BLOG

10 λάθη που όλοι κάνουμε στην αντιμετώπιση του σκύλου μας

15/10/2020
0 Liked

Επειδή οι άνθρωποι δεν μιλούν τη «σκυλίσια» γλώσσα, καθώς συμβαίνει και το αντίστροφο, είναι δύσκολο πολλές φορές να κατανοήσουμε αν κάνουμε πράγματα που σαστίζουν, μπερδεύουν ή και δεν ενδιαφέρουν καθόλου τα τριχωτά φιλαράκια μας.

Για παράδειγμα, τα μαλώνουμε όταν τα «κάνουν» σε ανεπιθύμητα μέρη, ενώ είναι στο χέρι μας να τα εκπαιδεύσουμε επιτυχώς στο θέμα της τουαλέτας τους.

Άλλο ζήτημα προκύπτει όταν δεν καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική δραστηριότητα είναι για τα σκυλο-παιδιά μας το παιχνίδι και η εξερεύνηση του χώρου που κινούνται.

Επίσης, αποτυγχάνουμε να δούμε ότι οι σύντροφοι μας είναι φυσικοί αθλητές, φτιαγμένοι έτσι από τη φύση τους, ώστε να απαιτούν περισσότερη φυσική δραστηριότητα από αυτήν που τους παρέχουμε.

Ακόμα, όταν παραβλέπουμε την ανάγκη τους για συχνές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και δεν τους εκπαιδεύουμε στην κατεύθυνση υιοθέτησης θετικών συμπεριφορών, ακούσια τους δημιουργούμε προβλήματα.

Παρακάτω, παραθέτουμε 10 πράγματα τα οποία, όταν τα κάνουμε, αναστατώνουμε τα φιλαράκια μας.

 

1) Όταν δεν τα μαθαίνουμε να ανέχονται το άγγιγμα μας.

Οι στιγμές που αγκαλιάζεις και χαϊδεύεις τον κολλητό σου είναι πολύτιμες και αναγκαίες, για να εξοικειώσεις το κουτάβι ή τον ενήλικο σύντροφο σου με την ανθρώπινη επαφή στο σώμα του, διότι κάποια στιγμή θα ξεκινήσουν οι επισκέψεις στον κτηνίατρο ή τον groomer σου.

Θα χρειαστεί να βουρτσίζεις τα δόντια του καθημερινά και να τριμάρεις τα νύχια του σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Ο καλύτερος τρόπος προετοιμασίας αποδοχής του αγγίγματος του σκύλου σου , είναι να τον συνηθίσεις σε αυτήν τη διαδικασία χαϊδεύοντας τον σε ενοχλητικά, ίσως για αυτόν, σημεία του σώματος του, όπως τα αυτιά, τις πατούσες κ.ά.

Έτσι , όχι μόνο θα μάθει να αποδέχεται το ανθρώπινο άγγιγμα, αλλά θα βοηθήσει και εσένα να εξοικειωθείς με τον τρόπο αντίδρασης του σώματός του και γρήγορα θα μάθεις να εντοπίζεις τυχόν ανωμαλίες επάνω του, όπως οιδήματα, όγκους, ερεθισμούς κ.ά.

 

2) Οι ανεπαρκείς ευκαιρίες κοινωνικοποίησης.

Κοινωνικοποίηση σημαίνει η έκθεση του χνουδωτού σου φίλου (κατά προτίμηση από την ηλικία των 3ων εβδομάδων και ύστερα), σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους , ζώα, περιβάλλοντα και άλλα ασφαλή ερεθίσματα , χωρίς όμως να υπερβάλλεις.

Αυτή η διαδικασία πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις αισθήσεις του, δηλ. θεάματα, ήχους, οσμές της καθημερινότητας και να είναι μία συνεχιζόμενη διαδικασία σε όλη τη ζωή του.

Η ασφαλής και επίμονη έκθεση του σε ποικίλλα περιβάλλοντα θα τον βοηθήσει να αποκτήσει μία ασφαλή διαχείριση νέων και διαφορετικών καταστάσεων, με αποτέλεσμα την εκμάθηση αντιμετώπισης νέων δεδομένων και προκλήσεων με ένα αποδεκτά κατάλληλο τύπο συμπεριφοράς.

Οι σκύλοι με ανεπαρκή κοινωνικοποίηση συνήθως εμφανίζουν φοβικές αντιδράσεις και γενικευμένο άγχος, παράγοντες που οδηγούν σε προβληματικές συμπεριφορές και έλλειψη προσαρμοστικότητας στον ρόλο τους ως οικιακά ζώα.

