BLOG

7 λόγοι που κάνουν τον σκύλο σου να κλαίει και πώς θα το αντιμετωπίσεις

13/05/2021
0 Liked

Ο Κώστας είναι ένα υπόδειγμα συζύγου και πατέρα.

Η γυναίκα του δεν έχει ακούσει ποτέ τη λέξη «όχι» από τα χείλη του, ενώ και τα παιδιά του, όταν μεγάλωσαν λίγο και του ζήτησαν ένα μικρό σκυλάκι για παρέα, δεν τους αρνήθηκε τη χάρη.

Με το πέρασμα του χρόνου όμως, τα παιδιά μεγάλωσαν, καθώς και το σκυλάκι και όπως όλοι οι ώριμοι σκυλο-γονείς γνωρίζουν, η κυριότητα της φροντίδας του περνά με το ζόρι στον ταλαίπωρο πατέρα ή μητέρα που ποτέ δεν ήταν έτοιμοι για τέτοιες ευθύνες.

Κάπου εδώ τώρα η περίπτωση του Κώστα γίνεται δύσκολη και άδικη, διότι η καλοσύνη του και η απροθυμία του να λέει «όχι» τον έφεραν όχι μόνο σε αδιέξοδο αλλά σχεδόν στην απόγνωση.

Ποιο είναι το πρόβλημα του Κώστα;

Αυτό που βιώνει τώρα είναι παρόμοιο με αυτό που αντιμετώπισε ο Οδυσσέας στο έπος της Οδύσσειας.

Δηλαδή για να μη τρελαθεί, πρέπει να αντιμετωπίσει τη Σκύλα και τη Χάρυβδη.

Μα καλά ποιες είναι αυτές οι αντιξοότητες, θα πείτε.

Από τη μία μεριά είναι οι απαιτήσεις της συζύγου του και από την άλλη η νεοαφιχθείσα συγκάτοικος του που λέγεται κλαψογκρίνια του σκύλου.

Και αν για την 1η περίπτωση πρέπει να είμαστε διακριτικοί διότι αφορά τη σύζυγο του, στη 2η ίσως μπορούμε να τον συμβουλέψουμε κάποια πράγματα για να περάσει τουλάχιστον αλώβητος από τη Χάρυβδη.

 

Η φωνή ενός σκύλου! Δεν μπορείς να τον κρατάς σιωπηλό

Συνήθως η τραχιά φωνή του σκύλου σου συνοδεύεται από την ανάλογη γλώσσα του σώματος και όταν συνεξετάσουμε τους δύο αυτούς παράγοντες, θα μεταφράσουμε αυτό που απεγνωσμένα μας λέει.

Το φιλαράκι σου μπορεί να γαβγίζει, να γρυλίζει, να τσιρίζει ή να κλαψουρίζει.

Τις περισσότερες φορές η φωνή τους είναι κατανοητή και περιεκτική σε μηνύματα:

Γάβγισμα

Είναι ένα φωνητικό εργαλείο επικοινωνίας που τα φιλαράκια μας χρησιμοποιούν, όταν θέλουν να κερδίσουν την προσοχή μας. Άλλες φορές ο κολλητός σου μπορεί να γαβγίσει, όταν επιστρέφεις στο σπίτι και δεν μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμό του, ενώ, αν το γάβγισμα είναι παρατεταμένο ή απεγνωσμένο, ίσως κρύβει πόνο ή κίνδυνο ή δυσαρέσκεια για κάτι. Ποτέ δεν υπάρχει μονοσήμαντη ερμηνεία σε κάθε μορφή επικοινωνίας που επιδεικνύει ο κολλητός σου και το γάβγισμα δεν αποτελεί εξαίρεση.

Η τσιρίδα

Είναι συνήθως έκφραση πόνου ή άγχους ενός σκύλου.

Το ουρλιαχτό

Είναι ακόμα 1 εξάρτημα της φωνητικής εργαλειοθήκης του χνουδωτού σου φίλου. Συνήθως προκαλείται από στρεσογόνες καταστάσεις, όταν τον αφήνεις μόνο του ή δυσανασχετεί για κάτι. Καταλαβαίνεις λοιπόν την ευρεία γκάμα φωνητικών επιλογών του σκύλου σου, ο οποίος ανά πάσα στιγμή μπορεί να επιλέξει την κατάλληλη, ώστε να τραβήξει την προσοχή σου. Στην περίπτωση του κλάματος όμως, ίσως υπάρχουν βαθύτερες αιτίες για την εκδήλωσή του και για αυτόν τον λόγο απαιτείται η ερευνητική σου ματιά.

