Όλοι επιθυμούμε τα κατοικίδια μας να ζουν μια ευτυχισμένη και γεμάτη υγεία ζωή. Είναι γνωστό ότι η εκπλήρωση αυτού του πόθου περνάει μέσα από την επίτευξη της καλύτερης δυνατής σχέσης μαζί τους.
Αυτή η αποστολή είναι αρκετά δύσκολη, ειδικά για όποιον έχει επιλέξει για σύντροφο ένα χάμστερ, ακόμα δυσκολότερη. Ο λόγος είναι ότι πρόκειται για δύσπιστο κατοικίδιο που συνήθως θα προσπαθήσει να αποφύγει το άγγιγμά σου.
Η συμπεριφορά αυτή διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια της εξελικτικής διαδικασίας των ειδών, οπότε μην κατηγορείς τον εαυτό σου για την αρχική αποτυχία της μεταξύ σας σχέσης.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να ζεστάνεις το κλίμα ανάμεσα σας.
Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι επέλεξες ένα φοβικό κατοικίδιο που δεν εμπιστεύεται κανέναν, άρα γιατί εσύ να αποτελείς εξαίρεση;
Ακόμα και όταν υπάρξει κάποια εξοικείωση μεταξύ σας, το φιλαράκι σου θα πηγαίνει ένα βήμα πίσω πριν κάνει ένα εμπρός.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η άμυνα των χάμστερς είναι η διαφυγή. Το γεγονός αυτό συμβαίνει διότι γνωρίζουν ότι βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας για πολλούς θηρευτές, συνεπώς ενστικτωδώς φοβούνται τα πάντα.
Παρακάτω θα αναφέρουμε 5 τρόπους για να ενδυναμώσεις τη σχέση με το χαμστεράκι σου:
1) Εξασφάλισε άνεση χώρου στο φιλαράκι σου
Αυτό ισχύει βασικά για όλα τα κατοικίδια.
Άλλωστε, η ακαταλληλότητα του χώρου που βρισκόμαστε επηρεάζει ακόμα και εμάς.
Για παράδειγμα δεν μπορούμε να μελετήσουμε μέσα σε ένα ακατάστατο δωμάτιο, όπου το γραφείο έχει γίνει χώρος αποθήκης όλων των άσχετων αντικειμένων.
Επίσης, πώς μπορούμε να αποδώσουμε στον εργασιακό μας χώρο, όταν διαρκώς κάποιος φωνάζει δίπλα μας;
Επομένως, μετά τον ερχομό του στο σπίτι το χάμστερ σου θα είναι αγχωμένο εξαιτίας του άγνωστου περιβάλλοντος και η προσαρμογή του θα απαιτήσει κάμποσες εβδομάδες.
Για να επιταχύνεις τη διαδικασία εξοικείωσης, πρέπει να διασφαλίσεις στον κολλητό σου όλες εκείνες τις συνθήκες διαβίωσης που θα του δώσουν το αίσθημα της άνεσης και της ασφάλειας στο νέο του σπίτι.
Τα παραπάνω απαιτούν δύο πράγματα:
• Να αγοράσεις ένα καλό κλουβί
• Να το τοποθετήσεις στο σωστό μέρος
Ας αρχίσουμε ανάποδα, από τη δεύτερη προϋπόθεση.
Αρχικά, δεν πρέπει ποτέ να βάλεις το χαμστερόκλουβο δίπλα στην TV, διότι ο σύντροφος σου διαθέτει φοβερή ακοή (σε αντίθεση με τη φτωχή του όραση). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εσύ να μην αντιλαμβάνεσαι το πρόβλημα θεωρώντας την ένταση φωνής χαμηλή, ο κολλητός σου όμως θα υποφέρει και θα αγχωθεί από τα ντεσιμπέλ.
Επιπροσθέτως, αν βάλεις το κλουβί στο δωμάτιο των παιδιών σου λόγω της μη επιτήρησής τους, αυτά θα φωνάζουν και θα το κουράσουν προσπαθώντας να παίξουν συνέχεια μαζί του.
Φυσικά το μικροσκοπικό πλασματάκι θα επηρεαστεί αρνητικά, διότι δεν μπορεί οικειοθελώς να παίξει με κάποιον που δεν τον εμπιστεύεται.
Είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι τα παιδιά ενδέχεται να το φοβίσουν μέχρι θανάτου, κυριολεκτικά. Από την άλλη πλευρά, αυτό αμυνόμενο μάλλον θα δαγκώσει κάποιο από αυτά, για να υπερασπιστεί τον εαυτό του.