 

3) Ο αρνητισμός στη χρήση κλουβιών φύλαξης.

Πολλοί σκυλο-γονείς θεωρούν ότι τα κλουβιά φύλαξης αφορούν «κακά» σκυλιά ή ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε ειδικές περιστάσεις.

Αν είσαι ένας από αυτούς, τότε σου διαφεύγουν τα εξής:

Ο κολλητός σου είναι εκ φύσεως «κάτοικος φωλιάς» και το κλουβί φύλαξης εξασφαλίζει την ανάγκη του να καταφεύγει σε μικρά και ασφαλή μέρη για ξεκούραση.

Αυτό μπορεί να σε ωφελήσει πολύ, όταν το φιλαράκι σου χρειάζεται εκπαίδευση τουαλέτας, αλλά θα διευκολύνει και την εξοικείωση του στα ταξίδια με αυτοκίνητο ή αεροπλάνο ή αν χρειάζεται να διαμείνει με την οικογένεια σου σε ένα ξενοδοχείο φιλικό προς τα κατοικίδια.

 

4) Η επιλογή λάθος αξεσουάρ βόλτας.

Οι περισσότεροι σκυλο-γονείς αγνοούν τη σημασία της σωστής επιλογής του κολάρου ή οδηγού βόλτας ή στηθόλουρου για το φιλαράκι τους.

Συγκεκριμένοι σκύλοι, για παράδειγμα, πρέπει να φοράνε μόνο περιστήθιο και όχι να τραβιούνται στη βόλτα από περιλαίμιο.

Αυτό περιλαμβάνει τους σκύλους με δυνατό και πολλές φορές ανεξέλεγκτο τράβηγμα στη βόλτα, άλλους που είναι ευάλωτοι στον κίνδυνο κατάρρευσης της τραχείας οδού δηλ. του σωλήνα αέρος που συνδέει τη μύτη, το στόμα και τον λαιμό με τους πνεύμονες, εκείνους που παθαίνουν επιληπτικές κρίσεις ή έχουν πρόβλημα, όταν τραβιούνται από τον λαιμό ή την πλάτη.

Στις βραχύρυγχες ράτσες, Pug ή Bulldog κ.ά., απαραίτητο είναι το περιστήθιο λόγω των αναπνευστικών προβλημάτων που έχουν εκ φύσεως.

Επίσης, πολύ, προσοχή χρειάζεται στη χρήση πνιχτών ή αλυσιδένιων περιλαίμιων διότι εκτός του γεγονότος ότι καταστρέφουν το τρίχωμα γύρω από τον λαιμό, ίσως η βίαιη χρήση τους οδηγήσει σε στραγγαλισμό.

Για βόλτες ή εκπαιδευτικά μαθήματα είναι προτιμότερα τα λουριά που πιάνουν το κεφάλι (Halti) ή αυτά που τραβάνε από μπροστά τον σκύλο.

 

5) Η αποτυχία εκπαίδευσης του σκύλου για αντί-φοβικές συμπεριφορές.

Τα διάφορα προβλήματα συμπεριφοράς είναι η πρώτη αιτία εγκατάλειψης σκύλων σε καταφύγια ζώων ή ακόμα και στη φύση.

Ένα κουτάβι πρέπει να ξεκινάει τη βασική εκπαίδευση υπακοής στην ηλικία των 8 εβδομάδων, ενώ, αν υιοθετήσεις έναν ενήλικο σκύλο που δεν έχει λάβει τέτοια εκπαίδευση, πρέπει αμέσως να ξεκινήσει τα βασικά.

Πρέπει να μείνει στην εκμάθηση θετικών συμπεριφορών μέχρι να γίνεις υπερήφανος για αυτόν.

Καλό θα ήταν να φρεσκάρεις τα μαθήματα υπακοής κάθε λίγα χρόνια ή όταν χρειαστείς βοήθεια σε θέματα συμπεριφοράς που θα ανακύπτουν όσο μεγαλώνει.

Αν επιθυμείς ένα συναισθηματικά ισορροπημένο και με καλούς τρόπους συμπεριφοράς σύντροφο, ο δρόμος προς την επιτυχία του στόχου σου περνάει μέσα από τα εκπαιδευτικά μαθήματα εκμάθησης θετικών συμπεριφορών.

Αντίθετα, εκπαίδευση βασισμένη στην τιμωρία εκτός από αναποτελεσματική είναι και απάνθρωπη.