 

Γιατί κλαψουρίζουν οι σκύλοι;

Οι περισσότεροι σκυλο-γονείς συμφωνούν στην άποψη ότι το σκυλο-κλάμα είναι ίσως ο πιο ενοχλητικός ήχος του κόσμου.

Ωστόσο, αυτή η γκρίνια εξυπηρετεί έναν σκοπό: Την προσέλκυση της προσοχής σου.

Ένα ξυπνητήρι σταματάει μόνο, όταν πατήσεις το κουμπί. Κατ’ αναλογία το φιλαράκι σου θα σταματήσει το κλάμα μόνο, όταν στρέψεις το ενδιαφέρον σου πάνω του για να διαπιστώσεις τι ενεργοποίησε τη φωνητική του σειρήνα.

Παρακάτω θα αναφέρουμε 7 λόγους που ωθούν το φιλαράκι σου στο κλάμα.

• Το καλωσόρισμα

Βλέπεις 4 πέλματα να χορεύουν, την ουρά να πάλλεται σαν υαλοκαθαριστήρας του αυτοκινήτου σου και όλα αυτά με μία παράφωνη ηχητική επένδυση, το κλάμα.

Είναι γεγονός ότι ενθουσιάζεται στον ερχομό σου στο σπίτι και ξέρει ότι αυτό που κάνει θα αποφέρει μία νόστιμη λιχουδιά, την επίσπευση ίσως του γεύματος, αλλά και ένα εγκάρδιο χαιρετισμό με μπόλικο χάιδεμα και παιχνίδι.

• Η υποταγή

Οι σκύλοι χρειάζονται έναν τρόπο για να δείξουν τις ειρηνικές τους προθέσεις είτε προς τους ομοφύλους τους είτε στην αντικοινωνική γάτα της διπλανής πόρτας είτε και σε κάποιο άγνωστο πρόσωπο. Επίσης, αν το φιλαράκι σου έχει παραφερθεί και γνωρίζει την ποινή του, ίσως χρησιμοποιήσει το κλάμα σε αναζήτησή της επιείκειας σου.

Μία υποταγμένη στάση σώματος θα συνοδεύει συνήθως την κλάψα.

Αυτή μπορεί να αφορά το χώσιμο της ουράς ανάμεσα στα 2 πίσω πόδια, το χαμήλωμα του σώματος , το κατέβασμα του κεφαλιού πολύ χαμηλά και το θλιμμένο λοξό κοίταγμα προς τη μεριά σου.

Αναζήτησή προσοχής ή επιθυμία για κάτι

Αν αυτό το hit στο chart των ζωικών τραγουδιών συνοδεύει το γεύμα σου, μάλλον τον έκοψε λόρδα και έχει στοχεύσει κάτι από το τραπέζι σου. Αν του δώσεις αυτό που θέλει, τότε αρχίζεις να καθιερώνεις μία συνήθεια που δύσκολα θα κοπεί στο μέλλον.

Ένας κλαψιάρης σκύλος, ίσως χρησιμοποιεί τις χειριστικές του ικανότητες για να σε πείσει να τον πας βόλτα, να τον ταΐσεις ή να σε κάνει να παίξεις μαζί του.

Ίσως, το κουτάβι σου σε ειδοποιεί με αυτόν τον τρόπο ότι πρέπει να πάει τουαλέτα. Σε αυτήν την περίπτωση το κλάμα είναι μία θετική προσπάθεια επικοινωνίας που εύκολα γίνεται κατανοητή.

• Φόβος ή στρες

Οι στρεσογόνες καταστάσεις μπορεί επίσης να προκαλέσουν παρατεταμένο κλαψούρισμα.

Είτε είναι εν μέσω μίας καταιγίδας με αστραπές είτε αφορά πυροτεχνήματα ή κάποια άλλη τραυματική εμπειρία, το κλάμα μάλλον προκαλείται ακούσια. Διάβασε τη γλώσσα του σώματος του φίλου σου για οποιαδήποτε άλλα σημάδια που το κάνουν να αισθάνεται άγχος. Τα σημάδια αυτά περιλαμβάνουν το ζάρωμα ή μάζεμα του σώματος, το γλείψιμο των χειλιών του, το Χασμουρητό, την εξαρτημένη παρουσία του δίπλα σου και γενικά την όλη ανήσυχη συμπεριφορά του. Τα φοβικά σκυλιά συνήθως βηματίζουν νευρικά ή κρύβονται, για να αποφύγουν την πηγή των φόβων τους.