Αν και το δάγκωμα του χάμστερ δεν προκαλεί βλάβη, εφόσον το τραύμα απολυμανθεί και αντιμετωπισθεί κατάλληλα, αυτή η αρνητική αλληλεπίδραση θα αναβάλλει ακόμα περισσότερο τη διαδικασία ενδυνάμωσης της μεταξύ σας σχέσης.
Άρα, πρέπει να σιγουρευτείς ότι εκεί που θα βάλεις το χαμστερόκλουβο δεν έχει πολύ φως, έντονο θόρυβο και πολύ ανθρώπινη κινητικότητα.
Συνεχίζοντας, η ιδανική θερμοκρασία διαβίωσης ενός χάμστερ είναι μεταξύ 18 °C - 24 °C. Συνεπώς απόφυγε τα μέρη με δυνατή θέρμανση, ρεύματα αέρος ή έκθεση στον ήλιο.
Τώρα ερχόμαστε στην πρώτη προϋπόθεση που είναι η απόκτηση ενός καλού και άνετου κλουβιού με ευρύ εσωτερικό χώρο.
Αν το χαμστερόκλουβο είναι μικρό, το φιλαράκι σου θα στρεσαριστεί και ίσως τραυματιστεί. Αυτό ενδέχεται να συμβεί διότι χάμστερ τρίβουν το πρόσωπό τους στα σύρματα του κλουβιού χάνοντας ένα μέρος της γούνας τους.
Συνεπώς, αν δε νιώθει άνετα μέσα στο σπίτι του, το ίδιο θα νιώθει και όταν είσαι κοντά του.
Παράλληλα, κάθε κλουβί πρέπει να είναι ευρύχωρο με αρκετό υπόστρωμα, κάποια μέρη για να κρύβεται, να έχει πάντα φρέσκο νερό και φαγητό και μια ρόδα για να τρέχει μέσα της.
Αυτό το τελευταίο είναι εξεχούσης σημασίας, αν και κάποιοι το απαξιώνουν, διότι όλα τα χάμστερ απολαμβάνουν το τρέξιμο μέσα σε μια πλαστική ρόδα, καθώς έχουν πολύ συσσωρευμένη ενέργεια που πρέπει να εκτονώσουν, αλλιώς θα αισθάνονται δυσφορία.
Πρέπει να επισημανθεί επίσης ότι, τα συρμάτινα κλουβιά είναι καλά, διότι έχουν επαρκή εξαερισμό και είναι εύκολα στον καθαρισμό τους. Ωστόσο, πρέπει να προσέξεις μήπως το φιλαράκι σου είναι τόσο μικροσκοπικό και χωράει να περάσει ανάμεσα από τα κάγκελα θέλοντας να δραπετεύσει.
Μην ξεχνάς ότι η διαφυγή είναι ενστικτώδης παρόρμηση, οπότε και αν ακόμα έχετε συνδεθεί ψυχικά, αυτό δεν μπορεί να υπερκεράσει τα ένστικτά του.
2) Να μιλάς στο φιλαράκι σου
Επειδή η ακοή του είναι εξαιρετική, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να του μιλάς.
Απλά κάτσε μπροστά από το κλουβί και μίλα του.
Ακόμα και αν δεν του μιλάς απευθείας, μίλησε στο τηλέφωνο, διάβασε φωναχτά ένα βιβλίο ή εκδήλωσε φωναχτά τις σκέψεις σου.
Είναι σημαντικό για τον σύντροφο σου να ακούει τη φωνή σου συνηθίζοντας την.
Μετά από λίγο καιρό θα σε ακούει και δε θα τρέμει από τον φόβο του.
3) Τάιζε το χάμστερ σου
Ένα πράγμα που θα επιταχύνει την εξοικείωση σας είναι το τάισμα του κολλητού σου.
Μην του προσφέρεις την ίδια τροφή καθημερινά, διότι και εσύ δεν τρως τα ίδια κάθε ημέρα, γιατί όχι και το φιλαράκι σου;
Υπάρχουν πολλές λιχουδιές, όπως μήλα ή σπόροι για να του προσφέρεις.
Σε λίγο καιρό θα μάθει να τρώει μέσα από την ανοικτή σου παλάμη. Αυτό είναι καλό βήμα για την ενίσχυση της σχέση σας.
Πρώτα, όμως πρέπει να πλύνεις τα χέρια σου πριν, για οποιονδήποτε λόγο, τα βάλεις μέσα στο χαμστερόκλουβο.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι τα χάμστερ δε βλέπουν καλά, οπότε, για να ξεχωρίσουν τι βρίσκεται κοντά τους, χρησιμοποιούν τις αισθήσεις της όσφρησης και της αφής.
