BLOG

Ο εφιάλτης του βραδινού ύπνου των βραχυκέφαλων σκύλων

08/04/2024
0 Liked

Ο εφιάλτης του βραδινού ύπνου των βραχυκέφαλων σκύλων

Φαίνεται ότι τα άσχημα νέα, σχετικά με την ευζωία των σκύλων με επίπεδο πρόσωπο, δεν έχουν τελειωμό.

Με τη βοήθεια μίας πρόσφατης έρευνας που έγινε από Ούγγρους ερευνητές, μπορούμε να προσθέσουμε στη λίστα με τα προβλήματα των βραχυκέφαλων φυλών και αυτά που αφορούν τον ύπνο τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό "Brain Structure and Function" και έδειξαν ότι αυτοί οι σκύλοι κοιμούνται περισσότερο, λόγω της νύστας που νιώθουν την ημέρα και εξαιτίας των προβλημάτων άπνοιας που προκαλεί η ιδιόμορφη κατασκευή του κρανίου τους.

Συγκεκριμένα ο ύπνος σε φάση REM είναι μακρύτερος συγκριτικά με τη φάση NON-REM και αυτό το μοντέλο ύπνου φανερώνει σημάδια απώλειας ιστού από το πιο βαθύ μέρος του εγκεφάλου.

Είναι πράγματι ειρωνεία, ότι το μεγάλο και στρογγυλό κρανίο των σκύλων με επίπεδο πρόσωπο αποτελεί εκείνο το χαρακτηριστικό που λατρεύουν οι θαυμαστές τους, ενώ ταυτόχρονα είναι και μία καίρια απειλή για την υγεία τους.

Οι κυριότεροι εκπρόσωποι των βραχυκέφαλων φυλών που είναι τα French and English Bulldog . και τα Pug , κατέχουν το μικρότερο προσδόκιμο ζωής, σχεδόν 3-4 χρόνια λιγότερο από τις άλλες φυλές, ενώ πολλές φορές δε ξεπερνούν την ενήλικη φάση της ζωής τους.

Σύμφωνα με το Phys.org, "Ακόμα και μέσα στη βραχύβια ζωή τους υποφέρουν από πολλές παθήσεις και υποβάλλονται σε εγχειρήσεις διορθώσεως μυοσκελετικών, οφθαλμικών και αναπνευστικών προβλημάτων.

Η αφύσικη σμίκρυνση του κρανίου τους συσχετίζεται, επίσης, με έναν παραμορφωμένο και στρογγυλεμένο εγκέφαλο, χωρίς να είναι γνωστό ακόμα πως αυτό το γεγονός επηρεάζει τις νευρολογικές τους λειτουργίες”.

Οι βραχυκέφαλοι σκύλοι κοιμούνται ελαφριά για να χορτάσουν ύπνο

Για την παραπάνω έρευνα, επιστήμονες του Eötvös Loránd University of Budapest, χρησιμοποίησαν το Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα ως μέθοδο έρευνας για να μελετήσουν τον ύπνο 92 σκύλων.

Η Anna Kiss, συνεργάτης στην έρευνα, από το Hun-Ren Institute of Cognitive Neuroscience and Psychology, εξηγεί:

"Στο εργαστήριο ύπνου οι σκύλοι μαζί με τους γονείς τους ξόδεψαν περίπου 3 ώρες.

Επειδή δεν υπήρχε κάτι που να ενδιαφέρει τους σκύλους, αυτοί κοιμήθηκαν γρήγορα.

Εν τω μεταξύ, διενεργήσαμε το εγκεφαλογράφημα κολλώντας τα ηλεκτρόδια του μηχανήματος πάνω στα κρανία τους, ώστε να ανιχνεύσουμε την ηλεκτρική λειτουργία του εγκεφάλου τους.

Θέλαμε να διαπιστώσουμε, αν οι βραχυκέφαλοι σκύλοι κοιμούνταν διαφορετικά σε σχέση με τους υπόλοιπους, διότι είναι γνωστό ότι υποφέρουν από έλλειψη οξυγόνου, λόγω των αναπνευστικών τους προβλημάτων και αυτό προκαλεί κακή ποιότητα ύπνου.