Βαρεμάρα

Το κλάμα του συντρόφου σου μπορεί απλώς να οφείλεται στην ανία που νιώθει.

Όπως εμείς, έτσι και οι τετράποδοι σύντροφοι μας απαιτούν πνευματική διέγερση και ενίσχυση.

Ακόμα και οι εραστές του καναπέ μπορούν να επωφεληθούν από τον προγραμματισμένο χρόνο παιχνιδιού κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να εξασκήσουν το μυαλό τους και να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο τον δεσμό που τους συνδέει με εμάς.

Είτε είσαι πολύ απασχολημένος για να πας βόλτα τον κολλητό σου ή ο κακός καιρός σας χάλασε τα σχέδια, η βαρεμάρα μπορεί να προκαλέσει καταστροφικές συμπεριφορές όπως το μάσημα, το γρύλισμα, το σκάψιμο και φυσικά το κλάμα.

Τραυματισμός ή πρόβλημα υγείας

Ένα κλάμα που συνοδεύεται από γλείψιμο στο πόδι ή από κουτσό περπάτημα μπορεί να δείχνει ότι το φιλαράκι σου πονάει. Αν προσπαθήσεις να τον σηκώσεις ή να τον κρατήσεις από κάπου και αυτός κλαίει, τότε μάλλον έχει τραυματισθεί. Σε αυτήν την περίπτωση το κλάμα είναι απαραίτητο διότι ο σκύλος σου προσπαθεί να σου περάσει το μήνυμα του πόνου που νιώθει και ζητά τη βοήθεια σου.

Οι σκύλοι φημίζονται για την ικανότητα τους να κρύβουν καλά τον πόνο, για αυτό, αν η περίσταση αναβαθμιστεί σε φωνητισμούς, τότε πρέπει άμεσα να επικοινωνήσεις με τον κτηνίατρο σου, ώστε να διαπιστώσεις τον λόγο που προκάλεσε τη δυσφορία στο φιλαράκι σου.

Άγχος αποχωρισμού

Ο δεσμός ανάμεσα σε εσένα και τον κολλητό σου είναι δυνατός και, όταν σε βλέπει να φεύγεις για τη δουλειά το πρωί, ίσως ταράζεται. Αυτή η αναστάτωση που του προξενεί η φυγή σου μπορεί να οδηγήσει στο κλάμα διότι έτσι εκφράζει τη δυσανασχέτησή του.

Άλλες συμπεριφορές που συνδέονται με το άγχος αποχωρισμού είναι ούρηση ή αφόδευση σε ανεπιθύμητα μέρη του σπιτιού, έντονο σαλιάρισμα, λαχάνιασμα, νευρικός βηματισμός και καταστροφή αντικειμένων (έπιπλα, γλάστρες κ.ά.).

 

Πώς μπορείς να σταματήσεις την κλάψα;

Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός την ώρα που το κλάμα δοκιμάζει την υπομονή σου, ωστόσο είναι ένα πολύτιμο εργαλείο επικοινωνίας.

Το να εξαφανίσεις αυτήν τη συμπεριφορά του συντρόφου σου θα είναι χρήσιμο μόνο όταν καταλάβεις το μήνυμα που κρύβεται πίσω από αυτήν.

 

Διάβασε τη γλώσσα του σώματός του

Όταν επικοινωνούμε, χρησιμοποιούμε πολλούς τρόπους για να μεταφέρουμε τα μηνύματα μας. Ανθρώπινες χειρονομίες, λοξές ματιές, υποδείξεις ή αλλαγές τόνου στη φωνή μας είναι κάποιοι από αυτούς.

Οι σκύλοι μας έχουν και αυτοί τη δική τους γλώσσα σώματος. Παρατηρώντας τις στάσεις και τις πόζες τους, τις εκφράσεις του προσώπου και της ματιάς τους, ίσως κατανοήσουμε τελικά γιατί κλαίνε.

Για παράδειγμα, ένας κλαψιάρης σκύλος που κοιτάει επίμονα εσένα και την πόρτα προσπαθεί να σου πει ότι θέλει απεγνωσμένα να βγει έξω.

Μόλις ανακαλύψεις τι θέλει να σου πει ο σκύλος σου μέσω των σημάτων που εκπέμπει το σώμα του, μπορείς να του προσφέρεις εναλλακτικούς τρόπους για να κερδίσει την προσοχή σου.

