BLOG

Γιατί λατρεύουν οι γάτες τα κουτιά;

08/01/2024
0 Liked

Αν έχεις την τύχη να υπάρχει μία γάτα στο νοικοκυριό σου, τότε σίγουρα θα την έχεις δει να παίζει με μικρά ή μεγάλα κουτιά. Κάτι παράξενο φαίνεται να ελκύει τις γάτες προς αυτά τα αντικείμενα, με αποτέλεσμα να τα χρησιμοποιούν για πολλούς λόγους. Κυρίως όμως, οι γάτες τα χρησιμοποιούν ως κρυψώνες, σαν στρατηγικά σημεία για επίθεση προς τον στόχο τους ή ως αυτοσχέδια κρεβάτια.

Σίγουρα θα έχεις αναρωτηθεί, γιατί λατρεύουν οι γάτες τα κουτιά; Η αλήθεια είναι ότι εκεί μέσα αισθάνονται ασφάλεια, αποτελούν ιδανικά σημεία απόκρυψης, τις κρατούν ζεστές αλλά και πολλά άλλα που δεν φαντάζεσαι. Παρακάτω θα αναλύσουμε τη μυστηριώδη σύνδεση ανάμεσα στα χνουδωτά μας φιλαράκια και τα κουτιά.

Αποτελούν καλές κυνηγετικές κρυψώνες

Οι γάτες λατρεύουν τα κουτιά γιατί προσφέρουν μία ιδανική κρυψώνα για επίθεση στους ανυποψίαστους στόχους τους. Αν έχεις πολλές γάτες στο νοικοκυριό σου, τότε σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει κάποιον χνουδωτό σου σύντροφο να στήνει ενέδρα σε κάποιον άλλον, πίσω από ένα κουτί. Τα κουτιά είναι υπέροχοι σύμμαχοι για ύπουλες επιθέσεις σε άλλες γάτες ή στους “προκλητικούς σου” αστραγάλους.

Τα κουτιά προσφέρουν ασφάλεια στη γάτα σου

Τα κουτιά αποτελούνται από τέσσερις όρθιες πλευρές και ένα πάτωμα, κάνοντας δύσκολο σε κάποιον αντίπαλο να τους επιτεθεί εύκολα. Η ζεστασιά ενός κουτιού υπενθυμίζει στις γάτες τα συναισθήματα που ένιωθαν γύρω από την κοιλιά της μητέρας τους κατά τη νηπιακή τους ηλικία. Αυτά τα συναισθήματα είναι ικανά να μειώσουν το άγχος τους.

Σε μια έρευνα που έκαναν το 2016 οι καθηγητές Gourkow και Philips, σχετικά με την εκπαίδευση με χρήση του clicker σε γάτες των καταφυγίων διάσωσης, όταν τους προσέφεραν κουτιά, αυτές φάνηκαν να είναι λιγότερο στρεσαρισμένες. Αυτό σημαίνει ότι, αν φέρεις μία γάτα πρώτη φορά στο σπίτι σου , ένα χαρτόκουτο ίσως αποδειχθεί χρήσιμο για την ταχύτερη εξοικείωση της με το νέο της περιβάλλον.

Οι γάτες λατρεύουν τα κουτιά γιατί τις κρατούν ζεστές

Ένα κουτί στο σπίτι σου σίγουρα θα τραβήξει την προσοχή της γάτας σου. Η κανονική θερμοκρασία μίας γάτας κυμαίνεται από 37,5 ως 39,3 C°. Το χαρτόκουτο προσφέρει μόνωση που βοηθάει τις γάτες να διατηρούν τη θερμότητα στο σώμα τους. Αυτήν τη μόνωση λατρεύουν οι γάτες όταν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους, γιατί ένα χαρτόκουτο θα αποτελέσει το καταφύγιο τους απέναντι σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Ακόμα και μέσα στο σπίτι οι γάτες ενστικτωδώς επιζητούν αυτό το καταφύγιο.

