Η ανακάλυψη του φύλου 1 γάτας, ακόμα και σε βρεφική ηλικία, είναι ευκολότερη υπόθεση από ότι, ίσως, νομίζεις.
Στην πραγματικότητα, το δυσκολότερο σημείο αυτής της αποστολής είναι να πιστέψει το νεογέννητο πλασματάκι ότι δεν θα το βλάψεις, όταν μετακινείς την ουρά του για να παρατηρήσεις τα επίμαχα σημεία του σώματος του.
Για να πετύχεις τον στόχο σου, μάλλον είναι καλύτερα να περιμένεις να φθάσει το γατάκι σου στην ηλικία του 1ος μηνός, ώστε με ασφάλεια να διακρίνεις το φύλo του.
Κανόνας 1ος : Μία ήρεμη γάτα θα σε διευκολύνει
Είναι πολύ σημαντική η διαχείριση του άγχους της γάτας σου, καθώς προσπαθείς να εξερευνήσεις το φύλο της.
Κάποιο χαλαρωτικό χάιδεμα και λίγο παιχνίδι θα σε βοηθήσουν, πριν αρχίσεις την αποστολή σου.
Αν είσαι άγνωστος στο γατάκι ή αυτό είναι στρεσαρισμένο ή ακούνητο, μάλλον πρέπει να εγκαταλείψεις τον αγώνα, διότι, αν συνεχίσεις θα επιτείνεις το άγχος του, καθώς το σηκώνεις.
Μπορεί να χρειαστείς τη βοήθεια άλλου προσώπου που θα παρασύρει το γατάκι προσφέροντας του λιχουδιές ή θα μετακινήσει εκείνο την ουρά του, για να παρατηρήσεις τη γενετήσια περιοχή του.
Άλλη προσέγγιση μπορεί να γίνει, όταν χαϊδεύεις ή ξύνεις απαλά το μικρό σου φιλαράκι στη βάση της ουράς του και αυτό απολαμβάνοντας το άγγιγμα σου θα σηκώσει αυθόρμητα όρθια προς τα επάνω την ουρά του, ως ένδειξη ικανοποίησης.
Αν το γατάκι σου είναι στο μέγεθος της παλάμης, τοποθέτησε το ανάσκελα με την πλάτη πάνω στο χέρι σου.
Η ουρά του θα πάει στο πλάι από μόνη της ή θα μπορέσεις να την παραμερίσεις, αν το γατάκι σου σταθεί όρθιο πάνω στην παλάμη σου.
Πώς θα καταλάβεις πού και τί πρέπει να αναζητήσεις
Ο ξεκάθαρος στόχος σου είναι να δεις κάτω από τα οπίσθια της γάτας, παραμερίζοντας την ουρά της.
Μόλις αποκτήσεις ανεμπόδιστη θέα στο επίμαχο μέρος, το 1ο άνοιγμα που θα δεις ακριβώς κάτω από την ουρά της, είναι ο πρωκτός.
Αυτό είναι το σημείο αναφοράς και των αρσενικών, αλλά και των θηλυκών γατών.
Από εκεί και κάτω τοποθετείται η γενετήσια περιοχή αμφότερων των φύλων που διαφέρει και στην τοποθέτηση και στο σχήμα, ανάλογα με την ταυτότητά τους.
Αν το γατάκι σου είναι θηλυκό , θα παρατηρήσεις το «αιδοίο» να βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον πρωκτό έχοντας το σχήμα μίας κατακόρυφης σχισμής.
Αν είναι αρσενικό, τα όργανα του θα έχουν 1 ευδιάκριτη απόσταση από τον πρωκτό, για μικρά γατάκια περίπου 1,3 cm, ενώ για ενήλικους γάτους περίπου 2,5 cm, ενώ το σχήμα τους θα είναι στρογγυλό.
Οι όρχεις ενός μη στειρωμένου ενήλικου αρσενικού γάτου θα είναι ορατοί στην περιοχή ανάμεσα στον πρωκτό και το πέος του.