Ανακαλύψαμε ότι οι σκύλοι με επίπεδο πρόσωπο κοιμήθηκαν περισσότερο από τις 3 ώρες που ήταν ο περιοριστικός χρονικός παράγοντας της έρευνας.

Οπότε σκεφθήκαμε ότι ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας αντισταθμίζει τον ανεπαρκή τους βραδινό ύπνο”.

Επίσης τα αποτελέσματα του Ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος έδειξαν πιθανά προβλήματα μάθησης.

Ειδική προσοχή δόθηκε στη φάση ύπνου REM, κατά τη διάρκεια του Ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, η οποία περιέχει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου σε υψηλές συχνότητες.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι το εύρος των Beta και Delta κυμάτων (μέσω του Ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος), κατά τη διάρκεια της REM φάσης του ύπνου σχετίζονται με την ευφυΐα στους ανθρώπους και την ικανότητα μάθησης αντίστοιχα στους σκύλους.

Άλλος ένας συνεργάτης της παρούσης έρευνας, ο Ivaylo Lotchev, λέει:

"Σε αυτήν την έρευνα βρήκαμε ότι οι βραχυκέφαλοι σκύλοι έχουν μειωμένα τα Beta κύματα και αυξημένα τα Delta σε σύγκριση με σκύλους που έχουν μακρόστενο πρόσωπο.

Η συχνότητα των δεικτών ύπνου στο EEG (ηλεκτροεγκεφαλογράφημα) ήταν αυξημένη.

Αυτό το μοντέλο είχε πρόσφατα συσχετισθεί με φτωχά ποσοστά μάθησης των σκύλων, καθώς και με απώλεια εγκεφαλικού ιστού στους ανθρώπους.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο από όλα φαίνεται να είναι ότι οι βραχυκέφαλοι σκύλοι διατηρούσαν το μοντέλο ύπνου της βρεφικής τους ηλικίας, κάτι παρόμοιο με τα νεογέννητα των ανθρώπων τα οποία ξοδεύουν περισσότερο ύπνο στη REM φάση του ύπνου.

Ο ίδιος, συμπληρώνει: "Οι βραχυκέφαλοι σκύλοι έχουν μεγάλα κρανία και μάτια, ψηλά μέτωπα και μικρές μύτες, διότι οι άνθρωποι βρίσκουν αυτά τα φυσικά χαρακτηριστικά πολύ ελκυστικά.

Έτσι γίνεται και με τα μωρά. Είναι πιθανό, η επιλογή στην αναπαραγωγή σκύλων με κριτήριο τα χαρακτηριστικά που μας αρέσουν, όπως τα μωρά, να επηρεάζει όχι μόνο την εξωτερική τους εμφάνιση, αλλά και τη λειτουργία του εγκεφάλου τους.

Όμως, ο ισχυρισμός αυτός είναι αδύναμος προς το παρόν.

Το πιθανότερο, ωστόσο, είναι ότι η αναπαραγωγή σκύλων με επίπεδο πρόσωπο δυνητικά ίσως προκαλεί βλαβερές αλλαγές και στην λειτουργία του εγκεφάλου τους”.

Παλαιότερη έρευνα για τα προβλήματα ύπνου στους βραχυκέφαλους σκύλους

Το 2023 σε μία έρευνα που έγινε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, σχεδιάστηκε ένα κολάρο για να διαγνώσει τα προβλήματα άπνοιας στους ανθρώπους, ενώ χρησιμοποιήθηκε παράλληλα και σε σκύλους που είχαν ύποπτα συμπτώματα διαταραγμένου ύπνου.

Όπως και η πρόσφατη έρευνα, έτσι και αυτή του 2023 φανέρωσε αναπνευστικά προβλήματα κατά τη διάρκεια του ύπνου, ιδιαίτερα σε σκύλους με επίπεδο πρόσωπο.

