BLOG

Η αυτοβιογραφία του “ζαρωμένου”Σαρπέι(Shar-Pei)

12/02/2024
0 Liked

Αν ψάχνεις για έναν σκύλο πιστό και προστατευτικό, αλλά ταυτόχρονα ήρεμο και καλοσυνάτο που θα είναι τέλεια συντροφιά στην οικογένεια σου, τότε τον βρήκες στο πρόσωπο μου.

Είμαι αφοσιωμένος φύλακας και έμπιστος φίλος, καθώς και ευκολοπροσάρμοστος σε όλες τις συνθήκες, από μικρό διαμέρισμα, μέχρι μεγάλη βίλα.

Τις περισσότερες φορές θα με δεις να κάθομαι δίπλα στο παράθυρο για να παρακολουθώ ποιος έρχεται στο σπίτι και να σε ειδοποιώ πρώτος.

Είμαι αρχοντικός, αξιαγάπητος και πάντα σε εγρήγορση για να προστατεύω την οικογένεια μου.Θεωρούμαι ένας από τους καλύτερους φύλακες, γιατί θα γαβγίσω σε όλους τους ξένους που θα πλησιάσουν τους ανθρώπους μου.

Πρέπει, όμως να με εκπαιδεύεις διαρκώς, διότι εκτός από ευφυής είμαι και πολύ πεισματάρης, επίσης.

Μόλις μου δείξεις ποιος είναι ο αρχηγός, θα σεβαστώ την ηγετική του θέση και θα τον υπακούω διαπαντός.

Όσο πιο νωρίς με κοινωνικοποιήσεις με άλλους ανθρώπους, αλλά και ζώα, τόσο πιο καλά για εμένα.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Εμείς τα Σαρπέι, φημιζόμαστε για τη ζαρωμένη μας γούνα που ουσιαστικά δημιουργήθηκε για να μας προστατεύει στους αγώνες.

Αποτελεί την πανοπλία μας, διότι αναπαραχθήκαμε με σκοπό την προστασία των ανθρώπων μας.Για αυτόν τον λόγο το δέρμα μας έχει πτυχώσεις και αν κάποιος άλλος σκύλος ή άνθρωπος μας αρπάξει απότομα τραβώντας τη γούνα μας, εύκολα θα ξεφύγουμε, χωρίς να πάθει ζημιά κάποιο εσωτερικό μας όργανο.

Αυτό είναι ένα από τα προτερήματα που μας κάνει σπουδαίους φύλακες.

Ωστόσο, υπάρχει και η αρνητική πλευρά αυτών των διπλώσεων του δέρματος μας, όπου η περιποίηση του απαιτεί ειδικά προϊόντακαι φροντίδα.

Ηλικιακά ορόσηματου Σαρπέι

Εμείς τα Σαρπέι μεγαλώνουμε γεμάτα χάρη.

Παρακάτω θα σου αποκαλύψω κάποια ορόσημα της ζωής μας, ώστε αν αποκτήσεις κάποιον από εμάς να γνωρίζεις τι χρειάζεται στα διάφορα στάδια της ζωής του:

  • ΚουτάβιΣαρπέι (3-18 μηνών)

Πρέπει να αρχίσεις την εκπαίδευση μου νωρίς και να γίνεται συχνά.Φρόντισε την έγκαιρη κοινωνικοποίηση μου, ώστε καθώς μεγαλώνω να έχω σωστή συμπεριφορά.

  • ΈφηβοΣαρπέι (2-4 ετών)

Έχω αγύριστο κεφάλι στα νεανικά μου χρόνια, οπότε σε παρακαλώ μη σταματήσεις να με εκπαιδεύεις.Λατρεύω τις λιχουδιές και τα χάδια των οικείων μου.

  • ΗλικιωμένοΣαρπέι (4-10 ετών)

Έχω προδιάθεση σε διάφορες κληρονομικές παθήσεις.Πρέπει να κανονίζεις συχνά ραντεβού με τον κτηνίατρο μου για να μένω υγιής και ευτυχισμένος.

Η ιστορία της φυλής μου

Ανήκω σε μία πολύ παλιά ράτσα σκύλων που κατάγεται από την Κίνα και υπάρχουμε από το 200 π.Χ. περίπου.

Ο αρχικός σκοπός της αναπαραγωγής μας ήταν το κυνήγι, η φύλαξη και οι αγώνες και αυτούς τους ρόλους διατηρούμε σχεδόν μέχρι σήμερα.

Πριν από 2.000 χρόνια, οι άνθρωποι μας χρησιμοποιούσαν για να συγκεντρώνουμε τα κοπάδια στις νότιες επαρχίες της Κίνας, μέχρι που η φήμη μας μεγάλωσε παγκόσμια.

Είμαστε καλοί κυνηγοί αγριογούρουνων και το ζαρωμένο δέρμα πάνω από τα μάτια μας εκφοβίζει όλους τους αντιπάλους μας.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα πολλοί οργανωτές αγώνων μας έβαζαν να παλεύουμε με άλλους ομοφύλους μας με σκοπό τα παράνομα στοιχήματα.

Μας πότιζαν αλκοόλ και μας εκπαίδευαν για να είμαστε άγριοι και επιθετικοί.

Με το πέρασμα του χρόνου εμφανίστηκαν στην Κίνα πιο μεγαλόσωμες φυλέςσκύλων και σιγά-σιγά, ευτυχώς, σταμάτησαν να μας χρησιμοποιούν σε αγώνες επικράτησης.

Τώρα είμαστε σκύλοι κατάλληλοι για οικογένειες.

Κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Han, είμαστε τόσο πολύ διάσημοι, ώστε έφτιαχναν με τη μορφή μας πολλά πήλινα αγαλματίδια.

Σήμερα κάποια από αυτά εκθέτονται στο μουσείο του Λούβρου και στο Βρετανικό μουσείο.

Ως βασιλικοί σκύλοι, είχαμε τον ρόλο της φύλαξης των ισχυρών και πλουσίων για πολλούς αιώνες.Όμως, όταν ο Mao Zedong ήλθε στην εξουσία χάσαμε την αίγλη μας.

Αυτό συνέβη διότι, μας πουλάγανε με υψηλούς δείκτες φορολογίας και αν κάποιος ήθελε να αγοράσει ένα Σαρπέι, θεωρούμασταν είδος πολυτελείας.

Λίγοι από εμάς μεταφέρθηκαν στην Ταιβάν και το Χονγκ Κονγκ και έτσι επιβιώσαμε ως σκυλοφυλή, όμως γίναμε σπάνιο είδος.

Στην πραγματικότητα, παραλίγο να εξαφανιστούμε και μάλιστα κατέχουμε μία θέση στο Βιβλίο των ρεκόρ Guinness, σαν “η πιο σπάνια ράτσα σκύλου”.

Ευτυχώς για εσένα, αυτό άλλαξε από το 1978 και έπειτα, με αποτέλεσμα σήμερα να μας βρίσκεις σε αφθονία.

Κατέχουμε τη θέση Νο 134 ως προς τη σειρά αναγνωρίσεως της φυλής μας στο αρχείο του AKC (American Kennel Club).

Συμβουλές φροντίδας

  • Φρόντιζε με καθημερινά για τις διπλώσεις του δέρματος μου.

Έχω τέτοιες στο πρόσωπο μου και στο σώμα μου.Να με παρατηρείς καθημερινά και να με καθαρίζεις με άοσμα μαντηλάκια καθαρισμού, αν εντοπίσεις κάτι ακάθαρτο.

Αν δεις επίσης ερεθισμούς, όπως κοκκινίλες, πρήξιμο, άσχημη μυρωδιά, τότε ενημέρωσε άμεσα τον κτηνίατρο μου.

  • Απόκτησε ένα πιο μεγάλο σε ηλικία Σαρπέι.

Συχνά, τα προβλήματα υγείας του συναφιού μου εμφανίζονται αργότερα από την παιδική ηλικία.Αν πάρεις ένα ενήλικο Σαρπέι, ίσως αποκλείσεις κάποια κληρονομική προδιάθεση που θα έπρεπε ήδη να έχει εκδηλωθεί σε ασθένεια, ενώ ο κτηνίατρος σου θα το εξετάσει άμεσα και αν δεν βρει κάτι ανησυχητικό, θα καταστρώσει ένα πλάνο υγείας που θα διατηρήσει τον σύντροφο σου υγιή για πολλά χρόνια.

Συνηθισμένες παθήσεις

  • Πυρετός των Σαρπέι

Αφορά μία κληρονομική κατάσταση επαναλαμβανόμενων πυρετών και φλεγμονών.Προκαλεί πόνο, δυσφορία και πρήξιμο, κυρίως στους αστραγάλους.

Ανησυχητικές θερμοκρασίες, άνω των 41°C, μπορεί να οδηγήσουν σε νεφρικές βλάβες, θρομβώσεις και υψηλές πιέσεις του αίματος.

  • Ερεθισμοί του δέρματος

Λόγω των δερματικών πτυχώσεων οι ερεθισμοί είναι συχνοί για εμάς.Αυτές οι μολύνσεις συνήθως είναι βακτηριδιακές ή μυκητιακές και μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση εξανθημάτων, κνιδώσεων, δερματικών αλλοιώσεων με κακάδια κ.α.

Συχνά ο εγκλωβισμός του ιδρώτα, ιδίως το καλοκαίρι, ανάμεσα στις ζάρες του δέρματος μας δημιουργεί, επίσης ανεπιθύμητους ερεθισμούς στο δέρμα μας.

  • Γλαύκωμα

Πολύ συχνά υποφέρουμε από οφθαλμικά προβλήματα, όπως το γλαύκωμα που οφείλεται στην υψηλή πίεση των ματιών και δυνητικά, ίσως οδηγήσει στη σταδιακή απώλεια όρασης ενός ή και των δύο ματιών.

Το εντρόπιο (είναι το γύρισμα προς το εσωτερικό του ματιού των βλεφαρίδων και συνήθως προκαλείται από μυικό σπασμό), η δυσμορφία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα και ο καταρράκτης, είναι επίσης συνηθισμένες παθήσεις για τη ράτσα μου, λόγω του σχήματος των βλεφάρων μας.

Επίλογος

Αν διαβάσεις τις προδιαγραφές της ράτσας μου, αμέσως θα καταλάβεις πόσο ιδιαίτερος είμαι, διότι ένα αυθεντικό Σαρπέι πρέπει να έχει :

  • κεφάλι σαν πεπόνι
  • στόμα σαν της βατραχομάνας
  • αυτιά σε σχήμα αχιβάδας
  • πρόσωπο σαν της γιαγιάς
  • λαιμό σαν του νεροβούβαλου
  • σώμα σαν του ψαριού
  • πλάτη σαν της γαρίδας
  • οπίσθια σαν του αλόγου
  • όλα αυτά επάνω σε πόδια δράκου
  • με πέλματα σε σχήμα σκόρδου.

Ναι, αυτός είμαι εγώ.Ένας και μοναδικός.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0