BLOG

Είναι η γάτα το σωστό κατοικίδιο για εσένα;

24/10/2022
0 Liked

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται:

Είναι μια γάτα το κατάλληλο κατοικίδιο για εμένα; Αυτό δείχνει μια διάθεση δέσμευσης που είναι απαραίτητη, αν θέλεις να αποκτήσεις αυτό το πανέμορφο τετράποδο φιλαράκι. Οι γάτες αγαπούν πολύ και μακροχρόνια.

Το κατάλληλο κατοικίδιο

Μπορεί η γάτα να μην είναι απαιτητικό ζώο από την άποψη της φροντίδας, δεν ισχύει όμως το ίδιο με την καρδιά της. Επιθυμεί σταθερή δεσμευτική σχέση, όπου θα επικοινωνείς κάνοντας διάφορα πράγματα μαζί της. Η εκπαίδευση μίας γάτας δεν αφορά μαθήματα υπακοής. Όταν έχεις αυτό στο μυαλό σου, τότε οι κοινές σας εμπειρίες θα είναι αξέχαστες.

Αν όμως πιστεύεις, ότι ο τριχωτός σου σύντροφος πρέπει να σε υπακούει και ότι αυτός είναι ο κύριος στόχος της εκπαίδευσης, τότε μην προχωρήσεις στην απόκτηση του.

Οι γάτες χρειάζονται έναν καλό λόγο, για να κάνουν κάτι ή να αλλάξουν αυτό που ήδη κάνουν. Αντίθετα, θα λειτουργήσει με θετικό τρόπο ένα σύστημα συνεργασίας που σίγουρα θα σε διασκεδάσει. Απαιτεί όμως ένα υψηλό επίπεδο απασχόλησης σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα και φυσικά την κατανόηση σου για το πόσο αυτό είναι σημαντικό για τη γάτα σου.

Οι γάτες κοιμούνται ή λαγοκοιμούνται πολλές ώρες μέσα σε ένα 24ωρο, σχεδόν το 70% αυτού. Παρόλα αυτά, έχουν βρει τους τρόπους να κάνουν αισθητή την παρουσία τους ακόμα και τότε, διότι επιλέγουν να ξαπλώνουν σε μέρη που είναι κοντά μας για να μας κρατάνε παρέα.

 

Τα κάνουν όλα με τον τρόπο τους

Αν τους εξασφαλίσουμε έναν χώρο παιχνιδιού εμπλουτισμένο με ενδιαφέροντα γατοπαιχνίδια, το πιθανότερο είναι να το απολαύσουν. Τότε δε θα ανησυχούμε αν απασχολούνται με κάτι.

Η επιτυχής γατοεκπαίδευση είναι δρόμος με 2 κατευθύνσεις:

Κάνεις στον κολλητό σου μια χάρη, όταν εκείνος τη ζητάει. Μετά του δημιουργείς τη φιλική “υποχρέωση” να κάνει κάτι και αυτός για εσένα. Έτσι λειτουργεί καλύτερα η εκπαίδευση μίας γάτας.

 

Ναι, είναι ιδιότροπες

Οι γάτες συμπεριφέρονται καλύτερα, όταν τους παραχωρούμε κάποιον χώρο για δική τους χρήση. Η φροντίδα μας προς αυτές πρέπει να συμβαδίζει με τα ένστικτά τους. Δε χρειάζεται να τις εκπαιδεύουμε εντατικά, αν διαθέτουμε κάτι που ήδη τις ευχαριστεί (π.χ ονυχοδρόμιο).

Κατά κάποιον τρόπο η συντήρηση τους είναι εύκολη, διότι αγαπούν να περιποιούνται μόνες τους τον εαυτό τους. Όμως, από την άλλη μεριά είναι και απαιτητική, διότι τα στάνταρ τους είναι πολύ υψηλότερα από τα αντίστοιχα των σκύλων. Είναι ευρέως γνωστό ότι οι σκύλοι είναι ευχαριστημένοι με λιγότερα και δεν θεωρούνται γενικά ιδιότροπα κατοικίδια, σε αντίθεση με τις γάτες. Αυτό ισχύει, διότι τα 2 αυτά είδη ζώων έχουν μεταξύ τους διαφορετικές κυνηγετικές στρατηγικές:

Οι σκύλοι κυνηγούν σε κοπάδια και προκειμένου να κρύψουν τη μυρωδιά τους, κυλιούνται πάνω σε διάφορα πράγματα. Οι γάτες από την άλλη, κυνηγούν κάνοντας ενέδρα στα θύματα τους και αυτοκαθαρίζονται, για να μην ανιχνεύσει τη μυρωδιά τους το υποψήφιο θήραμα.

