BLOG

5 λόγοι που σε δαγκώνει το χάμστερ σου και πως να το ελέγξεις.

27/07/2021
0 Liked

Ακόμα και αν θεωρούνται ιδανικά κατοικίδια για τα παιδιά, διότι είναι συνεσταλμένοι και στοργικοί σύντροφοι, τα χάμστερ σίγουρα δαγκώνουν κάποιες φορές.

Είναι πολύ σπάνιο να είναι επιθετικό ένα χάμστερ, ωστόσο θα το δεις να δαγκώσει, όταν φοβηθεί ή βρεθεί σε αδιέξοδο.

Αυτά τα μικροσκοπικά δοντάκια μπορεί να μην κάνουν πολλή ζημιά συγκριτικά με εκείνα των άλλων κατοικίδιων, όμως σίγουρα θα πονέσεις για αυτό τέτοιες συμπεριφορές πρέπει να αποθαρρύνονται.

Παρακάτω θα αναφέρουμε τους κυριότερους λόγους που ωθούν ένα χάμστερ να δαγκώσει.

• Το χάμστερ σου είναι φοβισμένο ή κάτι το έχει επηρεάσει αρνητικά. Θα πάρει αμυντική στάση γρήγορα, κάτι που σημαίνει ότι θα σε δαγκώσει ή θα σε γρατζουνίσει.

• Το χάμστερ σου μπορεί να πεινάει ή να μυρίζει φαγητό.

• Βρήκε επάνω σου μία άγνωστη οσμή ή είσαι νέο πρόσωπο.

• Ίσως πρόκειται για ένα δύστροπο χαρακτήρα ή δεν θέλει να το αγγίζεις.

• Μπορεί να πονάει και εσύ να το αγγίζεις σε αυτό το σημείο.

Υπάρχουν φορές που θεωρείς ότι ένα αρχικό ροκάνισμα του δάχτυλου σου είναι δάγκωμα και για αυτό τραβάς απότομα το χέρι σου, φοβίζοντας το με αποτέλεσμα να σε δαγκώσει πραγματικά. Τα χάμστερ είναι περίεργα ζώα και θέλουν να εξερευνούν τα πάντα. Εφόσον, έχουν κακή όραση, χρησιμοποιούν τα πόδια, τη μύτη και τα δόντια τους για να καταλάβουν τι υπάρχει γύρω τους.

 

Το χάμστερ σου ροκανίζει και τρώει τα πάντα, ακόμα και εσένα.

Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι αποτελείς μία από τις λιχουδιές του και το ξέρει αυτό.

Όλα συνδέονται με τη φτωχή του όραση. Βλέπει μόνο ίσια μπροστά του, αλλά όχι τόσο καλά, ώστε να ξεχωρίζει τις αποστάσεις ή πολλά διαφορετικά πράγματα.

Έτσι χρησιμοποιεί τα αυτιά του, τα μουστάκια, τη μύτη και τα πόδια του για να ανιχνεύσει το περιβάλλον του.

Αυτά σε συνδυασμό με τη φυσική του περιέργεια το κάνει να θέλει να ακουμπάει και να νιώθει τα πάντα.

Συνεπώς, ο κολλητός σου θα ροκανίσει ό,τι βρει μπροστά του για να το ταυτοποιήσει.

Είναι σαν ένα μικρό μωράκι. Μόνο που ποτέ του δε θα ξεπεράσει αυτήν τη φάση.

Αυτή η διαπίστωση σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα δύο μπροστινά του δόντια μεγαλώνουν διαρκώς και πρέπει κάπου να τα τροχίζει, βρίσκεται στα ένστικτα του.

Έτσι την επόμενη φορά που θα το σηκώσεις στο χέρι σου μην εκπλαγείς, αν κατευθύνεται προς τα δάχτυλα σου ψάχνοντας κάθε τι που εξέχει για να το ροκανίσει.

Όταν συμβεί αυτό, τράβηξε πολύ αργά το χέρι σου μακριά. Συγκράτησε τα αντανακλαστικά σου, διότι κάθε απότομη κίνηση θα το φοβίσει και θα σε δαγκώσει.

 

Λόγοι που δαγκώνει το χάμστερ σου και τι μπορείς να κάνεις

• Το χάμστερ σου φοβάται ή είναι αρνητικά επηρεασμένο.

Ένα φοβισμένο χάμστερ είναι θυμωμένο, αναπηδά συνέχεια και κάνει νευρικές κινήσεις.

