Οι σκύλοι είναι ζώα που επιδιώκουν να επικοινωνούν διαρκώς μαζί μας.
Ότι λέει ή κάνει ο τριχωτός μας σύντροφος, όταν είμαστε κοντά του, περιέχει μηνύματα.
Κάποιες από αυτές τις επικοινωνιακές τεχνικές είναι αξιολάτρευτες όπως το ελαφρύ πλάγιασμα του κεφαλιού σαν απόκριση στο άκουσμα της φωνής σου ή ο ενθουσιώδης του χαιρετισμός μέσω του έντονου κουνήματος των οπισθίων και της ουράς του, όταν επιστρέφεις στο σπίτι.
Ίσως ο ωραιότερος από τους τρόπους επικοινωνίας των σκύλων μαζί μας είναι το άγγιγμα με τη μουσούδα τους στο χέρι μας ή αλλού.
8 λόγοι που ο σκύλος σου ακουμπάει τη μύτη του επάνω σου
• Σου λέει «καλησπέρα».
Ο κολλητός σου μπορεί να δείξει μια ποικιλία τρόπων υποδοχής, όταν γυρνάς στο σπίτι.
Όπως προαναφέρθηκε, μια υπερκινητική ουρά είναι συνηθισμένο φαινόμενο μαζί με την περιστροφή γύρω από τον άξονα του ή τον όρθιο χορό στα πίσω πόδια ή το τρέξιμο πέρα-δώθε με ένα παιχνίδι μέσα στο στόμα.
Όμως, ίσως ο πιο γλυκός τρόπος χαιρετισμού του σκύλου σου είναι όταν σε σκουντάει με την υγρή του μύτη στο χέρι ή αλλού.
Μάλλον σου λέει:
«Χαίρομαι τόσο πολύ που γύρισες στο σπίτι μας !!!»
Ζητάει την προσοχή σου.
Οι σκύλοι γνωρίζουν καλά τη μεγάλη σημασία που έχουν τα ανθρώπινα χέρια στη ζωή τους.
Αυτά είναι που τοποθετούν τα μπωλφαγητού και νερού στο έδαφος για να τραφούν, αυτά τους δίνουν τις λατρεμένες τους λιχουδιές και τελικά αυτά χαϊδεύουν και ξύνουν με αγάπη το κεφαλάκι τους.
Πολλοί θα έχουμε ζήσει την εμπειρία να χαϊδέψουμε ένα σκύλο και όταν σταματήσουμε εκείνος να σπρώχνει ευγενικά με τη μουσούδα του το χέρι μας και να μας λέει:
«Σε παρακαλώ, μη σταματάς !!!»
Ελπίδα για λιχουδιές.
Αν επιτρέπεις στο φιλαράκι σου να συμμετέχει στο γεύμα ή την απόλαυση ενός snack, όταν κάθεσαι στον καναπέ σου, ίσως να σε σκουντάει για αυτόν τον λόγο με τη μύτη του.
Αν το σκούντημα αυτό είναι πιο έντονο, τότε ίσως ξέχασες την ώρα του γεύματος του και αυτό είναι κάτι που χαλάει τη ρουτίνα του.
Υποδηλώνει κυριαρχία ή υποταγή.
Κάποιοι σκύλοι σπρώχνουν δυνατά με τη μουσούδα τους για να δείξουν την κυριαρχία τους, τυπικά απέναντι σε άλλους ομοφύλους τους και πιο σπάνια απέναντι σε ανθρώπους.
Συνήθως αυτό γίνεται πιο εύκολα αντιληπτό από την επιμονή σε αυτήν τη συμπεριφορά, αλλά και τη δύναμη του σκουντήματος.
Περιέργως, σκύλοι με τάσεις υποταγής κάποιες φορές σπρώχνουν με τη μύτη τους και γλείφουν το πρόσωπο άλλων σκύλων ως ένδειξη σεβασμού.
Ενδιαφέρον για εσένα.
Ο σκύλος μας συντονίζεται καλά μαζί μας συναισθηματικά, ενώ εύκολα αντιλαμβάνεται αν έχουμε κάποιο πρόβλημα υγείας.
Αν στεναχωρηθείς από κάτι και το φιλαράκι σου είναι παρόν, μην παραξενευτείς αν σε σκουντήσει ευγενικά με τη μύτη του για να σε παρηγορήσει.
Αν είσαι ξαπλωμένος λόγω ασθένειας στον καναπέ ή το κρεβάτι σου μπορεί να έλθει κοντά σου και με το σκούντημα της μύτης του, θα θελήσει να χαλαρώσεις και να διώξει μακριά το πρόβλημα.
Σε μαρκάρει.
Κάποιοι σκύλοι δείχνουν μεγάλη κτητικότητα απέναντι στους ανθρωποσυντρόφους τους.
Στο πρόσωπο τους υπάρχουν αδένες που εκκρίνουν ορμόνες και τρίβοντας το επάνω μας θέλουν να καταστήσουν σαφές σε όλους ότι τους ανήκουμε ολοκληρωτικά.
Χαιρετίζει ένα νέο φίλο.
Κάποιοι σκύλοι χαιρετούν άγνωστους ανθρώπους μυρίζοντας τους και αν η όσφρηση τους το εγκρίνει, τότε μπορεί όχι μόνο να τρίψουν το κεφάλι τους πάνω στον νέο τους φίλο, αλλά και να τον σπρώξουν ευγενικά με τη μουσούδα τους για να τους χαϊδέψει.
Νιώθει φαγούρα στο πρόσωπο.
Ίσως πρόκειται για τον πιο πρακτικό λόγο που μπορεί να ωθήσει τον σκύλο σου να σε σπρώξει με τη μύτη του.