Επιπλέον, σκοπεύουν να δαγκώσουν, ακόμα και αν δεν απειλούνται, διότι πρέπει να καταλάβουν αν αυτό που βρίσκεται μπροστά τους είναι φαγητό.
Συνεπώς, αν βάλεις το χέρι σου μέσα στο κλουβί και αυτό μυρίζει από το ψητό που μόλις έφαγες, εξασφάλισες ένα ωραίο δάγκωμα από τον σύντροφό σου.
Είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντικό να σε εμπιστευτεί ο κολλητός σου σε τέτοιον βαθμό που θα μάθει να τρώει από την παλάμη σου.
Μην ξεχνάτε ότι όλα τα ζώα είναι ευάλωτα, όταν τρώνε.
Πόσο μάλλον το χάμστερ που όταν μάθει να τρώει μέσα από το χέρι κάποιου που είναι 20-30 φορές μεγαλύτερος από αυτό, ίσως θεωρείται επικίνδυνο.
Όμως, αν και περιστασιακά τρώει μέσα από την παλάμη σου, τότε έχει καταλάβει ότι δεν έχεις πρόθεση να του κάνεις κακό.
• Βάλε ένα μικρό κομμάτι μήλου μέσα στην παλάμη σου και πέρασε την μέσα στο κλουβί του. Άφησε τον κολλητό σου να έλθει προς το χέρι σου και αν ακόμα φοβάται, μην τον πιέσεις. Μετά από λίγο χρόνο θα διαπιστώσεις ότι θα αισθάνεται άνετα να φάει από το χέρι σου.
• Μίλα του όσο προσπαθείς να φάει από εσένα, διότι είναι σημαντικό να αισθάνεται οικεία τη φωνή σου χωρίς διάθεση απειλής.
4) Το κράτημα του φίλου σου
Είναι μια σημαντική πράξη εμπιστοσύνης του κολλητού σου η στιγμή που θα σου επιτρέψει να τον κρατήσεις στην παλάμη σου.
Το timing σε όλα τα πράγματα της ζωής μας παίζει σπουδαίο ρόλο και σε αυτήν την περίπτωση η κατάλληλη ώρα για να κρατήσεις επιτέλους το χάμστερ σου είναι μετά την εξοικείωση του με το τάισμα από το χέρι σου.
Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο βήμα εμπιστοσύνης που σου δίνει το δικαίωμα να αισιοδοξείς ότι γρήγορα θα ανέβει από μόνο του στη χούφτα σου.
Πρακτικά τώρα, βάλε και τα δύο σου χέρια μέσα στο χαμστερόκλουβο και, όταν αυτό τα ανέχεται και δεν δυσφορεί, ένωσε τις δύο χούφτες των χεριών σου και τοποθέτησέ τες κάτω από την κοιλιά του μικρού σου συντρόφου.
Κατόπιν, σήκωσε αργά τις δύο ενωμένες πάλάμες, μέσα στο κλουβί.
Απόφυγε να βγάλεις το χαμστεράκι σου έξω από το κλουβί στα αρχικά σηκώματα, βαστώντας το μέσα στα χέρια σου λίγες στιγμές και μετά άφησε το απαλά στον πάτο του κλουβιού του.
Δοκίμασε τη διαδικασία αυτήν κάποιες φορές σε καθημερινή βάση αυξάνοντας ελάχιστα τον χρόνο κρατήματος του πολύτιμου φίλου σου.
Μετά βγάλε τον έξω από το κλουβί και φέρε τον κοντά στο στήθος σου κάνοντας μικρές διαδρομές, μέσα όμως στο οικείο χώρο του δωματίου.
Πρέπει να γνωρίζεις ότι, άσχετα αν σε εμπιστεύτηκε να το κρατήσεις, θα προσπαθήσει να σου ξεφύγει, όταν διαισθανθεί τυχόν κίνδυνο ή φόβο, όπως το τρέμουλο σου ή το ξαφνικό γάβγισμα ενός σκύλου.
Αυτό θα αποτελέσει πρόβλημα, διότι ,αν σου φύγει, πολύ δύσκολα θα το ξετρυπώσεις, οπότε καλό είναι να το έχεις κοντά στο στήθος σε ασφαλή θέση φύλαξης.
Εκεί θα νιώσει τη ζεστασιά του σώματος σου και θα συντονιστεί μαζί σου και επάνω σου και όχι μακριά σου καθιστώντας τη δραπέτευση δύσκολη υπόθεση.