 

Πρόσφερε του εναλλακτικές λύσεις

Στο παράδειγμα της επιθυμίας για έξοδο του κολλητού σου από το σπίτι, η χρήση ενός κουδουνιού - καμπάνας, ίσως θα ήταν πιο αποτελεσματικός τρόπος για να δείξει την ανάγκη του για τουαλέτα έξω. Μπορείς να τον εκπαιδεύσεις να τη χρησιμοποιεί.

Μήπως το φιλαράκι σου κλαίει, όταν πεινάει;

Τι θα ήταν καλύτερο από το να τον εκπαιδεύσεις να σου φέρνει το πιάτο του, όταν έρχεται η ώρα του γεύματος.

Στην περίπτωση που κλαίει από χαρά ή ενθουσιασμό, μπορείς να τον εκπαιδεύσεις να δέχεται το χέρι σου ως ένδειξη επιβεβαίωσης. Θα τεντώνεις την μία παλάμη του χεριού σου και ο σύντροφος σου θα ακουμπάει επάνω της τη μύτη του, όταν εσύ δίνεις τη φωνητική εντολή. Αυτό θα του μάθει να πλησιάζει και να αλληλοεπιδρά μαζί σου ή με τους ξένους ευγενικά και όχι άγαρμπα (δηλαδή να μην πηδάει επάνω τους).

 

Χρησιμοποίησε τη θετική ενθάρρυνση

Αντί να μαλώνεις το φιλαράκι σου, είναι καλύτερο να τον ανταμείβεις για κάθε καλή συμπεριφορά του.

Για παράδειγμα, όταν είναι ήσυχος σε μία κατάσταση που συνήθως του προκαλούσε το κλάμα θα τον επιβραβεύεις με μία λαχταριστή λιχουδιά. Ενθάρρυνε τον να κάθεται ήσυχος και αντάμειβέ την υπακοή του στις οδηγίες σου. Έτσι θα καταλάβει ότι μπορεί να επικοινωνεί τις ανάγκες του προς εσένα με σιωπηλό και ήρεμο τρόπο.

 

Να αντιδράς κατάλληλα

Όταν είσαι ανυπόμονος ή επιθετικός απέναντι στον σκύλο σου ,ποτέ δεν θα λύσεις κάποιο πρόβλημα. Αντίθετα ,θα του προκαλείς φόβο και άγχος, που ίσως είναι τα πιο απευκταία συναισθήματα που θέλεις να νιώθει ο κολλητός σου.

Η εκπαίδευση για να μάθει να επικοινωνεί μαζί σου αποτελεσματικά, καθώς και η κατανόηση της γλώσσας του σώματος του και των φωνητισμών του, είναι μακροχρόνιες διαδικασίες.

Πέρα από όλα αυτά, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να παλεύει ο σύντροφος σου για να κατανοήσει τι ακριβώς ζητάς από αυτόν. Έτσι πρόκειται για μία αμφίδρομη διαδικασία εκμάθησης.

Άρα είναι απαραίτητο να λειτουργείς πάντα ήρεμα και με αγάπη προς τον κολλητό σου, γιατί μόνο έτσι θα δυναμώσει ο δεσμός ανάμεσα σας και αυτός θα αισθάνεται πάντα ασφαλής και επιθυμητός.

Ακόμα και εμείς ευκολότερα μαθαίνουμε, όταν ο δάσκαλος μας δείχνει καλοσύνη και υπομονή μαζί μας, πόσο μάλλον οι τετράποδοι φίλοι μας. Δημιούργησε του ένα φιλικό περιβάλλον εκμάθησης νέων κόλπων και τα αποτελέσματα στην εκπαίδευση του θα είναι εκπληκτικά.

 

Ψάξε για υποβόσκοντα προβλήματα υγείας

Μην ξεχνάς ότι το κλάμα μπορεί να οφείλεται σε ενδεχόμενο τραυματισμό ή ιατρικό πρόβλημα.

Αν αυτό δεν οφείλεται σε προβλήματα συμπεριφοράς, προσέλκυσης προσοχής ή άσχημης διάθεσης (βαρεμάρας), τότε μάλλον δυσανασχετεί για κάτι άλλο.

