BLOG

Βλέπουν όνειρα οι σκύλοι;

16/09/2024
0 Liked

Βλέπουν όνειρα οι σκύλοι;

Ο σκύλος σου κοιμάται ειρηνικά δίπλα σου, όταν ξαφνικά η μύτη του αρχίζει να κινείται πέρα-δώθε, η ουρά του ή τα πόδια του κινούνται επίσης, ενώ αρχίζει και τα αναφιλητά.

Είναι αυτά σημάδια ότι ο κολλητός σου επισκέπτεται τη σκυλοχώρα των ονείρων; Πραγματικά, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι σκύλοι βλέπουν όνειρα.

Υπάρχουν αποδείξεις ότι οι σκύλοι ονειρεύονται σαν τους ανθρώπους και αυτά συνήθως αφορούν τις αξέχαστες στιγμές που έζησαν την ημέρα που πέρασε.

Κατανόηση του κύκλου του ύπνου των σκύλων

Για να γίνει αντιληπτός ο τρόπος που ονειρεύονται οι σκύλοι, πρέπει πρώτα να καταλάβουμε τη διαδικασία του ύπνου τους.

Όπως και στους ανθρώπους, ο ύπνος είναι σημαντικός για την ανάπτυξη του οργανισμού των σκύλων, διότι τότε το σώμα επαναφορτίζει τις δυνάμεις του και ο εγκέφαλος επεξεργάζεται όλες τις πληροφορίες και τις εμπειρίες που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σύμφωνα με ένα άρθρο του VCA: “Κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι εγκέφαλοι των ανθρώπων και των σκύλων λειτουργούν παρόμοια και παρουσιάζουν μοντέλα εγκεφαλικών κυμάτων που δείχνουν διαφορά ανάμεσα στα δύο βασικά στάδια του υπνικού κύκλου.

Όταν εσύ ή ο σκύλος σου πέφτετε για ύπνο, βιώνετε τον αργό κυματικό ύπνο (Slow Wave Sleep), όπου τα εγκεφαλικά κύματα είναι χαμηλής διακύμανσης.

Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου του ύπνου, η πνευματική λειτουργία είναι χαμηλής έντασης, όμως οι μύες είναι ακόμα ενεργοί, οπότε το σώμα δε χαλαρώνει πλήρως.

Ο σκύλος σου θα φαίνεται ότι θα ξεκουράζεται ήρεμα, όμως στη φάση SWS μπορεί εύκολα να ξυπνήσει.

Όταν ο σκύλος σου περάσει στην υπνική φάση REM (Rapid Eye Movement), ίσως παρατηρήσεις τα μάτια να κινούνται γοργά κάτω από τα κατεβασμένα του βλέφαρα σαν να ψάχνει κάτι.

Τώρα μπήκε σε βαθύτερη φάση ύπνου, όπου τα εγκεφαλικά κύματα είναι ταχύτερα και ακανόνιστα. Οι μύες είναι πιο χαλαροί, όμως το μυαλό πιο ενεργό.

Για έναν σκύλο μέσου όρου, η φάση REM μπορεί να διαρκέσει περίπου 20 λεπτά από την ώρα που ξάπλωσε να κοιμηθεί.

Πέρα από την κίνηση των ματιών, άλλα σημάδια αυτής της φάσης είναι το κλαψούρισμα, η γρήγορη ανάσα και οι κινήσεις των ποδιών.

Το VCA συνεχίζει στο άρθρο του: "Οι άνθρωποι και οι σκύλοι βιώνουν και τις δύο υπνικές φάσεις. Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι ονειρεύονται και από την ώρα που οι κοιμισμένοι εγκέφαλοι ανθρώπων και σκύλων περνούν από παρόμοια στάδια ηλεκτρικής δραστηριότητας, έχουμε το ασφαλές συμπέρασμα ότι και οι σκύλοι ονειρεύονται.

Όταν οι άνθρωποι και οι σκύλοι βλέπουν όνειρα, συνήθως επεξεργάζονται τις πληροφορίες που συγκέντρωσαν κατά τη διάρκεια της ημέρας και μάλιστα κάποιες φορές "ξαναζούν" αυτές τις αναμνήσεις.

Ωστόσο, υπάρχει ένα τμήμα του εγκεφάλου, μία ομάδα νεύρων που συνδέει τον κυρίως εγκέφαλο με την παρεγκεφαλίδα και εμποδίζει τη "φυσική αναπαράσταση" αυτών των στιγμών.

Το μοντέλο ύπνου των σκύλων, ίσως επηρεάζεται από την ηλικία, τη ράτσα και το μέγεθός τους

Κάποιοι σκύλοι ονειρεύονται περισσότερο από άλλους, ενώ διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη συχνότητα των ονείρων.

Ένας από αυτούς είναι η ηλικία τους.

Αν έχεις στο σπίτι σου ένα κουτάβι και έναν ενήλικο σκύλο, ίσως παρατηρήσεις ότι το κουτάβι σου ονειρεύεται συχνότερα συγκριτικά με το ενήλικο φιλαράκι σου.

