BLOG

Η αυτοβιογραφία του υπερδραστήριου Μπιγκλ(Beagle)

12/04/2023
0 Liked

Αν ψάχνεις για ένα πανέξυπνο και παιχνιδιάρικο τριχωτό σύντροφο, σταμάτα σε εμένα!
Φημίζομαι για τη στοργική, ενεργητική και χαρούμενη ιδιοσυγκρασία μου.
Όταν με αντικρύσεις, θα σαγηνευτείς από τα πανέμορφα και εκφραστικά καφέ μου μάτια.
Λατρεύω να έχω παρέα κοντά μου, από τους άγνωστους επισκέπτες του σπιτιού σου μέχρι τα μικρά παιδιά. Τρία “ Woof “μου είναι αρκετά, για να τους συγκεντρώσω όλους γύρω μου και να αρχίσει το παιχνίδι.
Αν λείπεις συχνά πολλές ώρες από το σπίτι, ίσως δεν θα είναι και η καλύτερη επιλογή για εσένα, εκτός αν έχεις φροντίσει να βρίσκεται κάποιο άλλο τετράποδο φιλαράκι δίπλα μου για να παίζουμε.
Παρόλο που είμαι μικρόσωμος χρειάζομαι τουλάχιστον μια ώρα άσκησης ημερησίως και πολλές αποδράσεις εκτός σπιτιού, διότι ως γνωστόν είμαι λάτρης των περιπετειών.
Ωστόσο, πρέπει να προσέχεις!!!

Όπως υπήρξε ο δικός σας Χουντίνι, εγώ είμαι ο αντίστοιχος στον κόσμο μου.
Μου αρέσει να εξαφανίζομαι και πολλές φορές θα με πιάσεις να ξεγλιστράω μέσα από φράχτες και πάνω από τοίχους παρασυρόμενος από την οξύτατη όσφρηση μου που με πηγαίνει πάντα σε άγνωστους προορισμούς.
Όμως, τα καλά νέα είναι ότι με λίγη εκπαίδευση και εξάσκηση, συμμορφώνομαι στις εντολές που παίρνω και σύντομα θα γίνω το πιο πιστό μέλος της δικής σου αγέλης.
Αν είσαι καλός μαζί μου, θα σου επιτρέψω να ακούς συχνά τις όμορφες και μελωδικές μου κραυγές ευτυχίας.

Ξεχωριστά γεγονότα

Όσον αφορά τη δημοφιλία του συναφιού μου, αυτή εκτοξεύτηκε χάρη σε ένα Cartoon: τον Snoopy!!
Ίσως οπτικά δεν πολυμοιάζουμε, όμως ταιριάζει μαζί μας θαυμάσια.
Είναι παιχνιδιάρης, έξυπνος και πιστός.
Είναι, όπως και η φυλή μου, μουσικός σκύλος και του αρέσει να εκφράζει φωναχτά τα συναισθήματα του.
Ο Snoopy δε διαφέρει σε τίποτα από εμάς.
Μπορεί να παίξει ακόμα και πιάνο!!!
Βέβαια, είναι λίγο τεμπελάκος, κάτι που αμήχανα παραδέχομαι ότι ισχύει για τη ράτσα μου. Όμως, όταν νιώσουμε εκρήξεις ενέργειας, τότε αμέσως είμαστε έτοιμοι για δράση.

Ηλικιακά ορόσημα

Όπως βλέπεις, η ράτσα μου κατακλύζεται από χάρη και ενέργεια.
Παρακάτω θα σου αναφέρω κάποια κομβικά σημεία της ζωής μου, ώστε, αν με αποκτήσεις, να ξέρεις τι σε περιμένει :
• Κουτάβι ( 2-4 μηνών )
Ήδη γνωρίζω το όνομα μου, καταλαβαίνω τις απλές εντολές και έχω κατανοήσει άψογα την ανάγκη να κάνω εκτός σπιτιού την τουαλέτα μου. Συνέχισε την εκπαίδευση μου και δε θα αργήσει να σου αποκαλυφθεί η ιδιοφυία μου.
• Έφηβος ( 6-12 μηνών )
Άλλαξε τη διατροφή μου από αυτήν του κουταβιού σε ενήλικου σκύλου.
Επειδή λατρεύω την παιδική τροφή, είμαι λαίμαργος και ίσως καταλήξω παχύσαρκος.
• Ηλικιωμένος ( 8-15 ετών )
Αρχίζω να νιώθω έντονη υπνηλία.
Ίσως, ξεκινήσουν τα προβλήματα στα μάτια μου και τα αυτιά μου.
Κράτα με υγιή πηγαίνοντας με συχνά για Checkup στον κτηνίατρο.

