BLOG

Λαμπραντόρ : Η ιστορία , τα χαρακτηριστικά και οι λόγοι που το καθιστούν το διασημότερο τετράποδο φίλο μας (Μέρος 2ο)

27/06/2019
0 Liked

Στο 1ο μέρος του άρθρου Λαμπραντόρ: Η ιστορία, τα χαρακτηριστικά και οι λόγοι που τον καθιστούν το διασημότερο τετράποδο φίλο μας,  είδαμε ότι οι πρόγονοι των Λαμπραντόρ αναπαράχθηκαν, με σκοπό να βοηθούν στην αλιεία τους Εγγλέζους ψαράδες και άποικους του νησιού της Νέας Γης.

Η αποστολή αυτή απαιτούσε την ύπαρξη πυκνού και αδιάβροχου τριχώματος, ώστε να αντέχουν τις πολικές θερμοκρασίες και να κολυμπούν μέσα στα δυνατά θαλάσσια ρεύματα για πολύ ώρα.

Όταν εισήχθησαν στην Αγγλία, ο ρόλος τους άλλαξε και έγιναν σύντροφοι στο κυνήγι, όπου η ικανότητα τους να βρίσκουν και να κουβαλούν τα θηράματα στο στόμα αβλαβή, καθώς και η ευφυής τους ιδιοσυγκρασία θα τα καθιστούσαν σύντομα τους καλύτερους ιχνηλάτες παγκοσμίως.

Η προθυμία τους και η προσαρμοστικότητα του χαρακτήρα τους στο πέρασμα των χρόνων, έδωσε τη δυνατότητα στον άνθρωπο να τα χρησιμοποιήσει σε διάφορους σημαντικούς ρόλους, όπως συνοδοί τυφλών , ανιχνευτές βομβών ή απαγορευμένων ουσιών , σύντροφοι σε σπορ που απαιτούσαν ανίχνευση ή ανεύρεση πραγμάτων κ.ά. Είναι η ράτσα σκύλων που συνδυάζει πολλά ταλέντα!

Ας δούμε κάποια από τα γνωρίσματα της φυλής αυτής.

 

Φυσικά χαρακτηριστικά των Λαμπραντόρ

Θεωρείται μία μεσαία προς μεγαλόσωμη φυλή.

Ανάλογα την αναπαραγωγή τους, μπορεί να ζυγίζουν από 22 ως 36 Kgr περίπου.

Οι σωματικές τους διαστάσεις είναι αρμονικές και υπάρχει ισορροπία μεταξύ του μήκους των ποδιών και της ράχης τους.

Το κρανίο τους είναι φαρδύ, με απαλή λούτρινη υφή γούνας , τα πτερύγια των αυτιών τους είναι μαλακά και η μόνιμα καλόκαρδη έκφραση τους προσδίδει αυτή την γλυκύτητα στην όψη τους.

Το σώμα τους είναι δυνατό, μυώδες και καταλήγει σε μία παχιά ουρά, η οποία στενεύει προς το τελείωμα της.

Το ρύγχος τους φιλοξενεί ένα δυνατό ζευγάρι σιαγόνων, με μία πλήρη σειρά 42 ολόλευκων δοντιών.

 

Το τρίχωμα των Λαμπραντόρ

Το κοντό, πυκνό και ευκολοκαθάριστο τρίχωμα τους συναντιέται σε 3 χρωματισμούς ( κίτρινο, σοκολατί και μαύρο ) και χρειάζεται λίγη περιποίηση για να λάμψει.

Η επιφάνεια της γούνας τους είναι γυαλιστερή και με ελάχιστα λιπαρή υφή. Οι τρίχες τους είναι ίσιες, παρόλο που σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρείται ένας μικρός κυματισμός στην πλάτη, όταν είναι ενήλικα.

Το πυκνό υπόστρωμα και το αδιάβροχο άνω μέρος τα κρατάει ζεστά ακόμα και στα πιο ψυχρά κλίματα.

Μόλις βγουν έξω από την θάλασσα ή την λίμνη που βούτηξαν, αρκεί ένα γρήγορα τίναγμα το σώματος τους για να διώξει το παγωμένο νερό που συσσωρεύθηκε πάνω στην γλιστερή τους γούνα.

