BLOG

Οι αληθινοί λόγοι που ωθούν τις γάτες να τρώνε τα χόρτα

25/06/2020
0 Liked

Μόλις αρχίσει το χνουδωτό φιλαράκι σου να τρώει χόρτα, υποπτεύεσαι τι θα επακολουθήσει.

Μπορεί να είσαι τυχερός, αν η ρουκέτα εμετού που θα εκτοξεύσει ευθύς μετά, προσγειωθεί στο πάτωμα και όχι πάνω στο υπέροχο χαλί σου. Αν όχι, θα αναγκαστείς να βάλεις τα γάντια σου, όπως συμβαίνει με την πλειοψηφία των γατόφιλων, ώστε να εξαφανίσεις τα ανεπιθύμητα στομαχικά ευρήματα από το σαλόνι σου.

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι γάτες (το ίδιο και οι σκύλοι) τρώνε γρασίδι για να κάνουν εμετό. Είναι καταπραϋντική η χρήση του, όταν τα φιλαράκια μας έχουν στομαχικές διαταραχές.

Τον τελευταίο καιρό αμφισβητείται η πεποίθηση, ότι «οι γάτες τρώνε γρασίδι, για να ανακουφισθούν».

Ερευνητές του ιατρικού τμήματος του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, ανακοίνωσαν πρόσφατα μία έρευνα που τα συμπεράσματα της ίσως αλλάξουν όλα όσα ξέραμε για την κατανάλωση χόρτων από τις γάτες.

 

Οι ερευνητές ψάχνουν να βρουν...

Το θέμα που απασχόλησε τον διεθνή οργανισμό, International Society for Applied Ethology, στην ετήσια συγκέντρωση το 2019, ήταν οι λόγοι που ωθούν τις γάτες να τρώνε χόρτα.

Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα, ο οργανισμός στράφηκε στο πανεπιστήμιο UC Davis, που διεξήγαγε μία έρευνα ανάμεσα σε 1021 « γατο-γονείς».

Κάθε ένας από αυτούς δεσμεύτηκε να παρακολουθεί το «παιδί του» τουλάχιστον 3 ώρες ημερησίως, καταγράφοντας τη συμπεριφορά του.

Όλες οι συμμετέχουσες γάτες είχαν ελεύθερη πρόσβαση σε ακίνδυνη ποιότητα χόρταυ, μη τοξική , ενώ τους επιτρεπόταν να τρώνε από αυτό, όποτε ήθελαν.

Η πρώτη διαπίστωση ήταν ότι η μεγάλη πλειοψηφία τους έφαγε χόρτα ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Μόνο το 11% απέφυγε να φάει.

Από τον μεγάλο πληθυσμό όλων όσοι έφαγαν χόρτα , έστω και περιστασιακά, μόνο το 25% έκανε μετά εμετό.

Αυτή η διαπίστωση δημιουργεί το πρώτο ρήγμα στην κοινή παραδοχή ότι οι γάτες τρώνε γρασίδι για να προκαλέσουν εμετό.

 

Ψάχνοντας βαθύτερα την έρευνα...

Προχωρώντας παρακάτω, οι παρατηρητές εξέτασαν αν τα φιλαράκια τους έδειχναν ή όχι σημάδια αδιαθεσίας πριν φάνε το χόρτα.

Εδώ υπάρχει ένα πονηρό σημείο , διότι οι περισσότεροι γατο-γονείς γνωρίζουν ότι τα «παιδιά τους» ξέρουν να κρύβουν καλά τον πόνο τους.

Αντιμετωπίζουν συνήθως τις ασθένειες τους με στωική αδιαφορία, αλλά σίγουρα υπάρχουν κάποια διακριτά σημάδια που μας παραπέμπουν σε δυνητική ασθένεια.

Αυξημένη δίψα, μειωμένη όρεξη, εκτεταμένες φωνασκίες και άλλες αλλαγές στη συμπεριφορά τους.

Από αυτές τις γάτες , που έστω και περιστασιακά κατανάλωσαν χόρτα , το 91% δεν έδειξε σημάδια αδιαθεσίας πριν φάνε χόρτα. Αυτή η διαπίστωση μάς οδηγεί στην αναθεώρηση όλων όσα πιστεύαμε για αυτό το ζήτημα εδώ και πολύ καιρό.

 

Κάποιες άλλες θεωρίες

Έχοντας τα στοιχεία αυτά στα χέρια τους, οι ερευνητές άρχισαν να ψάχνουν άλλους λόγους που ωθούν τις γάτες να τρώνε γρασίδι.

Μία θεωρία είναι ότι αυτό γίνεται, διότι ακολουθούν το ένστικτο τους. Πολύ πριν κοινωνικοποιηθούν τα τριχωτά φιλαράκια μας, προσπάθησαν να αποτοξινώνονται από μολυσμένα παράσιτα που δημιουργούνταν μέσα τους εξ αιτίας της τροφή τους.

Τα τρωκτικά που κυνηγούσαν και έτρωγαν κουβαλούσαν διάφορα ανθυγιεινά φορτία τα οποία προκαλούσαν τη γέννηση γαστρεντερικών παρασίτων στους οργανισμούς των ευαίσθητων αιλουροειδών.

Μη γνωρίζοντας άλλο τρόπο να ξεφορτωθούν αυτούς τους επικίνδυνους εισβολείς , επεδίωκαν να κάνουν εμετό τα απομεινάρια των γευμάτων τους.

Η κατανάλωση χόρτων ήταν ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτό.

Χάρη στην κτηνιατρική φροντίδα και τα αντιπαρασιτικά χάπια, οι σύντροφοι μας δεν ανησυχούν πια για την αποπαρασίτωση τους.

Ακόμα όμως και έτσι, η πρόκληση της παλινδρόμησης της τροφής για έξοδο από τον οργανισμό είναι ίσως ένα ένστικτο που έχει επιβιώσει στο διάβα του χρόνου.

Η πιθανότερη όμως θεωρία, είναι μάλλον πιο απλή.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γάτες τρώνε χόρτα όχι γιατί νιώθουν αδιαθεσία , αλλά γιατί απλά το απολαμβάνουν.

Θεωρούν ότι είναι μία νόστιμη λιχουδιά εύκολα προσβάσιμη σε αυτές.

Ίσως γνωρίζουν ότι θα κάνουν εμετό , αλλά η έρευνα έδειξε ότι μόνο το 25%  από αυτές που έφαγαν χόρτα είχαν Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση , άρα το αποτέλεσμα θεωρείται ως μία παράπλευρη συνέπεια παρά ως κάτι επιθυμητό .

 

Επίλογος

Η επιστήμη μάς διδάσκει πολλά πράγματα για τους πολύτιμους συντρόφους μας.

Αυτή η έρευνα έδειξε ότι σίγουρα οι γάτες ικανοποιούνται τρώγοντας ασφαλές μη τοξικό γρασίδι, για αυτό μην ανησυχείς.

Μάλλον, η κηπουρική ενασχόληση ίσως ενταχθεί στα χόμπι σου, θέλοντας φυσικά να προσφέρεις στο φιλαράκι σου μια ποικιλία απολαυστικών και εύκολα προσβάσιμων λιχουδιών.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0