BLOG

Η αυτοβιογραφία της «εξωγήινης» γάτας Sphynx

17/07/2023
0 Liked

Αν ψάχνεις για μια αλλόκοτη, περίεργη, αλλά και αξιαγάπητη συντροφιά με μοναδική εμφάνιση, βρήκες το ιδανικό αποτέλεσμα της έρευνας σου.

Γνωρίζω ότι διαφέρω από τις άλλες φυλές γάτας, όμως το άτριχo σώμα μου είναι ένα από τα σημεία αυτής της διαφοροποίησης.


Μήπως έχεις παιδιά ή άλλα κατοικίδια;


Αν ναι, τότε θα περάσουμε υπέροχα, διότι τα πάω καλά με τους δίποδους, αλλά και τους τετράποδους συγκατοίκους μου.

Με αγαπούν ιδιαίτερα άνθρωποι με αλλεργικές ευαισθησίες και θέλω πάντα να βρίσκομαι δίπλα στους ανθρωποσυντρόφους μου, είτε για αγκαλίτσες, είτε για παιχνίδι.


Λόγω της extra ενέργειας που έχουμε όλες οι Sphynx χρειάζομαι πολλά παιχνίδια, αλλά και ένα ονυχοδρόμιο με πατώματα για να σκαρφαλώνω.


Μπορώ να περνώ καλά και μόνος μου, όμως προτιμώ την παρέα σου, ειδικά όταν παίζουμε πέτα-φέρε.


Είμαι πολύ ευαίσθητος στις ηλιακές ακτίνες, οπότε τις ηλιόλουστες ημέρες, κράτα με μέσα στο σπίτι, σε παρακαλώ!!!


Πολλοί νομίζουν ότι το φαλακρό μου παρουσιαστικό διευκολύνει την περιποίηση που χρειάζομαι, όμως αυτό δεν ισχύει.

Λόγω της έλλειψης τριχώματος, η λιπαρότητα του δέρματος μου είναι μεγάλη και χρειάζεται να μου κάνεις ένα μπάνιο την εβδομάδα.


Σου υπόσχομαι ότι θα ανταμείψω τις υπηρεσίες σου με πολύ αφοσίωση, αλλά και γέλιο  κατά τη διάρκεια της αλληλεπίδρασης μας.


Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η φιγούρα μου δεσπόζει στην όγδοη θέση της γατοδημοφιλίας παγκοσμίως.


Αξιοσημείωτα γεγονότα



Επειδή είμαστε έξυπνες και δεκτικές στην εκπαίδευση, γινόμαστε εύκολα ηθοποιοί.


Ίσως ο πιο εμβληματικός εκπρόσωπος μας, όλων των εποχών ήταν ο Mr Bigglesworth που ήταν η έμπιστη συντροφιά του Dr. Evil στις ταινίες του Austin Power.


Αυτός ο ρόλος παίχθηκε από μια καθαρόαιμη Sphynx που ονομαζόταν Ted Nude-Gent και ήταν ρόλος παρωδία της διάσημης λευκής Περσίδας γάτας στις ταινίες του James Bond.


Φυσικά, το συνάφι μου είναι πολύ πιο έξυπνο και αστείο συγκριτικά με την Περσική φυλή και για αυτό δεν ήταν έκπληξη η επιλογή μίας από εμάς για αυτόν τον ρόλο-παρωδία.


Ηλικιακά ορόσημα


Όπως βλέπεις, εμείς οι Sphynx μεγαλώνουμε γεμάτες χάρη και αρχοντιά.

Παρακάτω θα σου αποκαλύψω κάποια ορόσημα στο διάβα της ζωής μας,  ώστε αν επιλέξεις κάποια από εμάς να ξέρεις τι σε περιμένει:


  • Γατάκι ( 3-6 μηνών )


Χρειάζομαι πολλά μπάνια και για αυτόν τον λόγο πρέπει να με εντάξεις σε ένα  σταθερό πρόγραμμα περιποίησης από νωρίς.

Πάντα θα περιμένω με ανυπομονησία, όταν έρχεσαι να ασχοληθείς μαζί μου, διότι γνωρίζω ότι θα μου προσφέρεις πολλές λιχουδιές.

