BLOG

Γάτα και επίσκεψη στον κτηνίατρο: Τρόποι μείωσης του άγχους της.

06/12/2021
0 Liked

Πόσο σημαντική είναι η επίσκεψη στον κτηνίατρο;

Οι ετήσιες ή εξάμηνες εξετάσεις υγείας σε ηλικιωμένα ζώα ή σε εκείνα που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας, είναι εξέχουσας σημασίας για την φροντίδα των μικρών μας φίλων.

Εκτός της γρήγορης διαπίστωσης ενός δυνητικού προβλήματος υγείας, οι ιατρικές εξετάσεις αποτελούν τη βάση αξιολόγησης της υγείας του συντρόφου σου. Με τη σωστή πρόληψη το οποιοδήποτε πρόβλημα εντοπίζεται προτού χειροτερεύσει και γίνει μόνιμο.

Πόσο συμβάλει η αντίδραση της γάτας στην αποφυγή του καθιερωμένου ραντεβού στον κτηνίατρο;

Οι γάτες χρειάζονται συχνές εξετάσεις, όπως και οι σκύλοι, όμως σίγουρα δείχνουν μεγαλύτερη απροθυμία να τις πραγματοποιήσουν συγκριτικά με τους «άσπονδους» φίλους τους. Μία πρόσφατη έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ έδειξε ότι οι περισσότερες από τις μισές γάτες της χώρας δεν πήγαν στον κτηνίατρο τον προηγούμενο χρόνο.

Αυτή η συμπεριφορά έχει εν μέρει σχέση με τη διαφορετική αντιμετώπιση των γατογονέων, σε σχέση με αυτήν των σκυλογονέων, γιατί οι πρώτοι θεωρούν τα παιδιά τους πιο ανεξάρτητα και αυτάρκη κατοικίδια.

Ωστόσο, ο φόβος των γατών κατά τη διαδικασία της μετάβασης στον κτηνίατρο και η απέλπιδα προσπάθεια αποφυγής της εισόδου τους  μέσα στο κλουβί μεταφοράς και τη φόρτωση του στο αυτοκίνητο, συμβάλλει σημαντικά στην απόφαση των γατογονέων να επισκέπτονται τον κτηνίατρο τους μόνο σε επείγουσες καταστάσεις. Την συγκεκριμένη θεωρία επιβεβαίωσε έρευνα που αποκάλυψε ότι το 58% των γατογονέων δήλωσε την αποστροφή των γατοπαιδιών τους για αυτές τις επισκέψεις.

Πώς οι κτηνίατροι προσπαθούν να μειώσουν τον φόβο και το στρες των επισκέψεων;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σχεδόν όλα τα κατοικίδια μισούν την επαφή τους με τους κτηνιάτρους.

Η Dr Joan Loeffler, πιστοποιημένη πρακτικολόγος απελευθέρωσης φόβου ζώων στο κτηνιατρικό νοσοκομείο Telford της Pennsylvania, υποστηρίζει:

“Ο παραδοσιακός τρόπος εξάσκησης των κτηνιατρικών καθηκόντων βασιζόταν στον εξαναγκασμό συνεργασίας του κατοικίδιου μαζί μας”.

Αυτό σήμαινε την υποχρεωτική καθήλωση του ζώου και τον βίαιο περιορισμό του για κάποια, ίσως μη απαραίτητα πράγματα, όπως το τριμάρισμα των νυχιών του. Η συμπεριφορά αυτή προκαλούσε αφόρητο άγχος στα κατοικίδια και μετέτρεπε την αξιολόγηση της φυσικής και συναισθηματικής του υγείας σε μια δύσκολη εξίσωση. Και όπως είναι φυσικό, αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απέχθεια των φίλων μας για την κτηνιατρική φροντίδα.

Η προσπάθεια απελευθέρωσης του φόβου αποσκοπεί στη συνεργασία με το κατοικίδιο με τη θέλησή του, ώστε να αποκομίσει θετικές εμπειρίες στο κτηνιατρείο.

Η πιστοποίηση απελευθέρωσης φόβου από τους κτηνιάτρους, τις νοσοκόμες και το υποστηρικτικό προσωπικό των κτηνιατρείων, αναπτύχθηκε από τη Dr Marty Becker το 2016. Στην συγκεκριμένη περίπτωση εξετάστηκαν μέθοδοι απαλλαγής από τους παράγοντες που προκαλούν άγχος και φόβο στα κατοικίδια σε όλα τα στάδια μίας επίσκεψης, πριν φύγεις από το σπίτι, κατά τη διάρκεια της διαδρομής και μέσα στο κτηνιατρείο.