Για αυτό δεν πρέπει να το αγγίζεις εκείνη την ώρα.

Δώσε του χρόνο να ηρεμήσει και μίλα του ήρεμα. Η ομιλία το βοηθάει πολύ, αλλά πάντα με χαμηλό τόνο φωνής, διότι έχει πολύ ευαίσθητη ακοή.

Η χρήση λιχουδιάς ή τροφής λειτουργεί θετικά και είναι ένας τρόπος εξοικείωσης μαζί του.

Θα ηρεμήσει σίγουρα πολύ πιο γρήγορα έχοντας ένα ανάλατο φιστίκι ανάμεσα στα πόδια του.

 

• Το χάμστερ σου πεινάει ή εσύ ακούμπησες τροφή.

Αυτό γενικά είναι αλήθεια και ίσως κάτι που ξεχνάς.

Όπως οι σκύλοι, τα χάμστερ έχουν πολύ οξεία όσφρηση. Έτσι αν ακούμπησες κάποια τροφή  και μετά σκούπισες τα χέρια σου και πήγες να σηκώσεις το φιλαράκι σου, τότε είναι πολύ πιθανό να σε δαγκώσει.

Γιατί μύρισε φυσιολογικά την τροφή στο χέρι σου, παραβλέποντας ότι είναι κάποιο μέλος του σώματος σου και νομίζοντας ότι πρόκειται για ένα κομμάτι κοτόπουλο.

Για αυτό, πλύνε σχολαστικά τα χέρια σου πριν το αγγίξεις.

Χρησιμοποίησε σαπούνι χωρίς έντονη μυρωδιά. Απόφυγε αυτά με τη φρουτώδη οσμή που ίσως το μπερδέψουν και σε δαγκώσει νομίζοντας ότι του προσφέρεις κάποια λιχουδιά.

Σιγουρέψου ότι καθάρισες τις περιοχές ανάμεσα στο δέρμα και τα νύχια σου , διότι αν καταλάβει ότι μικρά κομματάκια τροφής κρύφτηκαν εκεί, ίσως πάει κατευθείαν επάνω τους.

Κάποιες φορές που το φιλαράκι σου πεινούσε πολύ, εσύ ατυχώς επέλεξες να το σηκώσεις.

Ποτέ μην το κάνεις αυτό, όταν τρώει. Το ίδιο ισχύει για τους σκύλους και τις γάτες την ώρα του φαγητού.

 

• Ίσως έχεις επάνω σου άγνωστες οσμές ή είσαι νέο πρόσωπο.

Τα περισσότερα χάμστερ είναι νευρικά, δεν εμπιστεύονται εύκολα και πάντα παίρνουν αμυντική στάση. Αυτό είναι φυσιολογικό, αν αναλογιστείς πόσους εχθρούς έχουν στη φύση. Επομένως, αν ο κολλητός σου που ανέβαινε πάντα άνετα στο χέρι σου, ξαφνικά σε αποφεύγει ή ακόμα χειρότερα δαγκώνει το χέρι σου, τότε υπάρχει λόγος που το κάνει.

Τι έπιασες, πρόσφατα;

Ίσως η μυρωδιά κάποιου άλλου ζώου βρίσκεται στο χέρι σου, όπως μίας αδέσποτης γάτας που τάισες στον δρόμο ή του σκύλου του γείτονα που μόλις χάιδεψες.

Μπορεί αυτή η οσμή να είναι πάνω στα ρούχα σου και όχι απαραίτητα στα χέρια σου.

Επίσης αν έφαγες κάτι με έντονη μυρωδιά, όπως το πορτοκάλι που ξεφλούδισες ή το λεμόνι που έκοψες, ίσως ερέθισε αρνητικά την όσφρηση του φίλου σου.

Όμως, τι συμβαίνει αν είσαι νέο πρόσωπο για αυτόν;

Αυτή είναι μία άλλη ιστορία και το μόνο σίγουρο είναι ότι σίγουρα δε σε θέλει κοντά του αρχικά.

Τα περισσότερα χάμστερ είναι δύσπιστα, για αυτό δεν πρέπει να το αγγίξεις στην πρώτη σας γνωριμία.

Μετά από κάποιες συναντήσεις θα αρχίσει να σε αποδέχεται σταδιακά.

Έτσι, στην πρώτη συνάντηση άφησε αυτήν την όμορφη τριχόμπαλα να μυρίσει το χέρι σου μέσα από το κλουβί του. Κατόπιν, πρόσφερε του τροφή ή μία λιχουδιά μέσα από το κλουβί.