  • Ενήλικος ( 1ος έτους )


Έχω ευαίσθητο δέρμα, οπότε κράτα με μακριά από τον ήλιο και προσέφερε μου μια ποιοτική αντιηλιακή κρέμα, ενώ πρέπει πάντα να έχεις σε ετοιμότητα ρούχα ή κουβέρτες για το κρύο.

  • Ηλικιωμένος ( 9 ετών )


Έχω την τάση εμφάνισης περιοδοντικών προβλημάτων και για αυτό, εκτός των ετήσιων checkups, σε παρακαλώ να μου βουρτσίζεις συχνά τα δόντια.


Ιστορία της φυλής των Sphynx


Αν και έχουμε κοινή ονομασία με την αρχαία Αιγυπτιακή θεότητα Sphinx, όχι όμως και ορθογραφία, εμείς προερχόμαστε από τον Καναδά.


Είμαστε μια νέα σχετικά ράτσα γάτας και αν κάποιοι θεωρούν ότι εμφανιστήκαμε εξαιτίας ατυχήματος, εμείς υποστηρίζουμε ότι είμαστε ένα θαύμα της φύσης.


Στο Τορόντο της επαρχίας Οντάριο, το 1966, ένα φαλακρό γατάκι γεννήθηκε και ονομάστηκε Prune με γονείς δύο οικόσιτες, κοντότριχες γάτες.


Οι άτριχες γάτες μπορούν να γεννηθούν φυσιολογικά (αν και σπάνια), ως αποτέλεσμα μιας  γενετικής μετάλλαξης, όμως η φυλή μου που ονομάστηκε αρχικά ως «Άτριχη γάτα του Καναδά» ήταν το αποτέλεσμα μιας επιλεκτικής αναπαραγωγής.


Η Prune αργότερα απόκτησε και άλλο ένα άτριχο αδελφάκι και έτσι εμφανίστηκαν οι πρώτες Sphynx γάτες.


Ωστόσο, υπήρξαν αρκετά εμπόδια στον δρόμο μας.


Ο οργανισμός CFA (Cat Fanciers’ Association ) μας αναγνώρισε αρχικά το 1970, όμως αυτό ανακλήθηκε, διότι οι πρόγονοι μου που προέρχονταν από τη γενιά της Prune είχαν πολλά προβλήματα υγείας, με αποτέλεσμα η αρχική δεξαμενή των γονιδίων μας να είναι μικρή.


Ευτυχώς, μια άλλη πρωτοεμφανιζόμενη Sphynx εντοπίστηκε σε μια φάρμα στη Μινεσότα των ΗΠΑ.


Το 1975  ένα άτριχο γατάκι με το όνομα Epidermis γεννήθηκε και μετά από ένα έτος, άλλο ένα με το όνομα Dermis.


Οι ιδιοκτήτες της φάρμας, Milt και Ethelyn Pearson, πούλησαν αυτά τα δύο γατάκια σε μια εκτροφέα του Όρεγκον που λεγόταν Kim Mueske , η οποία ξεκίνησε ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής.


Επιπρόσθετα, με τη γραμμή παραγωγής της Μινεσότα, μια άλλη γραμμή παραγωγής της φυλής μου υπήρχε στο Τορόντο και μάλιστα στάθηκε πολύ σημαντική για την ανάπτυξη που πήραμε μέχρι τις μέρες μας.


Το 1978 μια εκτροφέας γατών του Σιάμ που ονομαζόταν Shirley Smith, βρήκε τρία εγκαταλελειμμένα άτριχα γατάκια, τον Bambi. τον Punkie και την Paloma.


Μαζί με τους Epidermis και Dermis από τη Μινεσότα, αυτές οι δύο γραμμές παραγωγής της ράτσας μου αποτελούν τη βάση άνθισης της φυλής μου.


Τώρα, ως μια υγιής και ευτυχισμένη φυλή γάτας, αναγνωριστήκαμε επίσημα από τον CFA το 1998 και είμαστε περήφανοι για την όγδοη θέση της δημοφιλίας που κατέχουμε στις καρδιές των γατόφιλων παγκοσμίως.



 Συμβουλές φροντίδας


  • Προστάτεψε το δέρμα μου.