Ο χρωματισμός της γούνας του
Μία άλλη απλούστερη , αλλά και λιγότερο αξιόπιστη μέθοδος ,για να ξεχωρίσεις το φύλο στο μικρό σου γατάκι, είναι το χρώμα της γούνας του.
Οι ταρταρούγες ή 3χρωμες γάτες είναι συνήθως θηλυκού γένους.
Το χρωμόσωμα που προσδιορίζει το θηλυκό φύλο είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για αυτές τις αποχρώσεις του τριχώματος , συνεπώς ,όπως καταλαβαίνεις ,σχεδόν κάθε «calico» γάτα είναι κοριτσάκι , επίσης.
Οι πορτοκαλί ή ginger γάτες, ωστόσο, είναι συνήθως αρσενικές , όπως οι εμβληματικές γάτες «tabby».
Πάντως, αυτό το χαρακτηριστικό δεν είναι αξιόπιστο, όπως το αντίστοιχο των 3χρωμων θηλυκών γατών, διότι το 75% της ginger απόχρωσης είναι αρσενικές.
5 χρονικά ορόσημα στη ζωή κάθε νεογέννητης γάτας
Οι νέοι γατογονείς έχουν πολλές απορίες για τα λιλιπούτεια «γατοπαιδιά τους», όσον αφορά το μεγάλωμα και την ανάπτυξή τους, καθώς και την εκπαίδευσή τους.
Κάθε μικρό γατάκι έχει τη δική του μοναδική ιδιοσυγκρασία, όμως για όλα ισχύουν σχεδόν τα ίδια τον 1ο χρόνο της ζωής τους.
Οι εβδομάδες ζωής από την 1η ως και την 5η, είναι αυτή η χρονική περίοδος που τα νεογέννητα γατάκια μεγαλώνουν με πολύ γρήγορο ρυθμό.
Κατά τους κτηνιάτρους, μικρά γατάκια θεωρούνται ως και τον 6ο μήνα της ζωής τους, έφηβα από τον 7ο μήνα ως και τον 2ο χρόνο τους, ενήλικα από τον 3ο ως και τον 6ο χρόνο ζωής, ώριμα από τον 7ο ως και τον 10ο τους χρόνο, ηλικιωμένα από τον 11ο ως και τον 14ο χρόνο τους και υπέργηρα από τον 15ο χρόνο ζωής τους και άνω.
Τι συμβαίνει από τον 1ο ως και τον 5ο μήνα μιας νεογέννητης γάτας;
- Στάδιο 1 : Νεογέννητη γάτα.
Ο μέσος όρος βάρους μιας νεογέννητης γάτας είναι περίπου 150 γρ.
Όταν γεννηθεί, το βάρος της θα αυξηθεί ραγδαία διπλασιάζοντας αυτό το νούμερο σχεδόν μέσα σε 1 εβδομάδα.
Τότε η μάνα πρέπει να διατηρεί τα γατάκια της ζεστά, να τα θρέφει και να ενεργοποιήσει με τις προσεκτικές της κινήσεις την πέψη, αλλά και την εκκένωση του εντέρου τους.
Το πρωτόγαλα που παράγει η μητέρα περιέχει πλήθος αντισωμάτων, τα οποία θα ισχυροποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα των νεογνών απέναντι στις ασθένειες που καιροφυλακτούν στα πρώιμα στάδια της ζωής τους.
Τα νεογέννητα δε μετακινούνται σχεδόν καθόλου, ενώ ο μόνος ήχος που παράγουν είναι 1 αμυδρό νιαούρισμα.
Ό,τι έχει παραμείνει από τον ομφάλιο λώρο αποκόβεται μετά τη 2-3 ημέρα της ζωής τους.
Δεν βλέπουν και δεν ακούνε, διότι γεννήθηκαν με σφραγισμένα μάτια και με κατεβασμένα αυτιά. Επίσης, δεν έχουν καθόλου δόντια.
Κάποια στιγμή μεταξύ της 5ης και 14ης ημέρας ζωής τα αυτάκια τους αρχίζουν να κινούνται και τα ματάκια τους να ψιλοανοίγουν.
