδομαδιαίως.

Η συχνότητα του χτενίσματος ανάλογα με τον τύπο του τριχώματος της γάτας

→ Μακρύτριχες και μεσαίου τριχώματος γάτες

Σε αυτές τις γάτες υπάρχει η τάση να δημιουργούνται κόμποι και τζίβες στο τρίχωμα τους και μόνο το καθημερινό βούρτσισμα θα το διατηρήσει απαλό και μεταξωτό.

Οπότε, είναι καλή ιδέα να εφοδιαστείς με 1 set εργαλείων περιποίησης τριχώματος για την περιποίηση του μακρύτριχου σου συντρόφου, που θα περιέχει τα παρακάτω:

  • Βούρτσα με αραιά διαστήματα δοντιών
  • Χτένα με ψιλά δόντια
  • Χτενάκι για την απομάκρυνση των ψύλλων
  • Βούρτσα furminator που χρησιμεύει στην απομάκρυνση του νεκρού τριχώματος

→ Κοντότριχες γάτες

Το βούρτσισμα είναι σημαντικό επίσης, διότι αφαιρεί τις νεκρές τρίχες και μειώνει τον κίνδυνο δημιουργίας τριχόμπαλλων, οι οποίες εμφανίζονται σε όλες σχεδόν τις γάτες.

Αν το κοντότριχο φιλαράκι σου απολαμβάνει την αίσθηση του βουρτσίσματος, μπορείς να το επαναλαμβάνεις περισσότερο από 1-2 φορές την εβδομάδα.

Η γάτα μου μισεί το βούρτσισμα, τι να κάνω;

Όταν ο κολλητός σου αντιστέκεται σθεναρά στο χτένισμα, τότε η διαδικασία αυτή γίνεται αγχώδης και δύσκολη.

Κάποιες γάτες επιθυμούν να απομακρύνεται από το σώμα τους όλο εκείνο το νεκρό δέρμα και τρίχωμα που περισσεύει, ενώ άλλες απλά το ανέχονται.

Οι γάτες που είναι υπερβολικά παιχνιδιάρες ή βρίσκονται συχνά σε υπερδιέγερση, ίσως θεωρούν το βούρτσισμα ως 1 παιχνίδι και προσπαθούν να δαγκώσουν τη βούρτσα ή να την πιάσουν ανάμεσα στα πόδια τους.

Μπορείς να βοηθήσεις το απρόθυμο φιλαράκι σου ή τον παιχνιδιάρη σου σύντροφο να αποδεχθεί την εμπειρία του βουρτσίσματος και να ενταχθεί σε 1 ρουτίνα περιποίησης με τα παρακάτω tips:

✓ Κάνε τη διαδικασία του χτενίσματος αργά

Αν η γάτα σου είναι νευρική απέναντι σε νέα πράγματα και καταστάσεις, μη τη βουρτσίσεις ωσότου πάρει τον χρόνο της για να εξετάσει το σκεύος της βούρτσας.

Άσε την να τη δει και να τη μυρίσει για λίγο διάστημα, ώστε να νιώσει άνετα με την παρουσία της κοντά της.

Χτύπησε την ελαφρώς με τη χτένα σε μέρη του σώματος της που της αρέσει να τη χαϊδεύεις. Στις αρχικές σου προσπάθειες να είσαι γλυκός και σύντομος.

✓ Υιοθέτησε μια ρουτίνα

Οι γάτες είναι πλάσματα της συνήθειας και όταν προσπαθείς να καθιερώσεις 1 πρόγραμμα βουρτσίσματος θα βοηθήσεις τον σύντροφο σου να νιώσει άνετα, όταν τον βουρτσίζεις.

Απλά χτένιζε τη γάτα σου σε ολιγόλεπτα χρονικά διαστήματα ημερησίως, μέχρι να συνηθίσει αυτήν τη διαδικασία.

Κρύψε τη βούρτσα, όταν τελειώνει η προσπάθεια καλλωπισμού για να τη βοηθήσεις να συσχετίζει το βούρτσισμα με συγκεκριμένες χρονικές περιόδους της ημέρας.

✓ Χρησιμοποίησε λιχουδιές

Να έχεις κοντά σου τις αγαπημένες λιχουδιές του κολλητού σου και να τον ανταμείβεις πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το χτένισμα.

Η χρήση της βούρτσας στα αγαπημένα μέρη του σώματος του που του αρέσει να τον χαϊδεύεις, μπορεί να οδηγήσει το φιλαράκι σου στη σύνδεση του βουρτσίσματος με κάτι το θετικό.

Επίλογος

Οι κοντότριχες γάτες πρέπει να βουρτσίζονται τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα, ενώ μακρύτριχες και οι μεσαίου τριχώματος γάτες καθημερινά για να αποφεύγονται οι σχηματισμοί κόμπων και τζιβών στη γούνα τους.

Αν η γάτα σου δυσανασχετεί με αυτήν τη διαδικασία, προσπάθησε ευγενικά και σταδιακά να την προσαρμόσεις σε αυτήν προσφέροντάς της αγαπημένες λιχουδιές και επαινετικά λόγια για να την ενθαρρύνεις.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0