Ο Paul McGreevy, καθηγητής ζωικής συμπεριφοράς και ευεξίας του Πανεπιστημίου του Sydney και η κτηνίατρος Anne Fawcett, λέκτορας του ιδίου Πανεπιστημίου, συνεργάστηκαν στην παρουσίαση ενός άρθρου σχετικά με την καταγραφή της οδυνηρής πραγματικότητας που αφορά την καθημερινή διαβίωση των βραχυκέφαλων σκύλων.

Το πιο βασανιστικό στοιχείο αυτής της καταγραφής είναι το λεγόμενο BOAS (Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome), που συμβαίνει επειδή η μύτη, η γλώσσα, ο ουρανίσκος και τα δόντια αυτών των σκύλων συνωστίζονται σε ένα πολύ μικρό χώρο μέσα στο κεφάλι τους και αυτό το γεγονός στενεύει πολύ τις διόδους της αναπνευστικής οδού.

Με αφορμή τις διαταραχές στον ύπνο, οι δύο συνεργάτες είπαν:

"Οι σκύλοι με τέτοια προβλήματα αλλάζουν τον τρόπο και τις στάσεις του ύπνου τους , ώστε να μειώσουν τα δυσάρεστα αποτελέσματα της αναπνευστική τους δυσλειτουργίας.

Σηκώνουν ψηλά τα σαγόνια τους ή κοιμούνται βάζοντας ένα

παιχνίδι ανάμεσα στα δόντια τους για να κρατούν ανοικτούς τους αγωγούς διέλευσης του αέρα.

Μάλιστα, περίπου το 10% από τον πληθυσμό αυτών των φυλών κοιμάται με ανοικτό το στόμα.

Η έρευνα έδειξε ότι οι βραχυκέφαλοι σκύλοι ροχαλίζουν περισσότερο και υποφέρουν από άπνοια

Στην έρευνα του 2023, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι σκύλοι με επίπεδο πρόσωπο εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα με τους ανθρώπους που πάσχουν από άπνοια, λόγω των εμποδίων στην άνω αναπνευστική οδό.

Αυτό συμβαίνει λόγω της χαλάρωσης των μυών που υποστηρίζουν την λειτουργία του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος με αποτέλεσμα την εμφάνιση αδύσικων αναπνευστικών μοντέλων, διακοπτόμενου ύπνου, κόπωσης στη διάρκεια της ημέρας και υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής τόσο στους ανθρώπους, όσο και στους σκύλους.

Η επικεφαλής της έρευνας του 2023 του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, Linda Niinikoski, λέει χαρακτηριστικά:

"Η άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου βάζει τους ανθρώπους σε καταστάσεις κινδύνου, όπως η υπέρταση και οι καρδιοαναπνευστικές παθήσεις.

Ο ύπνος επηρεάζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, την έκκριση των ορμονών και τον μεταβολισμό μας.

Επαρκής και σωστός ύπνος είναι παράγοντας ζωτικής σημασίας για την ποιότητα της ζωής μας.

Για αυτούς, αλλά και για άλλους λόγους μας ενδιαφέρει αντίστοιχα και η ποιότητα ύπνου των τριχωτών μας συντρόφων”.

Οι προηγούμενες έρευνες για την υπνική άπνοια στους σκύλους απαιτούσαν τους σκύλους να συνδέονται με όλα τα είδη εξοπλισμού ή να έμπαιναν μέσα σε ειδικά κουτιά στο εργαστήριο, κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Κανένας από αυτούς τους τρόπους έρευνσς δεν είναι ιδανικός και σύμφωνα με τη Niinikoski, οι έρευνες που γίνονταν έτσι αποτελούσαν μεγάλες προκλήσεις.

Ευτυχώς οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Lung δημιούργησαν ένα κολάρο και έτσι οι σκύλοι που συμμετέχουν στις έρευνες το κάνουν από το σπίτι τους.

Τελικά τα στοιχεία που προέκυψαν από τις μετρήσεις που φάνηκαν σε αυτά τα περιλαίμια έδειξαν ότι οι σκύλοι με επίπεδο πρόσωπο εμφάνισαν σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό αναπνευστικών διαταραχών κατά τη διάρκεια του ύπνου. Επίσης ροχάλιζαν πολύ πιο συχνά.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0