- Στάδιο 2 : 2η εβδομάδα ζωής
Σε αυτήν τη φάση αρχίζει να αναπτύσσεται η αίσθηση της όσφρησης και ανοίγουν εντελώς τα μάτια τους, παρόλο που η όραση τους είναι ακόμα θαμπή και υπερευαίσθητη σε έντονους φωτισμούς.
Τώρα τα μικρά αδελφάκια συστήνονται μεταξύ τους και αρχίζει ο έντονος αγώνας για την κατοχύρωση του θηλασμού, όταν ορμούν όλα επάνω στη μητέρα τους την ώρα του γεύματος.
- Στάδιο 3 : 3η εβδομάδα ζωής
Σε αυτήν τη φάση, η όσφρηση λειτουργεί καλά και τα αυτιά τους είναι όρθια και στητά, παρόλο που η ακοή τους ακόμα εξελίσσεται.
Ξεκινάει την εμφάνιση του το χαρακτηριστικό γουργούρισμα και τα πρώτα δόντια πιέζουν τα ούλα για να απελευθερωθούν. Σε λίγους μήνες θα αντικατασταθούν από τα μόνιμα ενήλικα δόντια τους.
Σε αυτό το στάδιο μπορείς να ξεκινήσεις 1 σύντομο και απαλό σήκωμα φέρνοντας το νεογέννητο γατάκι κοντά στο σώμα σου, για να εξοικειωθεί με την οσμή σου.
Η μητέρα του, τώρα δε χρειάζεται να είναι τόσο πολύ αφοσιωμένη και προσεκτική με τα παιδιά της, διότι εκτός του θηλασμού, μόνο η περιποίηση τής απομένει.
Στάδιο 4 : 4η εβδομάδα ζωής
Υπάρχει έντονο το στοιχείο της αλληλεπίδρασης ανάμεσα στα αδελφάκια της γέννας, καθώς και η περιέργεια για τον κόσμο που τα περιβάλλει.
Ξεκινούν τα πρώτα τρεμάμενα και ασταθή τους βήματα, ενώ μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας θα εξερευνούν και θα παίζουν συνέχεια, όταν φυσικά δεν θηλάζουν ή δεν κοιμούνται.
Στάδιο 5 : 5η εβδομάδα ζωής
Η όραση τους είναι πλήρως ανεπτυγμένη και αρχίζει η αλλαγή του χρώματος των ματιών τους.
Η ζωή τους γίνεται πιο περιπετειώδης και το περπάτημα έχει λιγότερο ενδιαφέρον, δίνοντας τη θέση της προτίμησης τους στην πάλη και την επιβολή του ενός πάνω στο άλλο.
Επίλογος
Ο λιλιπούτειος και ευάλωτος σύντροφος σου τώρα διακατέχεται από ζωηράδα και περιέργεια.
Είναι η κατάλληλη στιγμή για την κοινωνικοποίηση του, ώστε να συνηθίσει στο ανθρώπινο άγγιγμα. Μπορεί να φάει ξηρά τροφή, χωρίς αυτό να αποκλείει και τη χορήγηση μητρικού γάλατος.
Είναι η ώρα να μάθει τη χρήση της αμμολεκάνης ξεκινώντας με μια που θα έχει χαμηλή είσοδο, για να μην δυσκολεύεται.
Τώρα ο ρυθμός ανάπτυξης του θα μειωθεί και στην ηλικία των 8 εβδομάδων τα κοφτερά του δοντάκια θα είναι πλήρως παραταγμένα στα ούλα του οδηγώντας σταδιακά στον πλήρη απογαλακτισμό του.
Στο τέλος της 9ης εβδομάδας, το γατάκι σου θα ζυγίζει περίπου 1,5 κιλό και τα μάτια του θα έχουν πάρει το μόνιμο χρώμα τους.
Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε όλοι ότι αυτά τα χρονικά ορόσημα ισχύουν γενικά για όλες τις γάτες κατά τη γέννησή τους.
Όμως, κάθε γάτα έχει το δικό της χρονοδιάγραμμα που βασίζεται εκτός των γενικών κανόνων που αναφέραμε, στη φυλή, αλλά και σε άλλους παράγοντες.