Η επανάληψη αυτής της διαδικασίας θα χτίσει ταχύτατα τη σχέση εμπιστοσύνης του απέναντι σου, ώστε να το σηκώνεις από το κλουβί του, όποτε θέλεις.
Πρέπει πάντα να το ανταμείβεις με κάποια λιχουδιά, όποτε το κρατάς, για να καταλάβει ότι όλα γίνονται για καλό λόγο και χωρίς σκοπό βλάβης του.
Το αγαπημένο του σημείο χαϊδέματος είναι το πίσω μέρος του κεφαλιού του, όπως και στις γάτες.
5) Το παιχνίδι μαζί του
Είναι η μέγιστη διαδικασία ψυχικής ένωσης με το λιλιπούτειο φιλαράκι σου.
Η επίτευξη αυτού του στόχου μόνο εύκολη δεν είναι, αλλά, αν τον πετύχεις, σημαίνει ότι το χαμστεράκι σου σε εμπιστεύεται απόλυτα.
Η δραπέτευση βέβαια πάντα θα το απασχολεί, για αυτό φρόντισε να έχεις ασφαλίσει τον χώρο περιορίζοντας τις εξόδους διαφυγής του στο έδαφος.
Μπορείς εύκολα να του μάθεις κάποια κόλπα δελεάζοντας το με φαγητό και έτσι να του μάθεις να χοροπηδάει, να κυλιέται γύρω από τον άξονα του, να πηδάει μικρά εμπόδια κ.α.
Καλή ιδέα επίσης, είναι να αγοράσεις κάποια παιχνίδια, όπως την μπάλα άσκησης, που θα μπει μέσα σε αυτήν και τρέχοντας μέσα της θα εξερευνήσει τον χώρο του δωματίου του.
Θα ασκηθεί, αλλά και θα διασκεδάσει, μόνο πρόσεξε μην πέσει από σκάλες, αλλά και να μην μείνει μέσα σε αυτήν παραπάνω από 20 λεπτά, χωρίς νερό και κάποια λιχουδιά, διότι τα χάμστερ δε φημίζονται για την αντοχή τους.
Επίσης, πρόσεξε όταν παίζεις με το χάμστερ σου, να μην υπάρχουν πράγματα που ίσως το βλάψουν, όπως κάποια πρίζα χαμηλά στο έδαφος ή κάποιο εκτεθειμένο καλώδιο που ίσως μασήσει.
Απόφυγε την παρουσία κάποιου άλλου κατοικίδιου στον ίδιο χώρο και μπλόκαρε τους χώρους που μπορεί να τρυπώσει, αν θελήσει να κρυφτεί.
Υπάρχουν στιγμές που ίσως θελήσει να πηδήξει πάνω στην κοιλιά σου επιζητώντας το χάδι σου, οπότε, αν συμβεί αυτό, άσε το να το απολαύσει.
Επίλογος
Κλείνοντας το άρθρο αυτό θα παραθέσουμε κάποιες ακόμα χρήσιμες συμβουλές:
• Πλησίασε το φιλαράκι σου μόνο όταν είναι ξύπνιο
Τα χάμστερ λατρεύουν τον ύπνο και μάλιστα κοιμούνται τις περισσότερες ώρες της ημέρας, ενώ ενεργοποιούνται κατά τη Δύση, αλλά και την Ανατολή του ηλίου.
Όταν λοιπόν το ξυπνήσεις απότομα, ίσως νευριάσει και δε θελήσει να παίξετε παρέα για αυτό λοιπόν πλησίασε το την κατάλληλη στιγμή.
• Επίτρεψε στον κολλητό σου να σκαρφαλώνει επάνω σου
Από την ώρα που θα σε εμπιστευθεί, θα θελήσει να περπατήσει πάνω σου και σίγουρα πρέπει να ξέρεις ότι είναι καλός ορειβάτης.
Μη φοβηθείς ότι μπορεί να τραυματισθείς, γιατί θα είναι προσεκτικός εξερευνητής.
Είναι για αυτόν ένας αγαπημένος τρόπος παιχνιδιού.
• Καθάριζε συχνά το χαμστερόκλουβο, διότι κανένας δεν επιθυμεί να ζει σε βρώμικο σπίτι , το ίδιο και το χάμστερ σου
Επειδή δεν μπορεί να το καθαρίσει μόνο του, πρέπει εσύ να παρατηρείς τον χώρο διαβίωσης του κρατώντας τον καθαρό και άνετο.