Η εκπαίδευση αντί-φοβικών συμπεριφορών στηρίζεται στη θεωρία ότι ανταμείβοντας το φιλαράκι σου για την επιθυμητή συμπεριφορά θα το ενθαρρύνεις να την κάνει κτήμα του.

 

6) Η τιμωρία του σκύλου σου για λάθη στην τουαλέτα του.

Αν παρατηρήσεις τέτοια λάθη, δεν πρέπει ποτέ να του φωνάξεις ή να τον χτυπήσεις ή να χώσεις το πρόσωπο του μέσα στις ακαθαρσίες του.

Είναι σίγουρο ότι θα προκύψουν αστοχίες στην εκπαίδευση τουαλέτας του κολλητού σου.

Ο πρωταρχικός σου στόχος είναι να αποφύγεις να του δώσεις τη δυνατότητα αποτυχίας. Όταν, όμως γίνει το λάθος, πρέπει να γνωρίζεις ότι η δική σου αντίδραση θα καθορίσει τη μετέπειτα συμπεριφορά του συντρόφου σου.

Είναι σημαντικό να καταλάβει ότι οτιδήποτε έχει σχέση με την εκπαίδευση τουαλέτας πρέπει να είναι θετικό.

Δεν μπορείς να τον τιμωρήσεις ή να τον φοβίσεις για ανάρμοστη συμπεριφορά, διότι από τη στιγμή που θα σωριαστεί στο πάτωμα και με τα 4 πόδια αρνούμενο να συνεργαστεί, η ευκαιρία σου για ένα επιτυχημένο μάθημα τουαλέτας έξω από το σπίτι μόλις χάθηκε.

Η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος έγκειται καθαρά στο δικό σου μερίδιο ευθύνης ως προς τη διαμόρφωση της συμπεριφοράς του φίλου σου.

 

7) Η παράβλεψη της σημασίας του παιχνιδιού.

Αν είσαι πολυάσχολος, όπως οι περισσότεροι σκυλο-γονείς σήμερα, τότε σίγουρα όταν είσαι μαζί του κάνεις ταυτόχρονα και άλλα πράγματα.

Για παράδειγμα, ενώ με το ένα σου χέρι του πετάς αντικείμενα για να στα επιστρέψει, με το άλλο σου χέρι μιλάς στο κινητό ή χαζεύεις στο Facebook.

Μπορεί στη διάρκεια της βόλτας να βιάζεσαι και να σέρνεις το φιλαράκι σου προς το σπίτι ή να σου αποσπάσει την προσοχή κάποιο εισερχόμενο μήνυμα ή ακόμα να σας τα χαλάσει ο καιρός.

Ο σύντροφος σου, όμως χάνει την ευκαιρία για συχνές στάσεις και συλλογή οσμών που είναι πολύ σημαντικές διαδικασίες για αυτόν όσο ένα τηλεφώνημα για εσένα.

Στην επόμενη βόλτα προσπάθησε να είσαι παρών μόνο για αυτόν.

Συγκεντρώσου στη μεταξύ σας αλληλεπίδραση, ακόμα και αν δεν αισθάνεσαι ορεξάτος.

Όταν παίζετε «πέτα, φέρε το», αντάμειψέ τον με ενθουσιασμό, όταν επιστρέφει το παιχνίδι που του πέταξες.

Δες τη βόλτα από τη δική του οπτική γωνία. Κάνε αυτή τη στιγμή μία συναρπαστική εμπειρία.

Ενεργοποίησε διαδικασίες που ωθούν την οσφρητική του ικανότητα να ανακαλύψει πράγματα που τον εξιτάρουν, ώστε να εξασκεί ταυτόχρονα το μυαλό, το σώμα και τη μύτη του.

 

8) Δεν εκτιμάς την αθλητική του φύση.

Για να διατηρείται λεπτός, σε φόρμα, καλό-γυμνασμένος, συναισθηματικά ισορροπημένος και πλήρως κινητικός όσο μεγαλώνει ο φίλος σου, χρειάζεται καθημερινή άσκηση.

Οι σκύλοι είναι εκ φύσεως σχεδιασμένοι να κινούνται διαρκώς.

Αν ο κολλητός σου δεν έχει ευκαιρίες να τρέχει, να παίζει και να κάνει αεροβικές ασκήσεις, ακόμα και αν δεν είναι υπέρβαρος, μπορεί να εμφανίσει αρθρίτιδα και άλλες εκφυλιστικές ασθένειες του μυοσκελετικού συστήματος.