Αυτό ισχύει, διότι το μυαλό των νεαρών σκύλων είναι πιο αθώο, πιο περίεργο και φυσικά πιο βρεφικό.

Τα κουτάβια αποκτούν πολλές εμπειρίες καθημερινά, διότι εξερευνούν και γνωρίζουν τον κόσμο που τα περιβάλλει.

Επιπρόσθετα, αποκομίζουν πολλές νέες πληροφορίες που τις επεξεργάζονται το βράδυ.

Σύμφωνα με το site Vetstreet.com, και οι ηλικιωμένοι σκύλοι έχουν την τάση να ονειρεύονται περισσότερο από τους ενήλικους σκύλους.

Το μέγεθος του σκύλου σου επίσης, μπορεί να επηρεάσει τη ρουτίνα του ύπνου του, σύμφωνα με την έρευνα.

Για παράδειγμα, ένα toy Poodle ή ένα Chihuahua βλέπουν όνειρα κάθε 10 λεπτά, ενώ ένα Labrador Retriever κάθε 60-90 λεπτά.

Ωστόσο, το όνειρο των μικρόσωμων σκύλων μπορεί να διαρκέσει μόνο ένα λεπτό, ενώ των μεγαλόσωμων 5-10 λεπτά.

Οι ερευνητές, επίσης, ανακάλυψαν ότι η ράτσα του συντρόφου σου μπορεί να είναι ενδεικτική για τον τύπο των ονείρων που βλέπει.

Σύμφωνα με το περιοδικό Psychology Today: "Ένα Pointer που ονειρεύεται, μπορεί άμεσα να ξεκινήσει το ψάξιμο κάποιου παιχνιδιού και είναι αλήθεια στα πρόθυρα να το κάνει πραγματικά.

Ένα κοιμώμενο Springer Spaniel, ίσως προσπαθεί να ξετρυπώσει κάποιο πουλί στα όνειρα του, ενώ ένα Doberman Pincher μπορεί να ονειρεύεται ότι ξεκινάει τη μάχη με κάποιον υποθετικό διαρρήκτη.”

Ο σκύλος σου, ίσως ονειρεύεται το πολυτιμότερο στη ζωή του, δηλαδή εσένα.

Σύμφωνα με έρευνες, οι σκύλοι δεν ονειρεύονται με βάση τη λογική, αλλά τις οπτικές τους παραστάσεις.

Συνήθως, βλέπουν πράγματα που τους ενδιαφέρουν και υπάρχει συναισθηματικό δέσιμο με αυτά, όπως είναι οι ανθρωποσύντροφοι τους.

Σύμφωνα με την Dr. Deirdre Barret, που είναι κλινική και εξελικτική ψυχολόγος της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Harvard:

“Οι άνθρωποι συνήθως ονειρεύονται τα πράγματα που τους ενδιέφεραν κατά τη διάρκεια της ημέρας που πέρασε και αυτό περισσότερο οπτικά και λιγότερο λογικά.

Δεν υπάρχει λόγος να σκεφθούμε για τα ζώα κάτι διαφορετικό.

Από τη στιγμή που οι σκύλοι είναι απίστευτα δεμένοι με τους "γονείς τους" είναι πιθανό και ο δικός σου σκύλος να ονειρεύεται το πρόσωπό σου, τη μυρωδιά σου και αν ο ίδιος σε ευχαριστεί ή όχι.”

Άσε τον σκύλο σου ξαπλωμένο

Όταν βλέπεις τον κολλητό σου να κλαψουρίζει ή να στριφογυρνάει στον ύπνο του, ίσως ανησυχήσεις, αλλά ποτέ μην τον ξυπνήσεις.

Όχι μόνο θα διακόψεις τον βαθύ του ύπνο στη φάση REM, κάτι που εκτός από αιφνίδιο είναι και δυσάρεστο για αυτόν, όμως μπορεί να καταστεί επικίνδυνο και για εσένα, αφού το αναπάντεχο ξύπνημα, ίσως τον οδηγήσει να σε δαγκώσει.

Ωστόσο, αν νιώθεις ότι το όνειρο ή ο εφιάλτης που βλέπει είναι πολύ έντονα και πρέπει να τον ξυπνήσεις, κάνε το χωρίς να τον αγγίξεις.

Απλά φώναξε το όνομά του ευγενικά και μίλησέ του κατευναστικά.

Αν έχεις μικρά παιδιά στο σπίτι, δίδαξέ τους αυτό το μάθημα.

Σύμφωνα με το VCA, περίπου το 60% των σκυλοδαγκωμάτων στα παιδιά συμβαίνει, όταν κάποιο από αυτά ξυπνάει τον κοιμισμένο του σκύλο.

Σιγουρέψου, επίσης ότι του προσφέρεις μία ήσυχη γωνιά του σπιτιού σου για να απολαμβάνει τον ύπνο του.

Blog navigation

Κατηγορίες Blog

Τα αγαπημένα μου.

Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αγαπημένα προϊόντα.

favorite_border 0