Οι γενετικοί παράγοντες που καθορίζουν το χρώμα της γούνας τους είναι ξεκάθαροι και πιο διακριτοί από κάθε άλλη φυλή σκύλων.

Όταν αναφερόμαστε στα Λαμπραντόρ δεχόμαστε μόνο 3 χρώματα τριχώματος:

Κίτρινο , Σοκολατί και Μαύρο.

Αν και μπορεί να ακούσετε άλλες χρωματικές περιγραφές, όπως το Χρυσό Λαμπραντόρ ή το κοκκινωπό Λαμπραντόρ, όλα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο παρά παραλλαγές του βασικού Κίτρινου χρώματος.

Τα μόνα χρώματα που αναγνωρίζουν τα Kennel τόσο στην Αγγλία όσο και στις ΗΠΑ είναι τα 3 προαναφερθέντα.

 

Συνολική αποτίμηση κύριων χαρακτηριστικών

Το γυαλιστερό αδιάβροχο τρίχωμα , τα μαλακά πτερύγια των αυτιών τους, καθώς και η λούτρινη υφή της ουράς, τους δίνουν εμφάνιση που μοιάζει σχεδόν με αυτή της φώκιας.

Ειδικά μέσα στο νερό, αυτή η ομοιότητα εντείνεται, διότι εκεί αισθάνονται σαν το σπίτι τους κολυμπώντας χαμηλά μέσα στο νερό, ωθούμενα από τις δυνατές και κατάλληλες για γρήγορο κολύμπι πατούσες τους.

Ακόμα και στην στεριά όμως, είναι εξίσου δυνατά και η στιλπνή κορμοστασιά τους δίνει την εντύπωση ενός υγιούς και καλογυμνασμένου αθλητή.

 

Οι αθλητικές τους ικανότητες

Τα Λαμπραντόρ είναι πολυτάλαντα και ευκίνητα σκυλιά όπου μπορούν να τρέξουν γρήγορα κοντινές διαδρομές ή να διατηρήσουν ένα σταθερό ρυθμό με μεγάλες δρασκελιές, ώστε να καλύψουν μεγάλες αποστάσεις.

Για σχετικά μεγαλόσωμη φυλή , είναι ευέλικτα, ικανά να πηδήξουν εμπόδια μεγαλύτερα του ενός μέτρου.

Το ξεδίπλωμα των ταλέντων τους εξαρτάται από τον τύπο της ομάδας που ανήκουν και αναπαράχθηκαν για κάποιο συγκεκριμένο σκοπό (εκθεσιακή αναπαραγωγή ή σκυλιά εργάτες).

 

Ιδιοσυγκρασία των Λαμπραντόρ

Η γλυκύτητα στην έκφραση που έχουν, καθρεφτίζει την καλοσυνάτη φύση τους.

Ακολουθούν εύκολα, αντέχουν υπομονετικά , πρόθυμα υπακούουν , αγαπούν πολύ το νερό και αυτές οι ιδιότητες είναι το σήμα κατατεθέν τους, με κάποιες εξαιρέσεις πάντα στον κανόνα.

Έχουν παρατηρηθεί σκυλιά αυτής της ράτσας να είναι νευρικά, ακόμη και επιθετικά σε ορισμένες περιπτώσεις.

 

Ειδικά χαρακτηριστικά της φυλής

Επειδή αναπαράχθηκαν αρχικά για ιχνηλάτες και διακομιστές των θηραμάτων στο κυνήγι, κουβαλούν πολλές συνήθειες από το συγκεκριμένο σκοπό αναπαραγωγής.

Το στόμα τους μπορεί να κουβαλήσει ευγενικά και προσεκτικά ευπαθή αντικείμενα και έχουν πάντα ζωηρή επιθυμία να σηκώνουν από το έδαφος πράγματα για να τα μεταφέρουν.