Η Dr Loeffler, συμπληρώνει :

“Η απελευθέρωση από τον φόβο σχετίζεται με τον σεβασμό προς το ζώο και στη συνεργασία μαζί του, ώστε να κατανοήσει ότι το κτηνιατρείο δεν είναι τόπος βασανιστηρίων”.

Αξίζει να σημειωθεί πως χαμηλότερο στρες σημαίνει καλύτερη διάγνωση.

Η σημασία της καλής συνεργασίας μεταξύ κτηνιάτρου και κατοικίδιου

Όταν έχουμε έναν συνεργάσιμο ασθενή θα μετρήσουμε καλύτερα τους καρδιακούς παλμούς του, τη θερμοκρασία του σώματός του και την πίεση του αίματός του. Επίσης, κάποιοι αιματολογικοί δείκτες, όπως η γλυκόζη, θα αξιολογηθούν ακριβέστερα σε έναν χαλαρό ασθενή συγκριτικά με κάποιον που είναι αγχωμένος.

Επιπροσθέτως, όταν ένα κατοικίδιο συνεχίσει να μας επισκέπτεται δημιουργείται μια σχέση  εμπιστοσύνης και με τον «γονέα» του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, ο «κηδεμόνας» να μην διστάσει να φέρει το κατοικίδιο του για μια προληπτική εξέταση ή με την εμφάνιση πρώιμων σημαδιών δυνητικής ασθένειας. Το γεγονός αυτό θα συμβάλλει στην ταχύτερη και καλύτερη χορήγηση θεραπείας.

Παραδείγματα τρόπων μείωσης του στρες πριν και κατά τη διάρκεια των επισκέψεων στον κτηνίατρο

Τα χαλαρωτικά συμπληρώματα διατροφής και βότανα, όπως ο βασιλικός, η βαλεριάνα, η Ι-θεανίνη, η Ροντιόλα, η ασγκαβάντα και το χαμομήλι αν παρέχονται λίγες ώρες πριν την επικείμενη επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι πιθανό να μειώσουν σημαντικά το στρες .

Επίσης, συνηθίζεται οι ιδιοκτήτες των κατοικδίων να επιθυμούν την ελάχιστη δυνατή παραμονή τους στον χώρο του κτηνιατρείου και προτιμούν να περιμένουν με το φιλαράκι τους στο αυτοκίνητο, αν δεν μπορούν να πάνε στον χώρο εξετάσεων κατευθείαν κατά τη έλευση τους εκεί.

Ωστόσο, οι συγκεκριμένοι χώροι ανάλογα με το είδος του κατοικίδιου, σίγουρα θα του προσφέρουν την ηρεμία που χρειάζεται, ιδίως αν χρησιμοποιούνται οι κατάλληλες φερομόνες και χαλαρωτική μουσική.

Εξίσου σημαντικό είναι να βρεθεί και η καλύτερη θέση σώματος που θα βολεύει τον σύντροφο σου καθώς πολύ συχνή απορία αποτελεί η εύρεση του κατάλληλου χειρισμού του κατοικίδιου προκειμένου να αισθάνεται άνετα κατά την διάρκεια της εξέταση.

Οι εξετάσεις λοιπόν, θα πρέπει να γίνονται εκεί που θέλει ο κολλητός σου, π.χ πάνω στην κοιλιά σου, στο πάτωμα ή μέσα στο κλουβί μεταφοράς, αν είναι εφικτό.

Προγράμματα γατοφιλικών πρακτικών

Ο οργανισμός AAFP ( American Association of Feline Practitioners ) και η ένωση ISFM ( International Society for Feline Medicine ) καθιέρωσαν το CFP ( Cat Friendly Practice ) πρόγραμμα με σκοπό να καταστήσουν την κτηνιατρική φροντίδα λιγότερο στρεσογόνα για τις γάτες και τους «γονείς τους».

Αυτό περιλαμβάνει τον φιλικό χειρισμό πιασίματος, όπως η διενέργεια εξετάσεων ενώ η γάτα σου είναι κάτω από μια κουβέρτα, αν αυτό είναι κάτι που επιθυμεί.

Επιπλέον, τα μέρη που προορίζονται αποκλειστικά ως χώροι αναμονής των γατών θα πρέπει να είναι απαλλαγμένα από δυνατούς θορύβους αφού χρησιμοποιούνται και στον κατευνασμό του άγχους.

Η Dr Elizabeth J. Colleran, υπεύθυνη του προγράμματος CFP, υπογραμίζει :

“Οι γάτες έχουν βαθύ δεσμό με το σπίτι τους. Δεν θέλουν να το εγκαταλείπουν ποτέ.

Επομένως, το άγχος ξεκινά μόλις απομακρύνονται από την εμβέλεια του οικείου τους χώρου.