Ιστορία της φυλής μου

Η ιστορία μας είναι μεγάλη και μυστηριώδης.
Διαφωνούν ακόμα και οι ιστορικοί μεταξύ τους για τον τρόπο που πήραμε το όνομα μας.
Άλλοι λένε ότι προέρχεται από τη Σκωτική Γαελική λέξη «Beag» που σημαίνει μικρός, ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι προήλθε από τη Γαλλική λέξη που ακούγεται, όταν τα κυνηγόσκυλα ακολουθούν το θήραμα : «Be’geule».
Ελληνικά αρχεία του 400 π.Χ. περιγράφουν ένα σκύλο παρόμοιο με εμάς και μικρές αγέλες αυτών των κυνηγόσκυλων έχουν αναφερθεί να κυνηγούν λαγούς και αγριοκούνελα στην Αγγλία, προτού εμφανιστούν εκεί οι Ρωμαίοι το 55 π.Χ.
Γίναμε πραγματικά διάσημοι γύρω στο 1300 μ.Χ., όταν μικροσκοπικοί σκύλοι που τους φώναζαν «Glove Beagles» ήταν στην κορυφή της προτίμησης, διότι χωρούσαν πάνω στο ανθρώπινο χέρι.
Παλιές αναφορές, επίσης υπάρχουν για τα «Singing Beagles» που λέγονταν έτσι λόγω των μελωδικών τους κραυγών που τις ονόμαζαν «Baying».
Η Βασίλισσα Ελισάβετ I ήταν γνωστό ότι είχε αγέλες από «Pocket Beagles», τα οποία είχαν μόλις 23 cm ύψος. Κάποια από αυτά μάλιστα κοσμούν διάφορα πορτραίτα της.
Μέχρι το 1500 μ.Χ. η πλειοψηφία των Άγγλων ευγενών ή είχαν δικές τους αγέλες μεγαλόσωμων κυνηγόσκυλων που ειδικεύονταν στο κυνήγι κυρίως ελαφιών ή είχαν αγέλες από μικρόσωμα κυνηγόσκυλα για το κυνήγι του λαγού.
Ε, αυτά τα μικρόσωμα κυνηγόσκυλα θεωρούνται οι πρόγονοι μας.


Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που είχαμε σε σχέση με τα μεγαλόσωμα κυνηγόσκυλα ήταν ότι εμείς είμασταν συνεχώς δίπλα στα πόδια των αφεντικών μας και δεν έπρεπε να μας ακολουθούν έφιπποι, όπως συνέβαινε με τα μεγαλόσωμα κυνηγόσκυλα.

Γύρω στο 1800  Αμερικάνοι εκτροφείς έκαναν εισαγωγή τη φυλή μου, για να μας χρησιμοποιήσουν στη βελτίωση της εικόνας των ντόπιων κυνηγόσκυλων.
Ποιος να τους κατηγορήσει για αυτό !!!
Είμαστε κατά γενική ομολογία μια πανέμορφη και πανέξυπνη φυλή σκύλων.
Αμέσως οι λαγοκυνηγοί μάς ερωτεύτηκαν για την ταχύτητα και την ικανότητα μας στο ξετρύπωμα των θηραμάτων.
Ένας άνδρας που λεγόταν Willet Randall , ανέπτυξε μια γενεαλογική γραμμή που ονομάστηκε «Patch Beagles» , στη Νέα Υόρκη το 1880. Αυτά αμέσως πήγαν στην κορυφή της ζήτησης λόγω της ταχύτητας τους.
Το πρώτο Beagle που καταγράφηκε στο AKC (American Kennel Club) ήταν το 1885 και λεγόταν «Blunder».
To NBC (National Beagle Club) ιδρύθηκε δύο χρόνια αργότερα το 1887.


Από τότε που πρωτοπήγαμε στις ΗΠΑ και μέχρι τώρα , κυνηγήσαμε άγρια ζώα μέχρι να φθάσουμε και να γίνουμε παντοτινά αγαπημένα μέλη των Αμερικάνικων νοικοκυριών.