Λόγω της δυνατής τους όσφρησης έχουν την δυνατότητα να ξετρυπώνουν μεγάλη ποικιλία πραγμάτων και δεν αποτελεί έκπληξη η χρησιμοποίηση τους για ανεύρεση θυμάτων από σεισμούς , ανίχνευση για ύπαρξη βομβών ή ναρκωτικών ουσιών κ.ά.

 

Η προσωπικότητα των Λαμπραντόρ

Πολλοί σκυλο-γονείς της ράτσας ισχυρίζονται ότι έχουν μεγάλη αίσθηση του χιούμορ και ότι πολλά από αυτά είναι εξαιρετικά παιχνιδιάρικα ακόμα και στην ενήλικη φάση της ζωής τους.

Άλλα μπορεί να είναι υπεροπτικά , αδέξια και θορυβώδη, ειδικά στην παιδική ηλικία.

Φυσικά οι ικανότητες τους και η προσωπικότητα τους μπορεί να διαφέρουν από σκύλο σε σκύλο , όμως είναι γεγονός ότι τα τελευταία 50 χρόνια περίπου, τα Λάμπραντορ έχουν χωριστεί σε 2 ευδιάκριτους τύπους σκυλιών.

Θα εξετάσουμε αυτούς τους τύπους, διότι δεν ταιριάζει κάθε Λάμπραντορ σε κάθε σπίτι και κάποια σπίτια ταιριάζουν καλύτερα με έναν από τους 2 αυτούς τύπους σκυλιών.

Για 50 και πλέον χρόνια, τόσο στην Αγγλία όσο και στις ΗΠΑ, τα χαρακτηριστικά της ράτσας επηρεάστηκαν από το αν τα σκυλιά αναπαράχθηκαν για εκθεσιακούς σκοπούς ή για να βρίσκονται στον αγρό και το κυνήγι.

 

Χαρακτηριστικά των Εγγλέζικων ή για show Λαμπραντόρ

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν εξοικειωθεί με την εικόνα ενός σκύλου με φαρδύ κεφάλι , μεγάλο σωματικό βάρος που προορίζεται για εκθεσιακή παρουσία και είναι γνωστό στις ΗΠΑ ως Εγγλέζικο Λαμπραντόρ ή στην Αγγλία ως εκθεσιακό Λαμπραντόρ.

Το American Kennel Club το περιγράφει ως εξής :

έχει κοντό, πυκνό και αδιάβροχο τρίχωμα, λούτρινη ουρά και ένα κεφάλι που καθαρά ξεχωρίζει το φαρδύ του κρανίο, έχει δυνατά σαγόνια, αλλά και καλοπροαίρετη φιλική ματιά που αντιπροσωπεύει τον καλό, έξυπνο και εκφραστικό του χαρακτήρα.

Το British Kennel Club τον περιγράφει σαν ένα σκύλο με μεγάλο κρανίο ,φαρδιά μύτη και παχιά λούτρινη ουρά που στενεύει στο τέλος.

Επίσης το θεωρεί ευκίνητο, κάτι που είναι ίσως υπερεκτιμημένο για μερικά βαριά εκθεσιακά Λαμπραντόρ.

Αυτά τα σκυλιά έχουν πιο γεροδεμένο σωματικό πλαίσιο από ότι τα ξαδέρφια τους, τα σκυλιά εργασίας, αλλά δυστυχώς πολλά από αυτά είναι υπέρβαρα.

 

Χαρακτηριστικά των Αμερικάνικων ή εργασιακών Λαμπραντόρ

Αυτού του τύπου τα σκυλιά είναι πιο αθλητικά και λίγο διαφορετικά από τα Εγγλέζικα ξαδέρφια τους.

Συνήθως δεν έχει η ουρά τους αυτή τη λούτρινη επιφάνεια.

Τα αυτιά τους ίσως είναι λίγο μακρύτερα, το κεφάλι τους στενότερο και γενικά διαθέτουν λιγότερη μυϊκή μάζα.

Τα μάτια έχουν κοντύτερη απόσταση μεταξύ τους και είναι πιο ενθουσιώδη στην φύση τους, επιθυμώντας διακαώς το τρέξιμο και την ιχνηλασία.