Μετά από παρόμοιες συναντήσεις κάποιων ημερών, προσπάθησε να βάλεις το χέρι σου μέσα στο κλουβί, δίνοντας του τροφή, ώστε να το ενθαρρύνεις να σε ακουμπήσει.

 

• Το χάμστερ σου δε θέλει πολλές χειρονομίες.

Είναι απλό. Δεν γεννήθηκαν όλες οι πανέμορφες τριχόμπαλες για χάδια και αγκαλιές, όσο και αν προσπαθείς.

Αν σου τύχει τέτοιος σύντροφος, μην παρατήσεις την προσπάθεια να είσαι καλός μαζί του.

Βρες τα όρια του και μην τα ξεπερνάς. Αν φάει από το χέρι σου, αλλά δεν ανέβει επάνω του ή δε σε αφήνει να τον σηκώνεις, τότε σταμάτα την προσπάθεια.

Εκεί τελειώνει η άνεση του μαζί σου και δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω πίεση.

Αν πάλι πρόκειται για εξαιρετικά δύσκολο χαρακτήρα, επικοινώνησε με τον κτηνίατρο σου, διότι αυτός λόγω εμπειρίας και γνώσης, πιθανώς διαπιστώσει κάτι που σου ξέφυγε, όπως μία ασθένεια.

Η εξημέρωση μίας τέτοιας προσωπικότητας χρειάζεται πολύ χρόνο, ίσως και μήνες, αλλά εσύ πρέπει να συνεχίσεις την προσπάθεια.

Αυτό ισχύει, ειδικά αν το φιλαράκι σου ήταν παρατημένο ή άνηκε σε άλλον ιδιοκτήτη.

Μπορεί να έχει στη μνήμη του άσχημες αναμνήσεις που δεν ξεχνάει.

Πάντα να το πλησιάζεις με μία λιχουδιά ή λίγο φαγητό για να διευκολύνεις την επαφή σας.

 

• Το χάμστερ σου μπορεί να πονάει

Κάποιες φορές τα μικροσκοπικά αυτά τρωκτικά αυτοτραυματίζονται, χωρίς αυτό να γίνεται φανερό.

Ίσως έπεσε από ένα υψηλό σημείο του κλουβιού του ή δάγκωσε τον εαυτό του, όταν έκανε grooming ή στραμπούληξε το πόδι του στη ρόδα.

Μπορεί να έχει συμβεί οτιδήποτε.

Όταν, όμως, προσπαθήσεις να τον σηκώσεις μπορεί να σε δαγκώσει, διότι ίσως αγγίζεις μία ευαίσθητη περιοχή που πονάει.

Συνεπώς, αν παρατηρήσεις κάτι περίεργο μίλησε στον κτηνίατρο σου, όσο πιο γρήγορα μπορείς. Το φιλαράκι σου μπορεί να είναι άρρωστο  ή τραυματισμένο και να χρειάζεται ιατρική παρέμβαση.

Τις περισσότερες φορές οι μικροτραυματισμοί θεραπεύονται από μόνοι τους, αλλά όταν έχεις τόσο μικρά πλασματάκια πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός.

 

Μερικές προφυλάξεις που πρέπει να πάρεις, όταν σηκώνεις ένα χάμστερ

Όπως είπαμε παραπάνω, τις περισσότερες φορές που δαγκώνει ο κολλητός σου είναι λόγω φόβου. Συνεπώς  πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα, πριν προσπαθήσεις να τον σηκώσεις στα χέρια σου.

• Σιγουρέψου, πριν τον σηκώσεις ότι δεν υπάρχουν δυνατοί θόρυβοι, λαμπερά φώτα ή ξαφνικές κινήσεις στον περιβάλλοντα χώρο. Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι δε μπορείς να τον σηκώσεις κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο με τα έντονα φώτα και τη δυνατή μουσική. Μία ήρεμη και ελεγχόμενη ατμόσφαιρα θα τον χαλάρωνε και θα συνέβαλε στην επιτυχία της αποστολής σου.