Το AKC μας ανακήρυξε την τέταρτη καλύτερη ράτσα για οικογένειες το 2019.

Συμβουλές φροντίδας

Να με πηγαίνεις συχνά για εξετάσεις αίματος (ειδικά πριν από κάποια εγχείρηση).
Κάποια κουτάβια από τη ράτσα μου γεννιούνται με προβλήματα θρομβώσεων στο αίμα τους, ειδικά με factor VII και αιμοφιλία Α.
Είναι πολύ σημαντικό να κάνω εξετάσεις πριν από κάποια εγχείρηση (ακόμα και στείρωσης), για να μην υπάρξουν δυνητικές επιπλοκές.
Αν διαπιστώσεις κάποια συμπτώματα π.χ. ένα κόψιμο που δεν επουλώνεται, αίμα στα έντερα ή γύρω από τα ούλα, μίλησε γρήγορα με τον κτηνίατρο.
Οι εξετάσεις αίματος μπορεί ακόμα να προλάβουν υπερθυρεοειδισμό που είναι και αυτή μια συχνά εμφανιζόμενη ασθένεια στα Μπιγκλς.


 • Μην παραμελείς το ετήσιο Checkup μου.
  Καθώς μεγαλώνω, έχω την τάση εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως η πάθηση της μιτροειδούς βαλβίδας της καρδιάς μου.Πρόκειται για τον εκφυλισμό της βαλβίδας αυτής που προκαλεί την εμφάνιση φυσημάτων στην καρδιά.
  Τα ετήσια Checkup μπορεί να προλάβουν την εκδήλωση αυτής της ασθένειας και οι περιοδικές ακτινογραφίες θώρακος θα αποκαλύψουν το μέγεθος της καρδιάς μου για να διαπιστωθούν δυνητικά προβλήματα υγείας.

 • Παρακολούθησέ με για τυχόν αλλεργίες.
  Ως φυλή έχουμε την τάση να εμφανίζουμε τακτικά και επαναλαμβανόμενα προβλήματα υγείας και ειδικά μια κατάσταση που ονομάζεται Ατοπία.
  Αν με δεις να τρίβω συνέχεια τα μάτια, να ξύνω τα αυτιά μου και ναγλείφω τα πέλματα μου, ήλθε η ώρα για μια κτηνιατρική επίσκεψη.

Συμβουλές εκπαίδευσης

 • Εξάσκησε το Beagle σου νοητικά και σωματικά.
  Μου αρέσει να μυρίζω και να εξερευνώ τα πάντα και για αυτόν τον λόγο πρέπει να μου προσφέρεις ικανοποιητική (όχι εξοντωτική) άσκηση, καθώς και ώρες φαγητού που θα συνοδεύονται με παιχνίδι, μυρωδιές κ.ά.
  Για παράδειγμα, μπορείς να βάλεις κάποιες λιχουδιές μέσα στα παιχνίδιαKONG και μετά να τα κρύψεις στην αυλή για μια ωραία εξερευνητική αποστολή.
  Αυτό μπορείς να το κάνεις και μέσα στο σπίτι, ειδικά τους κρύους χειμωνιάτικους μήνες.
  • Μην ουρλιάζεις παράλληλα με εμένα.
  Επειδή είμαι επικοινωνιακός τύπος και αγαπώ το τραγούδι, γνωρίζω ότι αυτό δεν είναι πολύ καλό, όταν ζω κοντά με ανθρώπους ή άλλα ζώα.
  Αν προσπαθήσεις να με εκπαιδεύσεις να μην τραγουδώ, τότε ποτέ μη μου φωνάξεις ή υψώσεις τον τόνο της φωνής σου, όταν εκτελώ την τραγουδιστική μου επιθυμία.
  Αντίθετα, περίμενε να τελειώσω την παράσταση μου και δώσε μου μια νόστιμη λιχουδιά, καθώς και χάδια στοργής, ώστε να θέλω να σταματήσω νωρίτερα.
  • Κράτα με απασχολημένο ολημερίς.
  Βαριέμαι εύκολα, όταν είμαι αδρανής και δε διασκεδάζω καθημερινά.
  Δώσε μου λίγες κροκέτες φαγητού, ως εκπαιδευτικό εργαλείο, αντί να βάζεις την ημερήσια δοσολογία κατευθείαν όλη στο πιάτο μου.
  Ξεχώρισε λίγη τροφή για πρωινό και δίνε μου κατά διαστήματα, όταν παίζουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  Έτσι, θα παραμείνω απασχολημένος και ήρεμος για περισσότερη ώρα.

