BLOG

7 πράγματα για τα lovebirds που μας μαγεύουν

27/08/2020
0 Liked

Ακούγοντας τη λέξη lovebirds ο συνειρμός μας πάει σε 1 ζευγάρι παπαγάλων που ζουν μαζί.

Είναι, όμως, ένας παμπάλαιος μύθος η πεποίθηση ότι 1 lovebird που ζει μόνο του, τελικά θα μαραζώσει και θα πεθάνει γρήγορα. Η ιστορία του θλιμμένου εργένη που τον μαραίνει η μοναξιά είναι «fake news».

Παρακάτω, θα αναφέρουμε 7 ενδιαφέρουσες, αλλά και γοητευτικές πληροφορίες για το πανέμορφο αυτό είδος παπαγάλου.

 

1) Τα lovebirds είναι εξαιρετικά για αρχάριους

Το διασημότερο είδος παπαγάλου σε αιχμαλωσία είναι το «budgie». Όμως, το lovebird αποτελεί ισάξιο υποψήφιο ως κατοικίδιο για έναν πρωτάρη στην ενασχόληση με τα πουλιά ή ακόμα και για κάποιον με τις βασικές γνώσεις. Αρκεί να θέλει να προσφέρει προσοχή και χρόνο στο φιλαράκι του.

Τα lovebirds είναι στοργικά, κοινωνικά και ευφυή, χαρακτηριστικά που τα κάνουν ελκυστικά για κάποιον που θέλει έναν φτερωτό σύντροφο.

Το μυστικό για να χτίσεις μια σταθερή και μακροχρόνια σχέση με 1 lovebird, είναι να του προσφέρεις αγάπη και στοργή από την νεανική του ηλικία.

Τα ενήλικα πουλιά δεν εξημερώνονται εύκολα και συνήθως αρνούνται να μάθουν κόλπα, ενώ τα νεαρά θα διαπρέψουν, όταν έχουν καθημερινή κοινωνική αλληλεπίδραση με τον «γονέα τους».

Άρχισε, τη σχέση σας τρυφερά - με αργές κινήσεις και απαλή ομιλία - και μετά προχώρησε στην εκπαίδευση πάνω στο χέρι σου.

Η εξημέρωση πάνω στο χέρι περιλαμβάνει μία απαλή πίεση μίας ξύλινης ράβδου στο στήθος του lovebird ταυτόχρονα με την προσφορά λιχουδιάς, για να ανέβει πάνω της.

Αφού εξοικειωθεί με αυτήν τη διαδικασία, αντικατέστησε τη ράβδο με το δάχτυλο σου , ώστε να εξημερωθεί πάνω στο χέρι σου.

 

2) Υπάρχουν 9 υποκατηγορίες lovebirds

Όχι το lovebird δεν αποτελεί μία κατηγορία πτηνών.

Απαρτίζεται από 9 υποκατηγορίες που όλες, εκτός από μία, κατάγονται από την Αφρική. Από όλα αυτά τα υποείδη μόνο 3 θεωρούνται εξαιρετικά ως κατοικίδια λόγω των γοητευτικών τους χαρακτηριστικών:

Το «Fincher’s», το «Peach-Faced» και το «Black- Masked». Αυτά, όπως και τα υπόλοιπα, είναι μικροσκοπικά στο μέγεθος και κυμαίνονται μεταξύ 12,7 και 15,2 cm, όταν συγκριθούν με άλλα είδη παπαγάλων που φθάνουν και τα 100 cm.

Σύμφωνα με την Julia Scavicchio μία χομπίστα στην κατοχή μικρομεσαίων παπαγάλων:

«Τα lovebirds είναι μικρά αλλά απαιτούν μεγάλη πνευματική διέγερση».

 

3) Τους αρέσει να είναι δραστήρια

Τα lovebirds, όπως και στην άγρια φύση, ξυπνάνε στο πρώτο φως της ημέρας για να φάνε και να πιούνε, ενώ ταυτόχρονα αρχίζουν το καθιερωμένο κονσέρτο. Θα ηρεμήσουν καταμεσής του πρωινού και μετά θα συνεχίσουν την παράσταση αργά το απόγευμα.

Τουλάχιστον μία φορά την ημέρα πρέπει να αφήνονται εκτός κλουβιού (αφού έχεις ασφαλίσει πόρτες, παράθυρα κ.ά.), για να εξερευνούν τον χώρο που ζούνε.

Μέσα αλλά και έξω από το κλουβί πρέπει να βρίσκονται σε εναλλασσόμενη διάταξη διάφορα παιχνίδια που να διεγείρουν το ενδιαφέρον τους.

Στα lovebirds αρέσει να τρέχουν μπρος-πίσω , καθώς και να περιεργάζονται διαφορετικές υφές αντικειμένων. Μία ποικιλία από παιχνίδια και μπιχλιμπίδια θα ενίσχυε την περιέργεια του συντρόφου σου, ώστε να περάσει όμορφα και διασκεδαστικά.

Ιδανικά παιχνίδια είναι:

• Χαρτί χωρίς μελάνι επάνω του

• Παιχνίδια με θόρυβο, όπως γατο-παιχνίδια που κρύβουν κάποια μεταλλική μπίλια

• Μακριές και ίσιες ράβδοι, καθώς και σκοινί.

 

4) Το lovebird δεν απαιτεί σύντροφο

Στη φύση, τα κοινωνικά αυτά πουλιά πετάνε σε κοπάδια, ενώ ως κατοικίδια συνηθίζεται να ζουν ως ζευγάρι. Αλλά και μόνο του μπορεί ένα lovebird να διαπρέψει.