Είναι αντικείμενο ευρείας συζήτησης για το ποιος από τους 2 τύπους είναι ο αντιπροσωπευτικός της ράτσας.

Πολλοί λάτρεις της φυλής αυτής θα προτιμούσαν τα εκθεσιακά Λαμπραντόρ να έχουν μικρότερο βάρος και τα εργασιακά Λάμπραντορ να είναι πιο κοντά στα παραδοσιακά χαρακτηριστικά της φυλής.

 

Ανακεφαλαίωση των κύριων χαρακτηριστικών

Η ράτσα αυτοπροσδιορίζεται ως έχουσα φιλική διάθεση, πληθωρικό και κεφάτο χαρακτήρα, με έντονο το συναίσθημα αναζήτησης της χαράς και του παιχνιδιού.

Παρά τις διαφορές των 2 τύπων υπάρχουν ανάμεσα τους πολλά κοινά.

Συγκεκριμένα , η καλοπροαίρετη φύση τους , η επιδίωξη της ανθρώπινης παρέας για ευχάριστη αλληλεπίδραση , η προθυμία και προσαρμοστικότητα τους τα έχουν προφανώς καταστήσει για πολλά χρόνια το διασημότερο τετράποδο φίλο του ανθρώπου.

Παρά τη δημοτικότητα τους ως σκύλων συντροφιάς και ως συνεργάτες σε πολλές ανθρώπινες δραστηριότητες, πρώτα και πάνω από όλα είναι ιχνηλάτες και διακομιστές θηραμάτων ή αντικειμένων.

Ο ρόλος τους είναι να βρίσκονται συνεχώς δίπλα στο αφεντικό τους μέχρι να εντοπίσουν και να αποθέσουν το θήραμα στα χέρια του.

Ότι και αν τους ζητηθεί , ακόμα και να μεταφέρουν κάτι το ευπαθές στο στόμα τους προσεκτικά θα το κάνουν με προθυμία, αυταπάρνηση και ταχύτητα.

Η υψηλή τους ικανότητα για συνεργασία και η ευφυής ιδιοσυγκρασία που έχουν , εξηγούν με ακρίβεια τους πολυδιάστατους ρόλους που διαδραματίζουν στην κοινωνία μας , καθιστώντας την ράτσα αυτή ως την διασημότερη στην παγκόσμια κυνολογική κοινότητα.

 

Για ποιους ίσως να είναι ακατάλληλα;

Παρόλη την δημοφιλία τους δεν ταιριάζουν όλοι οι άνθρωποι στην συμβίωση με ένα μεγαλόσωμο , ζωηρό , άτακτο και ίσως λίγο καταστροφικό κουτάβι, που χάνει αρκετό χνούδι και αγαπά πολύ την λάσπη ή το κύλισμα πάνω σε νεκρά ίσως πλάσματα ή πράγματα.

Τα Λαμπραντόρ είναι κοινωνικά , γεμάτα στοργή και αγάπη σκυλιά που δεν θέλουν να μένουν μόνα τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Επομένως, αν δουλεύεις πολύ πρέπει κάπως να του εξασφαλίσεις καθημερινή απασχόληση και αλληλεπίδραση.

Αντιθέτως , αν έχεις χρόνο στο σπίτι και τον διαθέτεις για την άσκηση και την εκπαίδευση του σκύλου σου ή απλώς τον πηγαίνεις περιπάτους τότε θα απολαύσεις έναν αθλητικό, δυνατό και στοργικό τετράποδο φίλο.

Σίγουρα θα ευχαριστηθείς την συμβίωση μαζί του, όπως και η οικογένεια του Owen Wilson και της Jennifer Aniston στην ταινία "Marley and me" με τα 3 παιδιά τους, όπου αυτό το σκανταλιάρικο , πανέξυπνο και συντροφικό  πνεύμα του Marley έκανε την καθημερινότητα τους ευχάριστη, αλλά και τόσο απρόβλεπτη, ώστε στο τέλος η απώλεια του, τους έθλιψε τόσο πολύ, ώστε πραγματικά έχασαν ένα πολύτιμο μέλος της οικογένειας τους.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0