• Μη σηκώνεις το φιλαράκι σου από τα χαμηλά. Το χέρι σου δεν πρέπει να λειτουργήσει σαν δαγκάνα που θα κλείσει μέσα του το λιλιπούτειο σύντροφο σου. Θα τον εκφοβίσει θυμίζοντας του τους προγόνους του που με αυτόν τον τρόπο τους άρπαζαν οι θηρευτές τους. Αντίθετα, κάνε μία κίνηση σκουπίσματος. Έλα από μπροστά του με ανοικτή την παλάμη σου και άφησε τον να ανέβει μόνος του επάνω της. Χρησιμοποίησε μία λιχουδιά  για να τον δελεάσεις και να έρθει πιο κοντά σου. Μετά βάλε το άλλο σου χέρι επάνω του, σαν μία ασπίδα, διότι το φιλαράκι σου επειδή θα είναι νευρικό δεν πρόκειται να κάτσει ακίνητο μέσα στο χέρι σου.

• Πρόσεξε τις οσμές στα χέρια σου και τα ρούχα σου. Αυτές περιλαμβάνουν αρώματα, φρούτα, καφέ και ό,τι άλλο έπιασες ή ακούμπησες επάνω σου πρόσφατα. Όταν πλύνεις τα χέρια σου απόφυγε τα σαπούνια με τη φρουτώδη οσμή, διότι ο κολλητός σου θα νομίζει ότι έχεις στο χέρι σου ένα μήλο ή μία φράουλα και θα θελήσει να το δαγκώσει.

• Απόφυγε τις ξαφνικές κινήσεις. Τα χάμστερ δε βλέπουν καλά, αλλά παρατηρούν τις κινήσεις μας. Δεν πρέπει να είσαι υπερβολικά αργός, αλλά ούτε και πολύ γρήγορος στις χειρονομίες σου.

• Τα χάμστερ-νάνοι (dwarf) είναι πιο φοβικά. Οι μικρόσωμες φυλές χάμστερ είναι υπερδραστήριες και ποτέ δεν βρίσκονται σε ακινησία. Ένα χάμστερ Συρίας, ίσως σε πλησιάσει ευκολότερα σε αντίθεση με τα χάμστερ-νάνους που φοβούνται το παραμικρό και με ιλιγγιώδη τρόπο κινούνται πέρα-δώθε. Για αυτό είναι πιο δύσκολο να τα αγγίζεις και το πιο πιθανό  να σε δαγκώνουν συχνότερα.

 

Αν όλα τα άλλα αποτύχουν δοκίμασε ένα γάντι κήπου

Φυσικά, δεν πρόκειται για τον ενδεδειγμένο τρόπο χειρισμού σε καθημερινή βάση για το φιλαράκι σου. Όμως, αν ο κολλητός σου είναι δύσκολος και πρέπει να τον σηκώσεις για λίγο, ώστε να τον τσεκάρεις για τυχόν τραυματισμούς η εξανθήματα, τότε θέλεις προστασία.

Ένα γάντι κήπου είναι ιδανικό, διότι είναι φτιαγμένο από παχύ και ανθεκτικό υλικό που ακόμα και αν το δαγκώσει ο κολλητός σου ούτε θα το σκίσει, αλλά ούτε και θα τραυματισθεί ο ίδιος.

Όμως, πρέπει να προσέξεις κάποια πράγματα:

• Πρόσεξε μην τον ζουλήξεις δυνατά

• Πρόσεξε να τον κρατάς σταθερά, διότι θα αρχίσει να περιστρέφεται νευρικά

• Συντόμευσε τον χρόνο κρατήματος και προσπάθησε να είσαι πάνω από το κλουβί του σε περίπτωση που γλιστρήσει από τα χέρια σου.

Ο κολλητός σου επειδή είναι πολύ ελαφρύς δύσκολα θα αισθανθεί το χέρι σου. Αυτή η αφράτη γούνα που έχει σε συνδυασμό με το μικρό του βάρος κάνουν απρόβλεπτη την πορεία του μέσα στα χέρια σου.

 

Επίλογος

Δεν υπάρχει καμία διαδικασία εκπαίδευσης για την αποφυγή δαγκώματος του κολλητού σου με εγγύηση επιτυχίας. Όλες οι διαδικασίες συναντούν ενίοτε πολλά εμπόδια.

Τα δαγκώματα θα εξακολουθήσουν να υφίστανται. Όμως, μην το βάζεις κάτω.

Όσο πιο πολύ δουλεύεις με το φιλαράκι σου, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα βλέπεις.

Σταδιακά θα χτίσετε ανάμεσα σας μία υπέροχη και αξιόπιστη σχέση φιλίας.

Αργά ή γρήγορα αυτό θα γίνει.

Και όταν γίνει θα συνειδητοποιήσεις ότι κάθε δάγκωμα, όσο και αν πόνεσε, άξιζε 100% την προσήλωση σου στην όμορφη τριχόμπαλα σου.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0