BLOG

Ποια πράγματα μπορούν να φοβίζουν τη γάτα σου;

25/09/2023
0 Liked

Σίγουρα γνωρίζεις το ανεπτυγμένο ένστικτο της γάτας σου, τη διαρκή εγρήγορση και τις αστραπιαίες αντιδράσεις της.

Όλα αυτά περιλαμβάνονται μέσα στον μηχανισμό της επιβίωσης των υπέροχων αυτών τετράποδων φίλων μας.

Όμως, τα φιλαράκια μας, όπως και οι άνθρωποι, βιώνουν έντονα τα άγχη και τους φόβους τους.

Αν κατανοήσεις τους παράγοντες που ευθύνονται για αυτά τα συναισθήματα, τότε θα μπορέσεις να παρέχεις ένα καλύτερο και ασφαλέστερο περιβάλλον για τον κολλητό σου.

Τι φοβούνται οι γάτες;

Οι γάτες είναι υπερευαίσθητα πλάσματα.

Τρομάζουν εύκολα από διάφορα πράγματα, όπως οι ξαφνικοί θόρυβοι, αλλά και το άγνωστο περιβάλλον.

Ωστόσο, στις περισσότερες γάτες ο φόβος δεν είναι απαραίτητα κακό πράγμα.

Πρόκειται απλά για εκείνη την αντίδραση που τις βοηθάει να αποφύγουν τον κίνδυνο.

Όταν, όμως, οι φόβοι της γάτας σου μπλέκονται με τις καθημερινές της δραστηριότητες, τότε πρέπει να προσέξεις πολύ.

Οι φόβοι που μπορεί να αισθάνεται μια γάτα είναι πολυπαραγοντικοί και μπορούν να προκληθούν από: • Μη εξοικείωση, είτε με νέο πρόσωπο, νέο κατοικίδιο, νέα επίπλωση και γενικά ότι επηρεάζει τη ρουτίνα της και την αγχώνει.

• Δυνατοί ήχοι, όπως βροντές, πυροτεχνήματα κ.ά.

• Το νερό.

• Συγκεκριμένες μυρωδιές.

Κοινοί γατοφόβοι

Ενώ κάθε γάτα έχει το δικό της ιδιαίτερο χαρακτήρα, εντούτοις υπάρχουν κάποιοι φόβοι που τους μοιράζονται οι περισσότερες γάτες:

  • Δυνατοί ήχοι.

    Τα φιλαράκια μας φημίζονται για την οξύτατη ακοή τους,οπότε μπορείς να φανταστείς πόσο στρεσσάρονται, όταν ακούγονται ξαφνικά δυνατοί θόρυβοι.

    Βροντές, πυροτεχνήματα, οικιακές συσκευές, όπως blender ή ηλεκτρική σκούπα, μπορούν να πανικοβάλλουν τα φιλαράκια μας.

    Το άγχος τους εκδηλώνεται με την προσπάθεια τους να κρυφτούν ή να τρέξουν μακριά από την πηγή των βασάνων τους.

  • Άγνωστοι άνθρωποι.

    Οι γάτες είναι χωροκτητικά πλάσματα και αγχώνονται ή φοβούνται, όταν συναντούν στον χώρο τους άγνωστα πρόσωπα.

    Οι επισκέπτες στο σπίτι, ο κτηνίατρος ή ακόμα και ένα νέο μέλος στην οικογένεια είναι δυνητικοί παράγοντες πυροδότησης των παραπάνω συναισθημάτων.

    Μπορούν να δείξουν αμυντική συμπεριφορά, όπως το γρύλισμα ή ο συριγμός ή να κρύβονται, όταν έρχονται αντιμέτωπες με ξένους ανθρώπους.

  • Περιορισμός

    Σχεδόν όλες οι γάτες μισούν τον εγκλεισμό σε περιορισμένο χώρο, όπως αυτός τουκλουβιού μεταφοράςπου τις μεταφέρει στον κτηνίατρο ή στον groomer.

    Η αντίδραση τους ξεκινάει από ένα λυπημένο κλαψούρισμα και μπορεί να οδηγήσει σε ταχυπαλμίες και γρήγορες αναπνοές, ενώ οι διεσταλμένες κόρες των ματιών τους αντικατοπτρίζουν το στρες και το φόβο που νιώθουν εκείνη τη στιγμή.