Ερεύνησε απαλά το σώμα του για εμφανείς πληγές και να είσαι προσεκτικός στο άγγιγμα με έναν σκύλο που πονάει, ώστε να γλυτώσεις πιθανό δάγκωμα λόγω της δυσφορίας του. Αν δεν δεις ορατά τραύματα, αλλά συνεχίζει να πονάει, πήγαινε τον άμεσα στον κτηνίατρο σου για ένα check up.

 

Εμπλούτισε το περιβάλλον του

Αν το κλάμα προκύπτει από την ανία που νιώθει, τότε εύκολα θεραπεύεται.

Το μόνο που χρειάζεται το φιλαράκι σου είναι πνευματική διέγερση.

Όταν τον περιορίσεις στο σπίτι λόγω της κακοκαιρίας ή της έλλειψης χρόνου για βόλτα, μπορείς να του δώσεις ένα διαδραστικό παιχνίδι για να απασχοληθεί. Ένα παιχνίδι - σφυρίχτρα ή κάποιο άλλο με θήκες τροφής ή λιχουδιάς θα ενισχύσουν την πνευματική του ενασχόληση σημαντικά.

Επίσης, αν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα σκύλων στην τηλεόραση, θα βοηθήσει στη χαλάρωση και τη διασκέδαση του, ειδικά την ώρα που ετοιμάζεσαι να πας στη δουλειά σου. Αυτές οι εικόνες και οι ήχοι είναι επιστημονικά κατασκευασμένοι για να ανακουφίσουν τη μοναξιά του.

 

Εντόπισε πιθανούς στρεσογόνους παράγοντες

Πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν καταστάσεις που προκαλούν άγχος και φόβο στο φιλαράκι σου. Ανακατεύθυνε αλλού την προσοχή του με αντιπερισπασμούς. Εκπαίδευσε τον στην απευαισθητοποίηση φοβικών παραγόντων.

Βέβαια, δεν είναι καθόλου εύκολο να απεγκλωβιστεί από τέτοια σύνδρομα, όπως οι κεραυνοί μίας καταιγίδας ή τα πυροτεχνήματα που πέφτουν στις γιορτές.

Αξίζει όμως να προσπαθήσεις χρησιμοποιώντας κάποια video στο YouTube που περιέχουν τέτοιους ήχους. Ξεκίνησε με χαμηλή ένταση, αγνοώντας την οποιαδήποτε αντίδραση του, όταν ακούσει αυτούς τους ήχους.

Παίζε αυτά τα video 1-2 φορές την ημέρα και σταδιακά να αυξάνεις την ένταση του ήχου. Αυτό υποσυνείδητα τον εξοικειώνει με κάτι που δεν άγνωστο αλλά γνώριμο.

Υπάρχουν ηρεμιστικά βότανα, όπως η βαλεριάνα, ο ευκάλυπτος και το χαμομήλι και αν ρίξεις μερικές σταγόνες μέσα στις αγαπημένες  λιχουδιές του κολλητού σου, ίσως ηρεμήσει.

 

Επίλογος

Υπάρχει τεράστια ποικιλία μηνυμάτων κάτω από τους φωνητισμούς των σκύλων.

Το κλάμα του κολλητού σου μπορεί να εκφράζει μία ένδειξη ενθουσιασμού στον ερχομό σου σπίτι ή ένα σημάδι για κάτι που θέλει να σου πει. Ωστόσο, μπορεί αυτό να οφείλεται σε φόβο, ανία ή δυσαρέσκεια και τότε είναι αναγκαία η επίσκεψη στον κτηνίατρο για να ερευνηθούν πιθανά προβλήματα υγείας.

Αν τελικά, αποδειχθεί ότι ο κολλητός σου έχει άγχος ή νευρικότητα, η χρήση ηρεμιστικών βοτάνων ίσως εκτονώσει τα συναισθήματα του.

Για να αντιμετωπίσεις τη βαρεμάρα του, πρόσφερέ του διασκέδαση και πνευματική απασχόληση με ένα διαδραστικό παιχνίδι.

Τελικά τα χνουδωτά φιλαράκια μας είναι σαν εμάς.

Χρειάζονται αγάπη και αλληλεπίδραση ως κοινωνικά πλάσματα, για να αισθάνονται ευχαριστημένα.

Αν ικανοποιήσεις τις ανάγκες αυτές, ο κολλητός σου θα γίνει το πιο ευτυχισμένο τετράποδο του κόσμου και εσύ φυσικά θα τρίβεις τα χέρια σου διότι από δω και πέρα θα έχεις να αντιμετωπίσεις μόνο τη σύζυγο σου.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0