Το κουτί συνιστά κάτι το νέο αλλά και μυστηριώδες

Ο νέος παράγοντας “κουτί” μέσα στο σπίτι σου πολύ γρήγορα θα κεντρίσει το ενδιαφέρον του τετράποδου σου συντρόφου. Οι γάτες λατρεύουν την εξερεύνηση όλων των αντικειμένων που βρίσκονται στο έδαφος. Ενθουσιάζονται όταν θα φέρεις κάτι το νέο στο σπίτι, είτε αυτό είναι παιχνίδιή τσάντες του supermarket ή κάποιο κουτί. Θα ψάξουν σπιθαμή προς σπιθαμή το νέο τους εύρημα και η προσπάθεια αυτή σίγουρα θα αφορά και τον τρόπο που θα χωρέσουν μέσα σε αυτό.

Τα μεγάλα αιλουροειδή λατρεύουν επίσης τα κουτιά

Ίσως ξαφνιαστείς όταν μάθεις ότι και οι μεγάλες γάτες αγαπούν τα κουτιά, όπως και ο μικρός σου φίλος. Αυτό αποδεικνύει ότι η αγάπη αυτή προκύπτει από ισχυρά ένστικτα. Ο οργανισμός “Big Cat Rescue” κινηματογράφησε την αντίδραση των μεγαλόσωμων γατών απέναντι σε μεγάλα χαρτόκουτα που τοποθετήθηκαν στις περιοχές που ζούσαν.

Τα επιβλητικά αυτά ζώα (τίγρεις, λιοντάρια κ.α.) αντέδρασαν όπως η γάτα σου. Οι συμπεριφορές ξεκινούσαν από τον ανέμελο ύπνο μίας λεοπάρδαλης μέσα σε ένα τεράστιο χαρτόκουτο, μέχρι και τη χρήση του από κάποιες τίγρεις σαν παιχνίδιγια ύπουλες επιθέσεις στις ανυποψίαστες ομόφυλές τους. Είναι συναρπαστικό να συνειδητοποιείς ότι και τα μεγαλόσωμα αιλουροειδή έχουν τις ίδιες συμπεριφορές απέναντι στα κουτιά, όπως και οι μικρόσωμοι συγγενείς τους.

Πως θα κάνεις τα κουτιά πιο ασφαλή και ελκυστικά για το φιλαράκι σου;

Υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να ελέγξεις για την ασφάλεια της γάτας σου μέσα σε ένα κουτί.

  • Πριν την αφήσεις να τρυπώσει μέσα σε αυτό, έλεγξε το για τυχόν κολλητικές ταινίες ή συρραπτικά που μπορούν να τραυματίσουν το φιλαράκι σου.
  • Τοποθέτησε το κουτί σε σημείο που δε θα αναποδογυρίζει εύκολα.Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι καλύτερα στο έδαφος, παρά επάνω στο ονυχοδρόμιο.
  • Αν η γάτα σου είναι ντροπαλή, βάλε το κουτί σε μέρος που δεν υπάρχει έντονη κινητικότητα τριγύρω.
  • Μπορείς επίσης να το κάνεις πιο ελκυστικό, όταν βάλεις μέσα του μία κουβέρτα ή κάποιο αγαπημένο του παιχνίδι.
  • Αν τοποθετήσεις δίπλα και έναν ανακλαστήρα διάχυσης αερίων (diffuser) για γάτες με ηρεμιστικές φερομόνες, τότε θα γίνει το αγαπημένο του στέκι για ξεκούραση και ύπνο.

Πλέον έχεις καταλάβει γιατί οι γάτες λατρεύουν τα κουτιά. Η αγάπη της γάτας σου για τα κουτιά είναι κάτι που πρέπει να ενθαρρύνεις και να υποστηρίζεις. Είτε η γάτα σου είναι αγχωμένη είτε ψάχνει για extra ζεστασιά ή απλά έναν χώρο να παίζει , πάντα ένα κουτί αποτελεί σπουδαία προσθήκη στη συλλογή της γάτας σου.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0