  • Άλλα κατοικίδια.

    Οι χνουδωτοί μας σύντροφοι φημίζονται για το ανεξάρτητο πνεύμα τους και μπορούν να νιώσουν απειλή ή φόβο, όταν συναντήσουν άλλα ζώα, ειδικά σκύλους ή άλλες άγνωστες γάτες.

    Αυτές οι συναντήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε επιθετικές ή αμυντικές συμπεριφορές, όπως το γρύλισμα, το δάγκωμα ή το γρατζούνισμα.

  • Αλλαγές στη ρουτίνα.

    Ο κολλητός σου είναι λάτρης της συνήθειας και κάθε ξαφνική αλλαγή αυτών μπορεί να του προκαλέσει φόβο ή στρες.

    Εδώ αναφερόμαστε σε μετακομίσεις σε νέα σπίτια, στις αναδιατάξεις επίπλων στον χώρο, σε διατροφικές αλλαγές ή σε επανατοποθετήσεις τουαμμοδοχείου.

    Η εκδήλωση του άγχους φανερώνεται με το υπερβολικό γλείψιμο της τρίχας, την απώλεια της όρεξης, τηνούρηση εκτός αμμολεκάνης κ.ά.

    Είναι σημαντικό να θυμάσαι την ιδιαιτερότητα του χαρακτήρα κάθε γάτας, όπου ο βαθμός του φόβου από κάθε υπεύθυνο παράγοντα που τον προκαλεί μπορεί να διαφέρει.

    Κάποιες γάτες είναι πιο ανθεκτικές και προσαρμοστικές, ενώ άλλες εκδηλώνουν τα συναισθήματα του άγχους και του φόβου ταχύτερα.

    Αν το φιλαράκι σου εμφανίσει αυτά τα συναισθήματα, τότε ίσως πρέπει να του διασφαλίσεις ένα ήρεμο και υποστηρικτικό περιβάλλον, καθώς επίσης να συμβουλευτείς τον κτηνίατρο σου ή κάποιον που είναι ειδικός στη ρύθμιση της συμπεριφοράς των ζώων.

Σημάδια που δείχνουν ότι η γάτα σου φοβάται

Η κατανόηση των μικροδιαφορών της συμπεριφοράς του φίλου σου είναι μια δύσκολη υπόθεση, ειδικά όταν πρόκειται για την αποκρυπτογράφηση της συναισθηματικής του κατάστασης.

Η προσεκτική εξέταση της γλώσσας του σώματος, των φωνητισμών του και της συνολικής του συμπεριφοράς θα σου δώσει πολύτιμες πληροφορίες.

Μια φοβισμένη ή αγχωμένη γάτα μπορεί να εκδηλώσει σημάδια, όπως οι διεσταλμένες κόρες των ματιών της, τα τεντωμένα αυτιά σε οπίσθια θέση και την ουρά να ανεβοκατεβαίνει σε ένα νευρικά ρυθμικό τέμπο.

Επίσης, μια σημαντική αλλαγή στη ρουτίνα της γάτας σου, όπως η μείωση της όρεξης της ή κάποια ασυνήθιστη συμπεριφορά γύρω και μέσα στην αμμολεκάνη της αποτελούν ενδείξεις μιας φοβισμένης γάτας.

Το φιλαράκι σου μπορεί ακόμα , να δείξει φωνητικά τη δυσφορία του, δηλαδή μπορεί να σφυρίζει, να μουγκρίζει ή να βγάζει ασυνήθιστους ήχους.

Αν γλείφει τη γούνα του πολύ ώρα ή βηματίζει νευρικά πέρα δώθε, τότε είναι και αυτά σημάδια μιας φοβισμένης ή αγχωμένης γάτας.

Πώς θα βοηθήσεις μια φοβισμένη γάτα;

Για να βοηθήσεις μια τέτοια γάτα χρειάζεται υπομονή, κατανόηση και ευγενική προσέγγιση.

Οι γάτες μπορεί να γίνουν φοβικές εξαιτίας διαφόρων παραγόντων, όπως κάποια μετακόμιση, δυνατούς ήχους ή προηγούμενες τραυματικές εμπειρίες.

Παρακάτω θα αναφέρουμε κάποιους τρόπους που θα βοηθήσουν τον φοβισμένο σου σύντροφο:

  • Δημιούργησε έναν ασφαλή χώρο.