Επιπρόσθετα, πολλά προβλήματα συμπεριφοράς των συντρόφων μας προκύπτουν από την έλλειψη φυσικής και πνευματικής εξάσκησης.

Αυτό που δεν κατανοούν οι περισσότεροι σκυλο-γονείς είναι ότι, για να ενεργοποιηθούν τα φιλαράκια τους στην άσκηση, χρειάζονται ενθάρρυνση από τους ανθρώπους-συντρόφους τους.

Ακόμα και αν έχεις τον μεγαλύτερο και πιο πράσινο κήπο του κόσμου, αυτός από μόνος του δεν μπορεί να ωθήσει το φιλαράκι σου να ασκηθεί, για να διατηρήσει ένα καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης.

Ο μόνος τρόπος για να αθλείται σωστά είναι να τον συνοδεύεις και να του δίνεις κίνητρα, για να παραμένει ζωηρός και ενεργητικός.

Το λιγότερο 20 λεπτά καθημερινής άσκησης που θα ανεβάζει τους καρδιακούς του παλμούς είναι απαραίτητα, αλλά, αν του διαθέσεις 1 ώρα, θα εξασφαλίσεις ευεργετικές συνέπειες για την ευζωία του.

 

9) Η αμέλεια στη φροντίδα των δοντιών και των νυχιών του.

Δύο σημαντικοί παράγοντες για τη φροντίδα της υγείας του είναι η καθαριότητα των δοντιών και των νυχιών του φίλου σου.

Το βούρτσισμα των δοντιών, αν δεν γίνεται καθημερινά, πρέπει τουλάχιστον να γίνεται 3 φορές μέσα στην εβδομάδα.

Διαφορετικά, όπως οι περισσότεροι σκύλοι μετά την ηλικία των 3 ετών, θα εμφανίσει προβλήματα στα ούλα και με το πέρασμα του χρόνου η κατάσταση αυτή θα χειροτερεύει με αποτέλεσμα τη δυσοσμία του στόματος και την ψυχική του φόρτιση.

Όπως καταλαβαίνεις, ο λογαριασμός στον κτηνίατρο θα αυξηθεί και ίσως χάσει και κάποια από τα δόντια του.

Επίσης, τα νύχια του πρέπει να κόβονται συστηματικά. Η συχνότητα κοπής τους εξαρτάται από την ταχύτητα που μεγαλώνουν, καθώς και από το αν κάθεται πάνω σε επιφάνειες που τα τριμάρουν φυσικά.

Αν δεν τα καταφέρεις μόνος σου, επισκέψου τον κτηνίατρο ή τον groomer σου.

Θα εκπλαγείς, όταν μάθεις πόσο σοβαρά ζητήματα υγείας προκύπτουν στις πατούσες τον σκύλων από μεγάλα και άκοπα νύχια.

 

10) Η έλλειψη checkup της υγείας του κολλητού σου.

Αν περιμένεις να ασθενήσει το φιλαράκι σου για να επισκεφτείς τον κτηνίατρο σου, τότε θα έχεις χάσει πολύτιμο χρόνο.

Η προληπτική ιατρική φροντίδα δημιουργεί πρωτόκολλα καλής υγείας των συντρόφων μας, όταν είναι υγιή, ώστε να διατηρούν ένα ισορροπημένο επίπεδο ευζωίας καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Αυτά περιλαμβάνουν τον έλεγχο των ζωτικών του οργάνων, ώστε σε κάθε προληπτική επίσκεψη ελέγχου να είναι σε άριστη κατάσταση, αυξάνοντας έτσι το προσδόκιμο της ζωής του.

Το σίγουρο είναι ότι, αν δεν παρακολουθείς την υγεία του κολλητού σου σε έξυπνα στάδια κατά τη  μετάβαση από τον ένα κύκλο ζωής στον άλλο, τότε θα χάσεις τον έλεγχο της ευζωίας του.

Ένα εξονυχιστικό checkup θα προσδιορίσει τις γενετικές ή φυλετικές προδιαθέσεις της ράτσας του, θα καθορίσει το επίπεδο δραστηριότητας και τις μεθόδους εξάσκησής του, το επίπεδο της πνευματικής του ενάργειας ή θα διαπιστώσει αν βιώνει στρες στο περιβάλλον που ζει ή επιβάρυνση εξαιτίας χημικών ουσιών ή κακής διατροφής, ώστε να εκπονηθεί ένα σχέδιο ευζωίας για κάθε στάδιο της ζωής του.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0