Τι σημαίνει για εσένα αυτό;

Ότι μπορείς πολύ πιο εύκολα να μοιραστείς τον καναπέ ή το κρεβάτι σου με τη γάτα σου.

Εγχειρίδιο οδηγιών

Για να γίνεις πραγματικός γατολάτρης και να βιώσεις τη Maximum ευχαρίστηση, πρέπει να είσαι πρόθυμος να ακολουθήσεις τις διδαχές του ειδικού στη γατοφροντίδα.

Ποιος, όμως είναι αυτός; Μα φυσικά η ίδια η Γάτα σου.

Αυτή γνωρίζει τον κατάλληλο τρόπο χειρισμού της φροντίδας της καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον. Αν λειτουργήσεις με γνώμονα τη βολή και την δική σου ικανοποίηση, δε θα χτίσεις ποτέ μια στενή σχέση με το φιλαράκι σου.

Το σημείο κλειδί ανάμεσα σας είναι αυτή η «στενή σχέση». Αυτό είναι κάτι που όλες οι γάτες το χειρίζονται εξαιρετικά. Ευτυχώς, κάθε γάτα είναι πρόθυμη να μας πει τι πρέπει να κάνουμε και αυτό αποτελεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την επικοινωνία μας. Τα καθαρά μηνύματα κάνουν ευκολότερο να καταλάβουμε τι θέλουν, να τους προσφέρουμε και να εισπράξουμε την εκτίμηση, αλλά και την αγάπη τους.

Εκπαίδευση = Επικοινωνία

Η αλληλοκατανόηση χτίζει τον στενό δεσμό μεταξύ ανθρώπου και γάτας. Αν παρατηρούμε και κάνουμε πράγματα με τέτοιον τρόπο, ώστε να βοηθήσουμε τον σύντροφο μας να αισθανθεί τη φροντίδα και την αγάπη μας, τότε θα κάνει και αυτός το κάτι παραπάνω για εμάς. Για παράδειγμα , άσε τα ρολά του παραθύρου σηκωμένα, για να του εξασφαλίσεις 1 ωραίο σημείο παρατήρησης του έξω κόσμου. Έτσι θα είστε και οι 2 ευτυχισμένοι  και να είσαι σίγουρος ότι αυτή η αμοιβαιότητα είναι πολύ σημαντική.

 

Δώσε ότι χρειάζεται

Η καλή σχέση με τη γάτα σου βασίζεται στην ισότητα. Μέσα σε μια γατοαποικία, διάφορες γάτες επιλέγουν τι θα κάνουν, όμως κάποιες πράξεις τους ευεργετούν την κοινότητα. Μοιράζονται το μεγάλωμα των μικρών, κυνηγούν και προστατεύουν το σύνολο. Είναι κοινωνικά ζώα, όπως άλλωστε και εμείς. Δεν μπορούν να ζήσουν ολοκληρωτικά μέσα στον πολιτισμό μας, όμως μέσα στο σπίτι μας μοιραζόμαστε μια κοινή κουλτούρα. Αυτήν της κατανόησης και της αλληλοευχαρίστησης.

Επίλογος

Τελικά, θα είσαι ιδανικός γατογονέα, αν δεχθείς τα παρακάτω:

• Ότι τα 15-18 δυνητικά έτη ζωής της γάτας σου, δε θα σου φαίνονται αιώνες.

• Να μη σε πειράξει που θα μοιραστείς το σπίτι σου με κάποιον που μαδάει, αφήνει ίχνη άμμου υγιεινής στο πάτωμα και ενίοτε εκτοξεύει μερικές τριχόμπαλες.

• Να απολαμβάνεις το καλωσόρισμα στο σπίτι σου με ένα παρατεταμένο χουρχουρητό ευχαρίστησης και ευγνωμοσύνης.

• Να διασκεδάζεις, όταν κάποια το βράδια σε ξυπνάει για παιχνίδι.

• Να στεναχωριέσαι, όταν κατά τις μετακινήσεις σου αφήνεις πίσω, μόνο του το φιλαράκι σου.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0