Ένα μοναχικό lovebird θα δεθεί βαθύτατα με τον προστάτη που θα επενδύσει χρόνο και φροντίδα για το φτερωτό του φιλαράκι.

Σίγουρα, θα χρειαστεί περισσότερη καθημερινή προσοχή σε σύγκριση με το αν είχε κάποιον σύντροφο κοντά του. Θα είναι όμως ευκολότερο να εκπαιδευτεί , διότι θα είναι προσηλωμένο μόνο στον «γονέα του».

Σε αντίθεση, ένα ζευγάρι lovebirds θα είναι πολύ δοσμένο στη μεταξύ τους σχέση αψηφώντας σε μεγάλο ποσοστό την ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Συμπληρωματικά, επειδή είναι πρόθυμοι υποψήφιοι γονείς, μπορούν να δημιουργήσουν μία μεγάλη οικογένεια.

 

5) Ίσως εκπαιδευτούν για να πηγαίνουν τουαλέτα μετά από εντολή σου

Καθώς πρόκειται για έξυπνα και φιλότιμα πουλιά απέναντι στη στοργή που τους δείχνουμε, κάποιες φορές ως καλοί μαθητές ίσως μάθουν να ανακουφίζονται, κατόπιν της εντολής σου.

Η Julia Scavicchio λέει:

«Τα lovebirds σίγουρα θα πηγαίνουν όπου και όποτε θέλουν για την ανάγκη τους, αλλά όταν τα εκπαιδεύσεις να γίνεται με εντολή σου, θα μειωθούν οι φορές που θα πηγαίνουν. Κανονικά πηγαίνουν τουαλέτα κάθε 10 - 15 λεπτά».

Επειδή είναι πρόθυμα να μας ευχαριστούν, μπορούν να εκπαιδευτούν, ώστε να ανακουφίζονται μέσα στο κλουβί τους, πριν τα αφήσεις έξω για περιπλάνηση.

Η Scavicchio συνιστά  τον συνδυασμό μίας χειρονομίας με ένα ηχητικό σήμα και αυτά να επαναλαμβάνονται (με προσφορά λιχουδιάς ή στοργικό χάιδεμα που θα τους δείχνουν την ικανοποίηση μας), μέσα στο κλουβί του κολλητού σου.

Όταν κατακτήσει την εντολή, να του ζητάς να κάνει την ανάγκη του πριν βγει από το κλουβί του.

 

6) Τους αρέσει να χώνονται σε κάποιο μέρος πριν τον ύπνο

Όπως εμείς, έτσι και τα φιλαράκια μας απολαμβάνουν μία χαλαρωτική διαδικασία ύπνου. Αν τους προσφέρεις κάτι σκεπαστό να χωθούν, θα νιώσουν άνετα και αναπαυτικά.

Στη φύση κοιμούνται μέσα  στα δέντρα ή χώνονται σε ευρύχωρες τρύπες στους κάκτους, όταν έρθει η ώρα της σιέστας.

Κάποιο κάτοχοι των όμορφων αυτών πουλιών έχουν ξεχωριστό κλουβί για τον βραδινό ύπνο μετακινώντας εκεί το φιλαράκι τους, όταν έρθει η κατάλληλη ώρα.

Θα βοηθούσε πολύ την ηρεμία τους, αν σκέπαζες το κλουβί με κάποιο ύφασμα.

 

7) Τα lovebirds δεν είναι πολυλογάδες

Σε αντίθεση με άλλα είδη παπαγάλων, τα lovebirds δεν φημίζονται για τις ομιλητικές τους ικανότητες. Δεν εξειδικεύονται στη μίμηση ήχων και λόγων. Τους αρέσει να τιτιβίζουν ή να λένε μικρές κουβεντούλες.

«Το τιτίβισμα τους δε μοιάζει με τον βαθύ ήχο των Αφρικάνικων παπαγάλων με το μεγάλο ράμφος ούτε με το «κάτι σαν τραγούδι» των Cockatiels. Κάνουν, όμως, μία ποικιλία βόμβων και φωνητικών ήχων και εσύ μπορείς, επιλέγοντας τον τόνο που σου αρέσει, να επέμβεις για επικοινωνία με παιχνιδιάρικη διάθεση.»

 

Επίλογος

Αν αγαπάς το θράσος ενός παπαγάλου, όπως αυτό του Αμαζονίου, αλλά δεν ξέρεις αν θα τα βγάλεις πέρα με ένα τόσο μεγάλο πτηνό, σκέψου τα lovebird ως κατοικίδια φιλαράκια σου.

Είναι ένα ενδιαφέρον και ταυτόχρονα συναρπαστικό είδος πουλιών.

Αν και πιο εριστικό από τα Parakeets ή τα Cockatiels, μπορούν να γίνουν υπέροχοι συνοδοιπόροι της ζωής σου, ειδικά αν έχεις κάποια εμπειρία στη διαχείριση των πτηνών λόγω του σχετικά δύστροπου χαρακτήρα των lovebirds.

Πριν τα υιοθετήσεις, μίλησε με ειδικούς ή breeders του είδους, για να μάθεις περισσότερα για τον χαρακτήρα τους.

Μπορούν να ζήσουν δυνητικά 15 με 20 χρόνια, αν τους προσφέρεις αγάπη και τα απαραίτητα υλικά εφόδια που θα τους εξασφαλίσουν μία μακροχρόνια και ευτυχισμένη ζωή δίπλα σου.

Tag: Lovebirds
Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0