Το φιλαράκι σου νιώθει δυσφορία από τη φαγούρα και θέλει με αυτόν τον τρόπο να ανακουφιστεί.
Σκύλοι με υπολείμματα φαγητού ή νερού πάνω στη μουσούδα τους μάλλον ψάχνουν για χαρτοπετσέτα, δηλαδή εσένα.
Η αξιολάτρευτη κίνηση του κεφαλιού που κλίνει ελαφρά στα πλάγια
Πόσο χαριτωμένη είναι αυτή η κίνηση του κεφαλιού του κολλητού σου!!!
Το πλάγιασμα του κεφαλιού είναι ίσως μια από τις πιο όμορφες σκυλοσυμπεριφορές.
Συνήθως γίνεται ως αντίδραση σε συγκεκριμένο τόνο της φωνής σου ή ακούγοντας κάποιον οικείο θόρυβο που υπόσχεται ότι κάτι καλό πρόκειται να συμβεί.
Εμείς εκλαμβάνουμε αυτήν την κίνηση ως μια προσπάθεια του σκύλου μας να καταλάβει τι λέμε ή να κατανοήσει τη σημασία αυτού του οικείου ήχου που αναφέραμε.
Σύμφωνα με την κτηνίατρο Dr Sara Wooten, μάλλον έχουμε δίκιο σε αυτήν την πεποίθηση μας.
Ισχυρίζεται ότι όταν το φιλαράκι μας γέρνει το κεφαλάκι του σε μια μεριά, μάλλον προσπαθεί να ερμηνεύσει το νόημα του ήχου που μόλις άκουσε.
Άλλοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι σκύλοι πλαγιάζουν το κεφάλι τους, όταν σκέφτονται ότι αυτό που άκουσαν ίσως οδηγήσει σε μια ευχάριστη εμπειρία, όπως έναν περίπατο ή την απόλαυση της αγαπημένης τους λιχουδιάς.
Σύμφωνα με τη Dr Wooten:
«Από τη στιγμή που οι σκύλοι κατανοούν κάποιες συγκεκριμένες λέξεις, ένας σκύλος που γέρνει ελαφρώς το κεφάλι του προσπαθεί να εντοπίσει κάποια λέξη-κλειδί ή κάποια αλλαγή στον τόνο της φωνής μας που του δίνει την προσδοκία για κάποια ανταμοιβή».
Ένας άλλος πιθανός λόγος για αυτήν τη συμπεριφορά σχετίζεται με τον τρόπο που λειτουργεί η αίσθηση της ακοής των σκύλων.
Τα κινούμενα πτερύγια των αυτιών τους βοηθούν στην ανίχνευση της πηγής των ήχων.
Όταν ο σύντροφος σου αλλάζει τη θέση του κεφαλιού του μπορεί να προσδιορίσει καλύτερα τις διαφορές στην ώρα που κάθε αυτί συλλαμβάνει τον ήχο, επιτρέποντας του να κρίνει πόσο μακριά ή κοντά βρίσκεται από εκεί που τον άκουσε.
Η Dr Wooten πιστεύει ότι το πλάγιασμα του κεφαλιού των σκύλων είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά που επαναλαμβάνεται, όσο αυτή ενθαρρύνεται.
Αν επαινείς τον σύντροφο σου ή δείχνεις έντονο ενδιαφέρον, όταν γέρνει ελαφρά το κεφάλι του, τότε ο κολλητός σου ίσως κάνει συχνότερα αυτήν την κίνηση και η ίδια υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν αυτήν την κίνηση με τη ράτσα, την ηλικία ή την ευφυία του σκύλου.
Zoomies
Όπως συμβαίνει με τα ζωηρά παιδιά, έτσι και κάποιες φορές και οι σκύλοι εκτροχιάζονται χωρίς φανερό λόγο και στριφογυρίζουν γύρω από τον άξονα τους ή μπρος-πίσω σταματώντας απότομα για να δουν αν τους κοιτάμε, ενώ αμέσως μετά ξαναρχίζουν τη φρενήρη τους κίνηση.
Δεν υπάρχει κάποιος επιστημονικός όρος για αυτήν τη συμπεριφορά, όμως είναι παγκόσμια γνωστή ως «Zoomies».
Ωστόσο, υπάρχει ένας τεχνικός όρος για αυτήν τη συμπεριφορά:
«Frenetic random activity periods ( FRAPs )».
Αυτές οι στιγμές τρελής σκυλοενέργειας διαρκούν συνήθως από κάποια δευτερόλεπτα μέχρι λίγα λεπτά και μπορούν να εκδηλωθούν είτε το φιλαράκι σου είναι χαλαρό, είτε ενθουσιασμένο.
Σύμφωνα με τον κτηνίατρο Dr Patrick Mahaney, κάθε σκύλος μπορεί να πάθει FRAPs, όμως συνήθως οι πιο νεαροί σκύλοι ίσως δεν αποκαλύψουν τον πληθωρικό τους εαυτό τόσο συχνά όσο οι μεγαλύτεροι, διότι το σώμα τους δεν έχει αναπτυχθεί αρκετά, ώστε να εκτονώνουν τόσο μεγάλο ποσό ενέργειας ακόμα.
Υγιείς και χαρούμενοι ενήλικοι σκύλοι, από τη άλλη, μπορούν να κάνουν Zoomies ανά πάσα στιγμή.
Ειδικοί στη συμπεριφορά ζώων δεν είναι απολύτως σίγουροι, γιατί οι σκύλοι παθαίνουν Zoomies, όμως θεωρούν ως πιθανή την εξήγηση, ότι πρόκειται για τα αποτελέσματα κυμάτων αποθηκευμένης ενέργειας.