Προβλήματα υγείας

 • Διαβήτης
  Είναι το αποτέλεσμα της ανικανότητας παραγωγής ή χρήσης της ινσουλίνης.
  Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει οργανικές καταστροφές, όπως τύφλωση ή ακόμα και θάνατο.
  Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αυξημένη όρεξη, αύξηση βάρους και εκτεταμένη δίψα.Οι ενέσεις ινσουλίνης, το ειδικό φαγητό και η άσκηση χρησιμεύουν στη διαχείριση του προβλήματος.

 • Προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα.
  Αυτή η κατάσταση επηρεάζει τα ραβδία και τα κωνεία (κύτταρα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα), καθώς και όλο συνολικά το υπόστρωμα των κυττάρων κάτω από αυτόν. Προκαλεί τη μη λειτουργικότητα τους που οδηγεί σταδιακά στηντύφλωση.
  Η βλαστοκυτταρική θεραπεία είναι η μόνη γνωστή μέθοδος αντιμετώπισης του προβλήματος, όπως και η διατήρηση του περιβάλλοντος που ζει ο σκύλος στην οικεία του κατάσταση, για να διευκολύνεται η καθημερινότητά του.

 • Διστιχίαση
  Αυτό το φαινόμενο αφορά την ύπαρξη παραπάνω βλεφαρίδων σε ασυνήθιστες περιοχές των βλεφάρων που δυνητικά, ίσως προκαλέσουν οφθαλμικά προβλήματα, αν μεγαλώσουν και πυκνώσουν.
  Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αυξημένη φαγούρα, ανοιγοκλείσιμο των ματιών και στραβισμό.
  Λιπαντικά gel, το τράβηγμα των βλεφαρίδων και η ηλεκτρόλυση είναι μεταξύ των αποτελεσματικών θεραπευτικών επιλογών.

 • Επιληψία
  Μια νευρολογική διαταραχή που είναι εκ γενετής ή επίκτητη προκαλεί επαναλαμβανόμενες επιληπτικές κρίσεις.
  Ανάλογα τον τύπο, τη σοβαρότητα και τη συχνότητα των κρίσεων, μπορούν να χορηγηθούν αντιεπιληπτικά φάρμακα για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα.
  Ωστόσο, τα φάρμακα αυτά μπορεί να είναι δαπανηρά και να έχουν παρενέργειες.

Επίλογος

Κλείνοντας τη σύντομη αυτοβιογραφία μου θα σου παραθέσω κάποιες εγκυκλοπαιδικές γνώσεις για το συνάφι μου:
• Έχουμε προσδόκιμο ζωής γύρω στα 15 έτη.
• Έχεις σκεφθεί ποτέ, γιατί ξεχωρίζω σωματικά;
Γιατί διαθέτω περίπου 220 εκατομμύρια οσφρητικούς υποδοχείς, κάτι που είναι 44 φορές παραπάνω από τους αντίστοιχους ανθρώπινους και αρκετά παραπάνω από αυτούς του μέσου σκύλου.
• Ήξερες ότι τα πεσμένα μου αυτιά βοηθούν σημαντικά τις οσφρητικές μου ικανότητες, διότι τα χρησιμοποιώ για να δημιουργώ ρεύματα αέρος γύρω από τη μύτη μου και έτσι να συλλαμβάνω καλύτερα τα σωματίδια των οσμών.
• Οι έρευνες έδειξαν ότι είμαι τόσο έξυπνος όσο ένα δίχρονο παιδί.
Μπορώ να καταλάβω μέχρι 150 λέξεις, αλλά και δεκάδες χειρονομίες και νεύματα.
Ακόμα μπορώ να ανοίξω μόνος μου την πόρτα ή να χρησιμοποιώ την αυτόματη ταΐστρα.
Νομίζω, όμως, ότι δεν πρέπει να περιαυτολογήσω παραπάνω και αποφάσισα να αφήσω λίγη δόξα στην επόμενη αυτοβιογραφία κάποιου ομοφύλου μου.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0