    Φτιάξε έναν ήσυχο και απομονωμένο χώρο, ειδικά για να καταφεύγει η φοβισμένη σου γάτα.

    Τοποθέτησε ένααναπαυτικό κρεβάτι, μια αμμολεκάνη και μερικά παιχνίδια.

    Σιγουρέψου ότι αυτό το μέρος βρίσκεται μακριά από δυνητικούς στρεσογόνους παράγοντες, όπως οι ενοχλητικοί θόρυβοι ή άλλα κατοικίδια.

  • Δώσε της ένα χώρο να κρύβεται.

    Συχνά τα φοβισμένα φιλαράκια αναζητούν κρυψώνες, όταν απειλούνται ή φοβούνται.

    Βρες κάποιο χάρτινο κιβώτιο ή μια σκεπαστή υφασμάτινηφωλιά, διότι εκεί ο κολλητός σου θα ψάξει για ασφάλεια και απομόνωση.

  • Διατήρησε την ηρεμία στον χώρο του.

    Χαμήλωσε την ένταση της TV ή της μουσικής που ακούς εσύ ή τα άλλα μέλη της οικογενείας σου, ώστε να δημιουργήσεις ένα χαλαρό και ήρεμο περιβάλλον.

  • Χρησιμοποίησε τη θετική ενίσχυση.

    Προσέφερέ λιχουδιές ή το αγαπημένο φαγητό του φίλου σου σαν ανταμοιβή, όταν δείξει η φοβισμένη σου γάτα σημάδια ήρεμης συμπεριφοράς.

    Αυτή η κίνηση θα της δημιουργήσει θετικούς συνειρμούς, διότι θα καταλάβει ότι μένοντας ήρεμη και χαλαρή θα κερδίσει γευστικές απολαύσεις.

  • Η αλληλεπίδραση ανάμεσα σας να είναι ευγενική.

    Πλησίαζε τον φοβισμένο σου σύντροφο αργά και χαλαρά χρησιμοποιώντας έναν κατευναστικό τόνο στη φωνή σου.

    Επίτρεψε του να ξεκινήσει εκείνος την επαφή ανάμεσα σας και απόφυγε τις ξαφνικές ή άγαρμπες κινήσεις που μπορεί να τον τρομάξουν.

    Χάιδεψε τον ελαφριά και ξύσε τον σε περιοχές που όλες οι γάτες απολαμβάνουν, όπως κάτω από το σαγόνι ή πίσω στις βάσεις των αυτιών του.

  • Σταδιακός εγκλιματισμός.

    Δώσε χρόνο στη γάτα σου να προσαρμοστεί στο νέο της περιβάλλον ή σε οποιεσδήποτε αλλαγές την αναστατώνουν.

    Σταδιακά προσέφερε της νέα ερεθίσματα που θα της επιτρέψουν να εξερευνήσει τον νέο χώρο με τον δικό της τρόπο.

Η μείωση του φόβου μιας γάτας απαιτεί επιμονή και υπομονή

• Αναγνώρισε τι προκαλεί φόβο στη γάτα σου.

• Μόλις βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα, πάρε μέτρα για να τον εξαλείψεις.

• Για παράδειγμα, αν το φιλαράκι σου αναστατώνεται, όταν ακούει δυνατούς θορύβους, τότε μετάφερέ το σε κάποιο άλλο χώρο που θα αισθάνεται ασφάλεια και σιγουριά.

• Η κοινωνικοποίηση είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για τη ελάττωση του φόβου της γάτας σου.

Σταδιακά φέρε σε επαφή τη γάτα σου με νέους ανθρώπους, άλλα κατοικίδια και διαφορετικά περιβάλλοντα για να τη βοηθήσεις σύντομα να αισθάνεται μεγαλύτερη άνεση.

Επίλογος

Η κατανόηση των παραγόντων που μπορεί να φοβίσουν τη γάτα σου είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός ασφαλούς και άνετου περιβάλλοντος για το τριχωτό σου φιλαράκι.

Με υπομονή, κατανόηση και ενίοτε βοήθεια από τους ειδικούς θα καταφέρεις να βοηθήσεις τον σύντροφο σου να πολεμήσει τους φόβους του, ώστε να ζήσει μια πιο ευτυχισμένη και υγιεινή ζωή.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0