Λόγω της έλλειψης τριχώματος πάνω στο δέρμα μου πρέπει να με προσέχεις τις κρύες ημέρες του χειμώνα για κρυοπαγήματα, καθώς και τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού για εγκαύματα.

  • Κάνε μου συχνά μπάνια με ειδικό σαμπουάν.


Λόγω της μεγάλης λιπαρότητας του δέρματος μου, πρέπει συχνά να με κάνεις μπάνιο με ζεστό, όχι καυτό, νερό χρησιμοποιώντας ένα shampoo κατά της σμηγματορροικής δερματίτιδας, 1-2 φορές την εβδομάδα, ώστε να ελέγχεις την μεγάλη έκκριση σμήγματος, αλλά και τη μυρωδιά του δέρματος μου.

  • Τάιζε με ανάλογα με τις θερμιδικές μου ανάγκες.


Σαν φυλή έχουμε υψηλό μεταβολικό δείκτη και χρειαζόμαστε μια δίαιτα υψηλών θερμίδων για να διατηρούμε σε σωστά επίπεδα τη θερμοκρασία του σώματος μας.

Χρειαζόμαστε πολλά μικρά γεύματα ημερησίως από την ειδική αυτή διατροφή.


Προβλήματα υγείας


  • Καρδιακή πάθηση.


Έχουμε γενετική προδιάθεση για καρδιακά προβλήματα, όπως η υπερτροφική καρδιομυοπάθεια.


Σε αυτήν την κατάσταση τα τοιχώματα της καρδιάς λεπταίνουν και προκαλείται καρδιακή δυσλειτουργία.


Ενώ δεν υπάρχει θεραπεία, αυτή η πάθηση ελέγχεται με φαρμακευτική αγωγή και ειδική διατροφή.


  • Εγκαύματα.


Λόγω της έλλειψης τριχώματος δεν προστατευόμαστε από τις ακτίνες του ήλιου, οπότε ελλοχεύει μεγάλος κίνδυνος εκδήλωσης εγκαυμάτων.


Ένα μέτριο έγκαυμα μπορεί να αντιμετωπιστεί ιατρικά με τη χρήση στεροειδών και αντιβιοτικών, όμως σε σοβαρές περιπτώσεις απαιτείται νοσηλεία και δερματικό μόσχευμα.


  • Περιοδοντική νόσος.


Η πάθηση αυτή εμφανίζεται όταν συγκεντρώνεται μεγάλη ποσότητα πλάκας που σχηματίζει πολλαπλά στρώματα πέτρας και προκαλεί φλεγμονή στα ούλα.


Αν δεν αντιμετωπιστεί, τα ούλα αδυνατίζουν και αρχίζουν να αποκολλούνται από τα δόντια.


Οι ήπιες περιπτώσεις μπορεί να ελεγχθούν με συχνό βούρτσισμα, καθαρισμό των δοντιών και αντιβιοτικά gel, ενώ οι πιο σοβαρές με εγχείρηση.


  • Μόλυνση των αυτιών.


Αν δεν καθαρίζονται συχνά τα αυτιά μας, τότε θα πάθουμε φλεγμονές που είναι γνωστές ως ωτίτιδες.


Στις περισσότερες περιπτώσεις ένας καλός καθαρισμός με ειδικά spray από τον κτηνίατρο θα ανακουφίσουν το φιλαράκι σου.


Επίλογος


Τελειώνοντας την αυτοπαρουσίαση μου θα πρέπει να επισημάνω και τη μυστικιστική φήμη του συναφιού μου.


Ειδικά στη Ρωσική κουλτούρα, σύμφωνα με τον μύθο, οι γάτες Sphynx θεωρούνται σύμβολο καλής τύχης και πλούτου.


Για αυτόν τον λόγο πολλοί εύποροι Ρώσοι μας προτιμούν ως κατοικίδια συντροφιά.

Η απόκτηση μιας Sphynx συνδέεται με την αφθονία και το prestige, οπότε αν έχεις μια από εμάς, τότε μπορείς να κατακτήσεις πολλά παραπάνω.


Διαμέσου της ιστορίας εμείς οι Sphynx αποτελέσαμε τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην εύπορη αστική τάξη και τις κατώτερες κοινωνικές ομάδες.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0