Από εκεί και πέρα , κάθε νέα εμπειρία προσθέτει εκ νέου στρες: ξένοι άνθρωποι, δυνατοί θόρυβοι, ασυνήθιστες μυρωδιές, ξαφνικές κινήσεις.

Αυτό το άγχος θα τις συνοδεύει για πολύ καιρό”.

Οι γατοφιλικές πρακτικές προσφέρουν ασφαλή καταφύγια, όταν κρίνεται απαραίτητη η νοσηλεία. Συμβουλεύουν τους γατογονείς και τους προτείνουν να φέρουν το αγαπημένο σκέπασμα ή κρεβατάκι που χρησιμοποιεί η γάτα τους στο σπίτι, ώστε να αισθάνονται άνεση.

Επιπρόσθετα, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην αξιολόγηση του βαθμού του πόνου που αισθάνεται μια γάτα, ώστε να της προσφερθεί εξατομικευμένη φροντίδα που θα βασίζεται στην ηλικία και την υφιστάμενη κατάσταση της υγείας της.

Υπάρχουν ακόμα, πιστοποιημένα προγράμματα ελέγχου και μειώσεως του άγχους.

Τα συγκεκριμένα προγράμματα αναπτύχθηκαν κυρίως από την Dr Sophia Yin και αποβλέπουν στη συμβολή των κτηνιάτρων ώστε να επιτευχθεί η κατάλληλη συναισθηματική κατάσταση των κατοικιδίων και η ανακούφισή τους από το στρες.

Η Dr Sally J. Foote , μία πιστοποιημένη κτηνίατρος στη διαχείριση του άγχους των κατοικιδίων, τονίζει:

“Το συνηθέστερο λάθος που γίνεται στις κτηνιατρικές κλινικές είναι ότι δε χρησιμοποιούνται παρόμοιες πρακτικές για την ελάφρυνση του στρες των κατοικιδίων. Αυτό εντείνει το γεγονός της αποφυγής των απαραίτητων υπηρεσιών υγείας για τα φιλαράκια μας, όπως εμβολιασμούς, κόψιμο των νυχιών τους, μεταγγίσεις αίματος κ.α., διότι δεν έχουν εξαλειφθεί οι παράγοντες που τους προκαλούν άγχος”.

Κρίνεται αναγκαίο να θυμάσαι ότι μια επίσκεψη στον κτηνίατρο σου δεν πρέπει να καταλήγει σε μια τραυματική εμπειρία για τον χνουδωτό σου σύντροφο.

Ο κτηνίατρος σου πρέπει να προσπαθήσει να ηρεμήσει τη γάτα σου κατά τη διάρκεια των επισκέψεων αποφεύγοντας να την περιορίσει δραστικά ή να την εκθέσει σε εκφοβιστικούς παράγοντες, όπως είναι οι δυνατοί θόρυβοι ή σκύλοι.

Μάλιστα, σε ορισμένες δύσκολες περιπτώσεις, όπως αυτές του πανικού που βιώνουν κάποιες γάτες, όταν τους κόβουν τα νύχια ή καθαρίζουν βαθιά τα αυτιά τους, συνιστάται ακόμα και η νάρκωση.

Καλό θα ήταν να συνεργάζεσαι με έναν κτηνίατρο που χρησιμοποιεί ποικιλία μεθόδων εκτόνωσης του άγχους και προσαρμόζει τις υπηρεσίες του κατάλληλα, ώστε να εξασφαλίζει την ηρεμία του συντρόφου σου.

Επίλογος

Σε αντίθεση με τους σκύλους που συνδυάζουν τις βόλτες με το αυτοκίνητο ως την έναρξη μίας απολαυστικής εμπειρίας, όπως μια βόλτα στη φύση ή μια επίσκεψη σε αγαπημένο μέρος, οι περισσότερες γάτες αισθάνονται φόβο και αβεβαιότητα.

Δίδαξε το φιλαράκι σου να αγαπήσει τις βόλτες με το αυτοκίνητο πηγαίνοντας σύντομες διαδρομές που θα έχουν ευχάριστο αποτέλεσμα.

Για παράδειγμα, βάλε τη γάτα σου στο κλουβί της, δώσε την αγαπημένη της λιχουδιά ή παιχνίδι και κάντε μία γρήγορη βόλτα με το αυτοκίνητο που θα καταλήξει στο σπίτι.

Στη διαδρομή μίλα της με ήρεμο και επαινετικό τρόπο.

Το ίδιο θα κάνεις και όταν πάτε στον κτηνίατρο για επίσκεψη με μόνη προσθήκη το χαλαρωτικό χάιδεμα στο κεφάλι της και στα αγαπημένα της μέρη που μόνο εσύ έχεις το προνόμιο να γνωρίζεις.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0